2015. október 22., csütörtök

EL: Hármat gurított a Lazio emberhátrányban!

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag az egész mérkőzést emberhátrányban játszotta a Lazio, Stefano Pioli tanítványai hármat gurítottak, kegyetlenül kihasználták az ellenfél hibáit az Europa Liga 3. fordulójának csütörtök esti mérkőzésén. A csoport másik mérkőzésén a St. Etienne megharcolt a Dnipro ellenében, s három ponttal távozott Ukrajnából. 

Lazio - Rosenborg 3-1 (1-0)
Helyszín: Roma, Stadio Olimpico; Vezette: Pawel Gil
Gólszerzők: Matri (28.), Anderson (54.), Candreva (80.) ill. Soderlund (69.)
Sárga: Matri (90.) ill. Björdal (62.)
Kiállítás: Mauricio (6.) ill. - 

Lazio: Berisha - Konko, Mauricio, Hoedt, Radu - Cataldi, Onazi (Gentiletti 11.), Candreva, Mauri (Milinkovic-Savic 75.), Anderson (Lulic 70.) - Matri. Vezetőedző: Stefano Pioli

Rosengorg: Hansen - Dorsin (Mikkelsen 62.), Eyjolfsson, Björdal, Svensson (Kondarsen 76.) - Midtsjo, Selnaes (Vilhjalmsson 89.), Jansen - Skjelvik, De Lanlay, Soderlund. Vezetőedző: Kare Ingebrigtsen

A mérkőzés egyértelmű favoritja volt az olasz csapat, ám gyorsan fordult a kocka, Mauricio szabálytalansága révén, már a 6. percben megfogyatkozott a hazai csapat, mely így gyakorlatilag az egész mérkőzést emberhátrányban kényszerült lejátszani. Ez meg is látszott a játék képén, ám a Rosenborg fölénye nem volt meggyőző, s bár tíz kísérletük is volt az első játékrészben, kaput csak egyetlen egy talált. Apropó, a kiállítás révén majd meg is feledkeztem róla, olasz kapufával kezdődött a meccs, a 4. minutumban a felmerészkedő védő Hoedt bólintott egészen jól egy szögletet követően. Az első félidőben két nagyobbnak mondható norvég helyzetet jegyezhettünk fel, ez keretbe foglalta a Lazio vezető találatát, melyet Candreva és Matri összjátéka előzte meg. Az emberelőny ellenére, így hazai vezetéssel zárult az első felvonás. 

A szünetet követően úgy jöttek ki a Rosenborg játékosai, mint akikkel a szünetben vért itattak, felborult a pálya, s fellazult a nagy támadásban a védelem is. Hiábavaló volt a 27-73-as labdabirtoklás a második félidő első kilenc percében, egy kontratámadást góllal fejezett be a Lazio, Matri ugratta  ki Andersont, aki tizenhatról kilőtte a bal alsót. Igen ám, de a norvég mezőnyfölény nem apadt, s a 69. percben megérett a szépítő találat, újra nyitott lett a találkozó, fordulva a végjátékra. Az adódó lehetőséggel azonban nem tudott élni a Rosenborg, tíz perccel a vége előtt büntetőhöz jutott a Lazio, s bár Candreva tizenegyesét kivédte Hansen, a kipattanót beverte a középpályás, ezzel pedig otthon tartotta a három pontot az olasz csapat, mely vezeti csoportját féltávnál. A hosszabbításban ugyan még büntetőhöz jutottak a norvégok, ám a lehetőség kimaradt.

Dnipro - St. Etienne 0-1 (0-1)
G: - ill. Hamouma (44.)

Meglehetősen nehezen indult a meccs, kellett egy jó bő fél óra, hogy a csapatok elérjék az üzemi hőfokot, többnyire a mezőnyben folyt a játék, a kapuk nem forogtak veszélyben. Majd egy félidőt kellett várni az első komolyabb lehetőségre, ez a vendégek nevéhez fűződött, ám mielőtt nagyobb baj lett volna az akcióból, a hazaiak kapuvédője Boyko játékba avatkozott, s elhalászta a labdát, mely ha célt ér, nagy gond lehetett volna. Egy perc volt vissza a rendes játékidőből, akinek elfogyott a söre és türelmetlen volt, az már a büfében ácsorgott, rosszul tette, ugyanis Hamouma vezetést szerzett, így lemaradt egy gólról. Persze hazai szemmel...!

A fordulást követően sem változott a játék képe, hazai pálya ide vagy oda, a Dnipro nem tudta ráerőltetni akaratát ellenfelére. Noha Ronat lévén közel álltak az egyenlítéshez, Eysseric révén a St. Etienne is szerezhetett volna újabb gólt. Azonban a háló nem rezgett, maradt a 0-1, mely nagyon sokat nyomhat a latba a végelszámolásnál a franciák javára.

Íme a G-csoport állása féltávnál:


Őszi Ádám

MLS: Kikaptak Némethék, összegzés az utolsó forduló előtt!

Németh Krisztiánnal a fedélzeten ért el csalódást keltő eredményt a Sporting Kansas City labdarúgócsapata, mely így továbbra sem biztosította a rájátszásban a helyét. A hétvégén jön az alapszakasz utolsó fordulója, ennek apropóján pedig tartottunk egy kis konferenciánkénti összegzést. Vannak még kérdőjelek, ám már vannak biztos kiesők és továbbjutók, ahogyan már erőnyerő csapatunk is. 

Sporting Kansas City - Colorado Rapids 0-2 (0-0)
G: - ill.  Powers (78.), Sarvas (86.)
Kiállítás: - ill. Cronin (84.)

