2015. február 25., szerda

Bajnokok Ligája: Betonvédelem vár az Arsenalra - előzetes

Szerdán este zárul a Bajnokok Ligája idei nyolcaddöntőinek odavágós köre, a rendkívül jól védekező AS Monaco látogat Londonba az Emiratesbe. Este tehát pályán az Ágyúsok, nézzük mit érdemes tudni a csapatokról, a párharcról. 

20:45 Arsenal - AS Monaco (Digi Sport 1)

Arsenal: Arsene Wenger biztosan nem küldheti pályára legjobb csapatát, hiszen sérüléshullám kíséri végig a csapat egész szezonját, ám így is bombaerős a csapat. Jelenleg nem számíthat Aaron Ramsey és Abou Diaby szolgálataira, míg a csapatkapitány Mikel Arteta is a lelátóról figyelheti csak a társakat, ahogyan Mathieu Debuchy is. Emellett pedig Alexis Sanchez sem száz százalékos a chilei az utóbbi hetekben két kisebb sérüléssel is bajlódott. Ami a téli átigazolásokat illeti, mondhatni nagy volt a mozgás, 3 játékos távozott, s helyükre 3 érkezett. Az Interben szerződött Podolski, míg Sanogo a Palace kölcsönjátékosa lett, Campbell pedig a La Ligában a Villareal játékosaként bizonyíthat a szezon végéig. Ami az erősítéseket illeti, a Villarealtól érkezett a védelembe Gabriel Paulista, nem is olyan aprópénzért. Sikerült szerződtetni a lengyelek egyik nagy reménységét az ifjú Bieliket, illetve Coquelin visszatért kölcsönből és egész jól szerepel.

AS Monaco: Leonardo Jardim a hercegségiek trénere nem küzd ennyi bajal, mint kollégája, csupán két sérült játékosa van Andrea Raggi és Tiemoué Bakayoko személyében. Egyikük sem számít alapembernek, így taktikájához mérten legjobb csapatát küldheti pályára a venezuelai tréner. Ami a téli változásokat illeti, az utolsó pillanatban érkezett két játékos. Egyikük Alain Traoré a Lorient kölcsönjátékosa, másikuk pedig Matheus Carvalho a Fluminense fiatal brazilja, szintén kölcsönbe. Távozott emellett szintén két labdarúgó, Lucas Ocampos a Marseille csapatát választotta kölcsönbe, míg Borja a Deporhoz szerződött.

Forma: Mindkét csapat jó formát mutat a 2015-ös esztendőben, ám ezt azért ketté lehet választani. Az Arsenal szép és eredményes játékot játszik, míg a Monaco ereje a védekezésében rejlik. A francia klub idei 11 mérkőzésén mindössze 3 gólt kapott, védelme rendkívül jó és egységes, ezt kell majd feltörnie Wenger tanítványainak. Azonban a góllövéssel hadilábon áll a csapat, 12 gólt lőtt ezeken a találkozókon, alig több mint egy gólos meccsenkénti átlag ez. Tehát amennyiben sok gólos mérkőzések előtt állunk, valószínűleg az Arsenal lesz a befutó. Ami a londoniakat illeti, southamptoni pofonnal indult az év, ám azóta 9 mérkőzéséből 8 megnyert a csapat, s csupán a Spurs elleni városi derbit vesztették el. Utóbbi nyolc meccsükön mindig legalább két gólt szereztek, de volt olyan is, hogy 5 állt az eredményjelzőn. Hétvégén mindkét fél győzelemmel melegített.

Egymás elleni múlt: Nincsen nagy múltja a párosításnak, a felek mindössze egyszer találkoztak, az is tavaly nyáron volt az Emirates Kupa alkalmával, tehát tétmérkőzés nincs is a tarsolyban. Azt a bizonyos tavaly augusztusi meccset 1-0-ra a Monaco nyerte, Falcao találatával.

