2013. július 8., hétfő

Gold Cup: Bombameglepetések a nyitányon egy a hosszabbításban lőtt bombagóllal

Magyar idő szerint kedd este 23:30-kor kezdetét vette a 12. alkalommal kiírt Gold Cup, más néven a CONCACAF-aranykupa, melyet az Észak- és Közép-amerikai, valamint a Karib-térség labdarúgó-válogatottjai számára rendeznek meg. A "kontinensviadalt" Az Amerikai Egyesült Államok rendezi július 7–28-ig összesen 12 csapat részvételével. A közönség 25 meccset láthat, a csapatok pedig három darab négyes csoportban vannak. A csoportok első két helyezettje mellett a két legjobb csoport harmadik kvalifikálja majd magát a negyeddöntőkbe. 

Most pedig nézzük mi történt a nyitányon, mert volt esemény és meglepetés bőven. Mondhatni minden ami papírforma volt az borult és hatalmas meglepetéseknek lehettünk szemtanúi. A torna nyitómeccse a Kanada-Martinique összecsapás volt, mely óriási meglepetéssel zárult. Az összecsapást Martinique nemzeti tizenegye nyerte óriási meglepetése egy a 93. percben szerzett bombagóllal, melyet Fabrice Reuperné jegyzett. A 37 esztendős veterán védő az utolsó pillanatban egy szögletet követő kipattanó labdát lőtt el kegyetlenül jól, melyre a kanadai kapusnak nem volt ellenszere, sőt esélye sem. Az ünneplés mondani sem kell frenetikusra sikeredett.

Na de mi is az a Martinique, ezt az országot eszik, vagy isszák, milyen a labdarúgása? Nos, röviden bemutatjuk mindkettőt, hiszen sokak talán most hallanak először erről a nemzetről. Martinique egy sziget a Karib-tengerben. A Kis-Antillák része, jogi státuszát tekintve pedig Franciaország egyik tengerentúli megyéje. A szigetet feltehetőleg Kolombusz Kristóf fedezte fel, és egy rövid brit uralmat letekintve mindvégig francia gyarmat volt. A cukornádtermesztésre rendezkedtek be, és rengeteg rabszolgát hoztak Afrikából, míg nem 1946-ban hivatalosan is Franciaország tengerentúli megyéje lett. A népesség 90 százaléka fekete afrikai leszármazott. Az sziget területe 1100 km², tehát hazánk hazánknál egy közel 85-ször kisebb "ország", melynek népessége  körülbelül 400 ezer fő.

Ami a labdarúgását illeti a Ligue de Football de Martinique irányítja, mint a Francia Labdarúgó-szövetség helyi vezető szervezete. Mivel Martinique Franciaország része így nem tagja a FIFA-nak és nem is indulhat a  labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos tornákon, csupán CONCACAF-tagsággal rendelkezik, így pedig karibi kupán és a Gold Cup küzdelmeiben vehet részt. A legsikeresebb nem FIFA tag, ami a karibi térséget illeti, hiszen 3 alkalommal elhódította a karibi kupát és háromszor vett részt a Gold Cup küzdelmein.

Első meccsüket 1931-ben Barbados ellen játszották, ez egy 3-2-es vereséget hozott. A legnagyobb győzelem hét gólos két ízben is, egyszer a Kajmán-szigetek, egyszer pedig a Dominikai Köztársaság kapitulált 7-0-ra. A legsúlyosabb vereség egy 9-0 Mexikó legjobbjaitól 1993-ból.

Visszatérve a meccsre, ez a nemvárt diadal, melyre egyébként 5,0-ás, vagy annál nagyobb szorzók voltak igen csak felboríthatja a csoportban a rendet, melyben még Mexikó és Panama együttese foglal helyet. A statisztikákra rátekintve pedig elmondható, hogy nem játszott Martinique alárendelt szerepet a meccsen, sőt többször is lőttek kapura, mint Kanada.

Gold Cup, A-csoport 1. forduló
Kanada - Martinique 0-1
Gólszerző: Reuperné (90+3.)

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése