2014. február 16., vasárnap

Real henger CR7 nélkül

Könnyed győzelmet aratott a Real Madrid a spanyol labdarúgó-bajnokság 24. fordulójának vasárnapi játéknapján, a városi rivális Getafe otthonában. Az utazás "hossza" ezúttal tehát nem okozhatott fáradságot, míg Ronaldo hiánya sem jelentett gondot. A három bajnoki pont azt jelenti, hogy továbbra is második a királyi csapat ugyan annyi pontot számlál, mint a listavezető Barcelona és a jelenleg bronzérmes Atletico. Tovább folytatódik tehát a nüanszok viadala...  

Getafe - Real Madrid 0-3 (0-2)
G: - ill. Jese (5.), Benzema (27.), Modric (66.)
Összességében esélyt sem adott ellenfelének a Real Madrid, mely hamar, már az 5. percben megszerezte a vezetést, így nem kellett görcsössé válnia a csapatnak. A találatot Jese jegyezte, aki Bale átadását követően két védő közt találta meg a rést és lőtte el a labdát a kapu bal oldalába. A 27. percben aztán átírták a hazai eredményjelzőt, miután Di Maria remekbe szabott indítását Benzema váltotta gólra. A két vendég találat között Adrian Calunga mutatott be egy remek egyéni akciót, melynek vége egy blokkoló lábon halt el. A 34. percben aztán Bale próbálkozott, ám pontatlan volt, így nem született meg a harmadik galaktikus gól. A második játékrészre egyetlen találat maradt, ez Modric nevéhez fűződik egy Marcelo passz után. A horvát válogatott irányító nem sokat teketóriázott, 22 méterről eleresztette a lövést, melyre Moya csak késve ért oda, ekkor már a bogyó a hálóval ismerkedett. Győzelmével a Real követte az Atletico Madrid és a Barcelona példáját, a 24. fordulóban mindhárom csapat hozta a kötelezőt. Folytatás egy hét múlva.

Granada - Betis 1-0 (1-0)
G: Piti (31.) ill. -
Kiállítva: D. Benitez (79.) ill. Amaya (90+2.)
Tovább szenved a Betis, mely hétről-hétre közelebb kerül a kieséshez és már-már reménytelen helyzetben vezeti hátulról a spanyol elsőosztályú pontvadászatot. A Granada elleni meccs mondhatni a kötelező győzelem kategóriába kellett volna tartoznia, amennyiben a bennmaradást reális célként kezelik, ez azonban nem így lett. A mérkőzés egyetlen gólját a hazaiak szerezték Piti és Ilori komponálásában. A végjáték igen pirosasra sikeredett, mindkét fél tíz játékossal fejezte be a meccset.

Villareal - Celta Vigo 0-2 (0-0)
G: - ill. Orellana (83.), Nolito (90.)
Péntek este a forduló nyitányán meglepő vereséget szenvedett a Villareal, mely a meccs végén vesztette el a fonalat a Celta ellenében. A meccsre tökéletesen igaz, hogy ilyen, amikor egy sárga tengeralattjáró otthon torpedózza meg önmagát. A hazaiak büntetésre is számíthatnak, ugyanis egy elkeseredett hazai fanatikus könnygázgránátot dobott a vendégek kapuja elé, ez végett a játékvezető megszakította a meccset és kis ideig az öltözőfolyosóra vezényelte a feleket.

Őszi Ádám

FA-kupa: Az Arsenal kilőtte a sorozatból a Liverpoolt

Visszavágott csúfos bajnoki vereségéért az Arsenal, mely vasárnap este az FA-kupa 5. fordulójában elütötte a továbbjutástól a Liverpool gárdáját. A lefújás pillanatában hatalmas volt az öröm az Emiratesben. 

