2015. november 16., hétfő

Átigazolásfigyelő: Licitháborgó lehet az Arsenal és a Liverpool közt

Közeleg a téli átigazolási szezon, ezáltal pedig egyre több pletyka lát napvilágot klubcsapatok, illetve játékosok kapcsán. A német Bild már arról cikkez, hogy Jürgen Klopp a Bundesligából erősítené a Liverpoolt, ám Arsene Wenger ebbe beleszólhat. 

Könnyen elképzelhető, hogy a Liverpool levesébe beleköp az Arsenal a télen, amennyiben a pletyka igaznak bizonyul, miszerint mindkét tréner a Borussia Mönchengladbach svájci kiválóságát Granit Xhakat szeretné csapatában tudni.

A 23 esztendős védekező középpályás fantasztikus formában van, csakúgy mint csapata, így nem csoda, hogy sztárklubok kívánságlistájának élén szerepel, s nemrégiben az FC Barcelona révén is felsejlett a neve. Az, hogy több kérője van, a Mönchengladbach malmára hajthatja a vizet, s könnyen előfordulhat, hogy a csapatok licitháborúba kezdenek majd. 

A nívós német szakportál a transfermarkt.de 20 millió euróra taksálja a fiatal játékos piaci árát, a Bild.de pedig arról ír, hogy az Anfielden akár 28 millió eurót is hajlandóak lennének fizetni a válogatott labdarúgóért, akinek 2019 nyaráig szóló, tehát igen hosszútávú szerződése van klubcsapatával. 

Granit Xhaka minde sorozatot figyelembe véve 16 tétmérkőzésen lépett pályára a szezonban ezidáig, mutatói pedig lenyűgözőek, sőt 3 gólja is van a Bundesligában. 

A Mönchengladbach 2012 nyarán a svájci egyeduralkodótól szerezte meg Xhaka játékjogát, a Basel 9 millió eurót tehetett zsebre  saját nevelésű játékosa után.

Őszi Ádám

Aranycipő: Már nem Lewandowski az éllovas! - Top10

A válogatott szünetet követően a hétvégén ismételten a klubfutball kerül majd előtérbe, Európa legeredményesebb támadói pedig tovább gyűjtögethetik a pontokat az Aranycipőért folyó harcban. Nézzük, hogyan áll a versenyfutás november közepén. 

Két fordulóval ezelőtt azzal a szalagcímmel jelentkeztünk, hogy beérték Robert Lewandowskit, mostanra pedig meg is előzték a lengyelt, igaz nem a Borussia Dortmund gólfelelőse Aubameyang, hanem az ukrán Shakhtar Donetsk idei meglepetésembere a Alex Teixeira. A brazil labdarúgó csapata legutóbbi két bajnokiján egyaránt betalált, s három góllal növelte találatainak számát, melynek tükrében kitette az indexet, s meg is előzte a német rekordbajnok és a BVB klasszisát. Lewandowski és Aubameyang egyaránt egy-egy találattal növelte góljainak számát, így ők továbbra is holtversenyben állnak.

A dobogóról éppen csak lemarad a Legia Warszawa magyar csillaga Nemanja Nikloics. A válogatott támadó csapata legutóbbi két bajnokiján egyszer tudott eredményes lenni, idő közben pedig zsinórban harmadszor választották a hónap játékosának Lengyelországban.

Nem szűnik a Jamie Vardy-show sem, a Leicester csatára a 4. forduló óta minden Premier League meccsen eredményes tudott lenni. Legutóbbi találatával beérte Nikolicsot pontszámban. Ne feledjük, a két labdarúgó klubcsapatának bajnoksága között szorzó béli különbség van erősség alapján, csakúgy, mint Teixeira esetében is. 

Thomas Müller és Neymar is szépen zárkózik az éllovasok irányába, előbbi két góllal, míg utóbbi hárommal növelte találatai számát az ellenfelek nagy bánatára. Karöltve szerepelnek a listán, ezidáig fej-fej mellett haladnak.

Egy négy pontos szakadékot követően a listát két Serie A labdarúgóval karöltve Luis Suarez zárja, az uruguayi Neymárral a jobbján zseniális heteket tudhat maga mögött, s igaz ez a Napoli gólfelelősére Higuain személyében is. Velük alkot még egy társaságot Eder a Sampdoria házi gólkirálya. 


Őszi Ádám