Ott volt a nagy lehetőség Németh Krisztiánék előtt, ám a már biztos kieső, az alapszakasz végén búcsúzó Colorado Rapids nem hódolt be, s becsülettel küzdött, melynek meg is lett az eredménye, ahogyan az látszik, Hiába volt jobb és támadószelleműbb a hazai csapat, a vendégek pontosabbak voltak, s két ízben is a kapuba találtak, ráadásul még emberhátrányt követően is.  A nyugati konferenciában még borzasztó sok a kérdőjel...!

Nyugati-Konferencia
Íme a nyugati-konferencia utolsó fordulója:
okt. 26. 00:00 Vancouver Whitecaps - Houston Dynamo
okt. 26. 00:00 FC Dallas - San Jose Earthquakes
okt. 26. 00:00 Portland Timbers - Colorado Rapids
okt. 26. 00:00 Kansas - L. A. Galaxy
okt. 26. 00:00 Seattle Sounders - Real Salt Lake

Ahogyan az látható, a mérkőzéseket egy időpontban rendezik, hat csapat neve mellett van kérdőjel, s négynek már eldőlt a sorsa! A Colorado, a Houston és a Real Salt Lake számára az alapszakasz vége jelenti a végállomást, utóbbi együttes hét év után nem került a legjobb tizenkettő közé. Mindegyik konferenciában van két erőnyerő hely, ez az elsőnek és a másodiknak jár. Ezen csapatok, az egyenes kieséses szakasz első párharcát kihagyják, s csak utána kapcsolódnak vissza a küzdelmekbe. Az FC Dallas már biztos erőnyerő, míg a másik kiléte kérdéses, még öt csapatnak is esélye van rá. A Los Angeles helye biztos a rájátszásban, jelenleg ők állnak a másik erőnyerő helyen, sorsuk a saját kezükben. A mögöttük lévő öt csapat pedig az életéért küzd. A Vancouver, Portland, Seattle, Sporting, San Jose ötösből, egynek véget ér a szezonja. A variációk száma még roppant nagy, akinek van kedve, nézen a cikk végén a tabellára és a meccssorra, s matekozzon kicsit.

Nyugati-konferencia: (zárójelben a helyek száma)
Erőnyerő (2): FC Dallas, ???
Biztos rájátszást résztvevő (4): FC Dallas, Los Angeles Galaxy, ???, ???, ???, ???
Biztos búcsúzó (4): Houston Dynamo, Real Salt Lake, Colorado Rapids, ???

Keleti-Konferencia:
Íme a keleti-konferencia utolsó fordulója:
okt. 25. 22:00 New York City - New England
okt. 25. 22:00 Philadelphia - Orlando City
okt. 25. 22:00 Chicago Fire - New York Red Bulls
okt. 25. 22:00 Columbus Crew - D.C. United
okt. 25. 22:00 Montreal Impact - Toronto FC

Keleten kicsit letisztultabb a helyzet, mint nyugaton, ugyanis hatból öt csapat kiléte már letisztázott a rájátszásban, immáron csak az a kérdés, hogy a New England Revolution, vagy az Orlando City számára folytatódik a szezon. Ám úgy fest, hogy hiábavaló volt az Orlando nagy hajrája, előbbinek egy pont is elég a továbbjutáshoz, tehát Kakáéknak nem saját kezükben van a sorsul. Ráadásul a gólkülönbség rangsorol pontegyenlőség esetén, ebben pedig a Revolutino sokkalta jobb. Avagy ez már csak matematikai esély. Nagy azonban a harc a konferencia második helyéért, mely erőnyerő pozíciót ér. Erre négyen is pályáznak, a Toronto, a Montreal, a Columbus és a DC United. Előbbi és utóbbi kettő egymás ellen játszik. A Torontónak és a Montreálnak csak akkor van esélye, ha a másik meccsen döntetlen születik. Tehát a DC United és a Crew meccs győztese lesz a második erőnyerő, döntetlen esetén előléphet az imént említett két csapat.

Keleti-konferencia: (zárójelben a helyek száma)
Erőnyerő (2): New Yokr Red Bulls, ???
Biztos rájátszást résztvevő (4): New York Red Bulls, DC United, Columbus Crew, Toronto FC, Montreal, ???
Biztos búcsúzó (4): Chicago Fire, Philadelphia, New York City, ???

Ami a góllövőlista élmezőnyét illeti, az is elfog dőlni, hogy ki lesz az alapszakasz nyertese, Kamara és Giovinco egyaránt 22 találatot számlál, míg Keane 19-nél jár. S, hogy az MLS 2015-ös kiírása végén kinek a neve mellé kerülhet a nívós elismerés!? Nos, az imént említett három labdarúgó csapata biztosan folytatja, így még gyűjtögethetik a gólokat, amíg ki nem esnek. Az egyaránt 17 gólos David Villa és Larin (minden bizonnyal, hiszen Orlando játékos) számára befejeződik a szezon. Wondolowski neve mellett még ott a kérdőjel, a tavalyi gólkirály Wright-Phillips azonban folytathatja, ám 16 gólos, elég nagy a lemaradása. Hátrébb már nem igen érdemes tekinteni. Aztán sosem lehet tudni...!

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew), Giovinco (Toronto FC) – 22 gól 
3. Keane (Los Angeles Galaxy) – 19 gól
4. David Villa (New York City), Larin (Orlando City)  – 17 gól
6. Wondolowski (San Jose Earthquakes), Wright-Phillips (New York Red Bulls) – 16 gól
8. Martins (Seattle Sounders), Adi (Portland Timbers) – 15 gól
10. Altidore (Toronto FC)  12 gól
11. Bruin (Houston Dynamo), Dwyer (Sporting Kansas City) – 11 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám