2015. június 19., péntek

Priskin külföldre szerződött, megvan új klubja - hivatalos

Új fejezet kezdődik Priskint Tamás karrierjében a válogatott támadó tavaly még Győrben rúgta a bőrt, most pedig egy évnyi itthonlét után újfent légiósnak áll. A szlovák bajnokság tavalyi harmadik helyezettje a Slovan Bratislava hivatalos honlapján jelentette be a megállapodást. 

A 28 esztendős gólfelelős igazi vándormadárnak számít, a honi futballt elhagyva hamar Angliába szerződött, ahol hat klub mezét is magára öltötte. Ezt követően egy rideg orosz kaland vette kezdetét, majd Ausztriában és Izraelben is megmutathatta tudását Tamás, mielőtt tavaly visszatért Győrbe, ahonnan indult egykoron. Bizonyára mindenki tisztában van a győri történésekkel, így nem volt titok, hogy ahogyan sokan mások, úgy Priskin is új klubot keres magának. Meg is találta a Slovan Bratislava lett az, mellyel három esztendős szerződést köt. A klub tájékoztatása szerint mmár csak pár apróság hiányzik, s a felek alá is írják a papírokat.

Priskin egyébként már egy ideje a szlovák klubnál tréningezik, sőt, már edzőmeccsen is bemutatkozott,  a román Concordia Chiajna elleni 3-2-es győzelem alkalmával egy félidőt volt a pályán.

A Slovan bajnoki harmadik helyezésével indulási jogot nyert az Európa Liga selejtezősorozatában. Ami pedig a támadósort illeti, Robert Vittek lesz az ékpárja.

Őszi Ádám


"Annyit üzennék, hogy mi győzni megyünk Indianapolisba.." - exkluzív interjú

Sallói Dániel a Sporting Kansas City U18-as csapatának házi gólkirálya immáron friss vízummal visszatért az Egyesült Államokba, s karrierjének egyik legfontosabb mérföldkövére készül csapattársaival. Az SKC bejutott a bajnoki rájátszásba, melyet június 23 és 26 között rendeznek. Három ellenfél, három mérkőzés és csak a legjobb juthat tovább, avagy Dani exkluzív interjút adott a FociClub.hu-nak. 

- Csapatod utolsó alapszakasz mérkőzésén nem játszottál, ha jól tudom hazatértél egy rövid látogatásra! Milyen volt hazatérni, újra magyaros ízeket enni?

- Igen, sajnos a vízumom miatt köteles voltam elhagyni az országot, hiszen pont az utolsó meccsünk előtt járt le. Nagyon jó érzés volt hazamenni. Láthattam a családomat, a magyar barátaimmal lehettem és azért jó volt otthon lenni 10 hónap után. Hiányoztak az ételek is és természetesen, hogy Budapesten sétálgassak. Hiába éreztem remekül magam Amerikában, azért otthon lenni mindig más.

- A rájátszásban a New York Red Bulls, a Chicago Fire és a BW Gottschee Academy lesz az ellenfeletek. Menjünk végig egyesével a csapatokon, melyikükről mit lehet tudni? 

- Mindegyik mérkőzés nagyon nehéz lesz. Ezek a legjobb csapatok az országban.

A New York Red Bulls megnyerte a saját bajnokságát. Góllövőjük 16 gólig jutott és már bemutatkozott többször is a Red Bulls második csapatában. Negyedik playoffs pozíciót érték el ami nem kis teljesítmény.

A Chicago Fire ugyanúgy megnyerte a saját bajnokságát. Három-négy utánpótlás válogatott játékossal rendelkeznek. Csatáruk, Ryan Sierakowski 21 gólt lőtt idén.

A BW Gottschee Academy a Red Bulls mögött a 2. helyen végzett. Velük már játszottunk télen Floridában, ahol 2-1 kikaptunk. Akkor nem éreztem őket annyira jónak, szerintem csak nem volt szerencsénk azon a meccsen. Remélem jövőhéten sikerül visszavágnunk.

- A sorsolást és a mezőnyt figyelembe véve milyen erősségű kvartettbe kerültetek? 

- Három MLS csapat van a csoportunkban ami miatt az egyik legerősebb csoportnak igérkezik. Az E csoport tűnik még nagyon erősnek a miénk mellett ahol a Montreal Impact FC, Kendall SC, LA Galaxy, Philadelphia Union játszik majd egymással. Én, személy szerint örülök, hogy ilyen csoportot kaptunk mert neves csapatokkal játszhatunk és minden meccsen bebizonyíthatjuk, hogy mi vagyunk a legjobbak.

