2015. augusztus 25., kedd

Valahol Európában: Török, szerb, román, osztrák és svájci bajnoki körkép

Már az előző szezonok során is hódított népszerű összefoglaló, heti cikk-járatunk, a Valahol Európában. Sorozatunk címét Radványi Géza azonos című 1947-es filmsikerétől kölcsönöztük. A minden hét elején három részben megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk itthon, hanem máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a San marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1 közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. Ezen írásban a  török, a szerb, a román, az osztrák és a svájci bajnokságot vesszük górcső alá. 

Minden országnak, minden pontvadászatnak megvannak a legnagyobb és legeredményesebb, legnépszerűbb klubjai. Ezen klubok nevét kiemeljük, illetve azokét is, melyben magyar légiósok szerepelnek.

Törökország - Super Lig 2. forduló:
Kasimpasa - Istanbul Basaksehir 1:0
Kayserispor - Konyaspor 1:1
Akhisar Belediyespor - Mersin Idman Yurdu 2:0
Besiktas - Trabzonspor 1:2
Eskisehirspor - Sivasspor 4:2
Bursaspor - Gaziantepspor 0:1
Antalyaspor - Genclerbirligi 3:1
Rizespor - Fenerbahce 1:1
Galatasaray - Osmanlispor 1:2

A nyár folyamán olyan sztárok érkeztek Törökországba, mint Samuel Eto'o, vagy éppen Robin van Persie. A kameruni és csapata is repülőrajtot vett, Eto'o a nyitányon duplázott, a második fordulóban pedig egyszer rezgette meg az ellenfél kapuját. Két fordulót követően csupán három százszázalékos csapat van, a nagyágyúk közül pedig mindenki vesztett már pontot, sőt olyan is van aki rendesen beragadt a rajton. Sztárgárdának minősíthető a Fenerbahce, a Galatasaray és a Besiktas, őket pedig üldözi, követi és megszorongatja a Bursaspor és a Trabzonspor. Utóbbi hibázlan, éppen előbbit győzte le az első körben, míg a Dzsudzsák Balázst is foglalkoztató Bursaspor két vereségen van túl. A magyar légiós a hétvégén bemutatkozott, végigjátszotta a meccset. A Besiktas a Trabzonspor ellenében maradt alul, ráadásul hazai pályán, míg a Galatasaray csupán egyetlen egy pontot gyűjtött össze eddig, ezúttal az Osmanlispor bizonyult jobbnak. A Fenerbahce is csak döntetlenre hozta meccsét, Van Perise volt a gólszerző, meglepetésből volt bőven...! Apropó, ha pedig légiósok, Futács Márkó csereként lépett pályára a Mersin színeiben, mely két forduló után sereghajtó.

Szerbia - Super Liga 7. forduló:
Radnicki Nis - Radnik Surdulica 1:1 
Rad Belgrád - Jagodina 0:0 
Spartak Zlatibor Voda - Metalac 0:3 
OFK Belgrád - Mladost Lucani 0:1 
Borac Cacak - Partizan 1:3 
Crvena Zvezda - Javor 1:0 
Vojvodina - Novi Pazar 4:1 
Vozdovac - Cukaricki 0:0 

Szerbiában jóval előrébb jár a pontvadászat, mint a törököknél, jobban körvonalazódtak már az erőviszonyok. Immáron csak a Crvena Zvezda veretlen, igaz két ízben már ők is botlottak, míg a nagy rivális Partizan két vereséget is zsebre tett már, s öt pontos hátrányban van, igaz egy mérkőzéssel többet játszott. Meglepően jó rajtot vett a Javor, s ahogyan az várható volt, a Vojvodina  is beleszólna a nagyok dolgába.

