2015. november 9., hétfő

La Liga: Barcelonai uralom a góllövőlista élén! - Top10

Túl vagyunk 11 fordulón, már ami a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) idei küzdelmeit illeti. A góllövőlista élmezőnyében a listavezető FC Barcelona játékosai uralkodnak. A játékosok szép számmal termelik a gólokat, legalábbis a Serie A mezőnyéhez képest mindenképpen. Olaszországban egy fordulóval előrébb járnak, a lista mégis szerényebb.

Sok katalán szurkoló megijed, amikor Lionel Messi sérülés miatt a partvonalon kívülre került, azonban Neymar és Suarez bebizonyította, hogy argentin csapattársuk nélkül is van labdarúgás a legmagasabb szinten. A duó zsenialitását zengi a sportsajtó, Neymar 11 góllal vezeti a listát, míg közvetlen riválisa és üldözője csapattársa Suarez, aki 9 találatig jutott eddig a ligában. A Messi nélküli Barca támadójátéka önmagában megérdemelne egy külön cikket. Ha esetleg valaki nem látta volna Neymar vasárnap esti zseniális találatát, akkor most megteheti, a gól minden bizonnyal pályázik az év találata címre, s klubhovatartozástól függetlenül mindenki elismeri. Aki nem, annak irányába jelezzük, hogy valami gond van odabent...

A katalán duót három 8 gólos játékos követi, egyikük Cristiano Ronaldo. A Real Madrid támadója az utóbbi időben sokszor kerül a szurkolók kereszttüzébe, mondván a fontos mérkőzéseken nem igazán tud vezéregyéniséggé válni. Mutatói ennek ellenére továbbra is kiemelkedőek, ilyen az, ha valaki magasra teszi a lécet...! A másik 8 gólos labdarúgó Agirretxe a Real Sociedad idei elsző számú gólfelelőse. A támadó toronymagasan legjobb szezonját futja eddig. Míg ehhez a társasághoz tartozik Guerra. A 33 esztendős csatár rég nem látott jó formában van. 

Őket követik négyen 7 góllal, míg tizedik labdarúgót azért nem tüntettünk fel a listán, mert 6 góllal hárman is állnak, kiemelni meg nem kívántunk senkit közülük. Név szerint Aspas, Benzema és Baston alkotja a triót. Nolito a zseniális szezonrajt után visszafogottabban teljesít, ahogyan a Celta Vigo is könnyen lehet, hogy kipukkadt, ám ezt még nehéz megítélni. Aduriz hozza a tőle megszokott egyenletes teljesítményt, míg Castro a Betis szekerét tolja. Perez pedig már most eredményesebb szezont fut a Deportivo színeiben, mint tavaly. 


Őszi Ádám

Schalke - Dortmund: A Revierderby múltja és jelene!

Futballünnep Németországban, futballünnep a világon, egy meccs, melyre minden futballszerető ember kíváncsi, s nem résztvevője a Bayern München. Nem másról van szó, mint a Revierderbyről, a Schalke 04 és a Borussia Dortmund ősi rivalizálásáról, mely 90 esztendős múltra tekint vissza. Múlt, jelen, számok, nézzük mit érdemes tudni a Ruhr-vidéki derbiről.

Egy regionális derbi kezdete

Idestova 90 esztendővel ezelőtt 1925. május 3-án feszült egymásnak először a két együttes. A mérkőzés 4-2-es Schalke győzelmet hozott, s ekkor még senki nem sejtette, hogy egy világhírűvé váló párharc első morzsáját látta. Mindössze 35 kilóméret választja el egymástól a két bázist, Gelsenkirchen és Dortmund városát, a két csapat szurkolói pedig gyűlölik egymást. A kezdeti időszakban a kékek domináltak, majd fordult a kocka, ám a párharc 90 éves történetét nézve roppant kiegyenlített számokat láthatunk. Egy területi rangadóról beszélünk, mely szívügye a szurkolóknak, s a játékosoknak egyaránt, a teltház garantált minden egyes mérkőzésen.

