2014. március 24., hétfő

Rekordot döntött és bajnok a Salzburg!

Mindössze 28 fordulóra volt szüksége a Red Bull Salzburg csapatának, hogy meghódítsa az osztrák Bundesligát és leigázza az egész mezőnyt. A kapuban Gulácsi Pétert foglalkoztató osztrák együttes a Wiener Neustadt hétvégi 5-0-ás legyőzésével nyolc fordulóval a vége előtt lett bajnok, ami rekordgyorsaságú aranyat jelent a liga történetében. 

Gulácsi Péter csapata elképesztő fölénnyel  lépte le a mezőnyt, a második helyen álló újonc Grödig mindössze 43 pontot gyűjtött, míg győzelmével a Salzburg már 70-nél jár. Ami pedig a gólkülönbséget illeti, az lenyűgöző 98 rúgott gól mellé, mindössze 23 kapott párosul. Ezek a számok pedig azt jelentik, hogy ha továbbra is így folytatja a csapat, akkor számos ligarekordot megdönthet még. Többek között a gólrekordot, mely a Rapid nevéhez fűződik 101 góllal, nos ez más csak három találatra van és aligha sülne be a végjátékba úgy a csapat, hogy ez ne dőljön meg. Főleg, hogy a csapat két támadója ádáz küzdelmet vív a gólkirályi címért, a brazil Allan 24 góljával csupán második, az éllovas a spanyol Soriano, aki 26-nál tart.

Emellett pedig ha megnyeri soron következő Austria Wien elleni bajnokiját a csapat, akkor beállítja a Rapid ligarekordját, azaz 13 győztes mérkőzés zsinórban. A csapat elmúlt tíz mérkőzésén 45-7-es gólarányt tud felmutatni, ami elképesztő 4,5 gólos meccsenkénti átlagot ad ki. Egy szó mint száz, ez a csapat nagyon egyben van, jövőre pedig remélhetőleg Gulácsi Péterrel a kapuban irány a Bajnokok Ligája 2. selejtezőköre.

Íme az osztrák Bundesliga állása:
1. Red Bull Salzburg 70 pont -bajnok!, 2. Grödig 43 p., 3. Rapid Wien 42 p., 4. Austria Wien 42 p., 5. Ried 35 p., 6. Sturm Graz 32 p., 7. Wolfsberg 32 p., 8. Wiener Neustadt 32 p., 9. Admira 28 p., 10. Wacker Innsbruck 19 p.

Őszi Ádám

Versenyfutás a bajnoki címért! - íme a hátraevő meccsek

Vasárnap esti 4-3-as győzelmével az FC Barcelona ismételten szorossá, izgalmassá tette a spanyol bajnokságot, vagy fogalmazhatunk úgy, hogy háromesélyessé, ugyanis egy vereséggel biztosan kiszálltak volna a bajnoki címért folyó küzdelemből, de már egy döntetlen is könnyen azt eredményezhette volna. A csapatok nem lazítanak, a La Liga hétközi fordulóval robog tovább, mi pedig összegyűjtöttünk, hogy a három bajnokesélyesnek milyen mérkőzései vannak hátra, kinek lehet könnyebb, illetve nehezebb a sorsolása. 

Íme a Barcelona, a Real Madrid és az Atletico Madrid hátralévő meccsei: 

Real Madrid: Sevilla (i), Rayo (o), Real Sociedad (i), Almeria (o), Valladolid (i), Osasuna (o), Valencia (o), Celta Vigo (i), Espanyol (o) 

A királyiak hátralévő kilenc meccsükből 5 otthon játszhatnak, így idegenben már csak négy fellépésük lesz. A soron következő Sevilla elleni derbi nagyon nehéznek ígérkezik, az ellenfél borzasztó jó formában van. Komolyabb ellenfélnek ígérkezik ezen kívül a Sociedad, melyhez idegenbe kell látogatni, illetve a Valencia elleni hazai meccs sem lesz sétagalopp, a "Denevérek" a nemzetközi kupaszereplésért küzdenek. A többi ellenfél azonban verhetőnek tűnik, kötelező győzelmet ígérnek a meccsek.

Barcelona: Celta Vigo (o), Espanyol (i), Betis (o), Granada (i), Athletic Bilbao (o), Villareal (i), Getafe (o), Elche (i), Atletico Madrid (o)

Az Espanyol elleni mérkőzés mindig külön presztízzsel bír, egy városi derbit sosem lehet félvállról venni! Az Athletico Bilbao idén már egyszer megtréfálta a katalánokat és bizony mumusnak számítanak, míg a Villareal gárdáját idegenben kellene megtorpedózni. Az utolsó fordulóra nem tudhatjuk hogy mennyi és milyen kérdés marad, mindenesetre a Nou Camp gyepére az Atletico Madrid látogat majd, a Real Madrid szurkolói dörzsölhetik tenyerüket a sorsolás láttán, hiszen a katalánok hátralévő mérkőzései nehezebbnek ígérkeznek. Ahogyan a kirlyaik, Messiék is ötöt játszanak majd otthon és egyet idegenben 

Atletico Madrid: Granada (o), Athletic Bilbao (i), Villareal (o), Getafe (i), Elche (o), Valencia (i) Levante (i), Málaga (o), Barcelona (i)

Szintén nem könnyű a "Matracosok" sorsolása, ahogyan azt az előbb is említettük, nekik még vissza van egy meccs Barcelónában. Emellett pedig idegenbe kell látogatniuk andalúz földre a Bilbao otthonába, mely hírhedt és rettegett. Otthon fogadják majd a "sárga tengeralattjárót" és idegenbe kell utazniuk Valenciába.

