2012. december 26., szerda

Del Bosque a válogatott kapitány avédelmébe vette Casillast

A történet bizonyára minden futballkedvelő számára ismerős, hiszen napok óta Casillas mellőzöttsége folyik a csapból. A spanyol válogatott hálóőr ugyanis a Málaga elleni bajnokin kikerült a kezdőcsapatból és helyét Adán a Real Madrid második számú kapusa foglalta el.  

A köztudatban régóta kering egy pletyka, mely szerint a hálóőr és mestere összerúgta a port és komoly személyes ellentétük van. A "Special One" állítja, az hogy Casillas padozott szakmai döntés volt, és nem személyes probléma. A kedélyeket Mourinho azonban tovább borzolta és egyik nyilatkozatában kiemelte, Adán momentán jobb mint Iker. Ezen nyilatkozat azt engedi sejtetni, hogy nem csupán egy meccsről szólhat a padozás, a világ egyik ha nem a legjobb kapusa a padra szorulhat...

Ha valaki jól ismeri Casillast, akkor az Del Bosque a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, akinél a hálóőr  jelenleg is a legjobb. A spanyol szakember keze alatt mutatkozott be a fiatal Iker a Real Madrid csapatában 1999-ben és attól a naptól fogva kirobbanthatatlan volt a Királyi Gárda kapujából. A hálóőr a szezon elején lenyilatkozta, itt szeretné befejezni pályafutását, példátlan klubhűségről tanúbizonyságot téve. Még mindig csak 31 esztendős, előtte van minimum öt remek szezon...

A történéseket a spanyol kapitány nem bírta szótlanul és felszólalt - "Iker 10 éves korában érkezett a Real Madridhoz, a szülei rengeteg áldozatot hoztak azért, hogy a fiuk minden nap edzésre járhasson, noha nem voltak jómódúak. Casillas a Real Madrid büszkesége, ő az egyetlen, aki az ifjúsági csapatból ennyire sokra vitte. Jó lenne tisztelni, mit ért el..."

Őszi Ádám

Hét gól, 99 percnyi játék az őrült MU-Newcastle meccsen!

A fordulót megelőzően a Manchester United-Newcaslte mérkőzés országos egyesnek számított. Vannak meccsek, melyek oly eseménytelenek, hogy nehéz róluk írni, és vannak találkozók, melyek pont ideálisak. Nos, a mai meccs egy harmadik kategória, ezen meccs az őrült jelzőt kaphatná, nehéz papírra vetni, azt a rengeteg eseményt, mely a pályán történt. Vállalkozunk! Megpróbáljuk... 

A találkozó jó iramban kezdődött és korán meglepetést hozott, ugyanis a vendégek középpályása Perch már a 4. percben megszerezte a vezetést nem kis meglepetésre (0-1). Ha a tabellára tekintünk, láthatuk mekkora a különbség a két csapat között, a United vezeti a bajnokságot, a Newcastle pedig csak botorkát és szenved, holott a játékosállománya elég jó...

Ezt követően a mérkőzés nem hozta a várt MU fölényt, jól állta a sarat a szarkák csapata, és kifejezetten veszélyesen játszottak előre játékban. A csendet Evans egyenlítő találata törte meg a 25. percben, ám mit utólag kiderült a 24 esztendős védő nagyon "lelkiismeretes". Hogy miért mondjuk ezt? A 28. percben ismét ő vette be a kaput, csak ezúttal rossz oldalon, de igen szépen és ezzel ismét vezetett a vendég együttes (1-2). A félidő hátralévő részben csak helyzetekig jutottak a csapatok, Evans és Hernandez is begyűjtött egy sárgát, míg a túloldalon Williamson kapott hasonló színű fegyelmezőlapot.

A második félidő igazi gólzáport és elképesztő izgalmakat tartogatott, de ezt ekkor még nem sejthették a helyszínen szurkolók. Valencia sárga lapos megmozdulását a bíró díjazta ahogyan az a nagykönyvben meg van írva, majd pedig a Vörös Ördögök hátvédje Evra másodszor is egyenlíteni tudott (2-2).

A játékvezető érezte, hogy meg kell fognia a mérkőzést, így előbb Simpson, majd pedig Cisse sárgult be vendég részről mindössze három percen belül. Utóbbi játékos pár perccel később főszerepet vállalt, hiszen harmadjára is magához ragadta a vezetést a Newcastle, a csereként beállt Obertan passzát követően talált De Gea kapujába Cisse (2-3). A  68. percben nem úgy tűnt, hogy a hazaiak otthon tarthatják a három pontot.

A forgatókönyv roppant egyszerű volt, Newcastle vezetésre jött az egyenlítés, ezúttal a 71. percben Robin van Persie talált a hálóba (3-3) és ezzel beérte a góllövőlistát vezető Michut. Ez a találat pörgette fel csak igazán a mérkőzést, mely eddig sem volt unalmas, a szurkolók csak kapkodtak a fejük után, hiszen hol itt, hol pedig a másik kapu előtt alakult ki helyzet, netán ziccer.

A 73. percben már vezethetett is volna a hazai csapat, ha a Vörös mezes játékos picit pontosabban céloz. Hat perccel később Van Pesrie duplázhatott volna, de nem sikerült a hálóba gyötörni a labdát. Egy perccel később pedig Hernandez bólintott öt méterről a kapufa mellé pár centivel, ez már igazi ziccer volt, meccslabdának tűnt. Eközben a Newcastle is támadott, ám a nagy helyzetek elmaradtak, ám a 85. percben minden hazai fanatikusban meghült a vér egy pillanatra, egy remekül eltekert labda a kapufán csattant, még szerencse, hogy De Gea reagált, mert könnyen bepattanhatott volna róla.

Ezt követően két United fejes is csak jócskán kerülte el Krul kapuját, a lelátón pedig már mindenki elkönyvelte a 3-3-as pontosztozkodást. Igen ám, de a meccset végig küzdő Hernandez akinek egész addig semmi nem jött össze ezúttal nem hibázott és a rendes játékidő utolsó másodperceiben megszerezte a vezetést a Vörös Ördögöknek, az Álmok Színházában igazi hangrobbanás tört ki a lelátón (4-3). 

A játékvezető négy percet hosszabbított, ám a találkozó egy perc híján száz perces lett, egy belépőt követően Anita a vendégek játékosa elsőre súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, hordágyon vitték le a pályáról. Az eredmény viszont maradt, így a United otthon tartotta a három pontot egy igazi őrült mérkőzésen.

Manchester United - Newcastle United 4-3 (1-1)
Gólok: Evans 25., Evra 58., Van Persie 71., J. Hernández 90., ill. Perch 4., Evans 29. – öngól, P. Cissé 68.

Őszi Ádám