2014. január 8., szerda

Elkalapálták a "kalapácsosokat"! - Hatot vágott a Manchester City

Nem kegyelmezett ellenfelének a Manchester City az Angol Ligakupa elődöntőjében! A "Polgárok" mondhatni könnyed játékkal léptek túl a West Ham Uniteden, a győzelem pedig oly nagyarányúra sikeredett, hogy a visszaváróra már szükség sem lenne, csupán formalitásról beszélhetünk majd. 

A gólgyártást Negredo kezdte meg a 12. percben, aki meghálálta a bizalmat és Dzekoval egyetemben igyekeznek kihasználni az időt, míg Agüero sérült. Dolgozik a bizonyítási vágy! Ezt jelezte a spanyol a folytatásban is, ugyanis a 26. minutumban megduplázta csapata, illetve önmaga góljainak számát. A félidő zárásaként Yaya Toure is betalált, így már a félidőben három gólos volt a vendégek hátránya. A fordulást követően nem kellett sokat várni az újabb találatra, a 49. percben Negredo volt ismételten eredményes, ezzel pedig mesterhármast szerzett.  A végjáték Dzeko nevével fonódott össze, a bosnyák támadó előbb a 61., majd a 89. percben tudott eredményes lenni. 

A vége tehát 6-0, borzasztó, már-már megalázó vereség! Ez azonban nem az első volt a "kalapácsosok" számára, ugyanis hétvégén az FA-kupában a Nottingham gurított nekik egy ötöstű! Az edzőváltás nagyon lóg a levegőben, míg a visszavágó már csak formalitás lesz.

Az egyik manchesteri csapat részvétele tehát szinte biztos a döntőbe (soha se mond hogy soha), míg a United a tegnapi Sunderland elleni 2-1-es vereséget próbálja meg ledolgozni majd az Old Traffordon. Hasikerül, akkor létrejön az álomdöntő, a két manchesteri gigász csatája.

Manchester City - West Ham United 6-0 (3-0)
G: Negredo (12., 26., 49.), Yaya Toure (41.), Dzeko (61., 89.) ill . -

FA-Kupa:
Egy elmaradt FA-kupa meccset is rendeztek szerda este, mely meglehetősen nagy izgalmakat hordozott. A harmadik vonalban serénykedő Crawley Town sokáig vezetett a negyedik ligás Bristol ellen, mely a végjátékban megrázta magár és megfordította a meccset.

Crawley Town - Bristol Rovers 1-2 (1-0)
G: Proctor (15.) ill . E. Richards (83.), O'Toole (90+1.)

Őszi Ádám

Cardiff: Solksjaer első igazolása egykori MU nevelés

Ole Gunnar Solksjaer a Cardiff City nemrégiben kinevezett vezetőedzője nem tétlenkedik és a csapat megerősítésén dolgozik azzal a nem titkolt céllal, hogy a walesi gárda a Premier Leagueben kezdje meg a következő szezont. Az egykori United klasszis honfitársát, a norvég válogatott irányítóját csábította Walesbe. 

A 23 esztendős Magnus Wolff Eikrem a Heerenveen gárdájától érkezik, ahol csapattársa volt a magyar utánpótlás válogatott Otigba Kenneth. A kiváló kvalitásokkal bíró irányítót jól ismeri Solksjaer, ugyanis korábban a Molde csapatánál már együtt dolgoztak és értek el sikereket, illetve találkoztak ők már Manchesterben is, mikor a norvég klasszis utolsó éveiben járt a Vörös Ördögöknél, a fiatal Magnus pedig pallérozódott a csapat akadémiáján, ahol később a fogasra akasztott stoplis után Solksjaer lett az edzője. Útjuk hasonló, ugyanis mindketten a Molde neveltjei és hazájukat a United hívására hagyták el. Érdekesség, hogy az ifjú irányító a sportág alapjait, egy a Solksjaer által alapított focisuliban sajátította el Norvégiában.

