2013. szeptember 3., kedd

Elismerő szavak és gyász Dortmundból: „Csernai Pál évekkel megelőzte a korát”

Mint arról már tegnap beszámoltunk, gyász érte a magyar labdarúgást, ugyanis 80 esztendős korában elhunyt Csernai Pál kiváló labdarúgó és edző. A Dortmund labdarúgócsapata hivatalos oldalán emlékezik meg korábbi szakvezetőjéről és szól elismerően, miközben osztozik a gyászban. 

„Csernai Pál évekkel megelőzte a korát. Számos ötlete ma már a taktika alapját képezi a profi csapatoknál”- emelte ki nyilatkozatában Dr. Reinhard Rauball, a BVB elnöke.

Csernai játékosként a Stuttgart csapatával érte el legnagyobb sikereit, míg a nemzeti csapat mezét kétszer húzhatta magára. Edzőként számtalan helyen megfordult, Dortmundban pedig nem tudta megvalósítani terveit, ugyanis a csapattal a kiesés ellen küzdött akkoriban. Legnagyobb sikereit a Bayern edzőjeként érte el, két ízben ünnepelt bajnoki címet a csapattal, míg egy ízben a BEK-döntőig vezette az együttest. Eredménysorát egy portugál kupa is ékesíti, melyet a Benfica együttesével szerzett. Aktív edzői pályafutását 1995-ben Sopronban hagyta abba.

Íme egy remek ember életpályája számokban, hegszínekben. Nyugodjék békében Csernai Pál!

Junior klubok
? –1952 Csepeli Vasas

Profi klubok
1952–1956 Csepeli Vasas
1956–1958 Karlsruher SC 28 (6)
1958–1959 FC La Chaux-de-Fonds
1959–1965 Stuttgarter Kickers 113 (11)
1965–1966 Blau–Weiss Zürich

Válogatottság
1955 Magyarország 2 (0)

Edzőség
1968–1970 Wacker 04 Berlin
1970–1971 SSV Reutlingen
1971–1972 Belgium Royal Antwerp FC
1977         Eintracht Frankfurt pályaedző
1977–1978 FC Bayern München pályaedző
1978–1983 FC Bayern München
1983–1984 PAOK Szaloniki
1984–1985 SL Benfica
1985–1986 Borussia Dortmund
1987–1988 Fenerbahçe SK
1988         Eintracht Frankfurt
1990         Young Boys Bern
1990–1991 Hertha BSC Berlin
1993–1994 Koreai NDK
1994–1995 EMDSZ Soproni LC

Őszi Ádám

Román-magyar: „Amerika és Szíria készül háborúra, nem mi”

A szurkolók háborúra készülnek, a média pedig csak hergeli a feleket, egyszóval megy a provokáció és a viaskodás a román-magyar vb-selejtező előtt. Van aki azonban másként látja a dolgokat és ezt jó hallani a pénteki meccs előtt. 

A hétfői sajtótájékoztatón Gabriel Torje a román válogatott jobb oldali középpályása próbálta csitítani a kedélyeket és elmondta, hogy nem háborúra készülnek, ez nem jó kifejezés amit sokan használnak. A 23 esztendős román játékossal kapcsolatos hír még, hogy tegnap újra elhagyta olasz együttesét az Udinese csapatát és az Espanyol együttesébe tölti a következő szezont kölcsönben

"Ha az egyéni statisztikákat vagy a piaci értékeket nézzük, akkor mondhatjuk, hogy jobbak a magyarok, de a pályán ez nem fog számítani. Nem beszélnék háborúról vagy történelmi meccsről. Amerika és Szíria készül háborúra, nem mi. Ez csak egy meccs lesz, bár az tény, hogy sok mindenről dönthet, számunkra igen nagy jelentőséggel bír." - mondta Torje a hétfői sajtótájékoztatón

Egy biztos, a magyar csapat tagjaira pokoli hangulat vár majd Bukarestben...

Őszi Ádám

Újpest: megtalálták Balajcza utódját, szerb és belga u-válogatott a klubnál

Az Újpest NB I-es labdarúgócsapata sem tétlenkedett az utolsó napon és két ízben is erősítette a keretet, igaz az egyik megállapodás csupán a szezon végétől lép érvénybe. 

Balajcza Szabolcs immáron 35. életévében jár és a nyáron felvetődött, hogy hamarosan visszatérhet korábbi sikerei helyszínére Kaposvárra. Nos, úgy fest a klub megtalált az utódját, aki a megállapodás értelmében a szezon végén érkezik a fővárosi klubhoz.

