2014. december 21., vasárnap

Dráma az Anfielden, Skrtel a 97. percben egyenlített az Arsenal ellen

Igazi ősi rangadót játszott a Liverpool és az Arsenal az Anfielden. Izgalomból és drámából is volt történés bőven a 100 percig húzódó meccsen, melynek a vége pontosztozkodás lett. Ezt nevezzük derbinek... 

Liverpool - Arsenal 2-2 (1-1)
Anfield, 44703 néző; Vezette: Michael Oliver
Liverpool: Jones - Kolo Toure (Lambert 81.), Skrtel, Sakho - Henderson, Lucas Leiva, Gerrard, Markovic (Borini 74.) - Lallana, Coutinho, Sterling.
Arsenal: Szczrsny - Gibbs, Mertesacker, Debuchy, Chambers - Flamini, Cazotla, Oxlade-Chamberlain (Campbell 90.), Welbeck, Sanchez (Monreal 90+4.), Giroud (Coquelin 82.).
Gólszerzők: Coutinho (45.), Skrtel (90+7.) ill. Debuchy (45+2.), Giroud (65.)
Sárga: Borini (90.) ill. Flamini (14.), Debuchy (47.), Cazorla (90+3.)
Kiállítás: Borini (90+2.) ill. -

Indiszponáltan, visszahúzódóan kezdte a mérkőzést az Arsenal, mely alig tudta megtartani a labdát, ez pedig nem csak az első percekre volt igaz, hanem az egész félidőre. A Liverpool ennek ellenére nem igen tudott nagy helyzeteket kialakítani, a 3. percben egy jócskán fölé szálló Gerrard szabadrúgást jegyezhettünk fel, majd a 12. minutumban Lallana fordult be és lőtt 15-ről kicsivel a bal léctalálkozás fölé, azonban Jones rajta volt a labdán. Egy Flamini sárga és meddő mezőnyjáték, más semmi, a következő említésre méltó szituáció a 35. percben történt, ekkor Szczesny védett hatalmasat lábbal, a betörő Markovic kis híján eltette a játékszert kötényben. Négy minutummal később ismételten a szerb volt főszerepben, üresen kapta a labdát a jobb szélen a tizenhatos előterébe, azonban kapásból csúnyán a lelátóra tekert. A 43. percben aztán tombolt az Anfield dühös közönsége, a már sárgával rendelkező Flamini úszott meg egy könyököst kiállítás nélkül. A játékrész utolsó percére kanyarodva aztán hangrobbanás rázta meg a stadiont, Coutinho remekül cselezte magát lövőhelyzetben, majd 15-ről a jobb kapufát érintve lőtt a hálóba. (1-0)

Sokáig azonban nem örülhettek Rodgers tanítványai és a pool szurkolók, a túloldalon a hosszabbításban Debuchy bólintott a kapuba Flamini beadását követően. Egy helyzet egy gól, ez volt az Ágyúsok félidei mérlege. (1-1)

Rosszul kezdődött a második félidő, hazai szemszögből, Giroud előbb ellökte az őt fogó Skrtelt, majd véletlenül rálépett a stoplissal a fejére. A szlovák fejbőre több helyen felszakadt és erősen vérzett, hosszú percekig állt a játék, elkészült a kötés és a turbán, Skrtel pedig vállalta a további játékot. A 60. percben aztán Coutinho és Markovic váltott remekül a szélen, utóbbi gurított vissza lövőre, azonban Lucas Leiva nagyon csúnyán fölédurrantott. Két minutummal később aztán Szczesny jött ki érthetetlen módon, Coutinho eltolta mellette a labdát, majd az alapvonalról visszatálalt Gerrard számára, aki csukafejest bemutatva fél méterrel fölé fejelt a védők gyűrűjében. A kihagyott helyzetek megbosszulták önmagukat, Giroud talált a kapuba. A francia remek labdát kapott az alapvonalról Cazorla komponálásában, Jones pedig kötényben nyelte be a lövést, mely az ötös sarkáról érkezett. (1-2)

