2015. május 9., szombat

A Dortmund kipipálta Dárdai csapatát is

Dárdai Pál csapata a Hertha nem tudta megnehezíteni a Dortmund dolgát, mely könnyedén húzta be a két csapat bajnoki mérkőzését, míg Szalai Ádám csapatát a Hoffenheimet a Frankfut ütötte el a nemzetközi kupaindulást érő helyek közeléből.  

Borussia Dortmund - Hertha BSC 2-0 (1-0)
G: Subotic (9.), Durm (47.) ill. -

Féltávnál még kiesési gondokkal küzdött a Borussia Dortmund, mely most az Europa Liga indulásért küzd. A soros ellenfél Dárdai Pál csapata a Hertha BSC volt, s a berliniek legyőzése nem jelentett gondot. Már a 9. percben rezgett a háló, Subotic vette be a kaput, ez pedig sok jót nem sejtetett a vendégek számára, akik kapura teljesen veszélytelenek voltak. Újfent a stabilitás jelezte Dárdai csapatát, nem tudott nagy fölényt kialakítani a BVB, ám a vendégek támadójátéka egyelő volt a nullával, ha ezt a meccset holnap estig játsszák, akkor sem született volna fővárosi találat. Ahogy az első, úgy a második félidő elején is elég volt egy megingás, a 47. percben Durm duplázta meg a sárga-feketék előnyét. A gólok száma, így az eredmény sem változott, a Dortmund könnyedén nyert, ám pechükre az Augsburg nyert a Bayern München otthonában, ám a felek közti különbség nem csökkent. Ami pedig Dárdai csapatát illeti, a Hertha még nem maradt bent, figyelni kell az utolsó két meccsen.

Frankfurt - Hoffenheim 3-1 (3-0)
G: Oczipa (18.), Seferovic (27.), Chandler (34.) ill. Volland (51.)

beleszaladt a Frankfurt késébe Szalai Ádám csapata a Hoffenheim, mely az Europa Liga indulásért harcolt, ám az eredmény tükrében erről lemondhat. A 18. percben beindult a hazaiak hengere, kegyetlen helyzetkihasználást mutatott be a Frankfurt. Előbb Oczipa  talált a kapuba, majd szűk tíz percre rá Seferovic  is a hálóba juttatta a játékszert. A 34. percben már 3-0 állt az eredményjelzőn, Chandler is feliratkozott a gólszerzők közé, ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt a három pont sorsa. A fordulást követően bár Volland szépített, az újabb Hoffenheim gól nem jött meg, így nem lett izgalmas a vége. Szalai Ádám végigjátszotta a mérkőzést, gólt ezúttal sem jegyzett.

Őszi Ádám

Championship Play Off: "Előnyben" a Norwich City!

Egy lépéssel közelebb került a Premier Leaguehoz a Norwich City, mely igaz, hogy győzni nem tudott, ám az idegenben lőtt gól és a megszerzett döntetlen után mindenképpen az Ipswich elleni párharc favoritjának számít. 

Ipswich – Norwich 1-1 (1-1)
G: Anderson (45+3.) ill. Howson (41.)

Fel van adva a lecke az Ipswich együttesének, ugyanis az eredmény tükrében a Norwich otthonában kellene nyerni, vagy 1-1-es döntetlennél góldúsabb eredményt jegyezni a visszavágón. A két együttes roppant kiegyenlített mérkőzést vívott, összességében megérdemelt a döntetlen, mely egy gyors gólváltás következtében alakult ki. Az első játékrész hajrájában Howson révén a vendégek szereztek vezetést, ám még a szünet előtt a ráadásban sikerült egalizálnia a hazaiaknak Anderson révén. A második félidő nem hozott gólt, lapokat és cseréket annál inkább. Folytatás egy hét múlva, akkor eldől, hogy ki játssza a döntőt a feljutásért. 

Korábban játszották:
Brentford – Middlesbrough 1-2 (0-1)
G: Gray (54.) ill. Vossen (25.), Amorebieta (90+3.)

A Play Off  további menetrendje:
máj. 15. 20:45 Middlesbrough – Brentford
máj. 16. 13:15 Norwich – Ipswic

Őszi Ádám

Championship Play Off: Előnyben a Middlesbrough

Pénteken este megkezdődött a Championship idei kiírásának Play Off köre, a Brentford hazai környezetben fogadta a Middlesbrough csapatát. A mérkőzés végén, a hármas sípszó pillanatában a vendégek örülhettek, Amorebieta roppant fontos gólt rámolt a hálóba az utolsó másodpercekben. Egy gól, mely idegenben duplát ér... 

