2015. szeptember 8., kedd

Eb-selejtező: Nyögvenyelős spanyol siker!

Kedden folytatódtak, de úgy is mondhatjuk, hogy lezárultak a szeptemberi selejtezők a jövő évi kontinenstornára. A 'C' jelű kvartettben a 8. fordulót rendezték, a spanyolok nyögvenyelős győzelmet arattak idegenben, míg a szomszédvári rangadón nem született gól, ez pedig a szlovákok malmára hajtja jelenleg a vizet. Luxemburg kikapott, de újfent helytállt. 

Macedónia - Spanyolország 0-1 (0-1)
Helyszín: Philip II Aréna (Szkopje); Vezette: Paolo Tagliavonto  (olasz)
Gólszerzők: ill.  Mata (8.)
Sárga: Petrovikj (33.) ill.  Diego Costa (30.), Busquets (47.)
Kiállítás: ill.  -

Macedónia: Pacovski - Brdarovski, Sikov, Ristevski, Zhuta - Gligorov, Petrovikj, Radeski (Ibraimi 85.), Hasani, Askovski (Bardi 77.) - Ivanovski (Trajkovski 69.). Kapitány: Ljubinko Drulović

Spanyolország: De Gea - Bernat, Ramos, Pique, Carvajal - Busquets, Isco (Iniesta 78.), Cazorla (Koke 68.) - David Silva, Mata, Diego Costa (Paco 61.). Kapitány: Vicente del Bosque

Láttunk már ennél sokkalta jobb mutatványt is a spanyol nemzeti csapattól. A labdabirtoklás rendben volt, ám sok elégedettségre nem lehet oka Vicente del Bosque szövetségi kapitánynak. Macedónia kaput találó lövést sem tudott felmutatni, sőt kísérletből is csak párat. A spanyolok sem voltak sokkal ütősebbek a kapu előtt, unalmas edzőmeccs szaga volt a történetnek. Gyors gólt, de milyen!? (KATT és nézd meg) Mata zseniális helyzetfelismerése, avagy csak egy lecsúszott labda, egy potyagól, melyet öngólként is el lehet könyvelni. Győzelmével a spanyol gárda még nem kvalifikálta magát, de gyakorlatilag fél lábbal már Franciaországban érezheti magát. Azt pedig, hogy repjegyet váltanak, vagy buszra ülnek, legyen majd az ő dolguk. Szomszédlátogatás a küszöbön...!

Fehéroroszország - Luxemburg 2-0 (1-0)
G: Gordejchuk (34., 62.) ill. -

Hol vannak már azok az idők, amikor Luxemburg ellen mindenki biztosra mehetett!? Noha a fehérorosz válogatott ezúttal behúzta a meccset, közel sem volt olyan egyértelmű a találkozó, mint azt az eredmény mutatja. A két gárda tét nélkül futott neki a találkozóra, immáron a vb-selejtezőkre építhetik a csapatot, ugyanis ebben a csoportban már lecsúsztak a továbbjutás lehetőségéről. A BATE Boriszov fiatal támadója Gordejchuk elemében volt, duplázni tudott, ám ha a statisztikákra ránézünk, hatalmas fölényt nem olvashatunk le. A két csapat tavaly 1-1-es döntetlent játszott, a visszavágás sikerült.

Szlovákia - Ukrajna 0-0 (0-0)

Nem bírt egymással a szlovák és az ukrán nemzeti csapat a szomszédvári rangadón Zsolnán. Ezáltal még semmi nem dőlt el, ám úgy fest, hogy Ukrajna a pótselejtező felé tendál, sorsukat most vehették volna a saját kezükbe, ám ehhez győzniük kellett volna. A lehetőség meglett volna rá, ám  Kozacik lehúzta a rolót.

Íme a 'C' jelű kvartett állása a 8. forduló után:


Őszi Ádám

Suarez elárulta mi az MSN sikerességének titka!

Az FC Barcelona uruguayi támadója a La Vanguardiának őszintén beszélt arról, hogy miben rejlik a rettegett trió Lionel Messi - Luis Suarez - Neymar (MSN) sikeressége, s arra is kitért, mennyire fáj a számára a válogatottból való eltiltás. Vétkezett, de nem doppingolt, a büntetés súlya mégis olyan...! 

A 2014/2015-ös szezon Luis Suarez nélkül indult, az uruguayi ugyanis a világbajnokságon harapott, így nem csak a válogatott, hanem a klubfutball is megsínylette tettét. Ennek ellenére remekül csatlakozott be a katalán sztárgárdába az eltiltás lejárta után, s 25 gól mellett 21 gólpasszal segítette csapatát, míg a támadótrió az MSN 122 gólig jutott. Mi lett volna, ha az elejétől játszhat Suarez...!?

A sikeresség kulcsát sokan keresik, Suarez azonban elárulta, hogy miről van szó - "Közös célunk van, trófeákat nyerni a Barcelonával. A kapcsolatunk a pályán és azon kívül is kiváló. Mindannyian tudjuk, hogy Messi a legjobb. Egyikünk sem próbál a helyére lépni vagy überelni őt. Nincs közöttünk féltékenység, ez a kulcs. Egy csapat vagyunk, nem versenyzünk egymással. Ha azért harcolnánk, hogy a legjobbak legyünk a csapatban, abból semmi jó nem sülne ki!" - a recept tehát ilyen egyszerű, ám ezt nem sokan gondolták, hogy három ekkora egyéniség, mint Messi, Suarez és NEymar majd megfér egy csárdában. 

Ami pedig a válogatottban való szereplést, illetve nem szereplést illeti - "Nagyon hiányzik a válogatott foci. A visszatérésemkor már két éve leszek távol a válogatottól, ez érthetetlenül sok. Ez olyan mértékű büntetés, mintha doppingoltam volna, és ez nagyon fáj nekem" - mint ismeretes Chiellini megharapása miatt sínylődik ilyen sokáig Suarez.

Őszi Ádám

Barca: Sérülés nehezíti a katalánok dolgát a derbi előtt

Rangadó vár az FC Barcelona labdarúgócsapatára hétvégén, a katalánok idegenben mérettetnek meg az Atletico Madrid otthonában. Luis Enrique azonban nem számíthat minden játékosára, avagy nagy lehetőség előtt áll Ter Stegen. 

A katalán klub kedden hivatalos honlapján tudatta, hogy vádlisérülést szenvedett Claudio Bravo. A chilei kapuvédő a bajnokságban védhette ezidáig a katalánok kapuját, míg a német Ter Stegen a kupaporondon vigasztalódhatott. A tájékoztatóban jelzik, a sérülés mértéke és a kihagyandó idő még nem ismeretes, ám az szinte biztos, hogy Bravo hétvégén a Matracosok elleni rangaadón nem léphet pályára. 

Ter Stegen előtt így bizonyítási lehetőség nyílhat a bajnokságban is, ám nem lesz könnyű dolga, a Vicente Calderónból nem sok csapat távozik három ponttal, s érintetlen hálóval. 

Ami pedig Enrique mester problémáit illeti, a szakvezető még izgulhat, ugyanis számos játékosa még a nemzeti csapatnál van, a keddi nap folyamán még pályára lép Spanyolország, Brazília és Argentína egyaránt. 

Őszi Ádám