2014. január 28., kedd

Bukott az Arsenal, s akár a harmadik helyre is visszacsúszhat

Nem éppen úgy sikerült az Arsenal kedd esti vendégjátéka, ahogyan azt Arsene Wenger, a csapat francia vezetőedzője elképzelte. A St. Mary’s-ben tartott meccsen csupán egy pont jutott a listavezetőnek, mely így akár a harmadik helyre is visszacsúszhat szerda este. Lépett egyet a bennmaradás felé a Palace és a Swansea. 

Southampton - Arsenal 2-2 (1-0)
G:  Fonte (21.), Lallana (54.) ill. Giroud (48.), Cazorla (52.)
Kiállítva: - ill. Flamini (80.)

Nagy meglepetést okozott az első játékrészben a hazai csapat, mely azt a védekezést idézte, melyet a szezon elején láthattunk tőlük, mely bevehetetlen erődöt képezett a kapu körül. A 7. percben Sam Gallagher pontatlanságának köszönhetően úszta meg a gólt Wenger csapata, a skót támadó a tizenegyes magasságából lőtt kapásból, lökete azonban elhagyta a játékteret. A 21. percben aztán góllá érett a hazai próbálkozások sora, Luke Shaw beadására érkezett remek ütemben Jose Fonte, aki társával ellentétben nem hibázott és magabiztosan a jobb alsóba juttatta a labdát. A folytatásban Gallagher két ízben is gólt szerezhetett volna, a csatár lába azonban valahogy nem jól lett beállítva erre az estére. Mondhatni romjaiban hevert a vendég had, melynek játékosai nem szokták meg, hogy még kapuralövést sem tudnak produkálni egy félidő alatt.

A második játékrész elején aztán jött a flúgos futam, a vendégek francia mestere lelket öntött csapatába, mely roppant elszántan érkezett meg a gyepre. A 48. percben Sagna tálalt Giroud elé, aki gyorsan és remekül ismerte fel az előtte adódó helyzetet és a kapu bal alsó sarkába lőtt. Három perccel később Koscielny lépett fel egy szögletnél, löketét azonban Boruc hárítani tudta. Az 52. percben aztán már az Ágyúsoknál volt az előny, Cazorla egy a tőle megszokott lövést megeresztve vette be a hazai kaput. Az öröm nem tartott sokáig, Jay Rodriguez remek ütemben tálalt Lallana elé, aki a kapuba juttatta a labdát. Elképesztően eseménydús hat percet zártak ezzel a felek, mely három gólt hozott. A folytatásban Özil és Monreal előtt adódott helyzet, ám a londoni csapat hívei számára sajnos csak az is maradt. A 80. percben aztán megfogyatkoztak a vendégek, Flamini követte el a szabálytalanságot, mely a játékvezetőnél, és őszintén szólva nálunk is pirosat ért. A három pont sorsát Luke Shaw dönthette volna el, a hazaiak javára, ám az élettel teli léc alá tartó löketet Szczesny hatástalanít. A pontosztozkodás nagyon nem jött jól a listavezetőnek! Szerdán pályára lép a Chelsea és a City egyaránt, győzelem esetén mindkét csapat előzhet...

Swansea - Fulham 2-0 (0-0)
G: Shelvey (61.), Chici (76.) ill. - 

Crystal Palace - Hull City 1-0 (1-0)
G: Puncheon (17.) ill. - 

A mezőny második fele nagyon egyben van, a tizedik és az utolsó huszadik csapat közt mindössze hat pontnyi különbség van, így senki sem érezheti magát nyeregben, ami a bennmaradást illeti. Újabb lépést tett azonban a Premier League tagságért az újonc Cristal Palace, mely Puncheon korai góljával verte a Hull Cityt, míg a Swansea a Fulham ellen diadalmaskodott két góllal és rögtön öt helyet lépett előre.

Őszi Ádám

Győzött, s az élmezőny nyomába eredtek a Manchester United!

Örömünnep volt a kedd este az Old Traffordon, ugyanis Robin van Perise felépült sérüléséből és hosszú idő után újra ott volt a kezdőben, emellett pedig bemutatkozott a csapat új szerzeménye, a Chelsea együttesét elhagyó Mata. A legnagyobb örömöt még sem az előbb felsoroltak okozták, hanem az, hogy ismételten nyert a csapat és az élmezőny nyomába eredt. Talán még nem késő feltámadni... 

