2013. november 28., csütörtök

Premier League: Remek párharcok, rangadók - hétvégi előzetes

Szombaton és Vasárnap tíz mérkőzéssel jelentkezik a világ egyik ha nem a legerősebb pontvadászata a Premier League, mely a 13. fordulóhoz érkezett. Ezúttal is lesz városi derbi, kiesési rangadó, illetve élcsapatok is összemérik tudásukat. 

Szombaton délután négy órakor tíz csapat lép pályára, ezzel pedig kezdetét veszi a forduló. A jelenleg középmezőnybe tartozó Aston Villa hazai környezetben fogadja a sereghajtó Sunderland együttesét, melynek pontokra van szüksége, ha nem szeretne nagyon lemaradni a bennmaradásért folyó harcot illetően. A listavezető Arsenal, melynek előnye négy pont a tabella élén walesi kiruccanásra készül az újonc Cardiff lesz az ellenfél, mely a kiesőzónától jelenleg három pontra tanyázik. A találkozó egyértelmű esélyese Wenger csapata, mely eddig a legtöbb pontot szerezte idegenben. Nehéz mérkőzésre számíthat a Stoke, mely a hazai pályán még veretlen Everton otthonába vendégszerepel. A liverpooli kékek, immáron öt meccse veretlenek, üröm az örömben, hogy ebből csak két ízben tudtak nyerni, de így is harcban vannak a dobogóért, hiszen az élmezőny nagyon egyben van. Kiesési rangadót játszik egymással a Norwich és az újonc Palace, míg ugyan ebben a cipőben jár a West Ham és a Fulham, mely londoni derbire készül.

A nap zárómeccsén a remek formát mutató Newcastle United, a Premier League francia bástyája a középmezőnyben helyet foglaló West Brom ellen lép pályára a St James’ Parkban. Egy esetleges győzelemmel a "Szarkák" nagyon közel kerülhetnek a dobogóhoz, hiszen hátrányuk így is csupán négy pont a második Liverpool gárdájával szemben.

Vasárnapra négy mérkőzés marad! A játéknap egy igazi rangadóval kezdődik, két sokkal jobb szezonról álmodó csapat, a Tottenham és a Manchester United csap össze. A United hét közben hengerelt a Bajnokok Ligájában, míg a Spurs emlékezhetünk rá hatot kapott Manchester másik csapatától a "Polgároktól".

A legutóbb városi derbin botló Liverpool a Hull vendégeként lép pályára, míg Mourinho alakulata a szezon meglepetéscsapatát látja vendégül a betonvédelemmel rendelkező Southampton ellenében. A Szentek az egyetlen gárda, mely még mindig tíz kapott gól alatt van, szám szerint eddig 12 meccsen 7 ízben rezgett a hálójuk. A gólözönben úszó Manchester City a tizedik pozícióban tanyázó Swansea együttesét fogadja, a vendégek sok jóra nem számíthatnak, ugyanis a "Polgárok" fantasztikus mérleggel bírnak otthon. A mutató 6/6-os, míg a gólarány elképesztő 26-2. A kérdés, vajon a walesi csapat is belefut-e egy hatalmas zakóba?

Íme a Premier League 13. fordulójának programja:

Szombat 
16:00 Aston Villa - Sunderland 
16:00 Cardiff City - Arsenal (DigiSport 1)
16:00 Everton - Stoke City
16:00 Norwich City - Crystal Palace
16:00 West Ham - Fulham
18:30 Newcastle United - West Brom (DigiSport 1)

Vasárnap 
13:00 Tottenham - Manchester United (DigiSport 1)
15:05 Hull City - Liverpool (DigiSport 1)
17:10 Chelsea - Southampton (DigiSport 1)
17:10 Manchester City - Swansea City (DigiSport 1)

Őszi Ádám

David Moyes kosarat kapott kiszemeltjétől

Emlékezhetünk az átigazolási piac zárásának utolsó pillanataira, mikor is arról lehetett olvasni, hogy a Manchester United küldöttei Spanyolországban jártak Ander Herrera megszerzésének ügyében. Mint ismeretes a transzefer nem köttetett meg, sőt kamuügynökökről is szóltak a hírek. Eltelik lassan de biztosan fél év, Moyes azonban még mindig a Bilbao játékosát akarja. Hiába! 

A skót szakember noteszében még mindig előkelő helyet foglal el Herrera, aki megelégelte a távozásáról szóló pletykákat. A játékos a Bleacher Report-nak adott interjújában a következőt mondta - "Belefáradtam ebbe a témába. Az emberek azt gondolják, hogy menni akarok, de ez nem igaz. Már mondtam korábban, hogy jól érzem magam az Athletic Bilbaónál, és itt fogok maradni."