Az utolsó húsz percre fordulva aztán két Gerrard kísérletet láthattunk, Szczesny azonban a helyzet magaslatán volt. A 75. percben nem a lengyel kapuvédőn múlott, hogy nem jött össze az egyenlítés a hazaiaknak, Lucas Leiva csupán centikkel tévedett. A pool percei voltak ezek, a gól azonban nem akart összejönni, Coutinho remek lapos lövését Szczesny tolta mellé. A 87. percben ismételten Szczesny volt főszerepben, a csereként beálló Borini fejesét bravúrosan sikerült szögletre tolni. A negyedik játékvezető kilenc perces hosszabbítást mutatott fel, az Arsenal pedig hosszú percek óta a saját kapuja előtt védekezett. Coutinho jobb alsóba tartó löketét Szczesny fogta, majd Borini egy buta szabálytalanság után mehetett zuhanyozni. Az Arsenal lengyel kapuvédőjét jól megdolgoztatták ezen a meccsen, a 95. minutumban Gerrard távoli löketét is sikeresen hárította. A 97. percben aztán hangrobbanás tört ki az Anfielden, a fejsérülését követően a játékot vállaló Skrtel emberhátrányban bólintott a kapuba.Megérett a pool fölénye, Wenger tanítványai az utolsó hús percben kapujuk előtt védekeztek. (2-2)

A slusszpoén Cazorla lábában maradt, a spanyol lövését fogta Jones, a kipattanó pedig nem jutott el a címzettig, így 100 percnyi játék után a játékvezető véget vetett a meccsnek.

Őszi Ádám

Utolsó perces góllal nyert a Sunderland a Tyne–Wear derbyn

Tyne–Wear derbyt nyert a Sunderland a Newcastle vendégeként, a Premier League idei döntetlenkirálya az utolsó pillanatokban döntötte saját javára a meccset. Mondani sem kell, a St. James parkban igen fagyottá vált a hangulat a lefújást követően. 

Newcastle United - Sunderland 0-1 (0-0)
G: - ill. Johnson (90.)

Habár mezőnyben szinte egyenlőek voltak a felek, nagyobb helyzeteket mégis a Sunderland tudott kialakítani. A 23. percben jegyezhettük fel az első komolyabb lehetőséget, egy rögzített szituációt követően Wickham fejelhetett meglehetősen tisztán, ám Alnwick nem avatkozott játékba, a labda jócskán elkerülte a bal oldali kapufát. Pár perccel később aztán forgácsolódott a kapuvas, Fletcher lökete a felsőlécet érintve hagyta el a játékteret. Az első fél óra végére kanyarodva aztán Wickham eresztett el egy sistergős löketet, Alnwick pedig hatalmas bravúr bemutatva a kapufára tolta a labdát. Hiába a vendég lehetőségek, kis híján a Newcastle hagyta el előnnyel a játékteret, ehhez azonban pontosabban kellett volna célozni. Perez lökete centikkel a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. 

A második játékrész egy sistergős Fletcher lökettel indult, ám a labda nem talált kaput, a felső kapuvas felett hagyta el a játékteret. Ez követően percekig állt a játék, ugyanis Steven Taylor csúnyán ütközött a kapufával, arcán a bőr felrepedt, percekig állt a mérkőzés. Csodával határos módon, Taylor vállalta a játékot, erre nem sokan számítottak az eset láttán. A 63. percben aztán Pantilimon is nyújtózkodásra kényszerült, a román kapuvédő bravúrosan tolta szögletre Perez felső sarokba tartó belsőzését. Tíz perccel később aztán egy az egyben ugorhatott ki Armstrong, aki önző volt és kissé éles szögből Pantilimont találta telibe, ahelyett, hogy a középen üresen érkező társat választotta volna. Ezekben a percekben a Szarkák eldönthették volna a mérkőzést, Ameobi ültette be a hintába védőjét, majd lőtt, azonban Pantilimon jó helyen volt és könnyedén védett. A túloldalon aztán remekül ült egy kontra, Johnson ugrott ki remekül, majd elküldte Coloccinit, a lövés azonban jócskán mellé tekeredett. A rendes játékidő utolsó percében Cisse eresztett el egy jókora löketet 27 méterről, Pantilimon ujjheggyel tudott szögletre menteni. A szögletet követően kontrát indított a Sunredland, melynek végén Johnson lőtt a kapuba.. A hosszabbításban aztán kis híján kettő lett a vége, Larsson ugrott ki remekül, Colocinit és a kapust is kicselezte, ám túlságosan kisodródott és csupán az oldalhálót sikerült eltalálni. Szezon béli harmadik győzelmét könyvelhette el a Sunderland, mely immáron négy pontra van a kiesőzónától. A vendég játékosok úgy örültek a Tyne–Wear derby győzelemnek, mintha FA-Kupát nyertek volna. Végülis számukra ez volt az év legfontosabb meccse,

Őszi Ádám

Balotelli télen hazatérhet! - Irány a Serie A

Újabb pletyka látott napvilágot  Mario Balotelli jövőjét illetően. A brit  Daily Mail ugyanis arról ír, hogy a Liverpool már a télen megválna tőle, míg a Napoli szívesen látná soraiban a renitens olaszt. 