Manchester United - Cardiff City 2-0 (1-0)
G: Van Perise (7.), Young (59.) ill. - 

Remekül kezdte a találkozót a United, mely Van Persie révén, már a 7. percben előnyre tett szert, miután a felsőlécről kipattanó labdát fejjel juttatta a hálóba a tékozló holland. A gólt követően mezőnyjáték lett úrrá, mondhatni Mata ismerkedett a társakkal, immáron nem ellenfélként, hanem csapattársként, hiszen sok ideje még nem volt a tegnapi bemutatása óta. Moyes beledobta a mély vízbe a spanyol, s egyből berakta a kezdőbe RVP mögé. A következő nagy lehetőségre egészen a 34. percig kellett várnunk, ekkor Van Perise kapott remek labdát a tizenhatoson belül, majd lőtt, ám a játékszer, ha kicsivel is de a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. A fordulást követően mindent megpróbáltak a walesiek, ám ez csupán labdabirtoklásban látszott, még kaput sem sikerült találniuk a második felvonás alatt, a hazaiak szűrőrendszere mondhatni kiválóan működött ezen az estén. Az 59. percben Ashley Young volt főszerepben, átjutott a védőkön és elég helye volt, hogy távolról a kapu jobb alsó sarkába lőjön. Tizenöt perc volt vissza a rendes játékidőből, mikor is újra felhördült az Old Trafford publikuma, ám gyorsan le is ült, ugyanis gól nem lett. Valencia tört be a semmiből a büntetőterületen belülre és lőtt kapura, ám David Marshall a kapuvasra tudta tolni a játékszert. A ráadásban majdnem felkerült az i-re a pont, Januzaj lehetett volna a "szerzemény" lezárója, ám lövése, ha centikkel is, de elhaladt a jobb kapufa mellett. A Cardiff ezzel továbbra is az utolsó helyen áll, míg Moyes csapata győzelmével az élmenők nyomába eredt. Lehet nem késő még, elérhető lehet a nemzetközi kupaporond.

Norwich City - Newcastle United 0-0 (0-0)
Kiállítás: B. Johnson (82.) ill. Remy (81.)

Nem tudott nyerni idegenben a Newcastle! A "Francia Légió" nagy nyomást helyezett a Norwich kapujára, ám ezen a napon semmi sem jött össze, hiányoztak azok a bizonyos utolsó passzok. A mérkőzés 0-0-ás végeredményt hozott, így elmondható, hogy több kiállítás született, mint találat. A végjátékban Johnson és Remy is a zuhanyzóba vonulhatott a társak előtt. 

Őszi Ádám

Merseyside Derby! - egy világhírűvé vált városi derbi története

A Merseyside Derby Liverpool két legsikeresebb labdarúgócsapatának egymás közötti derbije, rivalizálása, sőt több annál. Az Everton és a Liverpool kedd este ismételten egymásnak feszül az Anfield Road gyepén, ezen alkalomból pedig úgy gondoltuk felelevenítjük, miről is szól ez a párharc, ez a világhírű rivalizálás. Jöjjön tehát a múlt, a jelen és a jövő... 

A klubok megalapulásának története:
Az Everton Football Club 1878-ban jött létre, akkor még St. Domingo FC néven, ezzel jóval megelőzte ősi riválisát a Liverpool FC-t, melynek megalakulásában később jelentős szerepelt vállaltak a "Kékek", illetve a klub körüli események. A csapat tagja volt 1888-ban az Angol Labdarúgó Liga megalapításának, s a The Toffees becenévre hallgató gárda volt az első klub, mely megnyerte a bajnokságot, még az 1890-91-es szezonban.

Anglia mai napig legsikeresebb klubja a Liverpool FC 1892-ben alapult, mikor is még az Everton játszott az Anfieldon, ám bérleti díjvita miatt a csapat elhagyta a stadiont. A Houlding kiszállt a klubból, és ekkor néhány szurkoló, illetve játékos úgy döntött, hogy új klubot alapít, nevezetesen a Liverpool Football Clubot, mely 1892 március 15-én "született"! Ez volt az a nap, mikor kezdetét vette egy rivalizálás, mely a mai napig tart és minden bizonnyal még generációkon át fog ívelni, a világhírűvé vált Merseyside Derby.

