2014. december 23., kedd

Le a kalappal a hazai Dortmund szurkolók előtt! - példaértékű segítség, kezdeményezés

Példaértékű adománygyűjtésbe kezdett a hazai  BVB Fanclub Ungarn, azaz a Borussia Dortmund hazai szurkolói köre. Egy súlyos betegséggel küzdő kisfiú, Hunor kezelését, mindennapjait könnyítették meg, azzal a 300 ezer forinttal, melyet elárverezett ereklyékből, önerőből összegyűjtöttek össze. Jaczkó Zoltán a szurkolói kör elnöke kihangsúlyozta, hogy ez csak a kezdet és a továbbiakban is együtt küzdenek majd Hunorral. Az üzenet pedig általánosságban mindenkinek szól, segítsünk másokon! 

Hunor mindössze másfél esztendős, egy rendkívül életvidám, szeretni való kisgyerek, aki  egy dologban különbözik egészséges társaitól, súlyos gerincvelő-daganattal született és él együtt. A sebészeti beavatkozás óriási kockázattal járna, ugyanis a daganat idegpályát érint, a műtét pedig be nem látható, be nem vállalandó következményeket vonna magával. Jelen állás szerint a legnagyobb segítséget egy speciális torna jelenti, melynek azonban költségei igen magasak, nem mellesleg Pécsről eljutni Budapestre sem a legolcsóbb.

Ezen speciális torna segít Hunor számára a fejlődésben, ez pedig jelen pillanatban a legfontosabb, leghatékonyabb cselekedet. A költségek azonban nagyon drágák, körülbelül heti 30 ezer forint...! Egy lassan növekvő daganatról van szó, melynek hazánkban nincsen hivatalos ellenszere, ám az Egyesült Államokban van egy készítmény, melynek havi költsége 30-40 ezer forint. Hunornak nem egy nagy műtétre, több millió forintra van szüksége, hanem folyamatos kezelésekre.

A szurkolói kör vezetői, s pár tag kedden találkoztak Hunorral és családjával, érzelmes és örömteli pillanatok közepette megtörtént az adomány és egyéb meglepetésajándékok átadása. 

"A szurkolói klub elnöke célként jelölte meg, hogy a jövőben is folytatódjon a gyűjtés és még nagyobb segítséget tudjanak nyújtani a családnak. Hozzátette: bízik benne, hogy sikerül mások, illetve más hazai szurkolói csoportok figyelmét is felkelteni, hogy érdemes ilyen dolgokra, adományozásra, segítésre is figyelni a focival kapcsolatban" -  olvasható a bvbfanclub.hu oldalán

"A FociClub,hu ezúton csatlakozik a BVB Fanclub Ungarn kezdeményezéséhez, s a továbbiakban felajánlja támogatását, együttműködését. Küzdjön együtt Hunorral."- Őszi Ádám főszerkesztő

Őszi Ádám

Fabregas zsenialitása kellett a Chelsea sikeréhez - eredmények, tabella

Továbbra is listavezető a Chelsea, mely a Stoke elleni győzelmével visszaállította a Polgárok ellenében tartott három pontos különbséget. A találkozó hőse Fabregas volt, a spenyol kiválóság előbb gólpasszal, majd góllal vétette észre magát, nem mellesleg igen jól játszott a meccs egészét figyelembe véve. 

Stoke City - Chelsea 0-2 (0-1)
G: - ill. Terry (2.), Fabregas (78.)

A találkozónak volt nulladik félideje, ugyanis Mourinho előhúzta ismételten a bíró trükköt, a portugál tréner már a sajtón keresztül megkezdte a lélektani hadviselést, a hosszú ünnepi menetre nézve. Ráadásul újfent győzelmi kényszer nehezedett a kékek vállára, ugyanis a City nyert szombaton a Palace ellen és pontszámban befogta Hazardékat. 

A találkozó borzasztóan kezdődött hazai szemszögből, a Chelsea ugyanis már a második percben megszerezte a vezetést Terry révén. A rutinos védő Fabregas szögletére érkezett remekül, Begovic pedig nem tudott hárítani. A felek nem igazán ütötték az istrángot, többnyire mezőnyben folyt a játék, ezt a félidő végén az egy-egy kaput találó kísérlet hűen tükrözte. A 21. minutumban N'Zonzi tornáztatta meg Courtoist, a belga azonban jelezte, hogy figyel. Az első félóra végén aztán Diego Costa duplázhatta volna meg csapata góljainak számát, azonban hatalmas lehetőséget puskázott el, lövése ha kicsivel is, de a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret. A felek egy gólos Chelsea vezetéssel vonultak az öltözőbe.

A második félidő egy nagy Fabregas helyzettel kezdődött, az 55. percben azonban Begovic olvasta a spanyol kísérletét és bravúrosan hárítani tudott. A folytatásban aztán jöttek a cserék, a Stoke nagy rohamai pedig elmaradtak, a hazai együttes igazán kaput sem tudott találni. Ellenben a 78. percben másodszor is rezgett a Begovic mögött elterülő háló, a második vendég találatot Fabregas jegyezte Hazard átadását követően. A spanyol ezen a mérkőzésen is csillogott, zsenialitása nagyon kellett a Chelsea sikeréhez. Több gól nem született, a meccset egy nagy Diego Costa helyzet zárta.

A 17. forduló eredménysora:
Manchester City - Crystal Palace 3:0
Aston Villa - Manchester United 1:1
Hull - Swansea 0:1
Queens Park - West Bromwich 3:2
Southampton - Everton 3:0
Tottenham - Burnley 2:1
West Ham United - Leicester 2:0
Newcastle United - Sunderland AFC 0:1
Liverpool - Arsenal 2:2

A Premier League jelenlegi állása:
1. Chelsea 42 pont 
2. Manchester City 39 pont
3. Manchester United 32 pont
4. West Ham 31 pont
5. Southampton 29 pont
6. Arsenal 27 pont (30:21)
7. Tottenham 27 pont (22:23)
8. Swansea 25 pont
9. Newcastle 23 pont
10. Liverpool 22 pont
11. Everton 21 pont
...
18. Burnley 15 pont
19. Hull City 13 pont
20. Leicester 10 pont

A góllövőlista élmezőnye:
1. Agüero (Manchester City) 14 gól
2. Diego Costa (Chelsea) 12 gól
3. Austin (QPR) 11 gól
4. Sanchez (Arsenal) 9 gól
5. Bony (Swansea) 8 gól
5. Pellé (Southampton) 8 gól

Őszi Ádám