Összességében úgy gondoljuk, hogy a legnehezebb az Atletico sorsolása, őt követi a Barcelona, míg a legkönnyebb dolga a Real Madridnak lesz, ám a kis csapatokat sem szabad soha lebecsülni, bármikor okozhatnak meglepetést. Emellett mindhárom együttes "fecséreli" majd erelyét a Bajnokok Ligájába, ez is döntő lehet, ki milyen párharcot vív, mennyi erőt dob be a cél érdekében. A Barca és az Atletico ráadásul egymással párbajozik majd, míg a Real ellenfele a Dortmund lesz.

Ha pedig lúd akkor ott lesz még a Copa del Rey döntője, melyet a Real Madrid és a Barcelona vív. Ezzel a katalánok fogják a több meccset játszani, persze ez attól is függ majd, hogy ki marad talpon a BL-ben és ki nem.

Őszi Ádám

Elképesztő: Újabb három rekordot döntött meg Messi!

Számolatlanul zsebeli be a rekordokat az FC Barcelona argentin klasszisa Lionel Messi, aki a Real Madrid elleni mesterhármasával újabb három rekordot tudhat magáénak, sőt, immáron az anyaínycipőért folyó küzdelemben is számolni kell vele, hiába a hetven napos kihagyás szezon közben. 

El Classico! A történelem legeredményesebb játékosa a gigászi párharc történetében mind idáig a királyaik legendás csatára  Alfredo Di Stefano volt, aki 18 alkalommal talált a katalánok kapujába pályafutása során. Messi legutóbb ezt a rekordot beállította, mostani mesterhármasával pedig immáron 21 gólnál jár, ezzel egyedüli rekorderré vált.

Soha egyetlen katalán játékos nem lőtt még mesterhármast El Classico során a Bernabeuban, immáron ezt a rekordot is magáénak tudhatja Messi.

A harmadik rekord pedig a La Liga góllövőlistájának örök rangsorában megszerzett második helye. A dobogó második fokáról a Real Madrid egykori játékosát Hugo Sánchezt (234 gól) taszította le az argentin, aki így már 236 bajnoki találatnál tart és célba veheti a dobogó legfelső fokát, melyet Temo Zarra őriz a Bilbao játékosaként 251 góllal.

Ami pedig az aranycipőt illeti, Messi immáron a negyedik a  ranglistán, ám jegyezzük meg, hogy Ronaldo és Suarez jócskán előtte jár. Viszont ahhoz képest, hogy 70 napon át sérült, harcképtelen volt, nagyon jó mutatókkal rendelkezik, csakúgy mint Suarez.

Őszi Ádám

El Classico: "Újrakezdődött a bajnokság...! - edzői utúzöngék

Nem múlhat el egy klasszikus edzői nyilatkozatok nélkül sem, a riporterek a lefújást követően mikrofonvégre kapták a két spanyol gigász trénerét Gerardo Martinot és Ancelottit egyaránt, Előbbi újrakezdődő bajnokságról beszélt, míg utóbbi láthatóan visszafogott volt és inkább előre tekintett. 

"Újrakezdődött a bajnokság. Feltételezhetően azt hitték már, hogy halottak vagyunk, de most újra kezdjük a harcot a bajnoki címért. A Real Madrid világos hierarchiát épített fel a bajnokságban, amikor hét pont előnyt dolgozott le, miközben Európában is a legjobbak közé tartozik. Ebben a helyzetben úgy tűnt, hogy számunkra csak egy eredmény elfogadható itt, és a győzelem. Ez az, amiért ezt a győzelmet nagyon értékelni kell." - mondta a lefújást követően Gerardo Martino a Barcelona argentin trénere, akitől természetesen megkérdezték, hogy miként látta Messi és Neymar pályán nyújtott teljesítményét - "Neymar a huszonegy évével mindent beleadott, nem ő volt a legjobb, de az első tizenegyes kiharcolása és Ramos kiállítása az ő érdeme. Messi nagyon sokat dolgozott ezen a mérkőzésen, jól játszott össze Andrésszel, Cesc-kel és Buquetsszel, nagy befolyással volt az összecsapásra, és csak dicsérhetem. De a góljai mindennél többet mondanak róla. Triplázás és rekordok sora."

Természetesen Carlo Ancelotti sem távozhatott a helyszínről értékelés nélkül, az olasz tréner igen visszafogottnak tűnt, elfojtotta érzéseit és inkább előre tekintett a szerdai Sevilla elleni meccsre, mely döntő jelentőségű lesz.

