2013. június 15., szombat

Neymar bomba és fél gőzzel aratott háromt gólos brazil győzelem

A Brazília-Japán találkozóval kezdetét vette a 2013-as Konföderációs Kupa! A csapatokat fantasztikus hangulat és majdnem teltház fogadta, ám a nyitóbeszéd már nem aratott túl nagy sikert, jött az első hidegzuhany. Először nem lehetett tudni, hogy Sep Blatter, vagy a brazil elnök asszony kapja a hatalmas füttykoncertet, aztán nyilvánvalóvá vált, hogy főleg a politikának és az elnöknek szólt a füttykoncert. A Japán himnusz nagyobb sikert aratott, mint Brazília elnökének beszéde, de ebbe ne menjünk bele, tán írunk is róla egy cikket a későbbiekben. A többi már csak a csapatokon múlott... 

Igazán fergeteges mozdulattal vette kezdetét a torna, már a harmadik perc elején nyilvánvalóvá vált, hogy nem egy gól nélküli nyitómeccset láthatunk, hiszen Neymar óriási bombagólt szerzett, csak úgy kipókhálózta a jobb felsőt, miután Fred lekészített labdáját kapásból kegyetlenül jól eltalálta. (1-0).

A folytatásban megérkezett a pályára Japán csapata, ezt egy Honda szabadrúgással tudatta a vendég gárda, a labda nagyon kellemetlenül pattant meg Cesar előtt, de sikerült hárítania. Pár perccel később szintén Honda volt főszerepben, egy beadást követően ő lőhetett kapásból, ám "lövése" nem talált kaput. Neymar minden egyes labdaérintését óriási ováció fogadta, nem kérdés, ki a közönségkedvenc. Ellenben Hulk, akit a  még ki is fütyült a népes publikum, mely, inkább Felipe Melo személyét látnák szívesebben a pályán.

Negyed óra elteltével kijelenthettük, hogy  Brazília átvette az irányítást, japán pedig többnyire kontratámadásokra rendelkezett be, illetve ennyit engedett nekik a házigazda. Újabb lövés ennek ellenére ismét japán részről jött, és ezúttal is Honda próbálkozott távolról, lövése kellemetlen volt és ki is pattant Cesar kezéből, de érkező nem volt. A 21. minutumban Hulk kényszerítőzött remekül, majd tört be a büntetőterületen belülre, a középre passzolt labdát azonban nagy nehézségek árán, de kikotorta a japán védelem. Ilyen megmozdulások kellenek és Hulk is megszerettetheti magát a szurkolókkal.

A következő percekben, egyre visszafogottabbá váltak a felek, mondhatni ahogy haladtunk a félidő felé, a színvonal úgy csökkent. Kósza lövés, egyik , gyenge beadás a másik oldalon. A braziloknak láthatóan nem ízlett a japán csapat kilenc emberrel való védekezése, nem tudták belecsempészni a játékba az ütemet, a kellő ritmusváltásokat. A 36. perc elején odáig jutottunk, hogy a védelem hazaadta a labdát tanácstalanságában, ez pedig a lelátón füttykoncertet váltott ki. Hiába, a brazil "szakértő" közönség más csak ilyen. Egy perccel később 30 méterről  végezhetett el szabadrúgást a Selecao, a labdát Neymar gurította le, Hulk pedig elemi erővel meglőtte azt, de Honda közbeugrott. 

A 40. percben Hulk csinálta meg a cselt védőjével szemben, majd lőtt kapura, mely az oldalháló csúcsánál csapódott, nem sok választotta el a kapufától, illetve a keresztléctől, viszont az állás továbbra is 1-0 maradt. A Manchester United sztárja Kagawa igen szürkén játszott az első játékrészben, szinte hallani sem lehetett a nevét a kommentátortól. A hajrára igen csak felpörögtek a hazaiak, egy kontratámadás végén Neymar hozta helyzetbe Fredet, aki célba vette a bal alsót, Kawashima azonban bravúrosan hárítani tudott. Nagyon közel álltak a második gólhoz a brazilok. A hosszabbításban még Neymar kapott egy csomagot, Hasabe pedig egy sárgát a játékvezetőtől. A megítélt szabadrúgást David Luiz végezte el, a lövés pedig felpattant a sorfalon, így veszélytelenné vált. Egy gólos előnnyel vonulhattak az öltözőbe Cesarék.

