2015. július 21., kedd

Német felkészülési körkép! - Pályán voltak a nagyágyúk

Három hét múlva kezdődik a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 2015/16-os kiírása. A csapatok gőzerővel készülnek, folyik az új játékosok beilleszkedése, a keretek összecsiszolása és az új taktikai elemek kialakítása. Kedden nyolc élvonalbeli csapat is pályára lépett, köztük a Bayern München és a Borussia Dortmund egyaránt. 

Bayern München - Inter 1-0 (0-0)
G: Götze (80.) ill. -

A Bayern München eddigi felkészülési mérkőzései:
Bayern München - Valencia 4-1

Mindig fontos  hangsúlyozni, hogy ezek a mérkőzések, eredmények nem mérvadóak, csupán a felkészülést szolgálják. Ezekből messzemenő következtetést nem szabad és nem is érdemes levonni. A Valencia után Guardiola csapata az Intert is legyűrte a Kínában lejátszott mérkőzésen, mely egyetlen egy gólt, egy Götze találatot hozott. Mindkét edző sok játékosának lehetőséget adott, A Bayern tíz cserét hajtott végre a mérkőzés folyamán.

Luzern - Borussia Dortmund 1-4 (0-2)
G: Cirjak (70.) ill. Reus (10.), Kampl (22.), Hummels (51.), Leitner (69.)

A Borussia Dortmund eddigi felkészülési meccsei:
Rhede - Borussia Dortmund 0-5
Kawasaki - Borussia Dortmund 0-6
Johor DT - Borussia Dortmund 1-6
VfL Bochum - Borussia Dortmund 2-1

A svájci Luzern ellen immáron ötödik felkészülési mérkőzését játszotta az edzőváltáson áteső BVB. A keret és a vezetőedző csiszolódik, ahogyan az új játékosok is megkapják a bizonyítási lehetőséget. Tuchel mesternél most kell kivívni a kezdőbe kerülést, az edzéseken és a felkészülési mérkőzéseken nyújtott produktummal. A gólok sorát ezúttal Reus nyitotta, ám például Hummels is betalált, a válogatott védő ritkán látható nagy gólt lőtt.

Wolfsburg - Zürich 4-2 (3-0)
G: Perisic (5., 58.), Schürrle (13., 18.) ill. Gavranovic (67.), Koch (75.)

A Wolfsburg eddigi felkészülési meccsei:
Lechia Gdansk - Wolfsburg 1-1
Ajax - Wolfsburg 1-1

Komoly ellenfelek, komoly felkészülési mérkőzések, avagy a Wolfsburg kerete továbbra is egyben van, sőt erősödött is papíron. A csapat a Bajnokok Ligájára készül, s a jelek szerint jó úton jár.

További keddi eredmények:
Salzburg - Leverksuen 1-1
Lilleström - Hoffenheim 1-1
Hannover - Mallorca 1-1
Frankfurt - Leeds 2-1
Grödig - Hertha BSC 2-2

Bundesliga csapatok szerdai programja:
Szerda 18:30 - Blumenthaler - Werder Bremen
Szerda 18:30 - Hertha BSC - Fulham
Szerda 18:30 - Lechia Gdansk - Schalke 04
Szerda 19:00 - Mainz - AS Monaco
Szerda 20:00 - 1. FC Köln - Espanyol

Őszi Ádám

Sterling gól és büntetőpárbaj a Roma-City derbyn

Folytatódott a Bajnokok Nemzetközi Kupája, a Manchester City először, míg az AS Roma másodszor lépett pályára. Sterling megszerezte első gólját a Polgárok mezében, a mérkőzés pedig büntetőárbajba torkollott, melynek hőse Joe Hart lett.

AS Roma - Manchester City 2-2 (1-1) - büntetőkkel 4-5
Vezette: J. Gillet (ausztrál)
Gólszerzők: Pjanic (8.), Ljajic (87.) ill. Sterling (3.), Iheanacho (51.)
Sárga: - ill. -
Kiállítás: - ill.

AS Roma: De Sanctis (Lobont 65.) - Florenzi (Maicon 46.), Manolas (Yang-Mbiwa 46.), Romangoli (C. Leandro (46.), Torosidis (Keita 46.) - Pjanic (Doumbia 65.), De Rossi (Ashley Cole 46.), Ucan (Ljajic 46.) - Iturba (Falque 46.), Totti (Destro 46.), Gervinho (Naingollan 46.). Vezetőedző: Rudi Garcia

Manchester City: Caballero (Hart 46.) - Clichy (Kolarov 46.), Mangala (Denayer 46.), Kompany (Evans 81.), Sagna (Horsfield 46.) - David Silva (Lopes 46.), Garcia (Navas 46.), Zuculini (Nasri 46.), Fernando (Yaya Toure 46.) - Iheanacho (Unal 73.), Sterling (Barker 46.). Vezetőedző: Pellegrini

