2013. április 8., hétfő

Derby della Capitale: Drámai meccs és pontosztozkodás az ősi riválisok derbijén

Hétfő késő este került megrendezésre Olaszország legnagyobb futballderbije a Derby della Capitale, a két fővárosi csapat az AS Roma és az SS Lazio összecsapása. A mérkőzésen a hangulat és a feszültség garantált, mind a nézőtéren, mind pedig a pályán. Nem volt ez másként ma este sem... 

Közel 60 ezer ember látogatott ki a találkozóra, melyen az első pillanattól izzottak a lelátók. A két csapat ultrái nem hogy nem kedvelik egymást, egyenesen gyűlölik. A két csapat előző három derbijét a Lazio nyerte, így a farkasokban nagy bizonyítási vágy dolgozhatott. 

Az első negyed óra mezőnyjátékot és egy-egy szép, de eredménytelen lövést hozott. Nem úgy a 16. minutumban, mikor Hernanes pókhálózta ki a felső sarkot egy egy gyönyörű lövést követően (0-1). A stadion egyik fele elhalkult, míg a másik örömmámorban úszott. Tudni illik a két csapatnak egy ugyan az az otthona, így a szurkolókat biztonságilag sem könnyű különválasztani. Ezt követően ágyúlövésnek hangzó robbanások dördültek el, nem kel megijedni, az ünneplés módját adták meg az SS szurkolói.

A bekapott gól megfogta a Roma csapatát, több lövéssel próbálkozott a Lazio. Többek közt Cana, Klose és Lulic is megeresztett egy-egy lövést, azonban Stekelenburg a helyén volt. A 26. percben Totti a hazaiak élő legendája végezhetett el szabadrúgást, ám a beívelt labda nem talált hazai játékost. Meglepően kevé szabálytalanság volt a meccsen, a 30. percben kilencnél jártunk, ekkor azonban villant az első sárga! Radu a vendégek védője kapta. A gól utáni megilletődöttségen túl tette magát a Totti vezette fővárosi csapat, veszélyes helyzetet viszont nem sikerült kialakítani, a mezőnyjátéké volt a főszerep. A 37. percben egy brutális rúgást láthattunk, mikor Castan passzolta tovább a labdát, lendülő lába pedig teljes erővel hason talpalta Onazit, akit kocsival kellett levinni  pályáról. Szerencsére egy kis ápolást követően vissza turott térni a pályára, valószínűleg beszorulhatott a levegő. Egy perccel a félidő vége előtt De Rossi pakolt oda Klose lábára. Az eredmény lap és egyre fokozódó hangulat  volt, jókor jött a szünet, az edzők higgadtságra inthették csapataikat. 

Drámai módon kezdődött a második játékrész! A hazaiak brazil védője rosszul helyezhetett és csupán kézzel  tudott a labdába érni, így büntető következhetett. A labda mögé Hernanes állt és lőtte mellé a büntetőt, így a vezető gólt jegyző argentin negatív hősként kezdett el tetszelegni. Az 52. percben Lulic sárgult be, résen kellett lennie a bírónak, hogy kézben tartsa a meccset. Az őrület folytatódott, az 56. percben az AS Roma kapott büntetőt, melyet Franchesco Totti magabiztosan értékesített (1-1). A kihagyott büntető megbosszulta magát, a biztos SS vezetés helyett döntetlen állásról folytathatták a felek! Hangrobbanás ás Totti nevének skandálása a televízión is erősen átszűrődött. 

A 60. percben Lulic kapáslövése kerülte el Stekelenburg kapuját, megjegyzendő, hogy nem sokkal. A 63. percben páros sárgalapot láthattunk, egyik oldalról Lamela, másikról pedig Biava volt a büntetett. A 65. percben kis híján megszerezte a vezetést a Totti vezette Roma. A veterán támadó szabadrúgása remek volt, Marchetti nehezen tudott hárítani, a kipattanóra érkezett Lamela, lövését azonban bravúrral sikerült hárítani. A 69. percben jött a már-már megszokott piroslap! A pár perccel korábban besárguló Biava kapta meg második lapját és mehetett zuhanyozni, ezzel nagyon nehéz helyzetbe került az SS. A meccs 75. percében lamela csuklott össze a büntetőterületen belül, a játékvezető sípja néma maradt, a hazaiak igazi farkas módjára rontottak a játékvezetőre, aki azonban hajthatatlan volt. A 79. percben Lamela másfél méterről fejelt a kapu fölé, ő maga pedig a hálóban kötött ki. Igazi meccslabda volt!  A 86. percben kiváló helyről végezhetett el szabadrúgást a Roma, a labda mögött pedig Totti állt! A lövés elzúgott a sörfal között, alatt, Marchetti bravúrosan nyelte el a labdát. A rendes játékidő utolsó másodpercei Radu ápolásával teltek, akit le is kellett cserélni. A hosszabbításban Castan sárgult be ez volt a meccs utolsó fontos momentuma. hat évet követően ismét döntetlen született, mely egyik csapat számára sem kifejezetten jó...

AS Roma - SS Lazio1-1 (0-1)
Gólszerző:. Hernanes (16.) ill. Totti (57.-büntető)
Sárgalapok: De Rossi (44.), Lamela (63.), Pjanic (82.), Castan (90+1) ill. Radu (31.), Lulic (52.), Biava (63.)
Kiállítva: Biava (69.)

Őszi Ádám