2015. április 4., szombat

Bundesliga: Megtizedelt Bayern utazik Dortmundba - előzetes

Hétvégén immáron a 27. forduló kerül megrendezésre a Bundesligában, s minden bizonnyal sokak szeme szegeződik majd Németország felé, ugyanis Pep Guardiola megtizedelt Bayern Münchene a Signal Iduna Parkba látogat. Kétségkívül ez a hétvége legjobban várt mérkőzése, ám a többi párharcról se feledkezzünk meg, nézzük mi vár a német foci szerelmeseire. 

A válogatott mérkőzések miatt ezúttal elmarad a megszokott péntek esti fordulónyitó, szombaton fél négykor indul útjára a labda, egyszerre hat helyszínen. A Bayer Leverkusen és a Hamburg ellenkező céllal lép gyepre, a hazai csapat Bajnokok Ligája helyét szilárdítaná tovább, vagy éppen próbálna meg feljebb lépni, míg Stieber Zoltánék ádáz harcot vívnak a bennmaradásért, a csapat szénája pedig nem áll túl jól, legutóbb kiesési rangadót vesztettek, utóbbi öt mérkőzésükön pedig mindössze két pont termett. Ellenben a Leverkusen utóbbi négy meccsét behúzta. A Werder Bremen volt a tavaszi szezon meglepetéscsapata, a kiesőhelyről megindultak az Európa Liga indulást érő helyek felé, ám az utóbbi hetekben roppant felemás volt az eredménysor, így konstatálhattuk, hogy megragadtak a középmezőnyben, a kiesés szele pedig nem fenyegeti már őket, ahogy ellenfelüket a Mainzt sem, mely vezeti az alsóházat és utóbbi öt meccséből csak egyet bukott el.

A Köln is távolból figyeli a kiesőzónát, igaz nem is olyan távol az a távolt, ugyanis 5 egység az előny a kiesőzónával szemben, s amennyiben a hátsó fertály hatalmas hajrába kezd, ők pedig nem tudnak pontokat szerezni, akár még gond is lehet, ám ezt nem igazán gondolnánk. A Freiburg azonban csak jobb statisztikáinak köszönhetően nem kieső jelenleg, így számukra roppant fontos lesz a hétvégi mérkőzés, melyet ráadásul hazai pályán játszanak. A Wolfsburg stabilan második, céljuk igazából ennek a helynek a megtartása lehet, a bajnoki álom immáron szerintünk elillant, igaz egy esetleges Bayern vereséggel 7 pontra csökkenhetne a felek közti differencia. Az ellenfél a sereghajtó Stuttgart lesz, s mint tudjuk, a sebzett vaddisznónál nincsen rosszabb, életéért küzd majd a sváb csapat, ez biztosan látszik majd elszántságukon.

A Frankfurt még Európa Liga álmokat dédelget, míg a Hannover hátrafelé tekintget, ugyanis a kiesőzóna két pontra található ,a csapat pedig roppant rossz formában van. A hazaiak ellenben hullámzóak, egy nyert meccset követ egy vereség, a minta szerint most győzelem következne, ez azonban merőben függ Meier szereplésétől, napi formájától. Szalai Ádám csapata a Hoffenheim mindössze egy pontra van a már Európa Indulást érő hatodik helytől, ám ellenfelük az a Möndhengladbach lesz, mely pazar formát mutat, utóbbi öt meccsén nem talált legyőzőre, s védi dobogós helyét a Leverkusennel szemben. A tét nem kicsi, hiszen automatikus BL indulás kontra BL-selejtezős hely a tét. 

A derbi! Melyet nem csak Németország, de az egész világ figyelemmel követ majd. A Bayern München idegenbéli vendégjátéka, avagy a több sebből vérző csapat kalandja. A meccs a BVB számára fontosabb, Jürgen Klopp csapata remekül menetel a tavasszal, s mostanra kijelenthetjük, a kiesési gondok megszűntek, egy huszáros hajrával pedig elérhető a nemzetközi porond, ám ahhoz nem lehet hibázni. Ami Guardiola csapatát illeti, nem mindennapi felállással küldi majd pályára övéit a spanyol tréner, ugyanis Robben után David Alaba és Ribery is kidőlt a sorból, ezzel jelentősen növelve a BVB reményeit, nem beszélve Javi Martínez és Badstuber további mellőzéséről szintén sérülés végett. Ősszel a Bayern München hazai pályán 2-1-re nyert, míg legutóbbi dortmundi vendégjátéka alkalmával 2-0-s vereséget szenvedett. Jó meccsre van kilátás, aki teheti, ne hagyja ki.

Két mérkőzés marad vasárnapra, az Európa Liga indulást érő helyen álló két német csapat az Augsburg és a Schalke egymás ellen méri össze tudását, egyik csakat sincsen túl jó formában, míg a Hertha Dárdaival a kispadon a kiesőhelyen álló Padeborn ellen folytathatja a bennmaradási hadjáratot.

Szombat:
15:30 Bayer Leverkusen - Hamburger SV (Eurosport 2)
15:30 Werder bremen - Mainz
15:30 Freiburg - Köln
15:30 Wolfsburg - VfB Stuttgart
15:30 Eintracht Frankfurt - Hannover 96
15:30 Hoffenheim - Mönchengladbach
18:30 Borussia Dortmund - Bayern München (Eurosport 2)

Vasárnap:
15:30 Augsburg - Schalke 04 (Eurosport 2)
17:30 Hertha BSC - Paderborn (Eurosport 2)

Őszi Ádám