2015. május 28., csütörtök

Meglepetés a cseh kupadöntőben

Szerdán rendezték a cseh labdarúgókupa idei kiírásának fináléját, melynek két résztvevője a Jablonec és a Liberec volt. A döntő büntetőpárbajba torkollott, s nagy meglepetésre a Liberec hódította el a serleget története során másodszor. 

Jablonec - Liberec 1-1 - büntetőkkel 1-3
G: Dolezal (39.) ill. Bakos (86.)

A két csapat közt nagy különbség van, elég, ha a cseh élvonal (Synot Liga) táblázatára nézünk. A Jablonec ugyanis biztos Europa Liga induló, egy fordulóval a vége előtt harmadik pozícióját már senki nem veszélyezteti, míg a Liberec fele annyi pontot gyűjtve a kiesőzóna peremén van, hátulról harmadik, ám ki már nem eshet. A bajnokságban oda-vissza a Jablonec nyert, sőt, gólt sem kapott, ám megint beigazolódott, hogy a kupa más és egy mérkőzésen bármi megtörténhet.

A mérkőzésen végig a Jablonec dominált, Dolezal  első félidőben szerzett gólja révén pedig egészen a 86. percig vezetett, akkor azonban derült égből fasírt, jött Bakos és hosszabbításra mentette a meccset. A kétszer tizenöt perces ráadásban nem esett gól, így következhetett a büntetőpárbaj, ahol már nincsen jobb vagy rosszabb csapat. Az első párban a Jablonec játékosa Novak rontott, míg a másodikban a Liberec révén Frydek. A folytatásban azonban már csak a Liberec rezgette a hálót, Breznanik és Sural lába sem remegett meg, ellenben a Jablonec részéről a gólszerző Dolezal, majd Rossi is rontott, így a Liberec hódította el a serleget története során másodszor. 

A cseh kupa 1994 óta íródó történetének legsikeresebb csapatai:
1. Sparta Praha - 5 arany
2. Slavia Praha - 4
3. Viktoria Zizkov - 2
3. Teplice - 2
3. Jablonec - 2
3. Liberec - 2

Őszi Ádám

MLS: Élre állt a Seattle, otthon nyert a Galaxy

Meglehetősen sablonosra sikerültek a hajnali MLS eredmények, avagy mindhárom mérkőzésen egy gólos hazai siker született, a vendég csapatok nem bírtak a hálóba találni és mindegyik találkozón már az első negyedórában kialakult a végeredmény. Ez persze nem jelenti azt, hogy rossz meccseket láthattunk! A Seattle konferenciája élére állt, míg a szenvedő szímvédő is behúzta soros meccsét, ahogyan a Portland is. 

Seattle Sounders - Colorado Rapids 1-0 (1-0)
G: Pappa (15.) ill. -

Az első pillanattól fogva hatalmas különbség rajzolódott ki a felek között, gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy a Sounders kapujához szegezi vendégét, akinek viszont labdaszerzésekből remek kontralehetőségek nyílhatnak. A 15. percben azonban a Rapids vesztett labdát saját kapujának előterébe, a beadásba csak kacskán tudott belerúgnia  menteni igyekvő védő, így a labda Pappa elé pergett, a guatemalai pedig igazított egyet, majd takarásból szemet gyönyörködtető gólt tekert. A vendégeknek nem volt sok lehetősége az első játékrészben, ám egy jó harmincról eleresztett löketnél a félidő vége előtt pár másodperccel bizony résen kellett lennie Freinek. A fordulást követően aztán Pappa kis híján megduplázta csapata előnyét, ám távoli kísérlete ha csak kicsivel is de a bal felső sarok felett zúgott el. A Rapids előtt több kontra lehetőség nyílott mint az első játékrészben, ém a befejezések vagy elmaradtak, vagy hiba csúszott a gépezetbe. A 77. percben Dempsey mutatott be egy remekbe szabott szólót, fűzte át magát védőkön és elvetődő kapuson, ám túlságosan kisodródott ,s csak kapu mellé tudott lőni. A fekete leves a ráadás ötödik percében jöhetett volna, ám a vendégek felhúzódó játékosa a röviden melléfejelt, a játékvezető pedig a sípjába fújt egymást követően háromszor. Győzelmével a Seattle a nyugati konferencia élére állt, míg a Rapids továbbra is konferencia utolsó.

Portland Timbers - D.C. United 1-0 (1-0)
G:  Urruti (5.) ill. -

Újabb vereségbe szaladt bele a keleti konferencia első DC United, melyről kijelenthetjük, hogy hullámvölgybe került. A Portland pedig hozta szokásos szép játékát, ám ezúttal a pontok is jöttek, avagy Urruti 5. minutumban jegyzett gólja három pontot ért. A nyugati konferenciában roppant szoros a mezőny, a keletiben sokkal nagyobb a szakadás és kevesebb ponttal bírnak a csapatok. A Timbers kapura sokkalta veszélyesebben játszott mint ellenfele, mely bár kísérletből fel tudott mutatni jópárat, kaput az egész meccs folyamán csak kétszer talált.

L. A. Galaxy - Real Salt Lake 1-0 (1-0)
G: Juninho (7.-büntető) ill. -

Korai gól döntött a címvédő javára egy olyan meccsen, ahol a kapusoknak sok dolga nem akadt, kísérletből sem volt túl sok, kaput találó labdából pedig még kevesebb. Már a 7. minutumban büntetőhöz jutott a hazai csapat, a megítélt tizenegyest pedig Juninho magabiztosan helyezte el Rimando kapujában. Intő jel a címvédő számára az is, hogy hazai környezetben sem tudott mezőnyben ellenfele fölé nőni, Gerrard érkezését és debütálását már nagyon várhatják a szurkolók, ráncba kell szedni a bajnok középpályáját. A Salt Lake egyébkán tíz emberrel fejezte be a meccset, Olave a ráadásban a kiállítás sorsára jutott. 

A folytatásban:
máj. 30. 03:00  Sporting Kansas - FC Dallas
máj. 30. 23:00  Toronto FC - San Jose Earthquakes (Eurosport 2)
máj. 31. 00:00  Vancouver Whitecaps - Real Salt Lake
máj. 31. 01:00  New York City - Houston Dynamo
máj. 31. 01:00  D.C. United - Philadelphia
máj. 30. 01:30  Orlando City - Columbus Crew
máj. 31. 02:30  Colorado Rapids - Portland Timbers
máj. 31. 02:30  Chicago Fire - Montreal Impact
máj. 31. 23:00  Seattle Sounders - New York Red Bulls (Eurosport)
jún. 1.    01:00 New England - L. A. Galaxy (Eurosport)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew)   9 gól
2. Dempsey (Seattle Sounders), Wondolowski (San Jose Earthquakes)   7 gól
3. Martins (Seattle Sounders), Rivero (Vancouver Whitecaps), Barnes (Houston Dynamo)  6 gól
7. Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Wright-Phillips (New York Red Bulls), Giovinco (Toronto FC), Davies (New England Revolution), Kaká (Orlando City) – 5 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám