2013. március 12., kedd

Nüanszokon múlik a futballtörténelem, a Bayern majdnem szerződtette Wengert


Vannak döntések, melyek döntően befolyásolják a labdarúgás történetét, így történt ez 1994-ben is, mikor Arsene Wenger hátat fordított Európának és a Bayern münchen csapatának. Az esetről Uli Hoeness a Bayern München elnöke nyilatkozott a Bajnokok Ligája visszavágó előtt. 

Wenger karrierjét kevesen ismerik, mindenki csak az Arsenal csapatával köti össze nevét, ez nem csoda, hiszen lassacskán 20 esztendeje hogy a csapat vezetőedzője. A francia szakember 1996-ben ült le az ágyúsok kispadjára. De mi volt előtte? Nos, edzői pályáját 1984-ben kezdte a Nancy csapatánál és három esztendővel később Monacoban kötött ki, ahol hát esztendőt töltött el. Ekkora már kiforrt tudású szakember volt és bizony felkeltette a Bayern München figyelmét, azonban az utolsó pillanatban váratlan döntést hozott a francia és Ázsia felé vette az irányt. A német rekordbajnok ajánlatát nem fogadta el és egészen japánba menekült a Nagoya Grampus Eight csapatához, ahonnan két esztendőt követően tért vissza Európába, azon belül is az Arsenal csapatába, onnantól pedig már minden bizonnyal mindenki ismeri a történetet.

Uli Hoeness szavait a Sun idézi – “Megpróbáltuk megszerezni párszor mielőtt Japánba ment, Franz Beckenbauerrel Nizzába mentünk, és tárgyaltunk vele. Minden le volt tisztázva, végül mégis úgy döntött, hogy Japánba megy. Meglepődtünk. Japánból aztán az Arsenalhoz távozott, és az évek során, amikor edzőt kerestünk, mindig a kalapban volt Wenger. Ő egy nagyon komoly ember, nagyon erős és nagyon jó elképzelései vannak a játékról. Mindig hűséges maradt az Arsenalhoz, ami fantasztikus, de akartuk őt a Bayernnél többször is.”

Egyértelmű, hogy a rekordbajnoknak több alkalommal is fájt a foga Wengerre, aki azonban klub hű maradt az ágyúsokhoz. Viszont gondoljunk bele, ha anno másként dönt, az mennyivel átírhatta volna a labdarúgás történetét…

Őszi Ádám