2013. június 3., hétfő

Két riválisának gyöngyszemét csábította magához a nemrégiben meggyengülő Porto

A cím tán erős, hiszen nem a az Estoril Praia és a Pacos Ferreira a Porto legfőbb riválisa, de mindkét együttes nagyon jó szezon tudhat maga mögött. A Praia az ötödik, míg a Pacos a dobogó harmadik fokán végzett, és mindkét együttesben volt játékos aki igen kimagasló teljesítményt nyújtott. A Monaco már bevásárolt, hiszen elvitte Moutinhot és és Rodriguezt,  helyüket pedig pótolni kell. 

A fent említett két játékosért egészen elképesztő 70 millió eurós összeget tett la a francia klub, így a Porto most tud miből gazdálkodni. A csapat amúgy sem arról híres, hogy kész játékosokat igazol drágán, inkább fiatal tehetségekből építi csapatát, majd pedig a vételár sokszorosáért továbbadja azokat. A két friss igazolás is beleillik ebbe a képbe.

A 24 esztendős portugál középpályás Licá, rendes nevén Luís Carlos Pereira Carneiro az  Estoril Praia együttesét hagyta el a Porto hívó szavára. Ami pedig a mögöttünk lévő szezont illeti, csapata alapembere volt, mind a 30 bajnoki meccsen pályán volt kezdőként és csupán négy alkalommal cserélték le. Kiváló a széljátéka, 6 gólja mellett 3 alkalommal szolgálta ki a társakat.

A másik érkező nála is fiatalabb, hiszen Josué Pesqueira mindössze 22 esztendős. Számára nem ismertlen a közeg és a környezet, hiszen ifjúsági karrierjének egy részét a Porto csapatánál töltötte. pontosan szólva 2007-2009.ig az ifjúsági csapat tagja volt, majd pedig 2009 és 2011 között a felnőtt csapat keretéhez tartozott, ám pályára nem lépett, mindvégig kölcsönben szerepelt, míg nem a Pacos  Ferreira le nem igazolta. A mögöttünk álló két szezonban rendesen kikupálódott, igaz nem feltétlenül volt teljes mértékben alapembere csapatának. Összesen 23 meccsen játszott és ebből 18 alkalommal volt kezdő, ezen meccseken pedig három gólpasszig jutott. Jelenleg portugál u21-es válogatott, kíváncsian várjuk, mit nyújt majd az előttünk álló szezonban. A vételárát neki sem hozták nyilvánosságra.

Őszi Ádám

Nem tétlenkedett az Atletico, már le is igazolták Falcao utódját - íme a nagy örökös

Radamel Falcao távozásával nagy űr tátong az Atletico Madrid támadószekciójában, ám az érte kapott 60 millió euróból lehet gazdálkodni és ha okosan költenek, jól meglehet oldani a pótlását. A fővárosiak nem sokáig tétlenkedtek és már le is igazolták azt, akiben látják a helyettest. 

Nagy örökséget vesz az ölébe a mindössze 20 esztendős Léo Baptistao, aki a Rayo Vallecano együttesét hagyta el az Atletico hívására. A felek nem hozták nyilvánosságra a transzfer részleteit, így csupán a játékos becsült piaci értékére tudunk hagyatkozni ami 6 millió euró. Ehhez pedig hozzájön az élő szerződés, mely megemelhette ezt az árat, persze mindez a klubokon múlott.

Léó a mögöttünk lévő szezonban 27 meccsen lépett pályára a La Liga küzdelmeit figyelembe véve és ezen meccseken 2139 percet játszott. Emellett 7 gólt szerzett és ugyanennyi alkalommal adott gólpasszt társainak, így a kanadai táblázaton 14 ponttal zárt.

Fiatal ás még nagy jövő áll előtte, kíváncsian várjuk, hogy a Falcao hagyta nyomás milyen hatással lesz rá.

Őszi Ádám

Német utánpótlás válogatott támadót kapott Szalai riválisául

A Mainz jelenlegi keretében Szalai Ádámmal együtt négy támadó volt, most azonban már öten vannak a fiatal német utánpótlás válogatott Sebastian Polter érkezésével. Ez pedig egy riválissal többet jelent Szalai számára. 

Persze ne fussunk annyira előre, mivel távozói is lehetnek a klubnak, többek közt a magyar válogatott támadót is szívesen vinnék nem egy és nem két helyre, azonban jelenlegi klubja Ádám köré építené a csapatot.

Polter a Wolfsburg csapatától érkezett, az átigazolási összeget pedig nem hozták nyilvánosságra a felek, így csak a transfermarkt.de oldalon becsült piaci értékéről tudunk beszámolni, mely 1,5 millió euró. A 22 esztendős csatár a mögöttünk álló szezont kölcsönben a Nürnberg csapatánál tötötte, ahol 26 meccsen 5 alkalommal rezegtette meg az ellenfelek kapuját.

Szalai helye mondhatni fix, de nézzük kik vannak még a keretben, kik lesznek a rivális társak. Egyikőjük a 24 esztendős Eric Maxim Choupo-Moting, aki német utánpótlás válogatott volt, de Kamerun mellett döntött, ahol már 19 meccsen 9 gólnál jár. A klubjában viszont alig kapott lehetőséget, 411 játékpercet kapott mindössze és ezt góllal nem tudta meghálálni.