03.08.14 Arsenal - AS Monaco 0-1

Őszi Ádám

Bajnokok Ligája: Németországba utazik a tavalyi döntős - előzetes

Szerdán este zárul a Bajnokok Ligája idei nyolcaddöntőinek odavágós köre, a spanyol bajnoki címvédő, tavaly döntős Atletico Madrid a Bayer Leverkusen vendégségébe utazik. Este tehát a BayArénából jelentkeznek a felek, nézzük mit érdemes tudni a csapatokról, a párharcról. 

20:45 Bayer Leverkusen - Atletico Madrid (Digi Sport 2)

Bayer Leverkusen: A Gyógyszergyáriaknál nem volt nagy mozgás a télen, a pletykákon kívül gyakorlatilag semmi nem történt. Sikerült megőriznie a csapatnak összes kulcsjátékosát, sem a távozók, sem pedig az érkezők listáján nem találunk játékost. Roger Schmidt dolgát azonban sérülések nehezítik, a vezetőedző három játékosát kénytelen nélkülözni, közülük pedig a csapat védekező középpályása Lars Bender kulcsember, hiánya pedig kulcsmomentum lehet. Emellett a fiatal horvát védő Tin Jedval és az ausztrál válogatott támadó Robbie Kruse sem bevethető.

Atletico Madrid: Nincsen jobb helyzetben Diego Simeone sem, igaz a Matracosoknak csak egy sérültje van, de az a középpálya szívét, a szervezést jelentő Koke, aki még a Real Madrid elleni siker alkalmával sérült meg és továbbra sem bevethető. Ami a téli transzfereket illeti, Fernando Torres visszatért, így Mandzukic és Griezmann mellett egy "joker" is van az argentin tréner kezében. Emellett a Villarealtól érkezett még Cani, ám ő nem mondható kulcsembernek. Távozott Cerci és Rodriguez, sem előbbi, sem pedig utóbbi nem tudott maradandót alkotni a télen, így kijelenthetjük, hogy a klub erősödött.

Forma: Mindkét csapat teljesítménye ingadozó az utóbbi időben, ám a Leverkusen esetében úgy is fogalmazhatunk, hogy majdnem katasztrofális. Az Atletico Madrid hazai pályán igen stabil, ám kilépve a Vicente Calderónból meginog a csapat. Elveszti fölényét és közel sem olyan magabiztos. Ezt jelzi a Celta Vigo elleni egy héttel ezelőtti zakó, illetve ha belenézünk a meccsstatisztikákba. Koke kiválása pedig erre még inkább ráerősít. A hullámzó teljesítményt jellemzi, hogy a Barcától például kikaptak, míg a Real Madridot felnégyelték az utóbbi hetekben. Mondhatni kiszámíthatatlanok. Fontos megjegyezni emellett, hogy Mandzukic és Griezmann is remek formában van, eloszlanak köztük a gólok, Torres pedig csakúgy mint a csapat szereplése kiszámíthatatlan.

Ami a Bayer Leverkusen szereplését illeti, nos idei 5 Bundesliga meccséből csak egyet nyert meg a csapat a Hertha vendégeként, döntetlent játszottak a Dortmunddal és most hétvégén az Augsburg vendégeként, míg a Wolfsburg és a Werder Bremen ellen pont sem termett, a védelem pedig nem túl stabil. Sem hazai pályán, sem pedig idegenben nem igazán megy Roger Schmidt tanítványainak, ráadásul kiemelkedő gólvágó sincsen, Kießling keresi önmagát, nincs igazi vezére a csapatnak, mely hatodik helyig süllyedt vissza a Bundesligában.

Egymás elleni múlt:  Nem tekintenek vissza túl nagy múltra a felek, mindössze kétszer találkoztak, még 2010-ben, ekkor Európa Liga csoportellenfelek voltak. Mind Madridban, mind pedig Leverkusenben 1-1-es döntetlen született, a mérleg nyelve ma valamerre elbillenhet...

16.12.10 Bayer Leverkusen - Atletico Madrid 1-1
30.09.10 Atletico Madrid - Bayer Leverkusen 1-1

Őszi Ádám