A Merseyside Derby története, statisztikái:
Az első Mersey-parti rangadóra 1894 októben 14-én került sor, az Everton otthonában, az akkor már két éve álló Goodison Parkban, ahol teltház (44000 néző) és elképesztő hangulat, várakozás fogadta a csapatokat. Liverpool városa megosztottá lett, kék és piros színben tündökölt! Az első mérkőzést az Everton nyerte meg 3-0-ra Bell, Latta, McInnes góljainak köszönhetően. Az első pool siker a két csapat ötödik összecsapásán jött el 1897 szeptember 24-én az Anfielden, mikor is 3-1-re győzött a hazai csapat. Ezt követően évről évre megismétlődtek a párharcok, a csapatok pedig még néha a kupában is összefutottak. Voltak nagy arányú győzelmek, az Everton 5-0-ra tudott diadalmaskodni hazai pályán, sőt az Anfielden is, ám ahogyan az lenni szokott, a visszavágás sem maradt el, született 5-1-es, sőt 6-0-ás Liverpool siker is a derbiken. A mai napig legtöbb találatot hozó Mersey-parti rangadót 1933 február 11-én játszották az Anfielden, mikor is a pool megsemmisítő 7-4-es vereséget mért városi riválisára.

A nézőcsúcs a világhírű Wembley nevével fonódott össze 1984-ben, mikor is a Milk Cup fináléjában 100000 ember előtt mérte össze tudását a két csapat egy 0-0-ás mérkőzésen, mely új helyszínen újrajátszásba torkollott. Ugyan ezen évben ismételten telthát, azaz 100000 ember fogadta a csapatokat a Community Shield (Angol labdarúgó-szuperkupa) alkalmával. A találkozó 1-0-ás Everton diadalt hozott.

A városi derbi napjainkban is óriási figyelmet élvez nem csak Angliában, hanem világszerte! A két klub 222. összecsapására kerül sor kedd este az Anfield Roadon. Ami az eddigi örökmérleget illeti, az Liverpool felé billen 88 győzelemmel, mely mellé jut 67 döntetlen és 66 Everton siker. A gólarány 308-255 szintén a "vörösök" javára. Ha csak a Premier League 1992 óta íródó történetét vesszük figyelembe, ez az mérleg 18 Liverpool győzelem, 16 döntetlen és mindössze 9 Everton diadal. Ki tudja, talán ma este jön a tizedik...

Szurkolók, rivalizálás és összetartás!
A városi rivalizálás mellett, az 1950-es és 60-as években mondhatni vallási rangadóvá is vált a két klub párharca, csakúgy, mint a skót Celtic és a Rangers párviadala. Az Evertont főként katolikus klubként emlegették, míg a Liverpoolt protestánsként. Ami figyelemreméltó és Angliában még nagyobb ritkaság, hogy a két klub szurkolói, fanatikusai között ritkaság volt a történelemben az erőszakos fellépés, összecsapás. Persze, akadt rá példa, hogy a pool hírhedt huligánjai "Nutty Crew" tagjai nem bírtak magukkal, de a városukban többnyire tisztelettel szurkoltak. Bizonyára senkinek nem kell bemutatnunk a futballtörténelem egyik legsötétebb esetét a  Heysel Stadion katasztrófát, mely miatt az Everton szurkolói a  "Nutty Crew" tagjait hibáztatták az angol klubcsapatok nemzetközi kupából való kizárása miatt.

Vannak azonban momentumok, megnyilvánulások, melyek felnyitják az ember szemét és elgondolkodtatják azt! Ilyen esemény például a  Hillsborough-tragédia utáni történések, melyek jelentős javulást hoztak a fentebb említett tragédia és a "gyűlölet" tükrében. Nevezetesen a két rivális szurkolói félre tették érzéseiket és EGYÜTT gyűltek össze, sálakat fűztek össze egészen a Stanley Parktól az Anfielden át a Goodison Parkig! Itt egy pillanatra álljunk meg és mindenki használja a képzelőerejét! Megdöbbentő, érzelemmel és példamutatással teli tett a világ szeme előtt,a világ számára. Ez azonban nem minden!