- Mi a célkitűzés a csapat részéről és mi lehet a realitás? 

- Természetesen a célkitűzés, hogy továbbjussunk. Csak az első helyezett csapat jut tovább. Mindenkivel egy meccset játszunk tehát szerintem a három meccs alatt 5 pont lehet a realitás de sajnos az valószínűleg nem lenne elég a továbbjutáshoz. Egy vereséggel már kieshetünk, úgyhogy minden meccs döntőnek bizonyul.

- Te vagy a Sporting Kansas City házi gólkirálya, nyilván külön készülnek rád az ellenfelek! Nyilván nem fogják olvasni ezeket a sorokat, de mit üzensz nekik?

- Nagyon jól sikerült ez az évem és tökéletesen szeretném lezárni. Ezen a három meccsen is a maximumot fogom adni, gólokat szeretnék rúgni és csapatként megnyerni a csoportunkat. Annyit üzennék, hogy mi győzni megyünk Indianapolisba és bebizonyítani, hogy nem véletlen vagyunk ott ahol!

A Sporting Kansas City Indianába utazik, s a Grand Park Westfielden küzd majd meg ellenfeleivel.

Ellenfelek/Menetrend:
Június 23. Chicago Fire
Június 24. New York Red Bulls
Június 26. BW Gottschee Academy

A FociClub.hu minden eredményről beszámol majd, és Sallói Dániellel is tartjuk a kapcsolatot, így első kézből kapjuk az élménybeszámolót.

Végezetül pedig íme a rájátszás mezőnye, nyolc csoportban 32 együttes, melyek közül csupán a csoportelsők jutnak majd tovább. A rendszer nem oda-visszavágón alapul, a felek egy-egy mérkőzést játszanak egymással.


Őszi Ádám

Suarez sorsára juthat Dempsey a Seattle vezére

Jól kicseszett önmagával, klubcsapatával és hazája nemezeit csapatával is Clint Dempsey a Seattle Sounders kiválósága, avagy hosszú eltiltás elé néz a 112-szeres amerikai válogatott támadó. Suarezi magaslatok...! 

Hétvégén a Portland Timbers elleni kupamérkőzés hosszabbításában szakadt el a cérna a 32 esztendős klasszisnál, aki csapattársa kiállítását kifogásolta a játékvezetőnél. A szavakat tettek is kísérték, a spori jegyzetfüzete darabokban hullott a földre, ezt követően pedig Dempsey számára is villant a piros. Az eset mellett nem lehet csak úgy tovaszaladni, ilyen kihágás esetén súlyos szabályok sújtják a tettest az Amerikai Labdarúgó Szövetség (US Soccer) érvényben lévő szabályzata szerint.

Habár hivatalos döntés még nem született Dempsey ügyében, ám borítékolható, hogy három hónapos eltiltás vár rá, így szeptember 16-ig nem szerepelhet az MLS-ben és ami még ennél is fontosabb, az eltiltás a válogatottban való szereplésre is szólhat, melynek következtében az amerikai csapat nélküle utazhat meg a CONCACAF Aranykupára, mely nemsokára kezdetét veszi.

Dempsey felveheti a kapcsolatot sorstársával az FC Barcelona uruguayi klasszisával, s érdeklődhet, hogy miként is lehet kibírni egy ilyen eltiltást. Suarez a világbajnokságot követően került a maródiak listájára, bizonyára mindenki emlékszik a történelmi harapásra. 

Őszi Ádám

US Open Kupa: Sorsoltak! - Íme a nyolcaddöntő párosítása

Az Egyesült Államokban megtartották az US Open Kupa nyolcaddöntőinek sorsolását, s egyben a döntőig vezető ágak is kialakultak. A Németh Krisztiánt is foglalkoztató Sporting Kansas City mondhatni jó sorsolást kapott, ráadásul hazai környezetben játszhatnak majd.

Sláger gyanús mérkőzésnek számít a New York Red Bulls és a Raúlt is foglalkoztató második vonalbéli New York Cosmos összecsapása, míg a legnagyobb derbinek a San Jose Eartquakes és a Los Angeles Galaxy összecsapása számít. A mezőny egyetlen harmadosztályú csapata a Chatlotte Independence a Chicago Fire vendége lesz.

A mérkőzéseket június 30-án, illetve július 1-én bonyolítják le, a negyeddöntőkre pedig július 21-22-én kerül majd sor. 

