2014. január 12., vasárnap

Antalya Kupa: A Galatasaray büntetőpárbajban hódította el az aranyérmet

A Galatasaray hódította el a 2014-es Antalya Kupát, miután 0-0-ás rendes játékidőt követően hibátlan büntetőzéssel múlták felül skót ellenfelüket a Celtic Glasgow személyében. A négy csapatos minitorna a résztvevők felkészülését szolgálta. 

Celtic Glasgow - Galatasaray 0-0 - büntetők 4-5

A döntő első nagy lehetősége a holland Nordin Amrabat előtt adódott, mikor is egy remek kényszerítőzés után lőtt kapura, ám a gólvonalon álló hálóőr fölé tolta a löketet. A folytatásban is nyomás alatt maradt a Celtic kapuja, előbb szabadrúgásból, majd két remek akció végén szerezhetett volna gólt a Galata, amennyiben kicsit pontosabbak a befejező emberek. A 34. percben aztán kis híján öngólt vétettek a törökök, majd Pukki hagyott ki egy ziccert. Feléledt a Celtic, komoly gondok voltak a török védelemben, gól azonban nem esett. 

A második félidő elején aztán a kihagyhatatlant is kihagyták a törökök, akik sorra dolgozták ki a helyzeteket, ám valahogy a kaput csak nem sikerült bevenniük. A gólöröm helyett maradt a fejfogás. A második félidő első skót helyzete a 80. percben adódott, ekkor egy kontratámadás végén hibáztak a vendégek. Mondhatni meccslabda volt. Az utolsó nagy helyzetet a Galata hibázta el, vagy fogalmazzunk úgy, jó helyen volt a skót védő, akiről a labda szögletre vágódott. Következhetett tehát a büntetőpárbaj, hosszabbítás nem volt.

A Galatasaray nem hibázott, Inan, Yilmaz, Umut, Felipe Melo és Riera is belőtte a maga tizenegyesét, míg a túloldalon Henderson, Biton, Atajic és Balde értékesítette, ám a második párban Forrest kihagyta.

Antalya Kupa 2014

Elődöntők:
Trabzonspor - Celtic 1-3
Galatasaray - Ajax 2-1

Bronzmeccs:
Trabzonspor - Ajax 1-1 - büntetők 4-3

Döntő:
Celtic - Galatasaray 0-0 - büntetők 4-5

Őszi Ádám

Suarez duplája és egy kis bírói segítség kellett a Liverpool sikeréhez

Minden és mindenki a Stoke sikere ellen dolgozott, így gondolhatják ezt a "Fazekasok" szurkolói. A Liverpool ugyanis hathatós segítséggel tudta elvinni a három bajnoki pontot a Britannia stadionból a vasárnapi játéknap zárómeccsén. 

Stoke City - Liverpool 3-5 (2-2)
G: Crouch (39.), Adam (45.), Walters (85.) ill. Shawcross (5.-öngól), Suarez (32., 71.), Gerrard (51.-büntető), Sturridge (87.)

Mezőnyben rendkívül kiegyenlített játékot láthattunk, egyik csapat sem tudta másikra erőltetni az akaratát, így mindkét kapu előtt adódott bőven helyzet és említésre méltó esemény. A felvezetésben említettük a segítséget, mely a pool vitorláját tolta, nos, az első széllöket  Shawcross öngólja volt az 5. percben. Természetesen nem szándékosan talált az angol védő saját kapujába, ám ez a találat megadta a mérkőzés alaphangját. A 32. percben már 0-2 állt az eredményjelzőm, Suarez szerezte meg csapata második, önmaga 21. bajnoki találatát. Ekkor egy cifra zakó is kinézett a hazaiaknak, ám a félidő hajrájában öt perc alatt sikerült visszajönni a meccsbe, előbb a liverpooli ex-támadó Crouch volt eredményes, majd a rendes játékidő utolsó pillanataiban Adam egalizált.