Bizonyára sokan emlékeznek egy szörnyű esetre a 11 esztendős Rhys Jones meggyilkolására, mely Liverpool városában történt (a kluboknak nincsen köze hozzá)! A kisfiú elkötelezett Everton szurkoló volt, minden hazai meccsen ott ült a lelátón édesapjával és szurkolt kedvenceinek. A gyászban együtt érzett a rivális Liverpool FC valamennyi szurkolója, s a megemlékezésen megjelentek, s együtt közösen énekelték el a két klub himnuszát, tisztelegve az ifjú szurkoló emléke előtt!

A cikk írójának szeméből könny csordul...! Azt hiszem mindenki láthatja, hogy nem egy hétköznapi rivalizálásról van szó, a  Merseyside Derby és a szurkolók viszonya sokkal több ennél...

Őszi Ádám

Premier League: Mersey-parti rangadó mellett nehéz meccs vár az Agüero Cityre! - előzetes

Már megszokhattunk, hogy az angoloknál alig van szünet, ha nem a Ligakupa, vagy az FA-Kupa küzdelmei zajlanak, akkor a Premier League veszi át a főszerepet és bizony sokszor hét közben sem kell futballra éhező szurkolókat látni a kocsmákban, ugyanis ott a stadion, a kedvencek pedig a gyepen! Nézzük mire számíthatunk a 23. fordulóban. 

Egyetlen egy hátránya van a hétközi fordulónak, az pedig nem más, mint a zsúfoltság, az, hogy a mérkőzések egy időben vannak, így a televízió előtt ülő szurkolók nem túl nagy spektrumból válogathatnak. Szerencse, hogy legalább két napra szedték a fordulót.

A Moyes vezettem "Vörös Ördögökre" otthon vár kötelező győzelem a sereghajtó Cardiff ellenében, ugyanis javítani kell az utóbbi hetek kudarcait, amit a Chelsea és a Spurs ellenében szenvedett el a csapat, a kupakudarcról nem is beszélve. Nem lesz könnyű dolga a listavezető Wenger tanítványoknak, akik a Southampton otthonába látogatnak , míg az utóbbi hetekben bukdácsoló Newcastle a Norwich ellenében kezdhetné meg a zárkózást az élmezőny felé. Igazi kiesési rangadót vívnak ma walesben, ahol a Swansea fogadja a kiesőzóna szélén táncoló Fulham csapatát, a gárdák közt, minössze két pontnyi különbség akad. A szintén menekülő Palace, a viszonylagos biztonságot élvező Hull Cityt fogadja, ám ha a tabellára nézünk, megállapíthatjuk, hogy a huszadik helytől a tizedikig senki sincsen biztonságban, a mezőny hátsó felében mindössze hat pont van a tizenegy csapat között!

Mersey-parti rangadó! Igen, ma Liverpool futballázóban ég, a város két kiváló formában lévő csapata ma ismételten megmérettetik, történelmük során immáron 222. alkalommal. A tét hatalmas mindkét klub számára, ugyanis a Liverpool negyedik pozícióban van 43 ponttal és még a szívekben ott él a bajnoki remény, míg a nagy rivális hatodik, csupán egy pont lemaradással.

A szerdai játéknapra négy mérkőzés marad, az Aston Villa a Gera Zoltánt is a soraiban tudó WBA ellen meccsel, míg a gödörből egyre jobban kimászó Sunderland a  Stoke ellenében tehet újabb lépést a bennmaradás felé. Jose Mourinho csapata a Chelsea a kieső helyen serénykedő WEst Ham United ellen tartaná a lépést az élmenőkkel, és szerencsés esetben akár az élre is állhat.

A forduló másik rangadóját Londonban rendezik, ahol az edzőváltás óta remekelő Tottenham fogadja majd a Premier League jelenlegi tán legjobbját a Pellegrini vezette Manchester Cityt. A két klub előző bajnoki mérkőzése 6-0-ás mészárlásba torkollott, van tehát miért visszavágnia a Spursnek!

Kedd:
20:45 Manchester United - Cardiff
20:45 Southampton - Arsenal
20:45 Norwich - Newcastle United
20:45 Swansea - Fulham
21:00 Crystal Palace - Hull
21:00 Liverpool - Everton (Digi Sport 1)

Szerda:
20:45 Aston Villa - West Bromwich
20:45 Sunderland AFC - Stoke
20:45 Chelsea - West Ham United
20:45 Tottenham - Manchester City (Digi Sport 1)

Őszi Ádám