A 20 esztendős Shawn Parker szintén német utánpótlás válogatott, jelenleg az u20-as csapat tagja, ami pedig a szezont illeti 820 perc alatt 3 alkalommal tudott eredményes lenni. 

A negyedik támadó a szebb korszakot is megélt Ivan Klasnic, aki mindössze 3 meccsen 67 percet kapva egy gólig jutott.

A fent említett három-négy csatár kiszorításával kell a kezdőbe kerülnie Polter-nek, meglátjuk, miként megy majd. Végszóra pedig Szalai paramétereit is megemlítjük, Ádám 13 góllal zárta a 2012-2013-as szezont.

Őszi Ádám

A Sevilla veterán hálóőre Andres Palop német élcsapatba szerződött

Nyolc esztendőnyi szolgálatot követően Andres Palop elhagyta a Sevilla együttesét és székhelyét Németországba teszi át a Bayern Leverkusen együtteséhez. 

A 39 éves hálóőr a szezon második felében már nem számított első számú kapusnak a Sevilla együttesében, így a távozás mellett döntött, holott már sokan a visszavonulását jósolták, ő azonban még nem akasztja szögre a stoplist.

Arról, hogy hány évre szóló szerződést kötött a Bundesliga harmadik helyezettjével nem kaptunk hírt, ahogy arról sem, hogy milyen vételárban egyeztek meg a felek. Palop piaci értéke korának köszönhetően rendkívül alacsony, csupán 100 ezer euró, így nem túl magas összegről beszélhetünk.

Riválisból azonban jut bőven, így kicsit érthetetlen, hogy miért pont a gyógyszergyáriak mellett döntött, illetve a német klubnak mi szüksége van Palop szolgálataira. Bernd Leno személyében egy fiatal mindössze 21 esztendős német utánpótlás válogatott hálóőr uralja jelenleg a kaput, míg a keretben található még, a 19 esztendős Niklas Lomb és a 31 esztendős amerikai David Yelldell.

A történethez hozzátartozik, hogy a mellőzött Michael Rensing távozott Düsseldorfba, így a választ ez adhatja, egy tapasztalt hálóőrt szeretnének a csapatban tudni a Leverkusen szakemberei, emellett pedig fiatal kapusuk sokat tanulhat az edzéseken veterán kollégájától.

Őszi Ádám

Transzferőrület: Íme az eddig legtöbbet költő 10 csapat listája, átigazolásaik

Igaz még csak az átigazolási időszak elején járunk, de már most nagy összegek vándoroltak egyik klub zsebéből a másikéba. A listát ki más vezetné, mint a "francia Chelsea", azaz az AS Monaco. Na de nézzük a többieket és azt, hogy milyen igazolásokkal kerültek a top 10-es listára.  

1. AS Monaco 130 millió euró
Érkezett: Falcao (60 millió), James Rodriguez (45 millió), Moutinho (25 millió), Crvalho (ingyen)

2. Bayern München 37 millió euró
Érkezett: Götzr (37 millió), Jan Krichhoff (ingyen)

3. FC Barcelona 28 millió euró
Érkezett: Neymar (28 millió)

4. Norwich 11,5 millió euró
Érkezett: Ricky van Wolfswinkel (10 millió), Javier Garrido (1,5 millió)

5. Borussia Dortmund 9,5 millió euró
Érkezett: Sokratis (9,5 millió), Hendrik Bonmann (ingyen)

6. Porto 8,8 millió euró
Érkezett: Diego Reyes (7 millió), Ricardo Pereira (1 millió), Carlos Eduerdo (800 ezer)

7. Benfica 8,4 millió euró
Érkezett: Filip Djuricic (6 millió), Jorge Luis Rojas (1,3 millió), Stefan Mitrovic (1,1 millió), Sulejmani (ingyen)

8. AC Milan 8 millió euró
Érkezett: Zapata (6 millió), Jherson Vergara (2 millió)

9. Galatasaray 6,3 millió euró
Érkezett: Aurélien Chedjou (6,3 millió)

10. Fenerbahce 6,25 millió euró
Érkezett: alper Putuk (6,25 millió)

Az átigazolási őrület még csak eztán jön, a nagy kérdés, lesz-e klub aki akkora költekezésbe kezd mint a Monaco? Talán Mourinho alakítja át jelentsen a Chelsea együttesét, netán Guardiola a Bayern München csapatát? Vagy előfordulhat, hogy Madridban, esetleg Barcelonában költenek majd sok eurómilliót...

Őszi Ádám

A Dinamo Zagreb hálóőre Spanyolországba szerződött

Megvan a Granada első nyári igazolása Ivan Kelava személyében. A horvát válogatott hálóőr átgátolásáról szóló dokumentumokat nem hozták nyilvánosságra, igy azt sem tudni, hogy meddig, mennyi időre és mennyiért lett a La Liga csapat hálóőre. 

A 25 esztendős Kelava 2006 óta tagja a Dinamo sikereinek, mely idén zsinórban nyolcadik alkalommal hódította el a horvát bajnoki címet. Ebből maga a hálóőr öt alkalommal vette ki a részét és eredménysorához tartozik négy kupagyőzelem is.

A Granadában két riválisa is lesz, mindeketten spanyolok, az eddigi első számú hálóőr Roberto, a második pedig Tono volt, meglátjuk, a horvát érkezésével a rangsorok hogyan néznek majd ki.

Őszi Ádám