Ennél tisztább szavakat nehéz elképzelni, úgy tűnik a United sót trénere Moyes, már a kapunyitás előtt kosarat kapott a 24 esztendős játékostól személyesen. Herrera egyébként alapembernek számít a baszk csapatnál, mely harcban van a Bajnokok Ligája indulásért. A transfermarkt.de 20 millió euróra becsli játékjogának árát, míg szerződése 2016-ig szól az egykori Zaragoza nevelésnek.

Őszi Ádám

Angol válogatott játékos érkezhet az MSL-be

A Mirror beszámolói szerint A Toronto FC megegyezett a Spurs angol válogatott támadójával. 

A 31 esztendős Jermain Defoe tehát úgy fest, hogy Kanadába költözik és sok korábbi nagyágyúhoz hasonlóan ott tengeti majd pályafutásának utolsó éveit. A forrás azt is megemlíti, hogy a csatár 5 millió fontot keresne egy esztendőben, szerződéséből pedig egy 6 millió fontos ajánlattal vásárolná ki a Toronto, mely nem az MLS legacélosabb együttese.

Ami Defo jelenlegi helyzetét illeti, a Premier League nem sok lehetőséget kínál neki, mindössze nyolc meccsen lépett pályaára, ebből pedig hét ízben csereként szállt a "ringbe", s mindössze 191 percet töltött a pályán. Más a helyzet az Európa Ligában, ahol szárnyal a válogatott csatár. Mind az öt csoportmeccset végigjátszotta eddig, s ez idő alatt 7 gólt szerzett, mivel a sorozat legjobb gólvágója jelenleg. 

Idén a Toronto utolsó előtti lett csoportjában, a vezetőség Defoe érkezésétől várná a minőségi változást. A mondást azonban ismerünk, mely szerint egy fecske nem csinál nyarat, így a szurkolók bizakodnak további érkezőkben. Természetesen Defoe érkezése is sajtóhír egyenlőre.

Őszi Ádám

Kritika Busquets számára! - más volt az isten mikor ő a kezdő?

Ki ne emlékezne még azokra az időkre, mikor Yaya Touré az FC Barcelona színeiben rúgta a labdát. Nos, ezek az idők már jóval odébb járnak, Yaya egy másik klubnál a Manchester City együttesénél találta meg számításait. A katalán történetről most őszinte szavakkal nyilatkozott a testvér Kolo Touré a Liverpool rutinos védője. 

Aki nem tudná, annak elmondjuk, hogy Yaya Toureé 2007-2010-ig erősítette a katalán óriást. Teljesítményére panasz nem lehetett, tényleg klasszis formában játszott, ám jött egy fiatal ifjú Sergio Busquets személyében, aki kiszorította az elefántcsontparti játékost.

Kolo Touré, a testvér most megszólalt a múltról és testvére egykori helyzetéről - "Hasonló szituációban voltam, mint Yaya. Az új edzők játékosokat hoznak magukkal, és őket akarják választani mindenáron, attól függetlenül, hogy jobbak-e vagy sem." - olvashatók a sorok a Sun rovataiban - "Yaya sokkal jobb volt a Barcelonánál, mint Sergio Busquets, mégis mögötte volt a rangsorban, és ezt nehezen fogadta el. Én akkor a Manchester City-nél voltam, és azt tanácsoltam neki, hogy jöjjön hozzánk. Hallgatott a bátyja tanácsára, és most ő ott a nagyfőnök a pályán."

Bizony-bizony sok katalán szurkoló visszasírta már a csapatba Yaya-t, aki a Manchester City együttesének kulcsembere, kihagyhatatlan figurája lett. Ám a penge mindig két élű, a sorok pedig sokszor kifürkészhetetlenek. Busquets a katalán középpálya, azon belül is a védekezés emblematikus alakja lett, és bár sokan nem ismerik el őt, a szakemberek és a statisztikák nem hazudnak. Nem csupán Xavi és Iniesta létezik, a spanyol védekező középpályás bizony a Barca titok egyik nagy kulcsa. Szokás mondani, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában, íme az eset. Egy azonban biztos, Sergio remek helyen van, Yaya pedig felülmúlja barcelonai önmagát, és az akkorinál sokkal rutinosabb, érettebb teljesítményre képes. Talán így jó és mindenki jól járt...

Őszi Ádám