Lendületesen és eseménydúsan kezdődött a mérkőzés. Sterling első labdaérintése nem sikeredett túl szépre, ám a második máris gólt ért. Iheanacho passzát követően a 3. percben Sterling vette be De Sanctis kapuját. Sokáig azonban Caballero kapuja sem maradt érintetlen, Pjanic a 8. minutumban hatalmas gólt akasztott a Polgároknak, melynek kezdőjében mindössze egyetlen angol játékos Sterling kapott helyet. A gólváltást követően aztán De Sanctis került munkába, David Silva eresztett meg egy kellemetlen lövést, ám az olasz kapuvédő ezúttal a helyzet magaslatán volt. Sterling művészi alakítása nem ért büntetőt a játékvezetőnél pár perccel később, az ausztrál pedig meg is jegyezte magának az angolt, ugyanis a félidő feléhez érve Florenzi csúnyán felrúgta őt, ám a játékvezetői síp néma maradt, ha ez nem volt büntető, akkor semmi. A kezdeti iram és lendület egyébként alább fagyott. Bő fél óra elteltével még egy De Sanctis védést feljegyezhettünk, David Silva kevergetett remekül, majd löbbölt Iheanacho fejére, aki azonban középre bólintott.

A fordulást követően, ahogyan az várható volt, jól átalakultak a csapatok, gyakorlatilag csapatot váltott mindkét fél. Az olaszok és az angolok is egyaránt kilencet cseréltek. Di Sanctis és Pjanic maradt az egyik oldalon a pályán, míg a másikon csupán a fiatal nigériai támadó Iheanacho kapta meg a lehetőséget Kompany mellett. Gyakorlatilag mintha új meccs kezdődött volna. A 48. percben Ljajic közel állt a vezetés megszerzéséhez, ám lövése ha kicsivel is de célt tévesztett, míg  Iheanacho a túloldalon nem hibázott, s meghálálta a belé plántált bizalmat, kihasználva az olasz védelem hatalmas hibáját. A mérkőzés egész csendes mederben csordogált, Garcia pedig a 64. percben még fennmaradó két játékosát is lecserélte.  A kapuba beálló Lobont aztán gyorsan foglalkoztatottá vált, előbb egy kijövetelnél kellett mentenie, majd Yaya Toure tekerésénél kellett résen lennie. A 73. percnem Iheanacho számára is véget ért a meccs, ekkor már csak Kompany volt a pályán a 22 kezdő játékos közül. Azonban a mérkőzés a számára is cserével fejeződött be, a 81. percben G. Evans érkezett a helyére. Mindezt leírhattuk, mert annyira eseménytelen volt a meccs...! A 87. minutumban aztán jött Ljajic, s gyönyörű gólt lőtt szabadrúgásból, majd a túloldalon Yaya Toure kis híján 3-2-re módosította a végeredményt, azonban tekerése ha centikkel is de mellé ment. Jöhetett tehát a büntetőpárbaj.

Az első pár Toure és Naingollan nem hibázott, ám ezt követően Kolarov csúnyán rontott. Vele párhuzamosan Ljajic sikeresen panenkázott, így az olaszoknál volt az előny. Navas büntetője sem volt túl jó, de azért bement, az olaszok részéről pedig nem jött a hiba, Destro is magabiztos volt. Lopes nem hibázott, Hart pedig majdnem védett, ám Falque lövése bepattant a kezéről. Ezt követően maga az angol válogatott hálóőre állt a labda mögé, s mezőnyjátékosokat megszégyenítő módon rúgta a labdát a félőbe, azonban ezt követően hárítania kellett volna a folytatáshoz. Hárított is! Hart volt ezekben a pillanatokban a meccs hőse, Doumbia panenkája nem ült, így öt pár után 4-4-el folytatódhatott a párharc. Horsfield higgadtan beverte, Keita azonban nem, Hart fogta a büntetőjét. Ezzel két pontot szerzett a City, egyet pedig a Roma.

Korábban játszották:
Los Angeles Galaxy – Club America 2-1
San Jose Earthquakes – Club America 1-2 
Club America – Manchester United 0-1
Real Madrid – AS Roma 0-0 - büntetőkkel 6-7
Benfica – PSG 2-3

A Bajnokok Nemzetközi Kupájának további menetrendje:
Július 22. – 02:30 PSG – Fiorentina
Július 22. – 05:00 Barcelona – Los Angeles Galaxy
Július 22. – 05:00 Manchester United – San Jose Earthquakes
Július 23. – 02:00 New York Red Bulls – Chelsea
Július 24. – 12:00 Manchester City – Real Madrid
Július 25. – 02:00 Benfica – Fiorentina
Július 25. – 12:00 AC Milan – Inter
Július 25. – 22:00 Barcelona – Manchester United
Július 26. – 00:00 PSG – Chelsea
Július 27. – 01:30 New York Red Bulls – Benfica
Július 27. – 12:00 Inter – Real Madrid
Július 29. – 02:00 Chelsea – Barcelona
Július 29. – 04:00 Club America – Benfica
Július 29. – 12:00 Real Madrid – AC Milan
Július 30. – 03:00 Manchester United – PSG
Augusztus 2. – 21:00 Fiorentina – Barcelona
Augusztus 5. – 21:00 Chelsea – Fiorentina