A két helyszín

A Schalke 04, illetve a Borussia Dortmund büszkélkedhet Németország két legnagyobb stadionjával. A kékek otthona a Veltins Aréna immáron a 21. században, 2001-ben nyerte el jelenlegi formáját, s emelkedett ki a földből, lelátóján 78 996 néző foglalhat helyet. A sárga-feketék bázisa a Signal Iduna Park, avagy régi nevén Westfalenstadion, mely több mint egy építmény, a helynek lelke van, atmoszférája pedig lenyűgöző. Ódákat zengenek róla, ahogyan a kapu mögötti tribüntől a "sárga falról" is, mely egy nagy 25 ezer férőhelyes álló lelátó. Összességében ez Németország legnagyobb stadionja a maga 81 359 fős befogadóképességével. A csapatok mérkőzésein a tömött lelátó garantált, a kékeknek több mint 40 ezer bérletesük van, míg dortmundi oldalon ez a szám még magasabb, a sárga-feketék rendelkeznek a világon a legtöbb bérletessel. 

Főszerkesztőnk a helyszínen látta...

"Elképesztő hangulat, leírhatatlan atmoszféra, egy darabja, egy téglája lehettem 90 percen át a híres "Sárga Falnak"! Egy év távlatában visszagondolva még mindig borsódzik a bőröm, hihetetlen, hogy ott lehettem, gyakorlatilag az első negyed órában azt sem tudtam hol vagyok, felfoghatatlan volt az egész. Aki ismer, az tudja, hogy atmoszférafüggő vagyok, ezen párharc minden másodpercét érezni kell, legális drog...! Anélkül nem hagyhatom el ezt a világot, hogy legalább még egyszer részese lehessek egy  Revierderbynek." - tartott élménybeszámolót a FociClub.hu főszerkesztője Őszi Ádám

Ruhr-vidéki derbi a számok nyelvén

A mai lesz a két csapat 147. egymás elleni tétmérkőzése, 50 dortmundi győzelem mellett 38 döntetlen és 58 gelsenkircheni siker ékesíti az eredménysort, 224-278-as gólarány a kékek javára. A Bundesliga alapírása óta 86 alkalommal találkoztak a felek az élvonalban, a mérleg pedig a BVB irányába billen, ám a mai napon egalizálhatnak a kékek, ugyanis 30 győzelem, 25 döntetlen és 31 vereség a mérleg az ő szempontjukból. A sárga-feketék 133 alkalommal találtak az ősi rivális kapujába, míg az ő hálójukat 121 alkalommal érte kék találat.

Első mérkőzés: 1925. május 3. (Schalke – Dortmund 4-2)
Első döntetlen: 1938. január 30. (Dortmund – Schalke 3-3)
A legnagyobb Schalke siker : 1940. október 20. (Schalke – Dortmund 10-0)
Első dortmundi győzelem: 1943. november 14. (Dortmund – Schalke 1-0)
Első gól nélküli mérkőzés: 1951. április 22. (Schalke – Dortmund 0-0)
A legnagyobb Schalke siker: 1966. február 26. (Dortmund – Schalke 7-0)

A meccs, melyre minden Dortmund szurkoló piros betűs ünnepként emlékszik!
A Schalke bajnoki álmainak porba hullása: 2007. május 12. (Dortmund – Schalke 2-0)

Így látja a derbit egy ízig vérig BVB-fanatikus...

A mérkőzés előtt Dirk Thunigal egy Magyarországon élő törzsgyökeres Dortmund szurkolóval beszélgettünk a derbiről és arról, mit jelent számára ez a meccs - "Egy héttel a kezdő sípszó előtt már feszült vagyok, és várom a meccset. Egy meccs, melyen kiderül, hogy ki a Rhur-vidék ura. Két hatalmas szurkolótábor, relatíve kis területen, így van átfedés ismerősök és barátok között, van akiket kék betegség fertőzött meg, ez ilyenkor egészséges vitákat szül. Ez egy olyan meccs, mely rendbe hozhat egy rossz szezont - itt Dirk pontosan azt a 2007-es meccset említette, melyet fentebb is olvashattak, a BVB győzött a Schalke ellen és elütötte fő riválisát a bajnoki cím elől - "Nekem a derbi a legfontosabb meccs a szezonban, egy győzelem a Schalke ellen többet ér, mint egy bajnokság!" - sajnos a rendőri intézkedések beárnyékolják a 147. derbit - "Sajnos idén nem jöhetnek a gelsenkircheni ultrák, a rendőrség biztonsági okokra hivatkozva ezt nem engedi, ezért csökkenni fog a mérkőzés hangulata. Ez így nem jó, ezért a mérkőzés folyamán többször hallható lesz a “Gebt uns unser Derby wieder", avagy adjátok vissza a mi derbinket rigmus, mellyel az intézkedés ellen tüntetünk." - Heja BVB - zárta gondolatát Dirk

