2014. június 9., hétfő

Exkluzív: Női labdarúgásunk gyöngyszemei a VB-ről!

Itt kopogtat az ajtón a labdarúgó-világbajnokság, mely maholnap megkezdődik. Ebből az apropóból pedig női labdarúgásunk kiválóságai felé fordultunk, hiszen kíváncsiak voltunk, ki hogyan készül a tornára és milyen elvárásokat támaszt felé. Természetesen a rövid és hosszútávú célok is szóba kerültek, ami személyes karrierjüket illeti.



A három válogatott labdarúgónak (Kaján Zsanett, Nagy Lili és Vágó Fanny) ugyanazokat a kérdéseket tettük fel, kíváncsiak voltunk, összehasonlítva milyen válaszokat kapunk. Mennyire értenek egyet és mennyire másak a kedvenceik.

- Követni fogod a világbajnokságot, számolod a hátralévő napokat?
Kaján Zsanett: Igen várom és remélem színvonalas, izgalmas meccsekben lesz részünk.

Nagy Lili: Természetesen fogom követni, nagyon várom már! Tökéletes alkalom lesz ahhoz, hogy kikapcsolódjak és a barátaimmal együtt legyek. Jöhetnek az újabb izgalmak, abból sosem elég!

Vágó Fanny: Igen persze, hogy követni fogom,már nagyon várom. Szeretek foci meccsre járni tévében nézni, hiszen sokat lehet belőle tanulni és az ilyen világesemények a futball csúcsát jelentik. Szóval csak jó, élvezetes meccseket várok. Már kezdődhetne!

- Melyik a kedvenc válogatottad és miért velük szimpatizálsz?
Kaján Zsanett: Brazília, mert szeretem a cselezős, kombinatív, gyors játékot.

Nagy Lili: Brazília válogatottjának fogok nagyon szurkolni, épp ideje, hogy 2002 után ismét világbajnokok legyenek, ez a csapat tökéletesen megértett arra, hogy a világ trónjára üljön újra! A Neymar, Hulk, Oscar trió fantasztikus lesz!

Vágó Fanny: A spanyolok és a portugálok a két kedvencem, nekik szurkolok. Ronaldo miatt a portugálok, természetesen a spanyol labdarúgást meg imádom, számomra a legélvezhetőbb legkreatívabb támadófoci az övüké.

- A támadó, vagy a védekező foci híve vagy?
Kaján Zsanett: Természetesen a lendületes, látványos, célratörő támadó játékot szeretem.

Nagy Lili: Teljes mértékben a támadó focié, mit is mondhatna egy támadó szellemű játékos, nem igaz? Mindig is ezt részesítettem előnyben, imádom a lüktető, látványos focit! ( Természetesen a védekezőbb futball is hasznos tud lenni, és van amikor ezt kívánja meg a játék.)

Vágó Fanny: Egyértelműen a támadó foci áll közelebb hozzam. Szeretem a kreatív különleges megoldásokat, támadásokat. Az egy az egy elleni párharcokat és persze támadóként ez is áll hozzám a legközelebb. Sokkal nehezebb szépen építkezni mint csak elrontani az ellenfél játékát. Persze tudom hogy az eredmény a fontos.

- Kit tartasz a torna favoritjának és miért? 
Kaján Zsanett: Németországot és Brazíliát! A német foci mindig a precíz, jól szervezet és fegyelmezett játékról volt híres,  míg a brazilok könnyed, színes játékukkal bárkit megtudnak verni.

Nagy Lili: Szerintem a németek, most a favoritok, hatalmas fejlődésen mentek át az utóbbi időben, végre felhagytak a „hentes futballal” és elkezdtek játszani, amit már mesteri módon művelnek. Meg ugye az abszolút és örök kedvenc a spanyolok.

Vágó Fanny: A kedvenceim mindig ott vannak a favoritok között, így a spanyolokat mondanám. Más kérdés, hogy kinek, hogy jön ki a lépes és milyen meglepetések lesznek. Azért remélem a spanyolok nyerik meg a végén!

