2013. június 18., kedd

Vb 2013: Az a bizonyos hazai pálya! - Jordánia kivívta a pótselejtezőt

Az ázsiai kvalifikációs szakasz utolsó mérkőzése már nem az azonnali kijutásról, hanem a pótselejzető kiharcolásáról szólt. Igaz Omán két pontos előnnyel ment Jordániába, így a döntetlen is elég lett volna, de az a bizonyos hazai pálya rajtuk is kifogott. 

A sors furcsa fintora, hogy Jordánia pont az első hazai meccsét nem tudta megnyerni a csoport utolsó Irak ellen, míg óriási meglepetésre Ausztrália és Japán is pont nélkül távozott, csakúgy mint kedd este Omán.

Nem volt mese, ők is behódoltak! Az 57. percben Ibrahim megszerezte a találkozó egyetlen gólját, mely a hármas sípszó után igazi népünnepet eredményezett. Jordánia pótselejzetőt vívhat.

Az ellenfél az 'A' csoport harmadik helyezettje lesz Üzbegisztán, mellyel oda-visszavágós meccset játszanak majd. Akkor is ott lesz az a bizonyos hazai pálya, de idegenbe is el kell menni, ami nem sok jót jelent a Jordánok számára... (Persze minden megtörténhet egy meccsen)

Ausztrália – Irak 1-0 (0-0)
Gólszerző: Kennedy (83.)

Jordánia – Omán 1-0 (0-0)
Gólszerző: Ibrahim (57.)

Íme a ‘B’ csoport jelenlegi állása:
1. Japán 8 5 2 1 16-5 17 pont
2. Ausztrália 8 3 4 1 12-7 13 pont
3. Jordánia 8 3 1 4 7-16 10 pont
4. Omán 8 2 3 3 7-10 9 pont
5. Irak 8 1 2 5 4-8 5 pont

Dél-Korea – Irán 0-1 (0-0)
Gólszerző: Ghoochannejhad (60.)

Üzbegisztán – Katar 5-1 (0-1)
Gólszerzők: Nasimov (60., 74.), Zoteev (72.), Ahmedov (87.), Bakajev (90-1.) ill. Ilyas (37.)

Az ‘A’ csoport jelenlegi állása:
1. Irán 8 5 1 2 8-2 16 pont
2. Dél-Korea 8 4 2 2 13-7 14 pont
3. Üzbegisztán 8 4 2 2 11-5 14 pont
4. Katar 8 2 1 5 5-13 7 pont
5. Libanon 8 1 2 5 3-12 5 pont

Ezzel tehát véget ért az ázsiai kvalifikáció 4. szakasza is, már csak a pótselejtező és az 5. csapat kiléte bizonytalan. Biztosan ott lesz jövőre Brazíliában Japán, Ausztrália, Irán és Dél-Korea.

Őszi Ádám

PSV: Lens az ukrán sztárklubbot választotta

Hiába, a Dinamo Kijev együttesének nem sok babér jut az utóbbi időben, mondhatni a Shakhtar Donetsk a liga egyeduralkodója  a fővárosi gárdát pedig beérte a mezőny, gondolunk itt a Dnipro és a Metalist Harkiv, vagy éppen a Metalurg Donetsk együttesére. 

Persze a Dinamo vezetői ezt nem szeretnék hagyni és szeretnék, ha a csapat újra visszanyerni régi fényét, hírnevét, hiszen ha Ukrajnában annyira nem is, de Európában már nem cseng olyan jól a Dinamo Kijev neve. Ha megkérdeznénk tíz embert az utcán, olyanokat, akik követik a focit, 7-8 biztosan azt mondanák, Shakhtar. Jelenleg ez a klub a csúcsragadozó...

Ehhez pedig erősíteni kell! Az első nyári igazolás a PSV Eindhoven csapatától érkezik Jeremain Lens személyében. Dzsudzsák egykori csapattára tehát szintén kelet felé veszi az irányt, csakúgy mint anno a magyar szélső, csak ő egy országgal előbb leragadt.

