2015. szeptember 7., hétfő

Bundesliga: Így költekeztek a csapatok a nyáron!

Rég nem látott pénzmozgást tapasztalhattunk a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) csapatai háza táján a nyár folyamán. A piac egy hete bezárta kapujut, tartottunk egy kis pénzügyi összegzőt, s megnéztük egyesével a csapatok kiadásait és bevételeit, azt, hogy ki zárt pluszban, vagy éppen mínuszban. 

Ahogyan az lenni szokott, a rekordbajnok és egyben címvédő Bayern München költötte a legtöbbet, s magasan a legnagyobb mínuszt tudhatja magáénak 54,5 millió euróval. A szokottnál sokkalta több pénzt "dobott ki" az ablakon a Wolfsburg, erre azért nyílott lehetőség, mert a Manchester City bankot dobbantott De Bruyne 75 millió eurós vételárával, így még Draxler 36 millió eurós leigazolási összegével is plusz 41,1 millió euróval zártak a "farkasok". A klub bevétele megközelítette a 100 milliót. Roppant jól zárt a Mainz 05 és a Hoffenheim is, utóbbi Frimino eladásának köszönhetően jutott rengeteg pénzhez. A Bayern München mínuszát senki nem közelítette meg, tízmillió felett is csak a Mönchengladbach zárt, a Borussia roppant olcsón, 8 millió euróért adta el egyik legnagyobb értékét Kruset a rivális Wolfsburgnak. 

Az újonc Ingolstadt és a Darmstadt gyakorlatilag pénzmozgás nélkül zárta a nyarat. Dárdai Pál csapata a Hertha, gyakorlatilag alig-alig mozgatta euróit. A táblázatban zölddel jeleztük a pluszban záró klubokat, míg pirossal azokat, akik negatív mérleggel bírnak. 

Összességében 411,35 millió eurót adott ki a 18 élvonalbeli klub, ennek, míg a bevétel 65 millió euróval több 477,05 millió. nemsokára meglátjuk, hogy ki hogyan erősített, pár hét múlva már egész jó képet kapunk a tabellán elfoglalt helyezések alapján. 


Őszi Ádám

Eb 2016: Négy válogatott már kvalifikálta magát

Már nem is olyan távoli a 2016-os labdarúgó kontinensviadal, melynek házigazdája Franciaország lesz. A június 10 és július 10 között megrendezésre kerülő tornán a korábbiakkal szemben (16 csapat) bővített 24 csapatos mezőny áll össze. Immáron csak 20 hely kiadó. 

1. Franciaország: Rendező lévén nem kellett selejtezi a galloknak, akiknek ez lesz a kilencedik megmérettetése a sorozat létrejötte óta. Két ízben már magasba emelhették a trófeát, s az elvárás most sem lesz más a közvélemény és a szurkolók részéről.

2. Anglia: A selejtezősorozat egyetlen százszázalékos mutatóval bíró csapata, az 'E' jelű kvartett listavezetője. Elég volt hét mérkőzés ahhoz, hogy a kvalifikáció biztossá váljon. Amennyiben kedden legyőzik Svájcot, vagy döntetlent érnek el, az is biztossá válik, hogy megnyerik csoportjukat, ez pedig a sorsolásnál jelenthet pluszt. Angliának is ez lesz a kilencedik fellépése, nekik azonban még nem adatott meg a trófea magasba emelése.

3. Csehország: Sokan nem gondolták volna a sorsolás pillanatában, hogy ilyen jól szerepel majd Pavel Vrba csapata, mely nyolc forduló után bebiztosította helyét Izlanddal karöltve. A cseheknek is ez lesz a kilencedik fellépésük az Eb-k történetében, s egy ízben 1976-ban már sikerült aranyérmet szerezniük, még Csehszlovákiaként. Apropó, ha már az 'A' jelű kvartettről beszélünk, Törökország és Hollandia közül csak egyikőjük selejtezhet majd, a törökök pedig két pontos előnyben vannak. 

4. Izland: Immáron biztos, hogy lesz újonc a kontinenstornán, az északiak még soha nem jutottak ki a kontinenstornára. Hatalmas meglepetésnek számít szereplésük, s azt is elmondhatják, hogy oda-vissza megverték Hollandiát.

A hétfői nap folyamán újabb válogatottak kvalifikálhatnak. Észak-Írország és Románia is köztük lehet, ám ezt mi magyarok nagyon reméljük, hogy nem így lesz.

Őszi Ádám