2014. június 25., szerda

VB 2014: Vajon ki lép tovább a franciák mögött? - előzetes

Habár matematikailag még nem jutott tovább, szinte biztosra vehető a francia csapat nyolcaddöntős szereplése, sőt a csoportelsőssége is, ugyanis pontszámban bár beérhetik a riválisok, gólkülönbsége remek és aligha szaladnak bele Benzemáék 3-4 gólos pofonba. Az igazi kérdés tehát az, hogy ki lesz a másik továbbjutó? Ecuador, Svájc, netán Honduras? Nézzük az esélyeket.


E csoport: 
Honduras-Svájc 22:00 (m2)
Manaus, Arena da Amazônia
Játékvezető: Néstor Pitana (argentin)

A legnagyobb esélye a továbbjutásra a svájci csapatnak van, ugyanis számukra Honduras van vissza, míg Ecuador a franciákkal mérkőzik meg. Szögezzük le először is Honduras esélyeit. Csakis a győzelem, a sok gólos győzelem vezethetne eredményre és ehhez a franciák győzelme is kellene. Lássuk be, ennek vajmi kevés esélye van, persze tudjuk, a remény hal meg utoljára. Svájc számára semmi nem jelent biztos továbbjutást, de még egy vereség is azt érhetne, roppant sokrétű a lehetséges eredmények táblázata, minden merőben függ a másik meccs eredményétől és a gólarányoktól. Nincs tehát mit tenni, menni kell előre és átlépni Honduras legjobbjain... 

A két csapat 2010-ben a világbajnokságon szintén egy csoportban szerepelt, akkor 0-0-ás döntetlen született. 

E csoport: 
Ecuador-Franciaország 22:00 (m1)
Rio de Janeiro, Maracanã Stadion
Játékvezető: Doué Noumandiez Désiré (elefántcsontparti)

Mint azt már fent is említettük a franciáknak csak egy nagy arányú vereség jelenthet gondot, erre pedig nem sok esély van, persze a labda kerek...! Ami Ecuadort illeti, nekik hátrafelé kell figyelniük, hiszen Svájc minden bizonnyal támadni fog és nagy valószínűséggel győzelmet abszolvál majd. Ha így van, akkor Ecuador számára is csupán a győzelem és valamit. Ha így történne, akkor előtérbe kerül a gólarány és a szerzett gólok száma. Döntetlen esetén már nem saját kezükben van sorsuk, ahogyan vereség esetén sem. A találkozó egyértelmű favoritja Franciaország.

A két együttes 2008-ban barátságos meccsen találkozott, akkor a franciák 2-0-ra diadalmaskodtak.

A csoport jelenlegi állása:
1. Franciaország 6 pont (8-2) +6
2. Ecuador 3 pont (3-3) 0
3. Svájc 3 pont (4-6) -2
4. Honduras 0 pont (1-5) -4

Arrow

VB 2014: Folytassa Argentína, cél az elsőség! - előzetes

Az 'F' jelű kvartettben eddig Argentína hozta mind a két mérkőzését, ám a mutatott játékkal nem lehetnek elégedettek a szurkolók. A csapat ráadásul sorsdöntő meccset vív a csoportelsősségért Nigéria ellenében, mely egy győzelemmel akár előzhet is. A másik meccsen a bosnyákok a becsületükért, míg Irán a továbbjutásért harcolhat, igaz utóbbi nem csak rajtuk múlik. 



F csoport: 
Nigéria-Argentína 18:00 (m1)
Porto Alegre, Estádio Beira-Rio
Játékvezető: Nicola Rizzoli (olasz)

Folytassa Argentína, folytassa Messi! Avagy cél a csoportgyőzelem. Igen ám, de ehhez azért lesz pár szava a nigériai válogatottnak is, mely győzelem esetén megelőzhetné Messiéket és csoportelsőként lépne tovább. Minden más eredmény az argentinok kedvében jár, ám remélhetőleg azért nem ülnek rá a döntetlenre Agüeroék. 

A két csapat igen nívós múltra tekint vissza, a felek 1994 óta hét alkalommal találkoztak és egy döntetlen kivételével mindig a hazaiként feltüntetett csapat nyert. A mérleg 4 argentin siker 1 döntetlen és 2 nigériai győzelem. Több alkalommal is 4-5 gól született a meccseiken, reméljük most is látványos mérkőzést láthatunk majd.

F csoport:
Bosznia – Irán 18:00 (m2)
Salvador, Arena Fonte Nova
Játékvezető: Carlos Velasco Carballo (spanyol)

Bosznia a játékvezetők hathatós közreműködésének eredménye képen immáron biztos, hogy utazik haza, ám Besic és társai még megmenthetik a csapat becsületét, ehhez Irán felett kéne diadalmaskodni. A párharc egyértelmű esélyese a balkáni csapat, előremenetelét pedig segítheti, hogy Irán ezúttal nem bekkelhet, ha a továbbjutás a cél, akkor sebzett vadként törni kell előre, nyerni kell és természetesen nigériának vereséget szenvednie. Ezáltal saját és az argentin válogatott kezében van sorsuk.

A felek eddig háromszor futottak össze és a bosnyákoknak nem termett babér, viszont mindig gól gazdag mérkőzéseket játszottak. Első 2005-ös találkozásuk során 2-1-es eredmény született, mely a léggólszegényebb összecsapás címet viseli eddig. Egy évre rá aztán 5-2-re, míg 2009-ben 3-2-re nyertek az ázsiaiak. Vajon megszakad a sorozat?! Este már okosabbak leszünk.

A csoport jelenlegi állása:
1. Argentína 6 pont (3-1) +2
2. Nigéria 4 pont (1-0) +1
3. Irán 1 pont (0-1) -1
4. Bosznia 0 pont (1-3) -2

Arrow

A Manchester United első igazolás 30 millió fontba fáj

Habár  transzfer még nem hivatalos, minden bizonnyal tényleg megköttetett, ugyanis a megbízhatóságáról ismert BBC írt róla. Ezzel pedig megvan, meg lehet a "Vörös Ördögök" első nyári igazolása az új vezetőedző Louis van Gaal elképzelései szerint. 

A szóban forgó játékos nem más, mint az Athletic Bilbao 24 esztendős kiválósága Ander Herrera, akit a United már korábban, Moyes irányítása alatt is megkörnyékezett, ám akkor sokallták a 30 millió fontos kivásárlási árat, melyből a baszk klub nem engedett. Valószínűleg most sem fog, ugyanis nem erről híres! Herrera még két évre szóló kontraktussal rendelkezik, így még van idő alkudozni.

Herrera a Zaragoza színeiben kezdte meg pályafutását, megfordult a spanyol utánpótlás-válogatottakban, majd 2011-ben a Bilbao lett új klubja, melynek színeiben eddig 128-szor játszott tétmeccsen. 

Őszi Ádám