2015. július 2., csütörtök

Talabér Attilával az U20-as válogatott védőjével beszélgettünk - exkluzív

Talabér Attila neve sokak számára egy igen peches öngól kapcsán maradt emlékezetes az U20-as világbajnokság kapcsán, ám valaki nem véletlenül öltheti magára a címeres mezt. A szerencsétlen mozdulat mögött egy roppant ambiciózus és tehetséges labdarúgó rejtőzik. Attlia a FocClub.hu-nak adott exkluzív interjújában beszélt a világbajnokságról, az álmatlan éjszakákról és a tervekről, a klubkarrierről egyaránt. 

- Szerbia és egy peches öngól, ami bárkivel előfordulhatott volna! - Voltak álmatlan éjszakáid?
- Egy két napig elég nehezen ment az alvás... úgy emlékszem az ellenfél támadója el futott a szélen visszagurította a labdát , én pedig bal lábbal szerettem volna oldalra tisztázni. Többen mondták, hogy utólag visszanézve úgy tűnt hogy felpattant előttem a labda, de ez sajnos nem változtat a tényen. Azt nem lehet elmondani szavakkal, hogy mit éreztem abban a pillanatban...! A kapitány, a stáb és a társak is mellettem álltak végig. A csapatból mindenki egytől egyig próbált segíteni, bár abban a pillanatban nehéz volt vigasztalni. Természetesen itthonról a barátaim, csapattársaim, a barátnőm, a családtagok de még ismeretlenek is támogattak. Természetesen kaptam negatív üzeneteket is ismeretlen embertől, de a csapatból senki nem okolt.

- Összességében hogyan értékeled az U20-as világbajnokságot?
- Aki követte a tavalyi Európa Bajnokságon a szereplésünket, az láthatta, hogy óriási fejlődésen ment keresztül a csapat. Véleményem szerint nem számítottak rá a szurkolók, hogy ilyen játékra lesz képes a csapat, tehát úgy gondolom, hogy kellemes meglepetést okoztunk a nézőknek, hiszen egy eléggé erős csoportból sikerült továbbjutnunk és egyik mérkőzésen sem játszottunk alárendelt szerepet.  A későbbi döntősök ellen is végig partiban voltunk és vezettünk mindkét csapat ellen. Amikor lehetőséget kaptam igyekeztem a lehető legjobbat adni. A legjobb döntést hozni az adott helyzetben, Párharcokból győztesen kijönni és megvalósítani azt amit a stáb kért tőlem. Ami szerintem többé kevésbé sikerült is.

- A szerbek a zsebünkben voltak, pár másodpercre voltak a kieséstől a nyolcaddöntőben, végül Fortuna melléjük állt, s mint azt már tudjuk, világbajnokok lettek! Beszélgettetek azóta erről a csapattársakkal?
- Ez a csapat egy nagyon összetartó társaság, ami szerintem a pályán is látható volt. Napi szinten tartjuk egymással a kapcsolatot, így szó esett erről is. Csalódottak voltunk, hogy egy olyan csapat nyerte meg a világbajnokságot, aki ellen egy hajszál választott el minket a továbbjutástól.

- Jelenleg az MTK Budapest labdarúgója vagy. A Ligakupában tavaly már bemutatkoztál az első csapatban, az NB I-es debütálás azonban még várat magára! Mit vársz az előtted álló szezontól? 
- Az előző szezonban hét mérkőzésen ültem a padon az NB I-ben! A ligakupában rendszeresen szóhoz jutottam, ahol szerintem jó teljesítményt nyújtottam és a szakmai stáb meg volt elégedve velem. A nyártól egy új stáb vette át a szakmai munkát a klubnál. Több poszton bevethető játékos vagyok, ami egy nagy előny  számomra. Több játékos is igazoltunk a nyár folyamán, mint például Mato Grgicet Horvátországból, aki a védelem közepén bevethető. Bízom benne, hogy meg fogom kapni a lehetőséget és élni tudok majd vele!

- Egy nagy korszak véget ért az MTK-nál, Garamii Józsefet László Csaba váltotta a kispadon. Milyen az új vezetőedző? 
- Szakmailag egy nagyon felkészült stábbal kezdtük el a munkát. László Csabán érezni, hogy komoly kluboknál volt vezetőedző. Néhány szót már váltottunk, de komolyabb beszélgetésre nem került sor.

