2014. május 7., szerda

Trónfosztás déli szomszédunknál

Szerda este került megrendezésre a Szerb Kupa 2013/2014-es kiírásának döntője, melyben megismétlődött a tavalyi finálé azaz a Vojvodina és a Jagodina találkozott egymással. Ezúttal fordult a kocka és trónfosztás történt, a klub életében először aranyérmes a Vojvodina csapata. 

Vojvodina - Jagodina 2-0 (1-0)

Tavaly a fináléban a Vojvodina csapata 1-0-ás vereséget szenvedett, ezzel pedig a legszerencsétlenebb szerb csapatként tartották őket számon, ugyanis a Lav Kup 2006 óta íródó története során négy ízben is elbukták a finálét, s a nyakukba aggatták az örökös második titulust. A jég most megtört, a Vojvodina játékosai magasba emelhették azt a bizonyos serleget.

A kupa rekordgyőztese 3-3 győzelemmel a Crvena Zvezda és az Partizan Beograd.

Nem csupán Szerbiában avattak kupagyőztest, Izraelben és Macedóniában is aranyérmeket osztottak a mai este folyamán.

Izrael: Netanya - Shmona 0-1 - hosszabbítás után

Macedónia Rabotnicki - Metalurg Skopje 2-0

Őszi Ádám

Tíz év után újra kupagyőztes a Galatasaray

Ismételten a magasba emelhették a török Galatasaray játékosai a Fortis Türkiye Kupası fényes serlegét, miután a döntőben Sneijder góljával felülmúlták az Eskisehirspor csapatát. A kupa történetében rekordbajnoknak számító klub tíz esztendő után ült fel ismételten a trónra, megtörve ezzel egy hosszú sorozatot. 

Eskisehirspor - Galatasaray 0-1 (0-0)
G: - ill. Sneijder (70.)

Egyetlen egy gól volt a különbség a két csapat között, a találatot a Galata holland sztárja Snejder jegyezte a 70. percben, miután a leshatáron kapott egy remek labdát, s találta magát ziccerben a kapuval szemben. Boffin kapuvédő tehetetlen volt, a labda a hálóban landolt. 

Legutóbb a Galata tíz éve a 2004/2005-ös szezonban hódította el a serleget, mai diadalával pedig tovább növelte előnyét az élen, ami a kupa történetét illeti, ez volt a gárda 15. aranyérme. A második helyen a Besiktas áll 9 győzelemmel, melyet a Trabzonspor követ 8 elsőséggel. A Fenerbahce csupán negyedik 6 arannyal. Ez volt a Fortis Türkiye Kupası 46. kiírása.

Őszi Ádám

Hatalmas meglepetés a Horvát Kupa döntőjének első meccsén

Hatalmas meglepetés született a Horvát Kupa döntőjének első felvonásán, melyet a várakozásokkal ellentétben nem a Dinamo Zagreb, hanem a bajnoki tabellán második, ám jócskán lemaradott Rijeka nyert meg a horvát fővárosban. 

Dinamo Zagreb - Rijeka 0-1 (0-1)
G: - ill. Tomecak (40.)
Kiállítva: - ill. Zlomislic (85.), Leovac (90+3.)

A döntő első mérkőzésének egyetlen találatát Tomecak szerezte a 40. percben, mely a végszámolásban még nagyon sokat jelenthet, hiszen idegenben lőtt gól az tudjuk, hogy szinte kettőt ér. Ráadásul a Dinamo hazai környezetben maradt rúgott gól nélkül, ezzel pedig nehéz helyzetbe került a visszavágó előtt. A listavezető mellett szólhat azonban a találkozó végén történt két kiállítás, Zlomislic és Leovac a Rijeka két játékosa biztosan nem lesz ott a visszavágón. 

A Rijeka eddig két alkalommal hódította el az 1992 óta íródó trófeát, míg a Dinamo Zagreb nyolcszoros győztesnek vallhatja magát, míg névelődje a Croatia Zagreb négyszer volt a csúcson. 

Őszi Ádám

Álomdöntő lesz az Ukrán Kupában

Kialakult az Ukrán Kupa 2013/2014-es kiírásának fináléja, a döntőben a két legnagyobb múltú együttes, a Shakhtar Donetsk és a Dinamo Kijev találkozik majd. Igazi álomdöntő és ősi rivalizálás, igazi csemegének ígérkezik a meccs. 

Slavutych Cherkasy (III.) - Shakhtar Donetsk 0-3 - hosszabbítás után
G: - ill. Eduardo (105.), Taison (111.), Bernard (120.)
Kiállítva: - ill. Iljiho (120+2.)

Hatalmas menetelésnek tett ma pontot a végére a Shakhtar Donetsk, mely igen csak megszenvedett azért, hogy bejusson az Ukrán Kupa döntőjébe. Az ellenfél a harmadik vonalból érkező, 2010-ben alapított Slavutych Cherkasy volt, melynek szereplése eddig is csodaszámba ment. A hazaiak kihúzták a rendes játékidőt egy gól nélküli döntetlenre, a hosszabbítás azonban már nem róluk szólt, a 105. percben Eduardo megtörte a gólcsendet, a kiscsapat így kénytelen volt kinyílni, melynek eredménye újabb két bekapott gól lett. Ennek ellenére le a kalappal a Cherkasy előtt, mely ha jól néztük indulhat az Európa Liga selejtezőiben.