Brentford – Middlesbrough 1-2 (0-1)
G: Gray (54.) ill. Vossen (25.), Amorebieta (90+3.)

Remek hangulat és tömött lelátók fogadták a csapatokat a Griffin Parkban, a szurkolókon semmi nem múlott. A hazai csapat végig dominálta a mérkőzést, ám tudjuk, a labdabirtoklásért nem osztanak gólt, sem pedig feljutást. A pályán szinte tapintható volt a feszültség, s a játékvezető hamar meg is kezdte a sárga kártyák kiosztását, mely a mérkőzés egészét tekintve kilencszer villant. A hazai védelem a 25. percben besült, Clayton beadása teljesen üresen találta Vossent, aki köszönte a lehetőséget, s a hálóba bólintott. Button nem tudott mit tenni, hiába a kidolgozott helyzetek, a vendégek voltak pontosabbak és kerültek előnybe. 

A fordulást követően aztán az 54. percben Konstantopoulos mögött is megrezgett a háló, a tizenhatos sarkénál a kapuvédő Graybe rúgta a labdát, aki jól eszmélt, s az üres kapuba gurított.  Ezt megelőzően hatalmas ziccert rontott a Brentford, mely könnyen megfordíthatta volna a meccset, ám nem érkezett meg az újabb hazai találat. A vendégek azonban betaláltak, a ráadás harmadik percében, az utolsó másodperceket taposva egy szögletet követően Frind fejelte vissza a labdát, a csereként pályára lépő  Amorebieta pedig fordulatból a kapuba helyezte a játékszert. A Brentford igen messze került a Premier Leaguetől, igaz a visszavágón bármi megtörténhet.

A Play Off  további menetrendje:
máj. 9. 13:15 Ipswich – Norwich
máj. 15. 20:45Middlesbrough – Brentford
máj. 16. 13:15Norwich – Ipswic

Őszi Ádám

MLS: Jól hajrázott az Orlando és a Rapids

Döntetlen döntetlen hátán, avagy ezen a héten négy mérkőzésből eddig három pontosztozkodással zárult az MLS-ben. A New England és a San Jose is közel állt ahhoz, hogy idegenből csenjen három egységet, ám mint az Orlando, mind pedig a Colorado jól hajrázott, s otthon tartott egy pontot. 

Orlando City - New England 2-2 (0-1)
G: Larin (75.), Collin (90.) ill. Davies (19.), Rowe (71.)

A mérkőzésen első valamirevaló lehetőségét gólra váltotta a New England, kihasználva a hazai csapat ügyetlenkedését. Egy labdaszerzést követően Davies tolta meg a labdát, majd lőtte el laposan 18 méterről, s ment a szögletzászlóhoz ünnepeltetni magát a társakkal, míg a hazaiak egymást osztották a bekapott gól miatt. Sokáig nem esett újabb gól, a 71. percben azonban újra rezgett a háló és újra a hazai, Rowe gólját követően már kettővel vezettek a vendégek. Ekkor nem sokan tettek volna az Orlando pontszerzésére, azonban gyorsan jött a válasz, Larin a 75. percben egy beadást követően bólintott a kapuba, s hozta vissza a reményt. Úgy festett, ezt a meccset 2-1-re a New England nyeri, ám nem így lett, az utolsó percben jött egy újabb beadás és egy újabb fejes gól. Collin bólintott, a kapuvas segített, a hazai csapat és a népes publikum pedig euforikusan ünnepelt. Pontot mentett tehát Kaká és csapata, míg a New England ezzel a döntetlennel konferencia elsővé lépett elő ideiglenesen. Heaps csapata a rossz szeronrajt után (két vereség) immáron nyolc mérkőzés óta nem talált legyőzőre.

Colorado Rapids - San Jose Earthquakes 1-1 (0-1)
G: Riley (90+3.) ill. Wondolowski (19.)

Nem indult jól a találkozó hazai szempontból, az amerikai válogatott csatár Wondolowski  ugyanis már a 19. percben a hálóba juttatta a labdát. Hiába játszott nagy mezőnyfölényben a Colorado, az egyenlítő találat nem akart megérkezni, s egy-egy labdavesztést követően rendre nagy terület nyílt a vendégek előtt, igaz ezzel ők sem tudtak élni. nem is tudta megtartani előnyét a San Jose, a ráadás harmadik percében Riley ugrasztotta talpra a stadiont, gólja újabb döntetlent ért a Rapids számára, zsinórban ez volt a negyedik, összességében a hetedik iksze a csapatnak, mely eddig tíz mérkőzést játszott, s konferencia utolsó.