Az új kapuvédő nem más, mint a Crena Zvezda szerb utánpótlás válogatott Marko Dmitrovics. A 21 esztendős kapuvédő 9 alkalommal szerepelt a szerb u19-es válogatottban és két ízben az u21-ben. A fialat hálóőr 2010-ben került fel a patinás szerb klub első keretéhez, azonban szerephez még nem jutott. A transfermarkt.de 300 ezer euróra becsli az árát. A transzfert az Újpest hivatalos honlapján jelentette be.

A másik érkező Pierre-Yves Ngawa. A 21 esztendős belga utánpótlás-válogatott védő a Standard Liege csapatától érkezett és kölcsönben szerepel majd a klubnál. A kongói felmenőkkel is rendelkező jobb oldali védő 32 ízben ölthette magára Belgium korosztályos válogatottjaink mezét.

Őszi Ádám

Fergeteges Everton: öt transzfer az utolsó pillanatban!

Az angol Premier League-ben szereplő Everton együttese hivatalos honlapján az átigazolási idő lejárta előtt jelentett be öt hivatalos transzfert. A klub két ízben túladott játékosán, hármat azonban sikerült a klubhoz csábítani. Ezt nevezzük átigazolási hajrának. 

Ahogyan arra mindenki számított Marouane Fellaini a Manchester United labdarúgócsapatában folytatja pályafutását. A transzfer igen csak elhúzódott, a hírek szerint az utolsó pillanatig húzták a felek, ám végül megköttetett, így a hórihorgas belga követte Moyest a Vörös Ördögökhöz. A középpályás új kontraktusa öt esztendőre szól, azaz 2018. nyarán jár majd le. A manchesterieknek igen csak a zsebbe kellett nyúlni, hiszen az Everton 30 millió euró fejében engedte el a csapat motorját.

A másik távozó a 25 esztendős nigériai válogatott támadó Victor Anichebe, aki a West Bromwich Albion csapatában folytatja pályafutását. Az Eveton 6 millió fontot tett zsebre saját nevelésű játékosáért, aki 2017-ig írt alá új csapatánál, ahol Gera Zoltán csapattársa lesz.

Térjünk át jobb vizekre ami az Everton szurkolóit illeti, hiszen mint fentebb említettük azért érkezők is voltak. A Chelsea kölcsönadta egy esztendőre csatártehetségét a belga Romelu Lukakut, aki így játéklehetőséghez jut majd és nem a Chelsea padját koptatja. Azt azonban nem tudni milyen lelki állapotban van a 20 esztendős csatár, hiszen az ő rontott büntetőjével vesztette el az Európai Szuperkupát a londoni klub a Bayern Münchennel szemben. Egy ilyen fiatal játékosra nagy hatással lehet egy ilyen történés.

Moyes utódja Roberto Martínez újabb Wigan játékost hozott magával, James McCarthy személyében. A skót irányító egyértelműen Fellaini helyére, posztjára érkezett, ára pedig igen borsosra sikeredett 13 millió fontért engedte el a Wigan. A piaci értéke egyébként csupán 7,5 millió euróra rúg a 22 esztendős skótnak, aki nagy tehetségnem számít.

Az utolsó érkező a Manchester City együttesét hagyta mögött erre a szezonra. Az angol válogatott Gareth Barry ugyanis kölcsönben érkezett a liverpooli kékekhez.

Őszi Ádám


A Chelsea nemet mondott Ibrahimovicra

Mint arról tegnap már beszámoltunk a PSG igen élénken érdeklődött az utolsó napon Juan Mata iránt és be is próbálkozott egy nem akármilyen ajánlattal. 

Az újgazdag francia együttes olyannyira szerette volna magához édesgetni a spanyol támadót, hogy képesek voltak a hírek szerint felajánlani Zlatan Ibrahimovic játékjogát plusz 11 millió eurót. A Chelsea azonban nemet mondott és megtartotta értékét. 

A másik kútba ment üzlet Coentrao elcsábítása volt, a Real Madrid balhátvédjét a Manchester United vette volna kölcsön egy esztendőre, azonban az üzlet meghiúsult. 

A kérdés csupán annyi, hogy Ibra esetleg magára veszi-e, hogy képes lett volna megválni tőle klubja... 

Őszi Ádám