Lens vételárát nem hozták nyilvánosságra a felek, de a 25 esztendős csatárt 2015-ig szerződést kötötte a holland klubhoz, így mélyen a zsebébe nyúlhatott a Dinamo. A holland válogatott támadó piaci értéke 9 millió euró, ezt minden bizonnyal túl kellett szárnyalnia az ukrán klubnak.

Hollandiában Lens idén remek szezont futott 30 meccsen 15 gól és 11 gólpassz fűződik a nevéhez, emellett pedig az Európa Ligában és a válogatottban is jegyzett találatokat. Három esztendőt követően hagyja el a PSV együttesét.

Ez azért még kevés lesz, egy fecske nem csinál nyarat, kíváncsian várjuk a további erősítéseket.

Őszi Ádám

Liverpool: 12 millió font Dzsudzsákért? - sajtóhír

Annak ellenére, hogy idén sem futott remeg, kimagasló szezont Dzsudzsák Balázs igen csak keresettnek mondható az átigazolási piacon, hiszen az jelenlegi hírek szerint az Inter mellett a Liverpool is szerződtetné a magyar válogatott szélsőt. 

A fent említettekre ráerősíthet az a hír, mely nemrég jelent meg az orosz sajtóban, miszerint a Dinamo Moszkva szerződtetheti a Rubin Kazany 27 esztendős orosz szélsőjét Alan Kaszajevet.

Több angol forrás is arról számol be, mely szerint a Liverpool kész, vagy akár már meg is tehette 12 millió fontos azaz közel 14 millió eurós ajánlatát. Ezt, mármint hogy az olasz és az angol sztárklub érdeklődik Balázs iránt a játékos ügynöke Vörösbaranyi József az nso.hu-nak már korábban megerősítette.

Azt, hogy az Inter hányadán áll most Dzsudzsák ügyben nem tudni, de úgy tűnik, hogy napokon belül ismét komoly fordulatot vehet Dzsudzsák élete, karrierje.

Kérdés, hogy mit látnak benne ezek a klubok, hiszen mióta elhagyta a PSV együttesét jóformán semmit sem mutatott sem az Anzhi sem pedig a Dinamo együttesében nem tudott vezéregyéniséggé válni. A válogatottba pedig bérelt helye van, nincsen versenyhelyzet...

Őszi Ádám

Frenetikus végjáték és őrült pillanatok után Irán és Dél-Korea jutott ki Brazíliába

Óriási meglepetést hozott a Dél-Korea-Irán meccs (0-1), melynek köszönhetően minden borult és a remekül hajrázó Üzbegisztán kis híján a pótselejtező sorsára juttatta Dél-Koreát. 

Az utolsó fordulót megelőzően teljesen egyértelmű volt a képlet, ha Dél-Korea pontot szerez akkor biztos kijutó, viszont ha netán nagy meglepetésre kikapna Irán együttesétől akkor indulhat a számolgatás, illetve a másik meccs eredményének figyelése. 

A Dél-Korea-Irán meccs első félideje nem hozott találatot, főként a mezőnyjátéké volt a főszerep, ám a felek nyugalommal vonulhattak az öltözőbe, hiszen a másik pályán nagy meglepetésre a félidőben 0-1 állt az eredményjelzőn Katar részére Ilyas  találatának köszönhetően, ez pedig azt jelentette, hogy a másik meccs két résztvevője jelenleg karöltve kijutásra áll.

Aztán jött a 60. minutum, mely mindkét meccsen egyszerre hozta a változás szelét, Irán válogatottja megszerezte a vezetést egy óriási védelmi hibát követően Ghoochannejhad találatának köszönhetően és ezzel a csoport élére repült ideiglenesen, míg az üzbégek egyenlítettek hazai pályán és felcsillant a remény. Hiszen ha Dél-Korea kikap 1-0-ra Üzbegisztán pedig nyert volna 7-1-re akkor megfricskázták volna koreai-félsziget déli népét. Nos, első hallásra erre legyint az ember, hogy szerezne valaki hét gólt, hiszen 60 perc alatt sikerült összehozni egyet.