Dinamo Kijev - Odessa 4-0 (2-0)
G: Garmash (26., 40.), Yarmolenko (52.-büntető), Mbokani (67.)

A másik elődöntőn a bajnokságban a tabella szempontjából egymással szomszédos csapatok csatáját hozta, melyből a nagymutató Dinamo Kijev jött ki jobban. Pontosabban fogalmazva, átgázolt, felnégyelte az Odessa csapatát.

Őszi Ádám

VB 2014: Hatalmas nevek maradtak ki a braziloknál - Íme a 23 fős keret

Hivatalos sajtótájékoztató keretében nevezte meg 23 fős keretét Luiz Felipe Scolari, a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a szerdai nap folyamán. A keret bombaerős, ám sok szem maradt könnyes, ugyanis zseniális labdarúgók maradtak ki a névsorból. 

Mondhatni, hogy nagy meglepetés nem történt, ám titkon még sokan számítottak meghívóra, mostanra azonban már szinte biztossá vált számukra, hogy ez a hazai világbajnokság nem róluk fog szólni. Brazília jelenleg két aktív aranylabdása Kaká és Ronaldinho sincsen ott a keretben, de lemaradt a listáról Robinho, Coutinho, Lucas Moura és Felipe Luis egyaránt, a nevek között pedig még jócskán lehetne szemezgetni, de a legnagyobbakat talán felsoroltuk.

Nézzük, a keretet, mely hazai pályán hivatott megszerezni Brazília számára a hatodik világbajnoki elsőséget.

Íme Brazília 23 fős VB-kerete:
Kapusok: Víctor (Atlético Mineiro), Jefferson (Botafogo), Júlio César (Toronto)

Védők: Dante (Bayern München), David Luiz (Chelsea), Thiago Silva (PSG), Dani Alves (Barcelona), Maicon (Roma), Marcelo (Real Madrid), Henrique (Napoli), Maxwell (PSG)

Középpályások: Fernandinho (Manchester City), Hernanes (Internazionale), Luiz Gustavo (Wolfsburg), Oscar (Chelsea), Paulinho (Tottenham), Ramires (Chelsea), Willian (Chelsea)

Támadók: Bernard (Sahtar Doneck), Fred (Fluminense), Hulk (Zenit), Jo (Atlético Mineiro), Neymar (Barcelona)

Őszi Ádám

Pofára eshet az UEFA! - "háború" közeleg...

Hatalmas viharfelhők gyülekeznek Európa felett, a dúsgazdag klubok és az UEFA egymásnak feszül az ok pedig a pénzügyi fair play szabály, mely úgy tűnik mégsem annyira jogos, ahogyan azt az Európai Labdarúgó-szövetség gondolta, vagy tervezte. A sötétségben a lámpást Jean-Louis Dupont belga ügyvéd tekerte fel, aki méltán híres az átigazolási piac megreformálásáról. 

Mint ismeretes az UEFA soha nem látott büntetéseket készül kiróni klubokra, melyek közt ott van a Manchester Cityt és a Paris Saint-Germain egyaránt, ám rajtuk kívül még számos klubnál folynak az átvilágítások. 

Dupont a következő képen nyilatkozott egy francia lapnak - "Jó ötlet, hogy a klubok ne költsenek többet, mint amennyit keresnek, de nem megoldás, amit az UEFA most kitalált. A nagyközönségnek tetszik, de jogi, gazdasági és politikai magyarázatra szorul mindez. Jelen verziójában ez a szankció jogellenes és alkalmatlan a megoldásra! A szabályozás túl sok korlátot tartalmaz, limitálják a befektethető összeget és az átigazolások értékét. A klubok között csökkenni fog a játékosmozgás, csökkennek a fizetések, ami ellentétes a szabad munkaerő-áramlás filozófiájával.Ezzel a szabályozással gátakat építenek új erők elé!"

Őszi Ádám

UEFA: Soha nem látott büntetés a ManCity számára, a PSG ennél is rosszabbul járhat! - sajtóhír

Úgy fest, hogy az UEFA komolyan gondolja a pénzügyi fair play szabályzatot és soha nem látott büntetéseket szabhat ki több sztárklubra, melyek közül elsőként a Manchester City érezheti meg a büntetés súlyát. Emellett a hírek szerint további hét klubnál is vizsgálódik az UEFA, a francia L'Equipe szerint a Paris Saint-Germain még angol sorstársánál is rosszabbul járhat. A szankcionálandó klubok között lehet az FC Barcelona, a Real Madrid, a Chelsea és az AS Monaco egyaránt. Eközben egy neves belga ügyvéd azt állítja, hogy a szövetség eljárása jogellenes és felháborító! Háború a láthatáron Európa klubfutballjában... 

