2012. november 20., kedd

BL E-csoport: Brillírozó Juve, történelmi sportszerűtlenség Donetski győzelemmel és továbbjutással! - Kiesés szélére sodrózott a címvédő

A fordulót megelőzően már tudni lehetett, hogy bizony az E csoport küzdelmei rendesen összekuszálódhatnak, a címvédő könnyen a kiesés szélére sodródhat, de akár a továbbjutás kérdése is eldőlhetett volna. Nos utóbbi történt, a szálak csak jobban bebonyolódtak, illetve inkább mondhatni érdekes lett a felállás. Nézzük mi történt a két találkozón, majd pedig elemezzük az utolsó forduló lehetséges forgatókönyveit. 

Juventus - Chelsea: A felállás nagyon egyszerű volt, ha idegenben nyer a Chelsea, és az ukrán bajnok is begyűjti a három pontot Dániában akkor minden eldőlt volna, és az Öreg Hölgy kiesett volna, ezzel érdektelenné téve az utolsó fordulót. Viszont ez nem így történ, hiszen Torinóban BL álmok élnek és a csapat ennek megfelelően játszott, begyűjtötte a három pontot, mellyel a címvédőt a kiesés szélére sodorta. Esélye még van a londoni kékeknek, de sorsuk már nem a saját kezükben van.

A labdabirtoklás terén hasonló képen álltak a felek, sőt minimálisan de többet volt a labda a vendégeknél, de mint tudjuk ezt a sportot gólra játsszák és a találatok lövésekből születnek. Itt óriási különbség mutatkozott a  felek között, hiszen míg a címvédő 7 alkalommal lőtt kapura, abból 1 talált kaput, addig a Juve rendesen megdolgoztatta Cech hálóőrt. Számokban megnyilvánulva 25 kapura lövéssel próbálkozott a hazai csapat és ebből 14 kaput is talált.

Az első gólra viszonylag sokáig kellett várni, jó darabig csak kapufáig jutottak el a Zebrák, majd pedig a gólcsönd is megtört az első félidő derekán, mikor is Quagliarella vette be a kékek kapuját és ezzel a szünetre meg is volt az előny. A Chelsea kénytelen volt kinyílni, hiszen számukra a vereség végzetes következményeket hordozhat. Az egyenlítés nem sikerült, és ahogyan az ilyenkor lenni szokott a fellazuló védelem gólt kapott. Vidal a 61. percben remekül érkezett a második hullámban és  2-0-ra módosította az állást. Ekkor még senki nem dőlhetett hátra, hiába a fölény, láttunk már ebben a párharcban nagy egyenlítést. Ez viszont most elmaradt, sőt Giovinco az utolsó percben betalált ezzel beállítva a végeredményt (3-0).

A Chelsea együtteséből hiányzott az elszántság, fásultan és ötlettelenül játszottak, a hazaiak megérdemelt győzelmet arattak. Ezzel a Torinóiak saját kezükbe vették sorsukat, mg a Chelsea két hét múlva saját meccsükön kívül figyelhetik Donetsket is, ahol óriási derbi lesz majd.

Juventus - Chelsea 3-0 (1-0)
Gólok: Quagliarella (38.), Vidal (61), Giovinco (90.)

Nordsjelland - Shakhtar Donetsk: A csoport másik mérkőzésén az ukrán bajnok számára a győzelem kötelező volt, hiszen ha pontokat hagytak volna Dániában azzal a Chelsea és a Juventus malmára hajthatták volna a vizet. Egy esetleges győzelemmel viszont az ukránok biztos továbbjutónak tudhatták volna magukat az utolsó forduló eredményeitől függetlenül. 

A mérkőzés nehézkesen kezdődött az ukránok számára, hiszen  Nordstand a 24. percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak. Két perccel később vissza kellett volna adnia a labdát a Donetsk együttesének, ezt meg is tették, ám Luiz Adriano lecsapott a labdára, elvitte a hálóőr mellett és óriási füttyszó közepette az üres kapuba gurított. Példátlan gól ez a BL történetében, ami viszont tény, hogy érvényes találat, melyet a játékvezető megadott, az már más tészta, hogy ez mennyire sportszerűtlen cselekedet volt (1-1). A hazaiak nem tétlenkedtek és a 29. percben ismét magukhoz ragadták a vezetést, Lorentzen fölső lécről bepattanó lövése vágódott a hálóba. Itt bődülhetnek fel a hazai hívek, illetve a Chelsea szimpatizánsok is, hiszen nekik sem volt mindegy az eredmény. Mindjárt más lett volna a leányzó fekvése, ha 2-0 és nem pedig 2-1 az állás. Érdekes öt perc volt ez, mely három gólt és emlékezetes szituációkat hordozott magában. A félidei eredményt Willem állította be a 44. percben, ezzel visszahozva a meccsbe a vendégeket (2-2).

A második játékrészben látszott a Nordsjelland játékosain, hogy mind fejben, mind pedig fizikailag fokozatosan fáradtak, és ez az eredményben is megmutatkozott. Az 50. percben Willem köszönt be ismét, majd pedig a "fair playe" díjas Adriano is a duplázók közé iratkozott az 53. minutumban (2-4). A végeredményt a 83. percben a már két gólos Luiz Adriano állította be aki így mesterhármat  ért el (2-5). 

Adriano találata sok vitát kelthet még az elkövetkezendő órákban és napokban, egy biztos, a BL történelmébe ez a találat bele íródott. Kíváncsian várjuk a nyilatkozatokat, illetve a sajtóvízhangokat.

Nordsjelland - Shakhtar Donetsk 2-5 (2-2)
Gólok: Nordstrand (24.), Lorentzen (30.), ill. Luiz Adriano (26., 53., 81.), Willian (44., 50.)

Az E csoport állása: 1. Shakhtar Donetsk 10 pont (továbbjutott), 2. Juventus 9 pont 3. Chelsea 7 pont 4. Nordsjelland 1 pont

(Ha pontegyenlőség alakul ki, akkor az egymás elleni eredmény számít, így a Shakhtar már továbbjutó, hiszen a Chelsea ellen jobb a mérlege.)

Az utolsó 6. forduló menetrendje:
Shakhtar Donetsk - Juventus
Chelsea - Nordsjelland

A feladat adott, a Chelsea csapatának nyernie kell, hiszen ha nem szerzik meg a 3 pontot akkor kiesnek és marad az Európa Liga. A Juve sorsa a saját kezében van, döntetlennel már ők mennek tovább, hiszen jobb a Chelsea elleni mérlegük, győzelemmel természetesen csoportelsők lennének. Az ukránok a csoportelsősségért szállhatnak majd harcba. A címvédőnek tehát egy esélye maradt, ha nyernek és és kikap a Juve Donetskben...

A Chelsea lehet az első címvédő a BL történetében, aki a csoportkört követően búcsúzik!

Őszi Ádám