- Fiatal labdarúgó vagy, most kezdődik csak karriered profi része, ilyenkor pedig roppant fontos a folyamatos játéklehetőség. Más klubok nem kerestek fel?
- Ennyi idősen a játéklehetőség a legfontosabb szempont. Érdeklődésekről hallottam, de konkrétumról nem tudok.

Őszi Ádám

Manchesterből igazolt két játékost a Celtic - hivatalos

Az utóbbi napokban igen nagy volt a játékosmozgás a Celtic Glasgow háza táján, kölcsönjátékosok jöttek és mentek. Emellett azonban az erősítéssel is foglalkozott a skót klub vezetése, avagy két védő érkezett Manchesterből. Egyikük az Old Trafford, másikuk az Etihad öltözőjéből érkezett.  

A védelem közepére Dedryck Boyata érkezett, a 24 esztendős belga labdarúgó 2019-ig szóló szerződést kötött a skót bajnokkal, mely 2 millió eurót fizetett be a Manchester City számlájára átigazolási díj gyanánt. Az egyszeres belga válogatott labdarúgó a mögöttünk álló szezonban csupán hat mérkőzésen jutott szóhoz, korábban pedig a Twente mezét ölthette magára kölcsönjátékosként, ám Hollandiában sem kapott sok lehetőséget. Elég volt az állandó padozásból, reményei szerint a Celtic védelmében majd több játéklehetőséghez jut.

A másik érkező Saidy Janko, a 19 esztendős svájci utánpótlás válogatott védő A Manchester Unitedtől került a Celtichez. Átigazolási díjról és részletekről nem tudunk beszámolni, ugyanis ezeket a felek nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit tudunk, hogy a klub és játékos 2019-is szóló megállapodást kötött. A fiatal labdarúgó a jobb oldalon mozog otthonosan. 

Őszi Ádám

US Open Kupa: Németh dupla, Dwyer mesternégyes

Kialakult a 2015-ös US Open Kupa negyeddöntőjének mezőnye azt követően, hogy csütörtökre virradóra a nyolcaddöntők második felét is lejátszották. Mindössze egyetlen egy párharcból jutott tovább a vendég csapat, a két alacsonyabb osztályú csapatból egyik sem maradt talpon. 

A City elleni városi derbit követően újabb helyi derbi várt a Red Bulls legénységére, avagy a Raúlt is foglalkoztató második ligás Cosmos tornyosult az MLS csapat útjába. A vendég csapat 1-1-ig tudta tartani a lépést, a második félidőben gólok tekintetében is kiütközött a csapatok közti külömbség, mely végül fölényes Red Bulls győzelmet hozott.

A Németh Krisztiánnal felálló Sporting nagy zakóban részesítette a Dallast, Dwyer mesternégyesig jutott, míg a magyar támadó egy duplával vette ki a részét csapata sikeréből. A vendégek nem adták fel, öt gólos hátrányban is hajtottak, s ennek két gól lett az eredménye, mely megsüvegelendő, ám csak szépségtapasznak felel meg.

Az utóbbi időben remekül muzsikáló Timbers a kupában stoptáblát kapott, a Real Salt Lake jelentette a végállomást, míg a Los Angeles Galaxy visszavágott a hétvégi bajnoki vereségért, s idegenben jutott tovább a nagy rivális San Jose ellenében.

New York Red Bulls - New York Cosmos  4-1 (2-1)
G: Zizzo (5.), Abang (42.), Kljestan (54.-büntető), Grella (90.) ill. Mkosana (16.)

Sporting Kansas City - FC Dallas 6-2 (4-0)
G: Dwyer (5., 30., 41.-büntető, 69.). Németh (45+1., 59.) ill. Barrios (62.) Acosta (73.)

Real Salt Lake - Portland Timbers 2-0 (0-0)
G: Jaime (54.), Morales (71.-büntető) ill. -

San Jose Earthquakes - Los Angeles Galaxy 0-1 (0-1)
G: - ill. Villareal (6.)

Korábban játszották:
Philodelphia - DC United 2-1 
Orlando City - Columbus Crew 2-0 
Chicago Fire - Charlotte Independence 3-1 
Houston Dynamo - Colorado Rapids 1-0 

Őszi Ádám