2015. október 16., péntek

Lecsapott a tizenegyesölő, ám ez is kevés volt a Dortmund ellen

A Bayern München ellen vereséget és a válogatott szünetet követően győzelemmel tért vissza a Borussia Dortmund labdarúgócsapata a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 9. fordulójának péntek esti nyitányán. Bár a tizenegyesölő Karius ismételten lecsapott, ez is kevés volt, a vendégek nullázva hozták le a találkozót. 

Mainz - Borussia Dortmund 0-2 (0-1)
Helyszín: Coface Aréna ; Vezette: Tobias Stieler
Gólszerzők: - ill. Reus (18.), Mkhitaryan (83.)
Sárga: Samperio (59.), Brosinski (68.) ill. Mkhitaryan (10.)
Kiállítás: - ill. -

Mainz: Karius - Brosinski, Bungert, Bell, Bengston - Baumgartlinger, Latza (Serdar 85.), Samperio (Klement 70.), Malli, De Blasis - Muto (Niederlechner 84.). Vezetőedző: Schmidt

Dortmund: Burki - Park, Hummels, Papastathopoulos, Ginter - Weigl, Gündogan, Mkhitaryan, Kagawa (Castro 83.), Reus (Bender 79.) - Aubameyang (Ramos 89.). Vezetőedző: Tuchel

Thomas Tuchel számára roppant pikáns volt a találkozó, ugyanis nyáron távozott a Mainz éléről nyolc esztendő után, s vette át a Dortmundot. Füttyszóról szó sem lehetett, a trénert hatalmas tisztelet övezi a Coface Aréna lelátóján, avagy előttem az utódom, "tanítványa' Schmidt a "mestere" ellen küldhette pályára csapatát a Mainz legjobbjait.Persze voltak változások a hazai csapat háza táján, de a játékosok legtöbbjét Tuchel velejéig ismeri, így nagy kérdőjel volt, hogy ezt a BVB miként tudja majd kamatoztatni, ha egyáltalán tudja.

1. félidő: Nagy hazai lehetőséggel kezdődött a mérkőzés, a 8. percben Muto tornáztatta meg Gintert, aki azonban jelezte, ott van a gólvonalon, s nem csak egy darabot takar ki a kapuból. Negyed óra elteltével, aztán a vendégek is éledeztek, Gündogan és Reus is igencsak ficánkolt, de Mkhitaryan és Aubameyang körül is ott motoszkált a gól lehetősége. A 18. minutumban aztán Karius mögött a hálóban kötött ki a labda, Aubameyang hozta ziccerbe Reust, aki köszönte a lehetőséget és megszerezte a vezetést a vendégek számára. A gól után a Mainz némileg többet birtokolta a labdát, ám hatalmas ziccert nem jegyezhettünk fel, kósza kísérletek azonban akadtak, mind a két oldalon. Az első félidő ráadásában Reus tört be a tizenhatoson belülre, s lőhetett jó pozícióból, ám egy blokkolni igyekvő láb célt ért, így soha nem tudjuk meg, hogy a labda milyen végutat mutatott volna.

2. félidő: A fordulást követően gyorsan megduplázhatta volna előnyét a Dortmund, egy a bíró által könnyedén befújt büntető (nem volt az, meggyőződésünk), mögé állt Reus, ám a tizenegyesölő Karius ismét lecsapott, olvasta a támadó gondolatait, s bravúrosan védett. A mainzi kapuvédő idén a negyediket védte ki, többek között Huntelaar és Thomas Müller bicskája is a hálóőrbe törött. A kihagyott tizenegyes után Joo-Ho Park a BVB védője eresztett el egy távoli löketet, s bizony nem sokkal tévesztett célt. A túloldalon aztán az 59. percben Burki tette a dolgát, újabb párharcot nyert meg a hazai támadóval Mutoval szemben. Meccslabdának is mondhatjuk, abagy a 63. minutumban Kagawa ajtó ablak helyzetben volt, már csak Karius volt a labda és a háló között, ám lövése csúnyán elkerülte a kaput...! A 71. percben nagy lehetőséget kapott a Mainz, szabadrúgás 21 méterről, a labda pedig a sorfalon halt el. Ezt követően érezhetően fellazult a hazaiak védelme, sorjáztak a dortmundi kontrák és a lövések. A 83. percben pedig pont került a történet végére, Aubameyang fülelt le egy passzt, tálalt az érkező Mkhitaryan elé, aki eltolta a labdát a kapus mellett, s a hálóba lőtt. Nyert a Dortmund, így továbbra is őrzi második pozícióját, s lesi, hogy nem-e botlik a Bayern München.