Játékosok, akik szentségtörést követtek el

A labdarúgás történetében 25 olyan labdarúgó van, aki mindkét klub címeres mezét magára öltötte. Vannak akik kitérőt követően választották a másik oldalt, de akadnak olyan labdarúgók is, akik közvetlenül követték el a szentségtörést, mondani sem kell, hogy ez a szurkolók szemében mit jelent. Felsorakoztatunk pár ismertebb nevet. Ilyen volt Kevin-Prince Boateng, Jens LehmanChristoph Metzelder, vagy éppen Hajnal Tamás, igaz ők nem közvetlenül váltottak. Ellenben a német legenda, a magyar válogatottnál nemrégiben szerepet kapó Andreas Möller ezt a tettet hajtotta végre. A legutóbbi ilyen esete 2013-ban történt, a BVB-t öt éven át erősítő brazil Felipe Santana az ősi riválishoz igazolt közvetlen. 

Jelen, forma, játékosok és edzők

Mindkét együttes új vezetőedzővel vágott neki az idei szezonnak, a dortmundi kispadon Thomas Tuchel kapott megbízatást, míg a túloldalon André Breitenreiter váltotta Di Matteót. A csapatok ellenkező előjelekkel várják a derbit, a Dortmund ugyanis legutóbbi 6 tétmeccsét győzelemmel abszolválta, míg a Schalke 5 meccse nyeretlen. A Dortmund 8-2-1-es mérleggel 26 ponttal 32-13-as gólaránnyal második a tabellán, míg a Schalke 6-2-3-as mutatóval 20 ponttal 14-13-as gólaránnyal csupán ötödik. A számok pedig érzékeltetik a különbséget, a két csapat támadójátéka közel sem egyforma. A Reus-Mkhytarjan-Aubameyang trió bombaerős, ám ma biztosan nem lesznek együtt a pályán, ugyanis Reus sérülést szenvedett az Europa Ligában. Apropó nemzetközi porond. Mindkét csapat a második számú kupasorozatban érdekelt, s mindkét gárda vezeti csoportját, igaz a sárga-feketék már továbbjutottak. A két keret piaci értéke között is hatalmas a különbség a Dortmund javára 308,55 millió euró, míg a túloldalon az össz keret 184,6 millió eurót ér.

Vannak kérdőjelek mindkét oldalon, Reus játéka mellett!
Dortmund: Nuri Sahin, Erik Durm
Schalke: Johannes Geis, Atsuto Uchida, Felix Platte, Marco Höger, Matija Nastasic

Őszi Ádám

Serie A: Holtverseny a góllövőlista élén! - Top10

Szép lassan túl leszünk a bajnoki szezon harmadán, már ami az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Serie A) küzdelmeit illeti. A csapatok a 12. fordulón lendültek tovább a hétvégén, a góllövőlista élén pedig jelen állás szerint holtverseny alakult ki. Nézzük, hogyan mennek válogatott szünetre az olasz pontvadászat legeredményesebb támadói. 

Noha a címben Top10 szerepel, a táblázatban észrevehetik, hogy csak 9 labdarúgót neveztünk meg ezúttal, ennek oka az, hogy 4 gólos labdarúgós labdarúgóból 9 darab van jelenleg a mezőnyben, így pedig egyet nem szerettünk volna kiemelni a többi rovására.

Nézzük azonban, hogy kik alkotják jelenleg a legjobbak listáját, melyre egy duplával, vagy éppen triplával könnyen fel lehet kúszni. Ez elmúlt 3 fordulóban egyetlen labdarúgó sem tudott duplázni, a játékosok egyesével gyűjtögették a találatokat. Láthatjuk, hogy nincsen kiemelkedő produktum, viszont vannak kiegyensúlyozott teljesítmények. Az élen holtversenyben áll a Sampdoria, illetve a Napoli gólfelelőse, Eder kapcsán érdekesség, hogy tavaly 30 mérkőzésen ért el annyi gólt, mint idén, Serie A idényrekordja pedig 12 gól, minden bizonnyal ezt idén megdönti. Higuain is szép számmal gyűjtögeti a gólokat, átlagmutatója jobb, mint tavaly, vagy éppen tavaly előtt, meglátjuk, hogy szezon végén végül eredményesebben zár-e, mint az előző években. A dobogó harmadik fokára a Fiorentina horvát meglepetéscsatára állhat, Kalinic első olaszországi szezonját kiválóan kezdte, nem mellesleg csapata pedig vezeti a tabellát. 

