2012. június 28., csütörtök

Beharangozó: A tét a döntő a Németország-Olaszország mérkőzésen

Tegnap a spanyol válogatott már bejutott a döntőbe, ma pedig várja ellenfelét a német-olasz párharcból. Nézzük, a két csapat egymás elleni múltját. Vajon ki lesz a döntő második résztvevője?

Elődöntő Varsó:
Németország - Olaszország 20:45 (m1)

Németország: Neuer – J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Kroos, Özil, Podolski – Gomez


Olaszország: Buffon – Balzaretti, Bonucci, Barzagli, Chiellini – De Rossi, Pirlo, Marchisio – Montolivo – Cassano, Balotelli

Múltidézés: A két csapat 1962 óra tíz alkalommal találkozott, ez lesz a tizenegyedik párharc. A mérleg nagyon meglepő, hiszen 5 olasz győzelem mellett 5 döntetlen született és 0 német siker. A nagy kérdés, hogy ez a remek széria megmarad-e, vagy esetleg a Nationalelf megtöri az átkot. A két csapat legutóbb 2011-ben találkozott barátságos mérkőzésen és 1-1-es döntetlen született, A legnagobb különbség 2006-ban egy 4-1-es olasz diadal volt, de nem ez volt a két csapat legnagyobb meccse. Az talán az 1970-es 4-3 volt, melyen szintén olasz siker született.


Egymás elleni meccsek: NÉMETORSZÁG - OLASZORSZÁG
09.02.11BARNémetországOlaszország1 : 1
04.07.06VILNémetországOlaszország0 : 2
(0 : 0)
01.03.06BAROlaszországNémetország4 : 1
20.08.03BARNémetországOlaszország0 : 1
19.06.96EUROlaszországNémetország0 : 0
10.06.88EURNémetországOlaszország1 : 1
11.07.82VILOlaszországNémetország3 : 1
14.06.78VILNémetországOlaszország0 : 0
18.06.70VILOlaszországNémetország4 : 3
(1 : 1)
31.05.62VILNémetországOlaszország0 : 0

Szerző: Őszi Ádám 

Portugál-Spanyol: Fabregas döntött az idegek harcában, Ronaldo nem került sorra


Tegnap este lejátszották az Európa Bajnokság elődöntőjét, melyen a portugál csapat felvette a kesztyűt a címvédő csapattal, és ahogyan azt ígérték nem álltak be védekezi. A rendes játékidő nem hozott döntést, majd pedig a hosszabbítás sem, így következhetett a büntetőpárbaj. A döntő ember Fabregas volt, az ötödik rugónak felírt Ronaldo pedig nem került sorra. Döntőben a címvédő, mely várja ellenfelét a másik ágról, az olasz-német párharcból.

A mérkőzés lendületesen kezdődött, és már az elején körvonalazódott, hogy a portugálok nem állnak be védekezni, felveszik a nyílt sisakos harcot. Akadtak helyzetek mind a két oldalon, Iniesta vagy éppen Ronaldo is megszerezhette volna csapatának a vezetést, ám vagy mellé mentek a lövések, vagy a kapusok a helyükön voltak és hárítottak. A félidőre gól nélküli döntetlennel vonultak a felek. A portugálok felvették a kesztyűt, és nem nagyon engedték kibontakozni a spanyolokat.

A második félidőben a spanyolok kis idő eltelte után változtattak, beállt Navas és Fabregas. A portugálok egyre jobban vissza álltak és kontrákra kezdtek el  építeni. A sárga lapok is elkezdtek villogni, feszültek voltak a felek. Az EB gólját szerezhette volna Xabi Alonso saját térfeléről, ugyanis kint állt a kapus, de a spanyol jócskán mellé lőtt. Ronaldo több alkalommal veszélyeztetett szabadrúgásból, ám nem sikerült eltalálnia a kaput. A rendes játékidő utolsó percében a portugálok négyen vezettek egy kontrát három spanyol védőre, ám Ronldo csúnyán ellőtte a labdát, következhetett a hosszabbítás.

Ekkor már szinte csak a spanyolok támadtak, több veszélyes helyzetet is kialakítottak, ám sem az első tizenöt percben, sem pedig a másodikban nem sikerült betalálni, így következhettek a büntetők.

Az első rúgó pár Xabi Alonso és Moutinho volt, és mind a két büntetőt hárították a kapusok, így még mindíg várni kellett az első gólra. Ezt követően Iniesta és Pepe sem hibázott, majd Piqué és Nani is beverte a rá bízott tizenegyest 2-2. Ezt követően a Bayern ellen holdat lövő Ramos Panenkázott, Bruno Alves pedig kapufázott, előny a spanyoloknál 3-2. Jött Fabregas, aki ha belőtte eldőlt a párharc, és a kapufára lőtt labda befelé pattant, így továbbjutottak a spanyolok a portugál klasszis Ronaldonak pedig nem kellett rúgnia.

Elődöntő:
Doneck, Donbasz Arena, 50 000 néző. Vezette: Cakir (török)
Portugália - Spanyolország 0-0 (0-0) - büntetőkkel 2-4

Működik egy facebookos oldalunk is, kedveljétek, likoljátok az oldalt és üzenőfezlatokon megjelennek a legfrissebb hírek. Jó kommentelgetést, olvasgatást http://www.facebook.com/SportToll

Szerző: Őszi Ádám

Lewandovwsiért harcba szálltak a Permier League nagyágyúi

Lassan kész tényként kezelték azt, hogy a lengyel válogatott Robert Lewandowski a Dortmund csapatából a Manchester Unitedbe szerződik, ám újabb kérők neve látott napvilágot a brit sajtóban. A hírek szerint a Vörös Ördögök mellett a városi rivális City, az Arsenal és a Chelsea csapata is beszállt a játékosért folyó harcba. A csatár árát 15 millió euróra taksálják, de ha versenyhelyzet alakul ki, akkor lényegesen feljebb kúszhat ez az ár. De vannak olyan hírek, miszerint a felek már megegyeztek és Lewandowski a MU-ban folytatja, mellyel négy éves szerződést köt. A hivatalos bejelentés még várat magára...

Működik egy facebookos oldalunk is, kedveljétek, likoljátok az oldalt és üzenőfezlatokon megjelennek a legfrissebb hírek. Jó kommentelgetést, olvasgatást http://www.facebook.com/SportToll

Szerző: Őszi Ádám

Hivatalos: Jordi Alba visszatér nevelőegyesületéhez

Hosszú ideje téma már, hogy Jordia Alba hol folytatja pályafutását, nos ez most már nem kérdés, hanem kész tény. Az Fc Barcelona ugyanis hivatalosan is bejelentette a balhátvéd szerződtetését. A Valenciából érkező Alba vételára végül 14 millió euró lett és 5 éves szerződést kötöttek a felek. A spanyol válogatott alapembere jelenleg az Európa Bajnokságon tartózkodik, és csak a döntőt követően utazik a Katalán fővárosba, hogy átessen az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon. Alba így visszatér nevelőegyesületéhez, hiszen a Barca akadémiáján tanulta meg a futball alapjait, majd 2007-ben került a Valencia csapatához. A 2008-2009-es szezont kölcsönben a Gimnastic csapatánál töltötte, majd visszahívták és azóta a Valencia és a spanyol válogatott alapemberévé nőtte ki magát, a posztján az egyik legjobbnak tartják. 

Működik egy facebookos oldalunk is, kedveljétek, likoljátok az oldalt és üzenőfezlatokon megjelennek a legfrissebb hírek. Jó kommentelgetést, olvasgatást http://www.facebook.com/SportToll

Szerző: Őszi Ádám