A folytatásban aztán jött az a bizonyos ominózus eset, mely gyökeresen befolyásolta a végeredményt! A vendégek játékosa kézzel vett át egy labdát a büntetőterületen belül, ezt a bíró nem vette észre, majd megítélt egy büntetőt, mely a sokadik visszanézés után sem tűnik annak. Csakúgy, mint a Newcastle-Manchester City meccsen, itt is belenyúlt tehát a bíró a meccsbe. A megítélt tizenegyest Gerrard lőtte be az 51. minutumban. A folytatásban aztán ismételten jött Suarez klasszisa, az uruguayi gólzsák a 71. percben talált be. nem volt azonban még vége a gólözönnek, Walters a 85. percben szépíteni tudott (3-4), ekkor pedig igen izgalmas végjáték nézett ki. A hazaiak kinyíltak, minden áron egyenlíteni szerettek volna, ezt pedig Sturridge használta ki, beállítva a végeredményt.

Őszi Ádám

Meglopták a "Szarkákat", avagy bírói segédlettel, vezéráldozatokat szedve élen a City

Végletekig kiélezett, izgalmas és fordulatokban gazdag mérkőzést vívott egymással a Newcastle United és a Manchester City. A találkozó főszereplője sajnos a játékvezető volt, mely mondhatni meglopta a hazaiakat, egy megadott, majd visszavont góllal. Győzelmével élre állt a City, mely vezéregyéniségei miatt aggódhat. 

Newcastle United - Manchester City 0-2 (0-1)
G: - ill. Dzeko (8.), Negredo (90+5.)

A vendégek rögtön a lovak közé csaptak és gyorsan, már a 8. percben megszerezték a vezetést, miután Kolarov labdájára érkezett remekül Dzeko és lőtt a Krul mögött elterülő hálóba. A bekapott gól nem zavarta össze a hazaiakat, akik bátran mentek előre. Mindkét kapu előtt akadtak lehetőségek, ám hol a játékosok voltak pontatlanok, hol pedig a kapuvédők remekeltek. Az első félidőben nagyon belenyúlt a mérkőzésbe Mike Jones játékvezető, aki előbb megadta Tiote távoli bombáját, majd az asszisztensével folytatott konzultáció után érvénytelenítette azt, mondván egy játékos, aki a labda elől hajolt el zavarta Hart munkáját, így a kapus nem tudott hárítani. Itt álljunk is meg egy szóra! A szabályok értelmében lehet mondani, hogy helyesen döntött a játékvezető, ám a játék szellemét figyelembe véve semmiképen sem! A felvételeket sokadjára visszanézve is úgy gondoljuk rossz döntést hozott a bíró, akit a félidőre vonulva a Newcastle trénere erősen kritizált. Természetesen az ítélet után mindjárt más lett a meccs képe, tüzessé vált a hangulat mind a pályán, mind pedig a lelátón. 

A második játékrészben aztán mindent megtettek a hazaiak az egyenlítésért, a gól azonban nem akart összejönni, Remy előtt adódott, talán a legnagyobb lehetőség, de voltak próbálkozásai a vendégeknek is. Előbb Yaya Toure hagyta el lábát húzva a pályát, ami rossz hír a "Polgárok" híveinek, ami pedig még rosszabb az Nasri sérülése. A francia baját Mapou Yanga-Mbiwa válogatott béli csapattársa látta el, egy a futballpályára nem illő szabálytalanságsorozattal. A pályát hordágyon térdrögzítővel hagyta el Nasri, mely sok jóra nem utal. Mbiwa  egyébként megúszta az esetet egy sárgával, ám igen piroskás volt ez az eset.

A végjáték csakúgy, mint az egész meccs izgalmasra sikeredett, mindkét kapu veszélyben forgott. A 87. percben Fernandinho fejese után a felsőléc hárított, majd a hét perces hosszabbításban eldőlt a meccs, miután Negredo szerencsés találatot könyvelhetett el a 95. percben.

Az eredményre nézve sokan azt hihetik, hogy ez egy sima meccs volt, ám ez nem igaz, a City vért és verejtéket izzadt! Azt pedig mi lett volna ha...

A Manchester City győzelmével átvette a vezetést a Premier Leagueben, melyet az Arsenal hétfőn az Aston Villa legyőzésével vehet vissza.

Őszi Ádám