Nos, mindkét meccs folytatódott, Dél-Korea valami eszméletlenül nyomott, végig támadták az utolsó harminc percet, ám mindhiába nem jött az a bizonyos egyenlítő gól. Míg a másik pályán beindult a gólgyártás, azonban későn. Jött a hír, hogy gól, gól és gól, majd pedig újabb gól, ám utóbbi már a hosszabbítás első percében esett, így 5-1- lett a vége. Ha tovább tart a meccs, vagy előbb születik a egyenlítő gól...

Minden esetre Irán már ünnepelte hihetetlen csoportelsősségét, míg Dél-Korea és a közönség várta a másik meccs végeredményt. Igaz titkon mindenki tudta, hogy a hosszabbításban még két gól lehetetlen, de soha se mond hogy soha. Aztán megjött az eredmény és jött vele a felszabadult sóhaj, viszont a fergeteges ünnep elmaradt. Tán érthető is...

Ki kell emelni Irán védelmét, mely a lejátszott nyolc meccsen csupán 2 alkalommal kapitulált... 

Immáron tehát újabb két csapattal bővült a mezőny, a házigazda Brazília, Japán és Ausztrália után Irán és Dél-Korea is kivívta a részvétel jogát, Üzbegisztán pedig pótselejtezőre kényszerül.

Dél-Korea - Irán 0-1 (0-0)
Gólszerző: Ghoochannejhad (60.)

Üzbegisztán - Katar 5-1 (0-1)
Gólszerzők: Nasimov (60., 74.), Zoteev (72.), Ahmedov (87.), Bakajev (90-1.) ill. Ilyas (37.)

Az ‘A’ csoport jelenlegi állása:
1. Irán 8 5 1 2 8-2 16 pont
2. Dél-Korea 8 4 2 2 13-7 14 pont
3. Üzbegisztán 8 4 2 2 11-5 14 pont
4. Katar 8 2 1 5 5-13 7 pont
5. Libanon 8 1 2 5 3-12 5 pont

Őszi Ádám

Mata és Torres együtt menekülhet Barcelonába Mourinho elől

Több forrás is arra mutat, hogy a Chelsea menekülő sztárjai Barcelonában köthetnek ki, ugyanis Mourinho sem Mata, sem pedig Torres játékára nem számol a jövőben és ehhez a teamhoz még akár csatlakozhat David Luiz is, akinek szintén felmerült már a neve a katalán klubnál. 

Ne olyan egyszerű viszont a helyzet, hiszen a katalán óriást nem veti szét a pénz, Neymar 57 millió eurós vételára igen csak megapasztotta a kasszát. Emellett kapus poszton, és a védelem tengelyébe is szeretnének igazolni minden áron. A megoldás a játékoseladásban rejlik!

David Villa több klub kívánságlistáján is szerepel, Neymar érkezésével pedig helyzete nem lett könnyebb a helyzete, sőt. Szinte biztosra vehető, hogy a Villa, Tello, Sanchez, Pedro négyesből valakinek a helyét átveszi a brazil "sztárpalánta".

Az újságok főként Villa és Thiago Alcantara eladásáról cikkeznek, emellett pedig már Tello neve is felvetődött. Tehát elképzelhető, hogy játékoseladásból fedezi majd transzferjeit a Barca.

Mindenesetre a transfermarkt.de becslései alapján Torres értéke 28 millió euró, szerződése pedig még jócskán 2016-ig szól,  míg Mata piaci értéke 42 millió euró, szerződése pedig ugyan úgy 2016 nyaráig szól.

Persze jön a kérdés teljesen jogosan: Mata kit szorít majd ki?

Őszi Ádám

Fiatal német U-21-es válogatott szélsőt vett a Schalke

A dortmundi Santana leigazolása után újabb játékossal erősített a Schalke 04 együttese, mely ezúttal a középpályára, azon belül pedig a jobb szélre igazolt tehetséges fiatal játékost. 

A Bundesliga negyedik, azaz Bajnokok Ligája selejtezőt érő helyén végző gelsenkircheni gárda a Bundesliga 2-ben szereplő a legjobbak közül egy esztendeje kieső Köln gárdájának fiatal ászát  Christian Clemenst kaparintotta meg 2,8 millió euró ellenében. 

A Schalke és a Köln is hivatalos honlapján jelentette be a transzfert, melynek részleteként a vételár mellett a szerződés hosszát is nyilvánosságra hozták, mely négy esztendőre 2017 nyaráig szól.