A nyolcaddöntőben:
New York Red Bulls - New York Cosmos
Philodelpiha Union - DC United
Chicago Fire - Charlotte Independence
Orlando City - Columbus Crew
Sporting Kansas City - FC Dallas
Houston Dynamo - Colorado Rapids
Real Salt Lake - Portland Timbers
San Jose Earthquakes - Los Angeles Galaxy

A negyeddöntőben:
New York Red Bulls - New York Cosmos / Philodelpiha Union - DC United
Chicago Fire - Charlotte Independence / Orlando City - Columbus Crew
Sporting Kansas City - FC Dallas / Houston Dynamo - Colorado Rapids
Real Salt Lake - Portland Timbers / San Jose Earthquakes - Los Angeles Galaxy

Őszi Ádám

Copa America: Peru győzelmével feje tetejére állt a C-csoport

Amorebieta kiállítása sok volt Venezuela számára! Keresztbeverés alakult ki a 'C' jelű kvartettben, avagy Peru is megszerezte első győzelmét, így mind a négy válogatott három pontot gyűjtött két forduló alatt. A lehetőségek skálája tehát teljesen nyitott egy karikával a  csoportküzdelmek vége előtt. 

Peru - Venezuela 1-0 (0-0)
Helyszín: Estadio Elías Figueroa; Vezette: Raúl Orosco (bolíviai)
Gólszerzők: Pizzaro (72.) ill. -
Sárga: Ballon (35.), Lobaton (37.), Pizzaro (69.) ill. Cichero (88.)
Kiállítás: - ill. Amorebieta (29.)

Peru: Gallese - Advincula, Ascues, Zambrano, J. Vargas - J. Sanchez, Ballon, Lobaton (Y. Reina 46.), Cueva (Hurtado 84.) - Pizzaro (Yotun 89.), Guerrero. Kapitány: Gareca

Venezuela: Baroja - Amorebieta, Tunez, Vizcarrondo, Rosales - Seijas (Miku 82.), Rincon, Guerra, Arango (J. Martinez 73.), R. Vargas (Cichero 38.) - Rondon. Kapitány: Sanvicente

Ha tegnap Paraguay és Jamaika összecsapására azt mondtuk, hogy unalmas és színvonaltalan, akkor mit mondjuk erre a találkozóra!? Jó ütemben kezdtek a felek, ám a játékvezető csúnyán belenyúlt a mérkőzésbe. Amorebieta kiállítása a 29. percben igen erős ítéletnek tűnt, ugyanis a visszarántást követően az ellenfelét átugrani igyekvő játékos ha csak picit is de stoplival elcsípte ellenfele lábát, a peruinak pedig nem is kellett több egy jókora fetrengéshez. Ha fájt, ha nem, szándékosságot felfedezni nem lehet az esetben, így véleményem szerint a játékvezető belenyúlt a meccsbe. Venezuelának a kiállításig két lövési kísérlete volt, a 7. percben Rondon lökete még veszélyesnek is aposztrofálható, ám ezt követően nem hogy kaput nem talált, de lövési kísérletet sem tudott felmutatni Sanvicente csapata. Nem mintha Peru jobban ütötte volna a vasat, igaz mezőnyfölényben játszottak, de kósza kísérleteken kívül sok ordas helyzetet nem jegyezhettünk fel.

A mezőnyfölény és az emberhátrány azonban a második játékrészben góllá érett, avagy még mindig él a szabály, miszerint jó az öreg a háznál. A 72. percben Claudio Pizzaro vette be Baroja kapuját, s mint később kiderült ez a gól három pontot hozott és reményt csalt a perui szurkolók szívébe.

Az utolsó minden eldöntő csoportkörben Peru nemezti csapata Kolumbiával mérkőzik meg, míg a Brazília a továbbjutást Venezuela ellenében harcolhatja ki. Izgalmakban nem lesz hiány, az garantálható. A két nagy kezében még mindig ott van saját sorsa, ám aligha számítottak sokan erre a felállásra a tornát megelőzően.

A C-csoport állása:
1. Peru 3 pont (2:2)
2. Brazília 3 pont (2:2)
3. Venezuela 3 pont (1:1)
4. Kolumbia 3 pont (1:1)

A folytatásban:
jún. 19. 23:00 Mexikó - Ecuador
jún. 20. 01:30 Chile - Bolívia

A góllövőlista élmezőnye:
1. Vidal (Chile) - 3 gól
2. Vargas (Chile), Vuoso (Mexikó), Agüero (Argentína) - 2 gól

Őszi Ádám