A második félidő japán fogadkozással és brazil góllal kezdődött. A játékszert Paulinho juttatta a kapuba, nevét a közönség hosszasan skandálta (2-0). A két gólos előny tudatában igen visszavettek a brazilok, akik azért eddig sem sziporkáztak, mondhatni félárboccal ellabdázgattak. Ez nonszensz, hiszen a közönséget ki kell szolgálni, illetve nem igazán van a csapatban senkinek sem bérelt helye. A közönség a 60. perc tájékán megunta a tétlenséget és Lucas Moura nevét kezdte el skandálni, jelezvén a kapitány felé a nép akaratát.

A 64. percben Neymar hergelte a közönséget, hogy szurkoljanak, igen ám, de ahhoz a pályán is mutatni kellett volna valamit. A 68. percben sok katalán és brazil szurkoló kaphatott a fejéhez, mikor is Neymar a földön maradt egy rossz talajfogást követően. Rövid ápolás után azonban nagy ováció közepette tért vissza a pályára. A második játékrész első japán lehetőségére a 71. percig kellett várni, ekkor Honda végezhetett el szabadrúgást 26 méterről, a megpattanó labda pedig Maeda elé pattant, aki 15 méterről lőhetett, de laposan pont oda tartott a labda ahol Cesar állt.

A 74. percben teljesült a nép akarata, pályára lépett Lucas Moura, ám ezt a húzást is füttykoncert köszöntötte, hiszen Neymar helyére érkezett. Ezt a cserét követte Huk és Hernanes cseréje, a közönség vegyesen fogadta a Zenit támadójának cseréjét, ki tapsolt, ki pedig fütyült.

A 80. minutumban Fred fejelhetett szitán egy szögletet követően, de a labda rendesen kaput tévesztett. Ez volt a támadó utolsó mozzanata, helyére Jo érkezett. A második játékrészre egyértelműen rányomta a bélyegét Paulinho korai gólja, a hazaiak megelégedtek a két gólos vezetéssel és fél gőzzel játszottak, míg japán így sem tudott ficánkolni. A 86. percben az ég is leszakadt, elkezdett ömleni az eső, a zuhany kicsit korábban jött, mint arra a játékosok számítottak. A slusszpoén a végére maradt, a hosszabbításban Oscar ficánkolt, majd pedig hozta ziccerbe Jo-t,aki nem teketóriázott és tologatott, egyből a kapuba gurított, ezzel pedig beállította a végeredményt (3-0).

'A' csoport 1. forduló
Brazíliaváros, Estádio Nacional
Brazília - Japán 3-0 (1-0)
Brazília: Julio Cesar - Marcelo, Davvid Luiz, Thiago Silva, Dani Alves - Oscar, Gustavo, Paulinho - Neymar (Lucas Muora 74.), Fred (Jo 81.), Hulk (Hernanes 75.)
Japán: Kawashima - Uchida, Yoshida, Konno, Nagatomo - Endo (Hosogai 77.), Hasebe - Kiyotake (Maeda 51.), Honda, Kagawa - Okozaki
Gólszerzők: Neymar (3.), Paulinho (48.), Jo (90+3.) ill. -
Sárgalapok: - ill. Hasabe (45.)
Kiállítás: - ill. -

A csoport állása:
1. Brazília 1 0 0 0 3-0 3 pont
2. Mexikó 0 0 0 0 0-0 0 pont
3. Olaszország 0 0 0 0 0-0 0 pont
4. Japán 1 0 0 1 0-3 0 pont

Őszi Ádám

Argentin válogatott: Messi mesterhármasával megelőzte Maradonát!

Lionel Messi mesterhármast jegyzett a Guetamala elleni barátságos meccsen, ezzel pedig nem csak beérte, hanem megelőzte Maradonát a válogatottban szerzett gólok számában. 

Úgy tűnik a hét közben kirobbanó adócsalási ügy nem viselte meg Lionel Messit, aki ezt egy triplával jelezte a válogatottban. Ez a három találat pedig egy újabb rekordot jelent, vagy mondjuk úgy egy csúcs megdöntését, melyet már régóta vártak a Barca csillagának fanatikusai.