Clemens az ötödik pozícióban végző Köln húzóembere volt, 31 meccsen lépett pályára és 6 gólja mellett 5 alkalommal előkészítő szerepkörben tetszelgett. Ez a transzfer lehet számára a nagy áttörés, ha sikerül beverekednie magát a Schalke kezdőjébe.

Őszi Ádám

Moszkván belül váltott klubot az orosz válogatott irányító

Megköttetett az üzlet a két városi rivális a Lokomotiv Moszkva és a Szpartak Moszkva együttese között. A transzferben fontos szerepet játszhatott, hogy a Lokomotiv csak a 9. helyen végzett, míg a Szpartak befutott a negyedik helyre, mely Európa Liga indulást ér. 

A szóban forgó játékos a 26 esztendős orosz válogatott irányító Denis Glushakov, akinek a piaci ára a transfermarkt.de becslései szerint 10 millió euró, az üzlet pedig, ha a hírek igazak 8 millió euró ellenében köttetett meg. Denis 2005 óta immáron öt és fél szezonon keresztül szolgálta a Lokomotiv csapatát, most azonban eljött a váltás, mondhatni a magasabb szintre lépés ideje, bár ez utóbbi nem igaz, de legalább a nemzetközi kupában is szerepelhet Denis.

A jelenlegi orosz válogatott tagja, Fabio Capello látja benne a kellő tudást és akaratot, ott volt az oroszok legutóbbi Portugália elleni veresége során is, ahogyan tette azt az eddigi összes kvalifikációs meccsen. Mondani sem kell, hogy a Lokomotiv középpályájának szíve volt. 

Őszi Ádám

Csodacsere! Kennedy kifejelte a VB-re Ausztráliát

Az utolsó fordulóhoz érkeztünk, a mindent eldöntő körhöz, mely során egy csapat kvalifikálja magát Japán mellett, egy pedig pótselejtezős helyen végez. A képlet nagyon egyszerű volt, az ausztráloknak hazai pályán le kellett győzni az immáron tét nélkül játszó Irak válogatottját és akkor kvalifikálja magát. Ha nem így történik, akkor az Omán és Jordánia kezébe került volna a sorsuk.  

Az első játékrész első felében még láthattunk kósza hazai próbálkozásokat, ám ezt követően valahogy azok is elhaltak, Irak pedig teljesen inaktívnak bizonyult a kapuralövések, próbálkozások tekintetében. A főszerep a mezőnyjátéké és a szakadó esőé lett, a vendégek már tét nélkül felszabadultan játszhattak, míg Ausztrália görcsösen játszott és ahogy múlt az idő a meccs során, úgy lett egyre görcsösebb ez a gépezet. A félődőben 0-0 állt az eredményjelzőn.

A második játékrész egyből egy vendég próbálkozással kezdődött, aztán csak úgy pörögtek a percek, a szurkolók pedig percről percre váltak egyre feszültebbé, kritikusabbá, hiszen nem erre készültek, hanem népünnepre, kvalifikációra. Az utolsó tíz percre érkezett két friss játékos, ám Cahill és Kruse hagyta el a játékteret, melyet a közönség nem éppen fogadott jól, mondhatni kifütyülték az edzőt.

Aztán pár perc múlva a csere és az edző lett az isten, őket éltette a közönség, ugyanis a Cahill helyére érkez Kennedy gólt fejelt a 83. percben és ezzel a találattal szó szerint kifejelte Ausztráliát a 2013-as Brazíliai Világbajnokságra. Indulhat az örömünnep!

A házigazda Brazília és a már korábban kijutó Japán után Ausztrália a harmadik résztvevő.

Ausztrália - Irak 1-0 (0-0)
Gólszerző: Kennedy (83.)

Később
Jordánia - Omán 18:00 ( A meccs a pótselejtezős helyről dönt.)