Remekül oszlanak el a gólok az AS Roma játékosai között, a listára hárman is felfértek, Salah hamar felvette a ritmust, Gervinho hozza amit elvárnak tőle, míg a szabadrúgásspecialista Pjanic igazi vezéregyéniséggé nőtte ki magát. 

Higuain mögött a Napoli második legeredményesebb labdarúgója Insigne, a 24 esztendős olasz immáron biztos, hogy legeredményesebb szezonját futja, ugyanis 5 gól volt tőle ezidáig a maximum a Serie A-ban. A régi fényétől messze maradó AC Milan legeredményesebb labdarúgója a nyári szerzemény Bacca. A címvédő Juventus egyetlen játékost ad a listára, Dybala kezdi meghálálni vételárát. 


Őszi Ádám

MLS-rájátszás: Drámai Seattle búcsú, döntőben a Timbers!

Erőnyerő csapatot búcsúztatott a Portland Timbers, avagy kanadai klubok nélkül folytatódik a rájátszás, míg a Dallas egy igazi drámai, fordulatokban bővelkedő végjátékban búcsúztatta a Seattle Sounders legjobbjait. 

FC Dallas - Seattle Sounders 2-1 (0-0) - büntetőkkel 4-2
Helyszín:  Frisco, Toyota Stadion: 17287 néző; Vezette: B. Toledo
Gólszerzők: Akindele (84.), Zimmerman (90+1.) ill. 90. Marshall (90.)
Tj: az FC Dallas 3:3-as párharcállást követően büntetőkkel

A vendégek hálóőre Frei nem unatkozott a mérkőzés folyamán, remekül abszolválta a találkozó a 84. percig, onnantól azonban jött a drámai hajrá. Sokat elmond a mérkőzés képéről a 25-10-es kísérleti mutató a Dallas javára, ennek ellenére gól nélkül fordultak a csapatok a visszavágó hajrájára, a Sounders a Nyugati Főcsoport döntőjében érezhette magát. A 84, percben aztán góllá érett a hazai fölény, Akindele talált a hálóba első labdaérintéseként. Zseniális, továbbjutást érő cserének tűnt, ebben a pillanatban idegenben lőtt góljának köszönhetően a hazai csapat állt továbbjutásra. Marshall azonban úgy tűnt, hogy ellopja a showt, a Sounders játékosa a 90. percben egalizált, s nem lett volna más dolga a vendégeknek, minthogy kivédekezzék a hosszabbítás, mely nem sikerült, a középkezdést követően Zimmerman sokkolt minden Seattle érzeletű embert és játékost, talpra ugrasztva a hazai közönséget, hosszabbításra mentve a párharcot. A kétszer tizenöt perces ráadásban nem rezgett a háló egyik oldalon sem, így büntetőpárbaj következhetett. A hazai lábak nem remegtek meg, a két gólszerző Akindele és Zimmerman is odaállt, míg vendég oldalon Dempsey után Ivanschitz és Barrett is rontott, ez pedig végzetes hiba volt. 

Vancouver Whitecaps - Portland Timbers 0-2 (0-1)
Helyszín: Vancouver, BC Place: 27837 néző; Vezette: I. Elfath
Gólszerzők: - ill. Adi (31.), Chara (90+4.)
Tj: a Portland Timbers 2:0-ás összesítéssel

Meglepetés született Kanadában, avagy a Portland Timbers szinte tökéletes mérkőzést játszott a Whitecaps ellenében. Az odavágót követően a párharc toronymagas esélyesének számított a Vancouver, mely azonban indiszponáltan és pontatlanul játszott, ellenben a vendégek roppant összeszedettek és koncentráltak voltak. Enyha mezőnyfölényt alakítottak ki, s az ellenfél támadó harmadában sokkalta ötletesebbek voltak. A 31. percben Adi szerezte meg a vezetést a Timbers számára, ez pedig duplán ütött, ugyanis a Whitecaps nem szerzett idegenben gólt az odavágón. Ahogyan az várható volt, az eredmény tükrében kinyílt a hazai csapat, melyet a legvégén meg is bosszult a Portland, Chara állította be a végeredményt.