Az előző esztendőkben rendre nyolc csapat alkotta a Bajnokok Nemzetközi Kupájának mezőnyét, körbejátszást követően pedig a csoportelsők döntőt játszottak. Idén azonban sokkal több, szám szerint 16 csapat száll harcba a tengerentúlon. Az első és a második csoport gárdái körmérkőzést játszanak, míg a nagy harmadik csoportban igen vegyesen mérkőznek a csapatok, van akinek több, van akinek pedig kevesebb meccse lesz. Ezen tabella csak az átláthatóság kedvéért született, hogy lássuk, ki milyen teljesítményt nyújtott összességében. Serleg és végső győztes is lesz, a rájátszásról, döntőről részletesebben később olvashattok.


Őszi Ádám

Újabb játékost igazol a Valencia

A szingapúri üzletember Peter Lim nem a levegőbe beszélt akkor, amikor hetven százalékos tulajdonjogot szerzett a spanyol klubnál. A Valencia ugyanis jelen állás szerint a legtöbb pénz költötte a nyár folyamán játékosokra. A csapat papíron erősödik, ezúttal egy új kapus érkezett, ám, hogy a pályán mire lesznek képesek, a szezon során majd kiderül. 

Nemrégiben összegeztük a klub átigazolási híreit, érkezőket, távozókat és egy kicsit a pletykák mögé is tekintettünk (KATT)! Ekkor még nem volt a látókörünkben az ausztrál válogatott fiatal hálóőre Mathew Ryan, aki immáron Valencia játékosnak mondhatja magát. A felek megegyeztek, klubja a belga Club Brugge a transfermarkt.de információi szerint 7 millió euróval lett gazdagabb. A hivatalos bejelentés még várat magára, ám az átigazolás tényét immáron kész tényként kezelik mindenütt. 

Diego Alves a Valencia hálóőre sérüléssel küszködik, így Ryan előtt nagy lehetőség nyílhat a bizonyításra a szezon elején. Persze, ha ő kapja meg a lehetőséget, ugyanis a 26 esztendős Yoel Rodriguez a Celta Vigo fedélzetét hagyta el a "Debevérek" hívó szavára.

Amennyiben a transzfer tényleg létrejön, a vételár pedig 7 millió euró, abban az esetben a Valencia immáron 109 milliónál jár az idei nyáron, avagy ennyit költöttek a keret megerősítésére, mely jelenleg a legtöbb Európában.

Őszi Ádám

Fantasztikus Nikolics bemutatkozás Lengyelországban

Noha Nemanja Nikolics már bemutatkozott tétmérkőzés keretein belül új klubcsapatában, a Legia Warszawa magyar válogatott csatára a lengyel bajnokságban csak most hétvégén debütálhatott, hiszen a pontvadászat is most kezdődött. A Videoton ex-játékosa szebb kezdésről nem is álmodhatott volna. 

A tavalyi ezüstérmes Legia Waszawa magyar támadójával a fedélzeten idegenben kezdte meg a szezont a Slask Wroclaw otthonában. Noha a hazaiak szereztek vezetést, sokáig nem örülhetett a publikum, öt perccel a vezető találat után Furman révén jött az egyenlítés. A második játékrész elején Jodlowiec révén pedig már az előny is Nikolicséknál volt. A Szuperkupa meccsen, melyet 3-1-re elbukott Kádárékkal szemben a Warszawa nem tudott eredményes lenni a Vidi ex-játékosa, ahogyan a Botosani elleni Europa Liga selejtezőn sem jött össze az első gól. A Slask elleni bajnoki 71. percében aztán elsült az a láb, egy kontratámadás végén jöhetett az első gólöröm Legia mezben. Ha pedig egyszer egy üzlet beindul...! A rendes játékidő utolsó percében egy beadást közben az ő fejét találta meg a labda. Első bajnokiján tehát Nikolics duplázott, a jó kezdés megvan, már csak a jó folytatást kell kivitelezni.

Lengyel élvonal, 1. forduló:
Wisla Kraków - Górnik Zabrze 1:1 
Lechia Gdansk - Cracovia Krakow 0:1
Ruch Chorzów - Górnik Leczna 0:2
Zaglebie Lubin - Podbeskidzie 1:1
Lech Poznan - Pogon Szczecin 1:2 
Korona Kielce - Jagiellonia 3:2 
Slask Wroclaw - Legia Warszawa 1:4
Piast Gliwice - Nieciecza - a hétfői nap folyamán

Őszi Ádám