Íme a ‘B’ csoport jelenlegi állása:
1. Japán 8 5 2 1 16-5 17 pont
2. Ausztrália 8 3 4 1 12-7 13 pont
3. Omán 7 2 3 2 7-9 9 pont
4. Jordánia 7 2 1 4 6-16 7 pont
5. Irak 8 1 2 5 4-8 5 pont

Őszi ádám

Konföderációs Kupa: Az első forduló számokban

Hétfő este a Tahiti-nigéria mérkőzéssel letudták a csapatok a 2013-as Konföderációs kupa első csoportkörét mind az 'A', mind pedig a 'B' jelű kvartettben. A keddi nem pihenőt, szünnapot tartogat, ám mi nem állunk le és úgy gondoltuk, összegezzük ezt a négy meccset számokban, kicsit statisztikázunk. 

A torna eddig nem szűkölködik gólokban, hiszen 4 mérkőzésen 16 alkalommal rezdült a háló, minden meccsen született minimum három gól. Ez meccsenkénti 4,0-ás gólátlagot jelent, mely igen jónak mondható. Persze ebben nagy szerepe van Tahiti "szereplésének", ugyanis a hat kapott gól igen feltornázta ezt a mutatót.

Íme az eredmények és a csoportok állása:

Brazília - Japán 3-0
Mexikó - Olaszország 1-2

Az ‘A’ csoport állása:
1. Brazília 1 1 0 0 3-0 3 pont
2. Olaszország 1 1 0 0 2-1 3 pont
3. Mexikó 1 0 0 0 1-2 0 pont
4. Japán 1 0 0 1 0-3 0 pont

Spanyolország - Uruguay 2-1
Tahiti - Nigéria 1-6

A ‘B’ csoport állása:
1. Nigéria 1 1 0 0 6-1 3 pont
2. Spanyolország 1 1 0 0 2-1 3 pont
3. Uruguay 1 0 0 1 1-2 0 pont
4. Tahiti 1 0 0 1 1-6 0 pont 

A góllövőlistát nem meglepetés, hogy Nigériai játékos vezeti, Nnamdi Oduamadi személyében egy triplázót köszönhetünk, míg az egyetlen duplázó neve is az afrikai csapathoz köthető.  A többi együttesben megoszlanak a találatok. De ne feledjük, hogy milyen szép találatokat láttunk, Neymar, Pirlo vagy éppen Suarez "tollából".

A Góllövőlista állása:
3 gólos:
 Nnamdi Oduamadi
2 gólos:
 Uwa Elderson Echiéjilé
1 gólos:
 Jô
 Neymar
 Paulinho
 Andrea Pirlo
 Mario Balotelli
 Pedro
 Soldado
 Javier Hernández
 Jonathan Tehau
 Luis Suárez
Öngólok:
 Jonathan Tehau (Nigéria ellen)

A játékvezetők jól tevékenykednek, kiemelkedő baki még nem történt, a gólvonal technológia pedig jól szuperál, igaz nagyon kétes szituációt még nem kellett feldolgoznia. Emellett Pirlo debütált az olasz csapatban, a veterán irányító 100. alkalommal öltötte magára hazája mezét.

A játékvezetőknek eddig mindössze 11 sárglapot mutattak fel, emellett pedig egyetlen egy alkalommal sem kellett villannia a piroslapnak, ez meccsenkénti 2,75-ös lapátlagot jelent.

Sárga és piroslapok:
Olaszország 3 0
Mexikó 2 0
Spanyolország 2 0
Uruguay 2 0
Japán  1 0
Nigéria 1 0
Brazília 0 0
Tahiti 0 0

Kapuralövések száma: (kaput eltaláló lövések)
Nigéria 17 (7)
Spanyolország 16 (9)
Brazília 14 (9)
Olaszország 14 (7)
Japán 11 (7)
Mexikó 10 (4)
Tahiti 10 (4)
Uruguay 4 (2)

Szabálytalanságok:
Uruguay 22
Olaszország 18
Nigéria 18
Mexikó 17
Brazília 15
Japán 14
Spanyolország 13
Tahiti 5

A legmagasabb labdabirtoklás pedig a spanyol csapat nevéhez fűződik a meccs végére 71-29 lett, de volt a mérkőzés folyamán 84-16-is, ami elképesztőnek mondható, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy Uruguay nem egy kutyaütő csapat. A tiszta játékidőt figyelembe vett labdabirtoklás 42 illetve 17 perc volt. 

Őszi Ádám