A Nyugati Főcsoport fináléját tehát a Dallas FC és a Portland Timbers játssza, az első mérkőzést november 23-án utóbbi otthonában rendezik, míg a visszavágóra 29-én Dallasban kerül sor. A Portland az egyetlen csapat, mely nem erőnyerőként jutott a legjobb négybe.

Őszi Ádám

MLS-rájátszás:Kamara és Wright-Phillips a hős!

Kialakult az MLS Keleti Főcsoportjának fináléja, avagy sem a DC United, sem pedig a Montreal Impact nem tudta legyőzni erőnyerő ellenfelét. Wright-Phillips lecsapott, míg a másik mérkőzésen Kei Kamara lopta el a showt Drogbáék nagy bánatára. 

New York Red Bulls - DC United 1-0 (0-0)
Helyszín: Harrison, Red Bull Aréna: 25219 néző; Vezette: T. Unkel
Gólszerző: B. Wright-Phillips (90+3.) ill. - 
Tj: a New York Red Bulls kettős győzelemmel 2:0-ás gólaránnyal

Idegenbéli győzelme, illetve magabiztos produktuma után magabiztosan készülhetett a visszavágóra az alapszakasz győztes Red Bulls, mely ezen a mérkőzésen is dominált. A vendégeket Hamid, a csapat hálóőre tartotta meccsben, s az utolsó pillanatig ott lebegett a hosszabbítás lehetősége, ugyanis a Red Bulls egyik helyzetét sem tudta gólra váltani. Az eredmény tükrében a washingtoniaknak teljesen ki kellett nyílniuk, ez pedig a végén megbosszulta önmagát. A csereként pályára lépő Veron csent el egy labdát, majd tálalt Bradley Wright-Phillips elé, aki Hamid mellett elhúzta a labdát, s az üres kapuba gurított, ezzel lezárva a párharcot a 93. percben. 

Columbus Crew - Montreal Impact 3-1 (1-1) - hosszabbítás után
Helyszín: Columbus, MAPFRE Stadion: 19026 néző; Vezette: A. Villareal
Gólszerzők: Kamara (4., 111.), Finlay (77.) ill. Duka (40.)
Tj: a Columbus Crew 4:3-as összesítéssel

Elementális erővel csapódott a meccsbe az első mérkőzésen hátrányba kerülő Crew, mely kapuja elé szegezte a Drogbával felálló vendégeket. A fölény gyorsan, már a 4. percben góllá érett, az alapszakaszt 22 góllal és ezüstcipővel záró Kei Kamara bólintott a hálóba. Ezt követően nemsokkal már az összetett előny is a hazaiaknál lehetett volna, azonban a támadó kísérlete a kapuvason halt el. Sorjáztak az események, nyílt sisakos támadójátékot vállalt fel mindkét csapat, a Montreal pedig szép lassan megérkezett a mérkőzésbe, egy lesgóllal pedig Duka révén egalizálni is tudtak a félidő vége előtt. Hibáját azonban a túloldalon kiegyenlítette a játékvezető, a 77. percben ugyanis Finlay is hasonló módon szerzett gólt, melynek következtében a találkozó hosszabbításba torkollott. Nem lett volna egyébként így, ha korábban a 69. minutumban Kei Kamara nem hibázik el egy büntetőt. A ráadásban egyetlen egy gól pottyant, Kamara lett a párharc hőse, míg Drogba nem tudta hozni a tőle megszokott klasszist, így csapata búcsúzott. A mérkőzés képét és a támadófocit hűen tükrözi a két csapat kísérlet/kaput találó lövéseket tartalmazó mutatója. Hazai oldalon 21/9, míg vendég részről 23/11 volt.

Főcsoportdöntőben tehát a New York Red Bulls, illetve a Columbus Crew labdarúgócsapata. A párharc odavágóját november 22-én a Crew otthonában rendezik, míg a visszavágónak a Red Bulls Aréna ad majd otthont 29-én.

Őszi Ádám