- Szerinted mely, vagy melyik csapatok égnek be Brazíliában?
Kaján Zsanett: Costa Rica és Irán csúnyán le fog szerepelni, a nagyok papírforma alapján mind továbblépnek csoportjukból.

Nagy Lili: Ezt így nagyon nehéz megítélni, de szerintem Anglia nem lesz a toppon.

Vágó Fanny: Kik égnek be? Hát nem is égésnek nevezném, de talán a brazilokat érzem úgy, hogy mindenki győztesnek várja őket és talán meglepetésre rosszabbul fognak majd szerepelni .

- Rengeteg a sérült labdarúgó, igazi ikonok (Ribery, Reus, Falcao, Walcott, stb...), számodra ki fog hiányozni a legjobban?
Kaján Zsanett: Reus és Falcao fog a legjobban hiányozni a pályáról! Mindketten nagyon jó játékosok, csapataik vezéregyéniségei és szeretem a játékukat.

Nagy Lili: Ribéry nagyon fog hiányozni, szeretem a Francia válogatottat, és Ő ott az egyik vezér!

Vágó Fanny: Reus és Falcao játéka jobban tetszik így ők jobban fognak hiányozni, remélem a félsérült labdarúgók majd mind pályára tudnak lepni így is sok nagy ikon hiányzik majd.

- Szerinted milyen törést okozhat egy labdarúgó pályafutásában egy sérülés miatti kiesés?
Kaján Zsanett: A sérülés sosem jön jókor, de mivel csak  négy évente van világbajnokság, ebből kimaradni/lemaradni nekik is nagy veszteség. Előfordulhat, hogy többet nem adatik meg karrierjük során ilyen lehetőség.

Nagy Lili: Az szerintem a játékos mentális állapotától függ, hogy áll a sérüléséhez?! Nagyon nehéz pozitívnak maradni, de muszáj, itt mutatkozik meg, hogy ki milyen erős, a sok munka később meghozza a kívánt eredményt!

Vágó Fanny: Minden labdarúgó vagy sportoló életébe nagy törés hisz ezért él és úgymond ez a munkája, hobbija, amit szeret csinálni. Saját bőrömön tapasztaltam már, hogy törést tud okozni, de az igazi sportolók mindig feltudnak állni és tovább csinálni. Sok munkával ott folytathatja ahol tartott. Az ilyen nagy sztároknak meg ráadásul olyan orvosi hátterük van a csapatnál, hogy minden könnyebben gyorsabban megy.

- Ha most kell tippelned kit mondasz a torna gólkirályának?
Kaján Zsanett: Sergio Agüero

Nagy Lili: Messi, Neymar, Torres, Benzema! Szerintem valaki közülük.

Vágó Fanny: Cristiano Ronaldót szeretném, hogy nyerjen persze ahhoz az is kell, hogy Portugália jól szerepeljen és Ronaldo száz százalékos legyen.

- Egy kicsit más! Remek szezont zártál, mik a hosszú, illetve rövidtávú elképzeléseid?
Kaján Zsanett: Most hogy a bajnokságnak vége a válogatott meccsekre koncentrálok, minél jobb meccseket szeretnék játszani és a csapattal minél jobb eredményeket elérni.

Nagy Lili: Igen, mondhatni tökéletes szezont zártunk/zártam. Minden célom elértem idén, ennél boldogabb nem is lehetnék! Sok ilyen évet szeretnék még az MTK-val. Továbbra is nagyon szeretnék a magyar válogatott keretében benne lenni!