Manchester City: Szigetországi források szerint a "Polgárok" egy nagyon komoly 50 millió fontos pénzbírságra számíthatnak és egy komoly szankcióra, mely szerint a Bajnokok Ligájában 25 labdarúgó helyett csupán 21 nevezése lesz lehetséges. Ez elsőre nem hallatszik katasztrófának, ám egy olyan klub esetében aki külföldi sztárok sokaságára épít óriási gond lehet, ugyanis a szabályok szerint a nevezett keretben nyolc a klub saját nevelésű játékosának is lennie kell. Amennyiben az UEFA jogerős és hivatalos döntést hoz, a City felebezhet, ám ez esetben további szankciókra is számíthat. Korábban a Bajnokok Ligája indulási jog megvonása is szóba került, és még latban is lehet...

Paris Saint-Germain: A francia L'Equipe "kémei" szerint a dúsgazdag klub még keményebb büntetést kaphat, mint angol riválisa, a fenti büntetések mellett szabályozhatják az átigazolásokra költött pénzek összegét és ami még rosszabb a fizetésekre elköltött pénzt is limitálhatják.

Igen ám, de ez mind jogszerű az UEFA részéről? Van aki nem ezt állítja, név szerint a híres belga ügyvéd Jean-Louis Dupont, aki 1995-ben megreformálta az átigazolási piac működését Jean-Marc Bosman képviselőjeként. Dupont alkalmatlannak és jogtalan rendszeren alapulónak nevezi a szövetség eljárását, mely ezzel vicc tárgyává teszi magát.

Az UEFA a hét végén, vagy jövő hét elején hirdethet ítéletet, ítéleteket! 

Őszi Ádám 

Nemet mondott a Barca kispadjára az első számú kiszemelt!

Immáron biztosra vehető, hogy a szezon végeztével távozik az FC Barcelona éléről Tata Martino, akinek utódját keresi a katalán klub. A sajtó hetek óta foglalkozik a témával, ám döntés még mindig nem született, ugyanis a hírek szerint az első számú kiszemelt nemet mondott a gránátvörös-kékek kispadjára. 

Úgy fest, nem volt elég csábító a katalán klub ajánlata ahhoz, hogy kimozdítsa jelenlegi székéből Ernesto Valverdét az Athletic Bilbao vezetőedzőjét, aki korábban játékosként szolgálta a katalán klubot, trénerként pedig rengeteg szép eredményt tud felmutatni, gondolhatunk itt az  Olympiakosszal megnyert három bajnoki címre és két kupagyőzelemre, vagy a katalán rivális Espanyol Európa Ligában történő döntőbe vezetésre. Emellett a Bilbao is egy nagyon masszív csapattá érett a keze alatt. Valverde válasza azonban nem, így folytatódhat tovább a keresgélés, illetve jöhet a 'B' terv, ha csúnyán akarunk fogalmazni. Ez nem más, mint Luis Enrique a Barca és a Real Madrid korábbi legendás játékosa, aki azonban nem rendelkezik nagy edzői tapasztalattal.

A 43 esztendős Enrique eddig csupán a Barca B csapatánál dolgozott, illetve a 2011/2012-es szezonban az AS Roma csapatát gardírozta, jelenleg pedig a Celta Vigo vezetőedzője.

A katalán szurkolóknak egyébként nem igazán tetszik az utóbbi ötlet, sőt az első számú terv sem, ugyanis sokan játékstílusváltást követelnek, ezt pedig nem egy spanyol edzővel képzelik el.

Egy biztos, nemsokára fény derül az edző kilétére, ugyanis a klubvezetés megígérte, hogy még a világbajnokság kezdete előtt meglesz az új vezetőedző.

Őszi Ádám 

A szezon legnagyobb bakiját vétő bíró fújhatja a sípot az EL-döntőn!

Meghozta a döntését az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), melynek értelmében a német Felix Brych fújhatja a sípot az idei torinói Európa Liga döntőn. 

Brych ott lesz a június 12-én kezdődő brazíliai világbajnokságra utazó játékvezetői keret európai delegáltságában, a szezon során pedig hat Bajnokok Ligája összecsapáson is ténykedhetett, ám "világhírnevet" a Bundesligában vétett úgynevezett fantomgól miatt szerzett. Mint ismeretes a Leverkusen egy az oldalhálón becsorgó találata verte meg a Hoffenheim csapatát, melyet a 38 esztendős sípmester megadott, ezzel pedig a szezon legnagyobb bírói hibáját vétette. Az ügy azóta lecsengett, és úgy fest, hogy nem törte meg Brych karrierjét, nem úgy mint Kassai Viktorét a momentán elhíresült ukrajnai eset. Mint ismeretes a világ egyik legjobbjának tartott magyar bíró nem kapott útilaput Brazíliába. 

Az Európa Liga döntője jövő héten esedékes Torinóban a Juventus stadionjában, ahol a portugál Benfica és a spanyol Sevilla mérettetik majd meg.

Őszi Ádám