A hét eddigi eredményei:
Houston Dynamo - San Jose Earthquakes 0-1
Real Salt Lake - L. A. Galaxy 0-0

A folytatásban:
máj. 9. 21:00 Chicago Fire - Real Salt Lake
máj. 9. 22:00 Montreal Impact - Portland Timbers (Eurosport 2)
máj. 10. 01:00  Vancouver Whitecaps - Philadelphia
máj. 10. 01:00  D.C. United - Kansas
máj. 10. 01:30  Columbus Crew - Seattle Sounders
máj. 10. 02:30  FC Dallas - L. A. Galaxy
máj. 10. 23:00  Toronto FC - Houston Dynamo  (Eurosport)
máj. 11. 01:00  New York Red Bulls - New York City (Eurosport)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Martins (Seattle Sounders)  6 gól
2. Kamara (Columbus Crew), Rivero (Vancouver Whitecaps), Barnes (Houston Dynamo), Dempsey (Seattle Sounders), Wondolowski (San Jose Earthquakes) – 5 gól
7. Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC), Castillo (FC Dallas), Giovinco (Toronto FC), G. Torres (Colorado Rapids), C. Davies (New England Revolution) – 4 gól
13.  Adi (Portland Timbers), Aristeguieta (Philadelphia Union), Kaká (Orlando City), Meram (Colombus Crew), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Sam (New York Red Bulls), Wright-Phillips (New York Red Bulls), Gordon (Los Angeles Galaxy), Rowe (New England Revolution) – 3 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám

Kiesési rangadó: Az utolsó percben mentett pontot a Hamburg

Végletekig kiélezett mérkőzést vívott egymással a Hamburg és a Freiburg a Bundesliga hétvégi nyitómérkőzésén, kiesési rangadóján. Bár sokáig úgy tűnt, hogy a vendég csapat elcseni a három bajnoki pontot, a rendes játékidő utolsó percében otthon tartott egyet Labbadia csapata. 

Hamburg - Freiburg 1-1 (0-1)
G: Kacar (90.) ill. Mehmedi (25.)

igazi hat pontos rangadónak indult a mérkőzés, egy esetleges győzelemmel a bennmaradás peremére kerülhetett volna valamelyik együttes. A feszültséget tapintani lehetett mind a pályán, mind pedig a lelátón. Mindkét csapat óvatosan kezdett, ám szépen megindultak a helyzetek egyik és másik oldalon egyaránt. A 25. percben aztán néma csend lett úrrá az Imtech arénában, Mehmedi hallgattatta el a hazai publikumot. Egy lefejelt labdára a lesvonalból kilépve csapott le, s kissé kiszorított szögből bombázott a hálóba. Adler hiába emelte a kezét, a labda már a gólvonal mögött pihent.

Helyzetekben nem szűkölködött a mérkőzés, mindkét csapatnak jó volt a lövőkedve, ám vagy pontatlanok voltak a kísérletek, vagy pedig Adler, illetve a túloldalon Bürki tette remekül a dolgát. Úgy festett, hogy a Freiburg három ponttal távozik, s nagy lépést tesz a jövő évi élvonalbéli tagság iránt, ám nem így lett, Kacar érkezett az utolsó percben, s egy szögletet követően valahogy sikerült bepasszírozni a labdát a gólvonal mögé. A vendégek reklamáltak, ám hiába, a gól érvényes volt, lévén a játékvezető megadta. A Freiburg ezzel kilépett a kiesőzónából, de ugyan annyi pontja van, mint a kieső Padebornnakm míg a Hamburg egy pontra jött el. Ezen eredmény a riválisoknak tökéletes...!

A hétvége további programja:

Szombat:
máj. 9. 15:30  Bayern München – Augsburg
máj. 9. 15:30  Hannover 96 – Werder Breman
máj. 9. 15:30  Mönchengladbach – Bayer Leverkusen (Eurosport 2)
máj. 9. 15:30  Borussia Dortmund – Hertha BSC
máj. 9. 15:30  Eintracht Frankfurt – Hoffenheim
máj. 9. 18:30  VfB Stuttgart – Mainz (Eurosport 2)

Vasárnap:
máj. 10. 15:30   Paderborn – Wolfsburg (Eurosport 2)
máj. 10. 17:30   FC Köln – Schalke 04 (Eurosport 2)

Őszi Ádám