A transzfer anyagi részét nem hozták nyilvánosságra, azt viszont  tudni lehet, hogy szerződése 2017 feléig köti majd a walesi klubhoz. Jelenlegi piaci árát 2,2 millió euróra taksálják.

Őszi Ádám

A francia élvonalból az MLS-be

Úgy fest Európából szeretné megerősíteni keretét az MLS-ben szereplő San Jose Earthquakes, mely a francia élvonal (League 1) kiesőjelöltjétől igazolt védekező középpályást. 

Az amerikai klub a keddi napon hivatalos holnapján jelentette be Jean-Baptiste Pierazzi szerződtetését, aki az AC Ajaccio csapatát hagyja el nyolc esztendőnyi szolgálat után. A transzfer egyéb részleteiről, így az átigazolási összegről és a szerződés hosszáról még nem hoztak nyilvánosságra részleteket, a cikkben többnyire a játékost mutatják be és annak karrierjét a szurkolók számára. 

A 28 esztendős védekező középpályás számára nagy mérföldkő lesz ez, ugyanis profi karrierje során sehol máshol nem játszott, csak az Ajaccio csapatában, melynek mezét közel 200 alkalommal ölthette magára és megjárta a francia második vonalat is. 

Őszi Ádám

Barca neveléssel erősít az Osasuna - hivatalos

Az utóbbi hetekben elmozdult a kiesőzónából az Osasuna, mely a Real Madrid gárdájától is elcsent nemrégiben két pontot. A kiesőzóna azonban nagyon közel van, így a biztos bennmaradás reményében a keret megerősítésén dolgoznak a pamplonai csapat szakemberei. 

A klub hivatalos honlapján jelentette be Christiab Lobato szerződtetését. A 24 esztendős bal oldali szélső több hónapja szabadúszóként mozgott a piacon, most azonban ismételten elkötelezte magát. Átesett az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon és aláírta új szerződését, mely első körben az idei szezon végéig szól.

Lobato katalán földön nevelkedett, a Barcelona és a Hospitalet együttesében szerepelt juniorként, majd felnőttként egyaránt. Profi pályafutását a Hospitalet gárdájában kezdte meg, 2008-2011-ig közel száz meccsen lépett pályára, majd a Barcelona B csapatához szerződött, ahol 2013-ig alkalmazták. Guardiola irányítása alatt többször a felnőtt csapattal készül, a felkészülési időszakban pedig pályára is léphetett a nagyok között, egy a Hajduk Split elleni meccs során. Az áttörés azonban elmaradt a karrierjében, ám még fiatal és itt előtte egy nagy lehetőség, bizonyíthat a La Ligában.

Piaci ára korábban Barca játékosként elérte a 2 millió eurót, jelenleg pedig 1 millió euróra taksálják játékjogának árát.

Őszi Ádám

Hannover: Chile legnagyobb csatártehetsége érkezik

Ráfér az erősítés a Hannover 96 csapatára, ugyanis a Huszti Szabolcsot is a soraiban tudó német gárda csupán 13. a Bundesligában. Bár a klub még hivatalosan nem jelentette be, szinte biztosra vehető Nicolás Castillo érkezése, akit Chile egyik ha nem a legnagyobb ígéreteként tartanak számon. 

A mindössze 20 esztendős tehetség immáron felnőtt válogatottnak mondhatja magát, ugyanis a Peru ellen nemrégiben debütált a címeres mezben. Az u20-as korosztályos válogatottban 11 meccsen 9 gólt szerzett, ám ennél is fontosabb, hogy klubjában a Universidad Catolica gárdájában rendszeresen szerepelt. A 2013/2014-es évadot figyelembe véve 17 meccsen 6 gólt és 3 gólpasszt szerzett.

Az európai piacon igen keresett játékosról van szó, korábban szóba hozták Olaszországból az Inter a Juventus és az Udinese együttesével, míg Németországban a Bayer Leverkusen, Dortmund, Wolfsburg, Stuttgart négyesnél is felmerült a neve. Legutóbb a holland Twente érdeklődött iránta, most azonban úgy fest nem kell tovább találgatni és mondhatni okos döntést hoz Castillo azzal, hogy nem nagyra törő és inkább egy középcsapatot választ egy sztárklub helyett. Így könnyebben juthat játéklehetőséghez és bizonyíthatja tehetségét.

