2015. március 13., péntek

Mourinho és a beé plántált bizalom

Nagy a bizalom Jose Mourinho iránt a Stamford Bridgen, ha hinni lehet az angol sajtónak, a portugál tréner új szerződést kap a Bajnokok Ligája kiesést követően. 

Úgy tűnik, a kudarc és a sok kritika ellenére Roman Abramovic bízik a csapat vezetőedzőjében és tetszik neki a csapat által képviselt, a futballszurkolók nagy része által kritizált taktika. Avagy mindegy, hogy hogyan, csak eredményesen.

A Special One szerződése jelenlegi állapotában 2017-ig érvényes, a hírek szerint pedig új négy esztendőre szóló kontraktussal szeretnék aláírni a trénerrel, melynek értelmében 2019 nyaráig lehet a londoni kékek vezetőedzője.

A Chelsea fantasztikus játékoskerettel rendelkezik, ám a mutatott játék sokszor demoralizáló. Mindenkinek a fejében él a defenzív futball, a kósza kontratámadásokra épülő játék, melynek immáron elnevezése is van: Chelsea-busz! Sokszor eredményes, ám a közönséget ki nem szolgáló szisztéma, antifutballként emlegetik, mely erőszakos, pályán megnyilvánuló, olykor hisztibe és színészkedésbe átcsapó stílust gyakorol. Ha pedig ez nem lenne elég, Mourinho pszichológiai fegyverként rendre a játékvezetéssel foglalkozik... (Ezen eszme nem a mi szubjektív véleményünk, hanem a futballtársadalomban kialakult kép, a szurkolók gondolata)

Őszi Ádám

Europa Liga: Simán nyerte a spanyol derbit a címvédő

A legjobb tizenhat csapat között immáron csak kettő spanyol maradt talpon, ez az előző évekhez képest nagy visszaesés, ráadásul ezen két gárdát a Villarealt és a címvédő Sevillát egy párharcba irányította a sors. Biztos tehát, hogy lesz spanyol csapat a legjobb nyolcban, mostanra pedig az is nagyon valószínűvé vált, hogy a címvédő Sevilla lesz az. 

Villareal - Sevilla 1-3 (0-2)
Helyszín: Estadio El Madrigal
Vezette: Daniele Orsato
Gólszerzők: Vietto (48.)  ill. Vitolo (1.), Mbia (26.), Gameiro (50.)
Sárga lap: Costa (21.), Gomez (35.), Campbell (67.) ill. Krychowiak (9.), Vidal (50.)
Kiállítás: - ill. -

Villareal: Asenjo - Gaspar, Musacchio (Dorado 84.), Bailly, Costa - Gomez (Campbell 46.), Trigueros, Dos Saontos, Cheryshev - Uche (Moreno 68.), Vietto. Vezetőedző: Marcelino

Sevilla: Rico - Tremoulinas, Carrico, Pareja, Figueiras - Krychowiak, Mbia, Vitolo (Reyes 78.), Iborra (Banega 75.), Vidal - Gameiro (Bacca 64.). Vezetőedző: Emery

Legjobb gólvágója Bacca, csak a kispadon kapott helyet  a vendégeknek, Emery mester Gameiro számára szavazott bizalmat a kezdőbe. Sokan talán még a televízió elé sem érkeztek meg a sörrel és a ropogtatni valóval, egy perc sem tellett el, s a címvédőnek már meg is volt az idegenben szerzett gólja Vitolo révén Gameiro átadását követően. nem szeppent meg a hazai csapat, igaz a leányzó fekvése így más lett, a középkezdést követően Vitolo rúgott htalmas kapufát, gólörömmel együtt, igen mozgalmas 90 másodperccel kezdtek a felek. A Villareal ragadta magához a kezdeményezést, ellenben a Sevilla remek és életveszélyes kontratámadásokat tudott vezetni. A 24. percben aztán tüzijáték volt Rico kapuja előtt, ekőőbb Vietto, majd Musachio egalizálhatott volna, előbb Rico védett, majd utóbbi tévesztett. A kihagyott helyzetek azonban megbosszulták önmagukat két perccel később a túloldalon újfent rezgett a háló, Mbia nyakában lógtak a Sevilla játékosai. A mérkőzés kis híján az első félidőben eldőlt, Vidal a 40. percben a keresztlécet forgácsolta, így nem lett három a félidő előtt, ahogyan a szépítés sem született meg az utolsó pillanatokban Vietto hibázott.

A fordulást követően aztán ismételten felpörögtek az események, Vietto talált a kapuba, majd hosszas tanakodás után a játékvezető a kezdőpontra mutatott. A Sevilla játékosok lest reklamáltak, ám az asszisztens jól látta, Vittolo nem volt lesen, sőt, az egyik védekező játékos kézzel is találkozott a labdával, így akár büntető is lehetett volna. Arról, hogy sokáig ne csörgedezzen a remény a Villareal szurkolók ereiben Gameiro gondoskodott, két perc sem telt el, s Asanjo mögött volt a hálóban a labda. A harmadik gól után szinte csak a hazaiaknak voltak nagy helyzeteik, a Sevilla kényelmesbe kapcsolt, idegenben szerzett két gólos előnyt, úgy, hogy hármat gurított. Persze a párharc még nem dőlt el, de az esélyek gyökeresen megváltoztak...

Őszi Ádám