Balotelli karrierje mélypontra érkezett, Liverpool egy újabb csalódást hozott a szurkolók számára. Ahogy korábbi edzői, úgy Brendan Rodgers sem tudta ezidáig megnevelni a 24 esztendős "gyereket", akinek a gólos sem jönnek, mondhatni teljesen befuccsolt az Anfielden. Nagy hévvel érkezett, füstjét azonban tavasszal már lehet nem látják a pool szurkolói, ugyanis kérője akadt olasz honból.

Értesülések szerint a Napoli és Rafa Benítez hisz abban, hogy Balotelli sikeres lehetne a nápolyiak színeiben, így januárban opciós joggal felruházott kölcsönszerződésben gondolkoznak.  

Piaci árát tekintve Mario még így is 25 millió eurót ér, szerződése pedig hosszútávon 2018 nyaráig köti az Anfieldhez. 

Őszi Ádám

Egy rekord, melyet csak CR7 tudhat magáénak

Cristiano Ronaldo a földkerekség és a labdarúgás történetének első játékosa, aki két különböző klubbal is elhódított minden megnyerhető trófeát. Erre korábban még senki sem volt képes. 

Pályafutásának első sikerkorszaka a Manchester United nevével fűződik össze. Az Aranylabda és az Aranycipő mellett Bajnokok Ligája és klubvilágbajnoki cím párosult, míg a szigetországban háromszor sikerült bajnoki címet nyerni. A Ligakupát kétszer, az FA-Kupát pedig egyszer zsebelte be CR7 irányításában az Old Trafford csapata.

Eljött a váltás ideje, a portugál pedig a történelem legsikeresebb labdarúgócsapatához a Real Madridhoz igazolt, hogy aztán megkezdődhessen a nagy vetélkedés Messi és Ronaldo között. A Barca sikerkorszaka Guardiola távozásával véget ért, Ronaldo pedig szép lassan, évről évre gyűjtögette a trófeákat a csapattal. Szombaton este aztán beteljesedett a kör, csakúgy mint Vörös Ördögként, királyi mezben is elnyert minden elismerést, ennek pedig utolsó ékköve a klubvilágbajnoki cím volt. 

Őszi Ádám

Toni Kroos fantasztikus rekordja

Igazi sikerkorszakot él át Toni Kroos a Real Madrid labdarúgója. A középpályás egy esztendő leforgása alatt vált háromszoros világbajnokká, ugyanis a Bayern München után a királyiakkal is elhódította a klubvilágbajnoki címet, míg a nyáron hazája nemzeti csapatával világbajnok lett. Noha a nemzeti csapattal megszerzett elismerés közel sem említhető egy lapon a mostanival, nem mindennapi rekordról beszélhetünk. 

A 24 esztendős Kroos egy idénnyel korábban a Bayern München vezéreként ünnepelhetett Bajnokok Ligája győzelmet, melynek következtében a német rekordbajnok utazhatott a Klubvilágbajnokságra, melyet aztán a Raja Casablanca ellenében megnyertek. A forgatókönyv Madridban is hasonlóra sikeredett, igaz a Bajnokok Ligája győzelemnek nem volt tagja Kroos, viszont a mostani tornán ott volt és a San Lorezno ellenében a csapattal együtt sikeresen abszolválta a finálét. Azt, hogy ennek a trófeának mekkora az értéke két szempontból lehet nézni. Egy az, hogy nagyon kevés labdarúgónak adatik meg ez a cím, azonban szakmailag úgymond igen könnyű elnyerni egy európai csapat számára, hiszen az ellenfelek nem túl nívósak. Egy biztos, idáig el kell jutni...

Végezetül pedig a csúcsok csúcs, a Nationalelf, Brazília és a nyári világbajnokság...! Kroos egy év alatt háromszoros világbajnokká vált. Erre korábban még soha senki nem volt képes.

Őszi Ádám

Indiai Szuperliga: Megvan a sorozat első bajnoka!

Az Atlético de Kolkata nyerte meg a labdarúgó indiai Szuperliga első kiírását, miután a fináléban legyőzte a Kerala Blasterst. 

Kerala Blasters - Atletico de Kalkota 0-1 (0-0)
G: - ill. Rafique (90+4.)