"Talán néhány ítélet minket büntetett! „Nem láttam a tizenegyeseket, de Ramos kiállítása fordulópont volt, mert addig irányítottuk a meccset. Még nem beszéltem a játékosokkal erről a témáról. Jó meccset játszottunk, de kisebb hibákat vétettünk, és ezek miatt nem nyertünk. Harcoltunk és elszántan futballoztunk, de el kell felejtenünk ezt a meccset szerdáig, mert az kulcsfontosságú lesz ebben a szezonban" - utalt Ancelotti a bombaformában lévő Sevilla elleni idegenbéli meccsre.

Íme a Barcelona és Real Madrid hátralévő meccsei:

Real Madrid: Sevilla (i), Rayo (o), Real Sociedad (i), Almeria (o), Valladolid (i), Osasuna (o), Valencia (o), Celta Vigo (i), Espanyol (o)
Barcelona: Celta Vigo (o), Espanyol (i), Betis (o), Granada (i), Bilbao (o), Villareal (i), Getafe (o), Elche (i), Atletico Madrid (o)

Őszi Ádám

El Classico: Nyilatkozatháború tört ki a meccs után

Túl vagyunk egy újabb El Classicón egy mérkőzésen, mely ismételten port kavart és sajnos a játékosok egy harmadik személyre, a játékvezetőre mutogatnak. A lefújást követően Cristiano Ronaldo élesen bírálta a rendszert és megjegyezte, hogy szokásos módon tizenkét ember ellen játszottak. Vele szemben Pique csattanós választ adott, mondván a portugálnak megítélt büntető nem volt jogos, foglalkozzon azzal. A kiállított Ramos is a játékvezetéssel foglalkozott, míg Marcelo nagyon sportszerűen és intelligensen nyilatkozott. 

"Tizenkét ember ellen játszottunk, csak a szokásos. Lehet, hogy azt szerették volna a játékvezetők, hogy a Barca ismét beszálljon a bajnoki címért folyó versenyfutásba. Nem keresem a kifogásokat, de a bíró nem ütötte meg a kívánt szintet. Ha nyertünk volna, a Barcelona esélyei elszálltak volna. Öt éve vagyok a Real Madrid játékosa, de még soha nem kedveztek nekünk a játékvezetői ítéletek. Most már értem, hogyan működnek itt a dolgok, de biztos vagyok benne, hogy a végelszámolásnál ennek a meccsnek nem lesz jelentősége, meg fogjuk nyerni a bajnokságot" - nyilatkozott a lefújást követően Cristiano Ronaldo a királyiak kétszere aranylabdás sztárja.

A találkozó után Pique a Barca hátvédje reagált CR7 szavaira - "Sajnálatos, hogy Cristiano a játékvezető teljesítményével van elfoglalva egy ilyen kiváló mérkőzés után. Ha kielemezzük az esetet, láthatjuk, hogy a vele szemben elkövetett szabálytalanság a tizenhatoson kívül történt. Igazságtalan a bíróval a foglalkozni, tevékenykedése nem volt hatással a meccs kimenetelére."

Hazai részről azonban nem csak Cristiano Ronaldo volt az, aki a játékvezetőt okolta a vereségért a kiállított Sergio Ramos is felszólalt - "Hozzá sem értem Neymarhoz, de nincs értelme beszélni az esetről, mert már nem tudunk rajta változtatni. Mindenki láthatta, hogy mi történt a mérkőzésen. Vannak előre elhatározott dolgok, melyek ellen nem tudunk mit tenni. Nem bántottam Neymart, jobban szerettem volna, ha berúgja a helyzetet, mint hogy kiállítsanak, és tizenegyeshez jusson az ellenfél."

A legsportszerűbb nyilatkoratot egy hazai játékos Marcelo tette - "Nem fogok a játékvezetőről beszélni, teljesen fölösleges. Át kell gondolnunk, milyen hibákat követtünk el, hogy ezek többé ne forduljanak elő. Küzdöttünk, de nagyon nehéz dolgunk volt. A hétközi fordulóban le kell győznünk a Sevillát, és nem szabad beleesni azokba a hibákba, mint ezen a meccsen. Megpróbáltuk azt csinálni, amire Ancelotti megkért minket. Mindig szeretnénk jól játszani, és gólt szerezni, de tíz emberrel nem egyszerű. A bajnokság akkor sem dőlt volna el, ha nyertünk volna."

A legrövidebb üzenetet Arbeloa osztotta meg Twitter oldalán - "Mindig ugyanaz!"

Real Madrid – Barcelona 3-4 (2-2)
G: Benzema (20., 24.,), Ronaldo (55. - büntető) ill. Iniesta (7.), Messi (42., 65., 85. utóbbi kettőt büntetőből)
Kiállítva: Ramos (63.) ill. -

A La Liga állása 29 forduló után:
1. Real Madrid 70 pont (80-30) +50
2. Atletico Madrid 70 pont (66-21) +45
3. Barcelona 69 pont (85-25) +60

Őszi Ádám