2015. február 11., szerda

Premier League: Elkeltek a közvetítési jogok, brutális pénzek mozognak

Jelenleg a Sky Sports és a BT Sport kezében vannak a Premier League közvetítési jogai a Szigetországban, s ez a következő három szezonban is így lesz. A két társaság megegyezett a Premier League illetékeseivel, emberfeletti, brutális pénzek cserélnek gazdát. 

Az angol élvonal a világ egyik ha nem a legerősebb bajnoksága, a spanyol pontvadászat mellett pedig a legnézettebb, így nem csoda, hogy hatalmas összegekről beszélünk a közvetítési jogdíjak kapcsán. A Sky Sports és a BT Sport 2012-ben kötött három esztendős megállapodást a ligával, akkor 3,018 milliárd fontot fizettek. Ezen idő alatt változtak a viszonyok, az összeg pedig hatalmasat ugrott, a végső megállapodás 5,136 milliárd fontról szól, a következő három szezonban ennyi pénzért cserébe közvetít majd a Sky Sports és a BT Sport. A tisztánlátás végett ez több, mint 2000 milliárd forint...! Felfogni is nehéz...

Nem csak az öszeg, de a meccsszám is növekedett, a jelenleg is futó megállapodásban az évi 380 mérkőzésből 154 találkozót közvetíthetett a két csatorna, míg jövőre ez a szám 168-ra duzzad. 

Ami a külföldi közvetítési jogokat illeti, egyelőre nem lehet licitálni.

Őszi Ádám

Angol sztárklub viheti el a vb-n remekelő kapust Ochoat

Bizonyára sokakban élénken élnek még a nyári világbajnokság képsorai, a mexikói kapuvédő Guillermo Ochoa parádés védései, ahogy több ízben is lehúzta a rolót az ellenfelek előtt. A tornát követően nagy reményekkel szerződött a Malaga együtteséhez, most azonban menekülne, menekült volna már a télen...  

A 29 esztendős kapuvédőt ingyen szerezte meg a Malaga, Ochoa pedig nagy reményekkel ékezett, azonban a Copa del Rey meccseken kívül eddig nem jutott neki szerep csak edzésmunka. A vezetőedző Javi Gracia nem őt, hanem a kameruni Carlos Kamenit favorizálja. A korábbi Espanyol hálóőr ráadásul hazája válogatottjának keretéből is kiszorult, így nem volt ott az Afrika Kupán. Ochoa még abban reménykedhetett, hogy majd ekkor kaphat pár bajnoki meccset, ám Kameni számára nem érkezett meg a válogatott behívó, így a mexikóinak pedig elmaradt a bizonyítási lehetőség.

Daily Express arról számol be, hogy két Premier League klub is figyeli a kapuvédőt, s a nyár folyamán megpróbálkozhatnak szerződtetésével. A Liverpool és az Arsenal egymással vetekedhet, persze addig még sok víz lefolyik majd a Dunán.

Ochoa állítólag megkérte a Malaga klubvezetését, hogy távozhasson a tél folyamán, ám sportigazgató közölte vele, hogy maradnia kell.

Megjegyzés: Sok szurkoló úgy gondolja és azt hangoztatja (sajnos nagyon sok ilyen véleménnyel találkoztam az utóbbi időben - szerk.), hogy milyen jó a játékosoknak, válogathatnak a jobbnál jobb lehetőségek közül és oda mennek ahova szeretnének, dúsgazdagon élnek. Nos, ez nem így van, a labdarúgó a modern kor "rabszolgája", egy megfizetett, sok esetben túlfizetett "rabszolga", akinek sorsáról a "nagy halak" döntenek a zöld asztalnál, a pénzhalmok felett. Üzlet, pénz és kofák... a karrier pedig sok esetben nem számít, vagy csak másodlagos...! Persze sokan szeretnének ilyen "rabszolgák" lenni, ki nem...!

Őszi Ádám

Két kulcsemberét is elvesztette az Arsenal

Hiába a nyögvenyelősen megszerzett három bajnoki pont a Leicester City ellenében, sem a szurkolók, sem pedig Arsene Wenger öröme lehet felhőtlen, ugyanis két kulcsjátékos is megsérült.  

Noha a Leicester elleni három pont a zsebben, 2-1-re nyertek az Ágyúsok, fájdalmas győzelem volt a kedd esti, ugyanis Alexis Sanhez és Aaron Ramsey is megsérült. Az eset vészjósló, Wenger is aggodalmát fejezte ki, ráadásul jön a Bajnokok Ligája folytatás, egy újabb front, ahol a csapat helyt szeretne állni, tovább szeretne jutni.

"Sánchez kapott egy nagyot a térdére, attól a pillanattól fogva nem volt formában. Nem tudom, mennyi ideig nem számíthatok rá, ha kiesik, egyelőre még nem beszéltem az orvossal. Már a szünetben le akartam hozni, akkor azt mondta, rendben lesz, de a folytatás során láttam, hogy nem javult a helyzet" - mondta Wenger a találkozót követően. 

Rájár a rúd a chileire, ugyanis ezen a mérkőzésen tért vissza két hetes kihagyást követően, ezidáig izomproblémával küszködött. A francia trénernek talán nem kellett volna megvárnia a félidőt, le kellett volna hozni az eset után a sántikáló Sanchezt. Persze utólag okos az ember...

Ami Ramsey sérülését illeti, Wenger így kommentált - "Még nem tudom, mennyire súlyos, de nem nézett ki jól. Mikor egy játékos hirtelen megáll és azonnal le kell ülnie, az nem jelent jót. Egyre sűrűbben fordulnak elő különböző izomsérülések, még nem találtuk meg ezeknek az okát. Mikel Arteta, Jack Wilshere és Theo Walcott ízületi problémákkal küzdött, azokkal nem tudunk mit tenni, de az izomsérülések aggasztóak."

Ramsey ráadásul csereként szállt be a meccsbe Walcott helyére, ám mindössze nyolc perc játék után jelezte, hogy gond van. A sérültek listája így bővült, a fent említett két labdarúgó csatlakozott a Debuchy, Arteta, Diaby, Chamberlain négyeshez. 

Nem túl jó előjel ez, hiszen jön az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája párharc, hétvégén a Middlesbrough  elleni FA-Kupa meccs, majd a Crystal Palace és az Everton elleni bajnoki. Úgy fest ez a sérüléshullám nem szűnik, végig kíséri az Ágyúsok szezonját

Őszi Ádám