A mérkőzést megelőzően Messi 32 találatnál járt az albicelestében, míg az örökranglistán előtte hárman foglaltak helyet, név szerint Diego Maradon (34), Hernan Crespo (35), és az abszolút rekorder az 56 gólos Gabriel Batistuta. 

Nos, a második Guatemala ellen találat Meradona rekordjának beállítását jelentette,  harmadik pedig annak megdöntését, így az Isteni Diego visszacsúszott a harmadikról a negyedik helyre. Ez viszont csak félig igaz, mert hárman vannak előtte, de a harmadik gól egy újabb csúcsbeállítást jelentett, Crespo 35 gólos rekordját, így most holtversenyben ketten állnak a második helyen.

A csúcsbeállítás azonban még 21 találatnyira van, annak megdöntéséhez pedig még 22 gólra van szükség, így bátran állíthatjuk, hogy ez a rekord még pár évig megdöntetlen marad:

Íme az örökranglista:
1. Gabriel Batistuta 56 gól 
2. Hernan Crespo 35 gól  
2. Lionel Messi 35 gól 
4. Diego Maradona 34 gól

Őszi Ádám

Véget ért a kaland Denilson elhagyta az Arsenalt - hivatalos

Eddigi karrierjét igen csak keretbe foglalta Denilson, hiszen a Sao Paulo csapatától érkezett Európába, most pedig ismét nevelőegyesületéhez tért vissza, ám ezúttal már nem csak kölcsönben. 

Teljes nevén Denilson Pereira Neve még egészen fiatalon tíz esztendősen kezdte el rúgni a bőrt a brazil klub utánpótlásában, hogy később teljesüljön az álma és profi labdarúgó váljék belőle. Ez nagyon korán összejött számára, hiszen 17 esztendős korától fogva már a felnőtt csapat tagja volt és fél szezonnyi játékot követően lecsapott rá az Arsenal, ahol nagy reményeket fűztek hozzá, ám ez a kaéand annyira nem sikeredett jól, mint ahogyan Denilson, vagy az ágyúsok vezetői várták, így a utóbbi esztendőt kölcsönben már ismét hazájában, Brazíliában töltötte a 25 esztendős védekező középpályás.  

Szerződése, melyet nem kívánt meghosszabbítani idő közben lejárt, így a Sao Paulo ingyen és bérmentve kaparintotta meg játékjogát. Új szerződése ha minden igaz és lehet hinni a híreknek akkor 2017-ig szól.

Őszi Ádám

Aston Villa: Fiatal dán és holland válogatott játékost vettek

Hollandiából és Dániából szerződtetett fiatal korosztályos, illetve felnőtt válogatott labdarúgót az Aston Villa, keretének megerősítése és fiatalítása érdekében. 

Az idén a Bajnokok Ligájában is megmutatta magát Jores Okore a Nordsjealland  fiatal dán válogatott védője. Az elefántcsontparti-dán kettős állampolgárságú 20 esztendős belső védő több klub figyelmét is felkeltette  a legrangosabb európai kupasorozatban nyújtott teljesítményével, mely persze még csiszolatlan, de fiatal kora ellenére igen magabiztos. Nem véletlen, hogy a dán szövetség és a kapitány "sürgették" a válogatottban való bemutatkozását, hiszen nagy kincsként kezelik.

Piaci árát tekintve egy 2,25 millió eurót érő játékosról beszélünk, ám élő szerződése végett a vételára igen csak megemelkedett. Pontosan az Aston Villa 4,7 millió eurót hagyott a dán klub asztalán, mely megfelelt az elvárásoknak, így az üzlet megköttetett, a négy esztendő szerződés pedig aláíródott. 

Az angol klub másik szerzeménye a 21 esztendős holland utánpótlás válogatott középpályás Leandro Bacuna, akit a Villa 1 millió euró fejében szerzett meg, holott piaci értéke 1,5 millió, szerződése pedig 2015 nyaráig érvényes volt. Ez az a helyzet, mikor a klub mérlegel és azt nézi, hogy a játékos karrierje és fejlődése szempontjából mi a jó. Bacuna 33 Eredivisie meccsen szerepelt az idényben, ezeken pedig 5 gólt és 2 gólpasszt jegyzett kiváló mezőnyűtéka mellett. Új szertődése 2016 nyaráig szól.

Őszi Ádám