Vágó Fanny: Igen ez remek szezon volt, eddig 4 aranyérmet szereztem az MTK-val magyar bajnok és kupagyőztes lettem új román csapatommal pedig román bajnok. Emellett futsal NB II-es csapatommal bajnokságot nyertem. Remélem meg lesz egy ötödik arany is, amire megvan az esélyünk hisz a román kupadöntőbe bejutottunk. Az más kérdés, hogy sajnos a találkozón nem tudok ott lenni a magyar válogatott selejtezője miatt ,de szorítok majd értük. Rövidtávú célként azt mondanám, hogy a Kolozsvárral jussunk tovább majd Bajnokok Ligája csoportunkból és utána a 16 közé. Nagy szó lenne hisz még csak 32 közé jutottam eddig a BL-ben. Hosszútávú célom, hogy egyszer a magyar válogatottal szerepelhessek majd világeseményen.

Őszi Ádám 

VB 2014: Nyolcat vágtak a franciák, Benzema parádézott

Elképesztő formát mutatott utolsó felkészülési mérkőzésén a Ribery nélkül készülő francia labdarúgó-válogatott, mely Jamakia legjobbjai ellenében aratott nyolc gólos győzelmet. A mérkőzésen parádézott a Real Madrid sztárcsatára Karim Benzema. Vajon kitart a csúcsforma, vagy rossz, korai lesz a formaidőzítés!? 

Franciaország - Jamaika 8-0  (3-0)
G: Cabaye (17.), Matiuidi (20., 66.), Benzema (38., 63.). Giroud (53.), Griezmann (77., 89.) ill. -

Lehet, hogy Jamaika nem a világ legerősebb válogatottja, ám az utóbbi időben jó pár meglepetést okoztak és ha nem is nyertek sok meccset, jó pár meglepő döntetlen van lajstromukban és bizony 2011 óta egyszer sem kaptak három gólt vagy annál többet. A francia csapat az első pillanattól kapujához szegezte ellenfelét és roppant gólra törő játékkal rukkoltak elő, legnagyobb sztárjuk Ribery hiányában. Az első gól Cabaye révén született a 17. percben, ez volt a lavina kezdete. Három perccel később Matiuidi is betalált, majd a félidő derekára kanyarodva a Real csatára Benzema is megcsillogtatta tudását. 

A második félidő aztán még húzósabbra sikeredett, Giroud nyitotta a gólok sorát, majd következett Benzema és ismételten Matiuidi, ezzel pedig a 66. percben már 6-0 állt az eredményjelzőn. Ezt követően érkezett Griezmann, aki megköszönte a bizalmat és duplával rukkolt elő a meccs hajrájában, mellyel kialakította a 8-0-ás végeredményt. A mérkőzésen Benzema parádézott, két gólja mellett három alkalommal előkészített.

A francia válogatott a világbajnokságon az E-csoportban szerepel, ellenfelei Honduras, Svájc és Ecuador lesznek.

Őszi Ádám

VB 2014: Győzelemmel zárult az iráni főpróba

Túl van negyedik és egyben utolsó felkészülési mérkőzésén az iráni labdarúgó-válogatott, mely az 'F' jelű kvartettben kezdi majd meg a szereplését 16-án. Az ellenfél és egyben a vesztes Trinidad és Tobago volt, Irán egyetlen felkészülési meccsét sem vesztette el! 

Trinidad és Tobago - Irán 0-2 (0-0)
G: - ill. Hajsafi (45.), Ghoochannejhad (54.)

Az első játékrész nem hozott gólt, a másodikban aztán gyorsan betaláltak az ázsiaiak. A rutinos válogatott védő Hajsafi vette be a kaput, melyre szűk tíz percen belül Ghoochannejhad a Charlton Atlhetic támadója is rákontrázott. Ezzel sikeresnek bizonyult a főpróba, összességében Irán 1 meccset nyert meg és három ízben döntetlent játszott

Irán felkészülési meccsei:
Trinidad és Tobago - Irán 0-2
Irán - Angola 1-1
Montenegró - Irán 0-0
Irán - Fehéroroszország 0-0

Irán az F-csoportban Argentínával, Nigériával és a bosnyákokkal mérettetik majd meg.

Őszi Ádám