2015. október 9., péntek

Eb-selejtező: Besültek a németek, Lewandowski pedig megállíthatatlan

Továbbra sem jutott ki a világbajnoki címvédő német labdarúgó-válogatott a jövő évi kontinenstornára. Joachim Löw csapata vezéráldozattal járó mérkőzésen pont nélkül távozott Írországból, míg a lengyeleket Robert Lewandowski mentette meg, s hozta kedvezőbb helyzetbe az utolsó forduló előtt.  

Írország - Németország 1-0 (0-0)
Helyszín: Dublin, Aviva Stadion; Vezette: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Gólszerzők: Long (70.) ill.
Sárga: Hoolahan (90.)ill. Hummels (86.)

Írország: Given (Randolph 43.) - Christie, Koegh, O'Shea, Ward (Meyler 69.) - Hendrick, McCarthy, brady, Hoolahan - Murphy (Long 65.), Walters. Szövetségi kapitány: Martin O'Neill

Németország: Neuer - Hector, Hummels, Boateng, Ginter (Bellarabi 77.) - Özil, Kroos, Gündogan (Volland 85.), Reus - Götze (Schürrle 35.), Müller. Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Habár komoly mezőnyfölény tudott kialakítani a német válogatott a mérkőzés egészét nézve, a kapu előtt elfogyott a tudomány, rossz döntések és pontatlan megoldások sora kerülhetett a statisztikákba. Gólok helyett a sérüléseké volt a főszerep az első félidőben, Götze a 35. percben hagyta el a játékteret fájdalmas arccal, míg a hazaik kapusa Given a 43. minutumban került partvonalon kívülre. S bár a félidő során Boateng, Gündogan, Ginter és özil is közel járt a gólszerzéshez, a felek gól nélküli döntetlennel fordultak.

A második játékrész egy Schürrle helyzettel indult, majd hosszú ideig nem jegyezhettünk fel nagy lehetőséget. A 70. percben aztán hangrobbanás rázta meg az Aviva Stadiont, Long talált Neuer kapujába, s mint később kiderült ez a találat győzelmet, három pontot ért. Bár a német csapat nagyon megnyomta a végjátékot, nemhogy megfordítani nem sikerült a mérkőzést, de még egyenlíteni sem tudtak. A Nationalelf így Grúzia ellenében az utolsó körben harcolhatja ki a kvalifikációt 

Skócia - Lengyelország 2-2 (1-1)
G:  Ritchie (45.), Fletcher (62.) ill. Lewandowski (3., 90+4.)

Nem lehet lelőni Robert Lewandowskit, a Bayern München támadója keretbe foglalta a skótok elleni idegenbéli mérkőzést. Már a 3. minutumban eredményes tudott lenni Milik zseniális kiugratását követően, s nem sokon múlott, hogy a lengyelek nem tudták lezárni a meccset az első félidőben. Az első felvonás utolsó percében aztán Ritchie  egalizált, s egyből más lett a leányzó fekvése. Sőt, a 62. percben Fletcher megfordította a meccset, s az eredmények, a másik pálya tükrében lecsúszott a csoport harmadik helyére ideiglenesen, s az Írország elleni ki-ki meccset csak győzelemmel abszolválhatta volna kvalifikációval. De nem így lett, Lewandowski az utolsó másodpercekben, a ráadás utolsó pillanataiban egalizált, ez pedig azt jelentette, hogy a lengyelek maradnak csoport másodikok. Egy kis Lewandowski információ. Legutóbbi 5 mérkőzésén 14 gólnál tart a csatár, egyszerűen nincsen megállás.

Grúzia - Gibraltár 4-0 (3-0)
G: Vatsadze (30., 45.), Okriashvili (35.), Kazaishvili (87.) ill. 

Az már korábban eldőlt, hogy sem Grúzia, sem pedig Gibraltár nem juthat ki a jövő évi kontinenstornára, ezáltal pedig tét nélküli volt a találkozó. Pontosabban a hazaiak számára a presztízs, míg a vendégeknek az első selejtezőpont megszerzése rebeghetett a szemek előtt. Meglehetősen jól tartotta magát a vendég gárda, ám a grúzok hatalmas fölényben játszottak ez a fölény pedig fél óra után érett góllá. A gólzsák kiszakadt, a félidőig háromszor rezgett a háló. Ekkor felvetődhetett a kérdés, hogy vajon történelmi sikert láthatunk-e, ugyanis a legnagyobb grúz győzelem egy 7-0-ás találkozó az örmények ellen. A folytatásban azonban elmaradt a gólzuhatag, a végjátékban alakult ki a végeredmény, mely végül 4-0 lett, így a presztízs nyert az első ponttal szemben.

Csoport összegzés: Grúzia ás Gibraltár korábban kiszállt, míg Skócia a döntetlennel elvesztette a lehetőségét annak, hogy harmadik legyen. Egy győzelemmel ez a kapu nyitva maradt volna, ám Lewandowski gólja pontot tett a skótok reményeire. A csoportot a németek vezetik, ám még nem jutottak tovább. Ehhez meg kell verniük Grúziát. Ez papírforma, ám amíg él az esély akár matematikai formálja is beszélnünk kell róla. Van egy forgatókönyv, melynek vége az, hogy Németország pótselejtezőt játszik. Ez nem más, mint egy grúz siker és egy döntetlen a lengyel-ír találkozón. A csapatok egymás elleni mérlege összevetésében mind a lengyelek, mind pedig az írek jobbak a németeknél. Ám ennek a forgatókönyvnek az esélye roppant elenyésző. Lengyelországban lép fel Írország, avagy ez a találkozó dönt majd a továbbjutó kilétéről, a lengyelek már a döntetlennel is kint vannak.

Íme a D-csoport állása egy fordulóval a vége előtt:


Őszi Ádám