2013. május 10., péntek

Libertadores-kupa: Óriási harcot követően perui együttes a harmadik továbbjutó - körkép

Nem szokásunk beszámolót írni a Libertadores-kupa küzdelmeiről és sajnos nem is nagyon ismerik hazánkban a futballszeretők ezt a sorozatot, mivel kevés információt lehet találni róla. Ezen mi most változtatni szeretnék, így bemutatjuk, hogyan áll az idei sorozat, mely jelenleg a nyolcaddöntőket tapossa.

Két brazil klub, már korábban biztosította helyét a legjobb nyolc, azaz a negyeddöntő mezőnyében. Ezen két együttes ne más, mint a Deco fényjelezte  Fluminense és a Ronaldinhot a soraiban tudó Atlético Mineiro. A párharcok egyébként oda-visszavágós rendszerben vívják.

Magyar idő szerint ma hajnalban az uruguayi Nacional együttese fogadta a  visszavágón a perui Real Garcialasó csapatát. A vendég együttes 1-0-ás előnnyel érkezett, melyet a Nacional sikeresen ledolgozott Bueno találatával, mely az 57. minutumban esett. Több gól nem született, így következhetett a hosszabbítás. Mivel ez sem hozott eredményt, jött a tizenegyespárbaj, melyből a vendég Real jött ki jobban és jutott tovább 4-1-es büntetősét követen.

Club Nacional - Real Garcialaso 1-0 ( büntetőkkel 1-4)
Gólszerző: Bueno (57.)

Íme a Libertadores-kup sorsolása:

Nyolcaddöntők:  (Az egymást követő párharcok győztesei a negyeddöntőben találkoznak egymással, így például az Atletico Mineiro a Palmerias-Tijuna továbbjutójával! Színnel is kiemeltük)

Atletico Mineiro (brazil) - Sao Paulo (brazil) 2-1; 4-1 
Továbbjutott: Atletico Mineiro  kettős győzelem 6-2-es összesítés

Palmerias (brazil) - Tijuana (mexikói) 0-0; ?-?
Továbbjutott: ?

Corinthians (brazil) - Boca Juniors (argentin) 0-1; ?-?
Továbbjutott: ?

Velez Sarsfield (argentin) - Newells Old Boys (argentin) 1-0; ?-?
Továbbjutott: ?

Santa Fe(kolumbiai)  - Gremio (brazil)1-2; ?-?
Továbbjutott: ?

Club Nacional (uruguayi) - Real Garcialaso (perui) 0-1; 1-0 - büntetőkkel 1-4
Továbbjutott: Real Garcialaso - büntetőkkel

Olimpia Asuncion (paraguayi) - Tigre (argentin) 1-2; ?-?
Továbbjutott: ?

Fluminense (brazil) - Emelec (ecuadori) 1-2; 2-0
Továbbjutott: Fluminense 3-2-esösszesítéssel

Őszi Ádám

Kötelessel a kapuban lett belga kupagyőztes a Genk

Fantasztikus este a Genk és egyben este Köteles László ételében, így is aposztrofálhatnánk a tegnap történteket. Nem köntörfalazunk, a KRC , magyar hálóőrével a kapuban elhódította a 2012/2013-as belga kupát, miután a döntőben nagy izgalmak közepette, a végjattékban szerzett gólokkal elverte a Clarence Bruges csapatát. Ez pedig a klub történetének negyedik kupasikere.

Ahogyan arra előzetesen számítani lehetett a Genk uralta a találkozót, viszont a várt gól elmaradt. Köteles László a háttérből figyelhette az eseményeket, ha pedig ritkán testközelből, akkor kitűnően bánt a játékszerrel. A kupadöntő nagyon úgy festett, hogy hosszabbításban dőlhet el, azonban hat perccel a rendes játékidő vége előtt egy Khaleem Hyland szabadrúgása varázsolódott Bennard Kumordzi fejére, aki öt méterről nem hibázott és a kapuba fejelt. Óriási volt a genki öröm, Köteles egyenesen térdre rogyva, öklét a levegőbe emelve ünnepelte csapattársa vezető találatát. Ezt követően természetes volt, hogy a Bruges kitámad és megpróbál egyenlíteni, ez azonban nem sikerült és a 90. percben a csapatkapitány Vossen egy leheletfinom és precíz emeléssel büntetett. Ezzel pedig kialakította a 2-0-ás végeredményt.

Köteles László tehát immáron belga bajnoki címe és szuperkupa-győzelme mellé begyűjtötte első belga kupasikerét is. A mondás igaz, miszerint a türelem rózsát terem! Emlékezzünk vissza Köteles Belgiumba érkezésére, a sok hercehurcára a Genk és a DVTk közt a hálóőr játékjogáról. Köteles ennek következtében padra kényszerült, majd egy ifjú titán Courtois vette át helyét, aki azóta a Chelsea tulajdona, jelenleg pedig az Atletico Madrid hálóőre. Távozása óta azonban Köteles él a bizalommal és reméljük így lesz ez a továbbiakban is.

Belgium; Kupadöntő
Clarence Bruges - KRC Genk 0-2 (0-0)
Gólszerzők: Kumordzi (84.), Vossen (90.)

Őszi Ádám