Őszi Ádám

AS Roma: Aláírt a belga válogatott középpályás

Az olasz labdarúgó-bajnokságban szereplő AS Roma kedden este a klub hivatalos honlapján jelentette be Radja Nainggolan szerződtetését. 

A 25 esztendős négyszeres belga válogatott játékos a Cagliari együttesétől érkezik az olasz fővárosba, szerződése azonban nem hétköznapi. A transfermarkt.de 17 millió euróra taksálja árát, de korábban, klubja a Cagliari elnöke azt mondta nem gördít akadályt a távozása elé, a játékos érdekeit fogják figyelembe venni. Nainggolan fél éves kölcsönszerződése 3 millió eurójába kerül a fővárosiaknak, amennyiben pedig élni szeretnének opciós jogukkal, még 7 milliót rá kell fizetni és életbe lépe egy négy esztendős szerződés.

Az idei szezonban 18 mérkőzésen lépett pályára Nainggolan a Cagliari csapatában, teljesítménye pedig meggyőzte az AS Roma vezetőit. Az új védekező középpályás átesett az orvosi vizsgálatokon és alá is írta szerződését, melynek értelmében, akár már hétvégén a Genoa ellen pályára léphet.

Őszi Ádám

Király-Kupa: Az utolsó percben egyenlített a Valencia az Atletico ellen

A spanyol Király-Kupa nyolcaddöntőjének kedd esti felvonásán a párharc első mérkőzésén a bajnokságban szenvedő, ám edzőváltáson és formajavuláson keresztülmenő Valencia fogadta a szárnyaló Simeone csapatot. A slusszpoén a meccs végére maradt, a párharc Madridban hivatott eldőlni. 

Valencia - Atletico Madrid 1-1 (0-0)
G: Postiga (90+3.) ill. Raúl Garcia (72.)

A mérkőzést a hazaiak kezdték jobban, sőt rég nem látott mezőnyfölényt alakítottak ki vendégükkel szemben. Diego Simeone tanítványai olykor csak nyomozták a labdát és többnyire a kontrákban bízhattak. Az első játékrész egy mondhatni eseménytelen gól nélküli döntetlent hozott, a második félidőben aztán volt min izgulni, főleg a végjátékban. A 72. percben mondhatni a semmiből szerzett vezetést Raúl Garcia a "Matracosoknak", majd pár perccel később Diego Costa dönthette volna el a meccs sorsát, ám ő inkább a műesést választotta, melybe kis híján belesérült. A végjáték teljes mértékben a hazaiakról szólt, akik kapujához szegezték az Atleticot és munkát biztosítottak Courtois hálóőrnek, aki parádés védéseket mutatott be Piatti, majd Feguli lövésénél. Utóbbi esetében volt egy kipattanó, mely mondhatni kihagyhatatlan helyzetbe hozta Canalest, a hazaiak játékosa azonban a nézőtérre lőtte a kiváló helyzetet. Mikor már mindenki az öltöző felé készült, Guardado került helyzetbe, ő azonban csúnyán eltörte a labdát, de így lett jó, érkezett keresztbe Postiga és a ráadás harmadik percége a hálóba juttatta a játékszert.

Döntés tehát nem született, egyik fél sem tudott előnyt kicsikarni a visszavágóra.

További mérkőzések a nyolcaddöntőben:
jan. 8. 20:00 Alcorcón - Espanyol
jan. 8. 20:00 Betis - Athletic Bilbao
jan. 8. 22:00 Racing Santander - Almería
jan. 8. 22:00 Barcelona - Getafe
jan. 9. 19:30 Real Sociedad - Villarreal
jan. 9. 21:30 Rayo Vallecano - Levante
jan. 9. 21:30 Real Madrid - Osasuna

A visszavágókat január 14-16-ig rendezik.

Őszi Ádám