Románia - Liga 1 8. forduló:
Targu Mures - Voluntari 2:1
Viitorul Constanta - ACS Poli Timisoara 4:0 
Botosani - Pandurii 0:2 
Dinamo Bukarest - Petrolul Ploiesti 2:0 
CS U Craiova - Steaua Bukarest 1:2 
Astra Giurgiu - CSMS Iasi 4:1 
Concordia Chiajna - CFR Cluj 2:1 

Keleti szomszédunkban Romániában már a nyolcadik meccsüket játszották a csapatok, s némileg átrendeződtek az erőviszonyok, a 18-ről 14 csapatosra csökkentett pontvadászatban. A Steaua Bukarest közel sem képvisel olyan játékerőt, mint az utóbbi években, kis híján már tavaly is leszorították a dobogó tetejéről. Most öt nyolc bajnokiból ezidáig csak hármat tudott megnyerni a román kirakatcsapat. A Bukaresti csapatok közül eddig a Dinamo szerepel a legjobban, míg az élen a roppant magabiztos és gól dús, nyílt sisakos támadójátékot játszó Astra áll. A kolozsvári CFR hat pontos hátrányból kezdte a bajnokságot, ezidáig felemás a szereplésük, illetve van egy magyar légiós Bőle Lukács személyében a CSMS Iasi játékosaként. Lukács alapembere csapatának, a középmezőnyben foglalnak helyet egyelőre.

Ausztria - Bundesliga 6. forduló:
Rapid Wien - Grödig 3:0
Ried - Sturm Graz 1:0
Mattersburg - Wolfsberger 1:0
Salzburg - Austria Wien 2:2
Altach - Admira 1:2

Ausztriában nagyot fordult a világ, a Salzburkot szétkapták, a befektetési tőkét Lipcsébe invitálja immáron nagyobb árnyban a Red Bull, ez pedig a produktumon is meglátszik, az utóbbi évek kirakatcsapata csupán a hatodik a tíz csapatos ligában, melyet a Rapid Wien vezet, s nagy meglepetésre az Admira is jól szerepel. Idén egyetlen egy magyar légiósa sincsen a pontvadászatnak.

Svájc - Super League 6. forduló:
Lugano - Basel 1:3 
FC Zürich - Luzern 2:5
St. Gallen - Grasshoppers 0:2 
Thun - FC Vaduz 1:0 
Sion - BSC Young Boys 1:3 

Nincsen meglepetés a továbbra sem nagyon akad vetélytársa a Basel labdarúgócsapatának, noha a Grasshoppers próbálja tartani a lépést, már az ő hátrányuk is öt pontos, míg a harmadik Young Boys már kilenc pontra van a hibátlan éllovastól. Vanczák Vilmossal a soraiban a Sion felemásan szerepel, döntetlenből és vereségből is annyi van, mint győzelemből. Kiemelendő, hogy a Grasshoppers ezidáig meccsenkénti 3,5 lőtt gólt tudhat magáénak, mellyel a mezőny legjobbja, ám a védelem nem túl acélos..., ellenben a Basel hátsó alakzatával.  


Őszi Ádám

Átigazolásfigyelő: Nagyot hajrázhat az Everton

Az Everton a finisben húzhat bele, avagy sajtóinformációk szerint három játékos is a Goodison Park öltözőjében találhat új otthonra. Izgalmas liverpooli végjátékra van kilátás. 

Kevesebb mint egy hét, mindössze ennyi van hátra az idei nyári átigazolási szezonból, a kapuk szép lassan elkezdenek bezárulni. Az utolsó napokban még nagy játékosmozgásra van kilátás, az Everton aktív szereplő lehet. Ezidáig kulcsember nem hagyta el a csapatot, mely erősödni viszont papíron erősödött, sőt tovább erősödhet.

Gerard Deulofeut megvették az FC Barcelonától, míg Tom Cleverley Manchesterből érkezett, ráadásul lejáró szerződéssel szabadúszóként. 

Ami pedig a lehetséges érkezőket illeti,  Ramiro Funes Mori személyében egy argentin belső védő érkezhet, a River Plate 24 esztendős labdarúgója 5,5 millió fontért válthat klubot. A nagy fogás pedig Bernard lehet, a Shakhtar Donets brazil válogatott csatára, aki 20 millió font körüli összegbe kerülhet. Emellett pedig Adnan Januzaj kölcsönvételéről sem mondtak le a kékek, igaz ezt mi nem igazán látjuk reálisnak, ugyanis Van Gaal láthatóan preferálja a 20 esztendős belgát, aki remekül kezdte a szezont a Vörös Ördögöknél. 

Őszi Ádám