A két hónap lefolyása alatt bevégződő tíz csapatos bajnokságot az Antonio López vezette spanyolos csapat az Atletico de Kalkota nyerte. Az elődöntőben két gól nélküli döntetlent követően büntetőkkel sikerült kiverni a szezon végére hatalmas formába lenülő Goát, míg a másik ágon a Chennaiyin a visszavágón mindent megtett a fordításért, azonban nem tudta ledolgozni három gólos hátrányát a Kerala Blasters ellenében. 

A döntőt szombaton rendezték mumbaiban, s úgy festett, hogy hosszabbításba torkollik a finálé, azonban a 94. percben jött a dráma Mohammed Rafique betalált, ezzel pedig Kalkotába került a bajnoki trófea.

Elődöntő:
Kerala Blasters - Chennaiyin 3-0
Chennaiyin - Kerala Blasters 3-1
Tj: a Kerala Blasters 4:3-as összesítéssel

Atletico de Kalkota - Goa 0-0
Goa - Atletico de Kalkota 0-0 - büntetőkkel 2:4
Tj: az Atletico de Kalkota büntetőkkel

Őszi Ádám

Klubvilágbajnok a Real Madrid, Ramosé az Aranylabda!

Szombat este megszerezte története első klubvilágbajnoki címét a Real Madrid, mely a marokkói döntőben könnyedén focizta le a San Lorenzo csapatát. A királyiak ezzel egy naptári esztendő alatt negyedik trófeájukat gyűjtötték be. 

San Lorenzo – Real Madrid 0-2
Marrákes, Stade de Marrakech, 45 000 néző; Vezette: Walter López Castellanos 
Real Madrid: Casillas - Carvajal (Arbeloa 73.), Pepe, S. Ramos (Varane 89.), Marcelo (Coentrao 44.) - Kroos, Isco - Bale, J. Rodríguez, C. Ronaldo - Benzema. 
San Lorenzo: Torrico - Mas, Yepes (Cetto 61.), Kannemann, Mercier - Kalinski, Ortigoza, Buffarini, Barrientos - Cauteruccio (Matos 68.) G. Verón (Romagnoli 57.). 
Gólszerzők: S. Ramos (37.), Bale (51.) ill. -
Sárga: Ramos (22.), Carvajal (30.) ill. Ortigoza (12.), Barrientos (16.), Buffarini (55.) Kannemann (85.)

Egy pillanatig sem forgott veszélyben a Real Madrid kupagyőzelme, Ancelotti tanítványai hatalmas mezőnyfölényt alakítottak kis, s esélyt sem hagytak a San Lorenzo legjobbjainak. Az első játékrészben nemhogy kaput találó lóvést, de még kísérletet sem tudott felmutatni a tengerentúli csapat, ellenben a királyiak akár ki is tömhették volna ellenfelüket. Ennek ellenére csupán egy gólos volt az előny a félidőben, a 37. percben Kroos sarokrúgását követően Ramos ugrott a legmagasabbra és bólintott a hálóba. 

A fordulást követően gyorsan megduplázta előnyét a Real, Isco remekbeszabott passzét követően Bale helyezte el a labdát a kapu jobb alsó sarkában. A biztos vezetés tudatában némileg kiengedett Ancelotti legénysége, a San Lorenzo több helyzetet is kialakított, ám betalálni nem tudott, ezzel története első klubvilágbajnoki győzelmét ünnepelhette a Real Madrid, mely a fair-play díjat is bezsebelte.

A torna gólkirálya holtversenyben Ramos és Bale lett, mellettük pedig szintén kettőt lőtt az Auckland City támadója Ivan Vicelich. Az ilyenkor járó aranylabdát Sergio Ramos kapta meg.

Nyolcaddöntő:
Magreb Tétuan (marokkói) –  Auckland City (új-zélandi) 0-0 - büntetőkkel 3-4

Negyeddöntők:
December 13.: Auckland City (új-zélandi) –  ES Szétif (algériai) 1-0 
December 13.: Cruz Azul (mexikói) –  Western Sydney Wanderers (ausztrál) 3-1 - hosszabbítás után

Elődöntők:
December 16.: Cruz Azul – Real Madrid (spanyol) 0-4
December 17.: Auckland City – San Lorenzo (argentin)1-2 - hosszabbítás után

Az 5. helyért:
December 17.: ES Szétif  – Western Sydney Wanderers 2-2 - büntetőkkel 5-4

Bronzmeccs:
December 20.: Auckland City – Cruz Azul 1-1 - büntetőkkel 2-4

Döntő:
December 20.: San Lorenzo – Real Madrid 0-2

Őszi Ádám