Őszi Ádám

Kiütéssel nyerte meg a legnagyobb ukrán derbit a Shakhtar

Ukrajna függetlenedése, s a liga 1992-es létrejötte óta, csupán az első bajnoki kiírásban fordult az elő, hogy ne a Dinamo Kijev, vagy a Shakhatar Donetsk labdarúgóinak a nyakában lógott a bajnoki arany a szezon végén. Úgy fest, ez idén sem lesz másként, kijevi győzelmével a Shakhtar ugyanis pontszámban beérte a forduló előtt éllovas riválisát, s a győzelem arányának köszönhetően gólkülönbségben is a fővárosiak fölé kerekedett, s előzött a tabellán. Teixeira ott folytatta ahol abbahagyta, ezúttal sem tudták megfogni a brazilt. 

Ukrainian derby
Dinamo Kijev - Shakhtar Donetsk 0-3 (0-1)
Helyszín: Kijev, Olimpiai Stadoin; Vezette: Abdula
Gólszerzők: - ill. Marlos (40.), Teixeira (59., 67.)
Sárga: Gonzalez (57.), Danilo Silva (78.) ill. Teixeira (3.)
Kiállítás: Gonzalez (89.) ill. .

Dinamo Kijev: Shovkovsky - Danilo Silva, Vida, Dragovic, Antunes - Garmash (Buyalskyy 64.), Sydorchuk, Veloso (Belhanda 72.), Yarmolenko, Gusev (Gonzalez 46.) - Moraes. Vezetőedző: Rebrov

Shakhtar Donetsk: Pyatov - Srna (Dentinho 84.), Kucher, Rakitsky, Goncalves - Fred, Stepanenko, Marlos (Kovalenko 76.), Teixeira, Bernard (Wellington 75.) - Gladkyj. Vezetőedző: Lucescu

A 11. fordulót rendezik a hétvége folyamán az ukrán élvonalban, ám a legjobban mindenki a pénteki nyitányt várta, a Dinamo Kijev és a Shakhtar Donetsk összecsapását, melynek esélyese a hazai és egyben listavezető gárda volt. A felek között három pontos különbség épült ki az első tíz mérkőzés után, ezt péntek este ledolgozta a Shakhtar és jobb gólkülönbségével előzött is. A Dinamo másfélszer annyi gólt kapott, mint az egész szezonban idáig...!

Ahogyan az várható is volt, kiegyenlített küzdelmet hozott a két csapat összecsapása, sok kósza kísérletet nem jegyezhettünk fel egyik oldalon sem, ám a vendégek kegyetlenek voltak, s nagyon jó százalékban használták ki helyzeteiket. Az első felvonás hajrájában Marlos kezdte a gólgyártást, a második félidőben pedig jött a Teixeira-show, a brazil továbbra is szárnyal, s mostani duplájával már 16 bajnoki találatnál jár 11 mérkőzésen. Emellett halkan jegyzem, az Aranycipőért folyó harcban beérte az éllovas Robert Lewandowskit. A folytatásban megőrizte előnyét a vendég "had", míg a hazaiak az utolsó perceket emberhátrányban kényszerültek lejátszani.

Egy kis történelem: A Dinamo Kijev ezidáig 14 alkalommal hódította el a bajnoki aranyat, az első sikertelen szezon után 1992/1993-tól egészen a 2000/2001-es szezonig egyeduralkodója volt a ligának, zsinórban 9 bajnoki címet zsebelt be. Ez idő alatt 6 alkalommal is az ezüstérem jutott a Shakhtar labdarúgóinak, majd jött a fordulat az ezredforduló után. Váltogatták egymást a csapatok a dobogó legfelső fokán, míg nem a 2009/10-es évtől fogva beköszöntött a Shakhtar uralma, tavaly zsinórban öt bajoki cím után ült vissza a Dinamo Kijev a trónra. A Shakhrat összességében 9 bajnoki címet szerzett a rendszerváltás óta, kérdés, hogy idén vajon meglesz-e a tizedik. 

Őszi Ádám