Arsenal - Liverpool 2-1 (1-0)
G: Oxlade-Chamberlain (16.), Podolski (47.) ill. Gerrard (59.-büntető)

Hiába volt több lehetősége és uralta a pálya egyes területeit a a Liverpool, ezen az estén az Arsenal volt a pontosabb együttes, ez pedig két gólt és továbbjutást jelentett a londoniak számára. A 16. percben Oxlade-Chamberlain borzolta a vendégek kedélyeit és ugrasztotta talpra az Emirates közönségét, miután a labdát a Jones mögött tátongó kalitkába juttatta. Webb játékvezető igyekezett csírájában elfojtani a durvaságot, így ennek jegyében az első félidőben öt sárgát is kiosztott.  

A második játékrész rémesen kezdődött vendég szemszögből, ám annál örömtelibben a londoni szurkolóknak, akik a 47. percben ismételten gólt ünnepelhettek. Ezúttal is Oxlade-Chamberlain volt a középpontban, az angol támadó gurította vissza a labdát Podolskinak, aki érkezett és Jones szeme között a kapuba bombázott. Az 59. percben visszatért a remény a vörös szívekbe, ugyanis büntetőhöz jutott a pool, melyet a klubhű veterán középpályás Gerrard a tőle megszokott magabiztossággal értékesített. Hiába ütötte a gyeplőt, s az istrángot egyaránt a vendég együttes, újabb gólt és újrajátszást sem sikerült kiharcolni, így a nyolc közé az "Ágyúsok" léptek. Nem szép dolgo egy játékost okolni, ám mondhatjuk, hogy Sturridge lábában maradt a továbbjutás, az angol csatár sokat hibázott remek helyzetekben.

Nagyot fordult tehát a világ egy hét leforgása alatt, azonban a föld továbbra is gömbölyű, a labda pedig gurul...

Őszi Ádám

FA-kupa: Tovább folytatódik a sheffieldi csoda

Ezúttal sem sikerült megállítani a szebb időket is megélt, jelenleg a harmadik ligában potenciális kiesőjelöltként tengődő Sheffield United csapatát, mely ötödik áldozatát gyűjtötte be, ezzel pedig immáron negyeddöntős. Ott van a legjobb nyolcban az Everton is. 

Sheffield United - Nottingham 3-1 (0-1)
G: Coady (66.), Porter (90.-büntető, 90+2.) ill. Paterson (28.)
Az első fordulóbol indulva, immáron a hatodikra készülve! A Colchester ellen kezdődött, majd a Cambridge az Aston Villa és a Fulham is áldozattá vált. Vasárnap délután a Nottingham szerette volna megtörni a nagy sorozatot, ám ez nem sikerült. Paterson révén még a 28. percben sikerült vezetést szerezni, ám a 66. percben Coady egalizált. Sokáig úgy festett, hogy elkerülhetetlen a döntetlen ám a 90. percben büntetőt ítált a sporttárs, melyet Porter magabiztosan értékesített. Teljesen érthető módon kitámadt gyorsan a Nottingham, ám gólt nem tudott lőni, ellenben a Sheffield, melynek színeiben Porter duplázott.

Everton - Swansea 3-1 (1-1)
G: L. Traore (5.), Naismith (65.), Baines (72.-büntető) ill. De Guzman (16.)
Vágig magabiztos játékot bemutatva múlta felül walesi Premier League riválisát az Everton, mely Traore korai góljával vezetett, ám ekkor még De Guzman válaszolni tudott. A második játékrészben aztán Naismith szerzett vezetést, melyre rákontrázott Baines büntetőből. A liverpooli kékek ott vannak a legjobb nyolcban.

Őszi Ádám

Hármat gurított a Juve, kínos Lazio bukta

Papiforma győzelmet aratott a Juventus a Chievo ellenében, mely nem tudta összehangolni a védekezés és a támadás egyvelegét. Jól húzták a zsugát a kiesőjelöltek, a Catania mondhatni átgázolt a Lazio csapatán, míg a Livorno a Cagliari vendégségét rontotta el. 

Juventus - Chievo 3-1 (2-0)
G: Asamoah (17.), Marchihio (29.), Llorente (58.) ill. Caceres (51.-öngól)
Mondhatni félgőzzel aratott könnyed győzelmet a Juventus mely Asamoah révén a 17. percben vette be először a veronai csapat kapuját. A gólpasszt Llorrente jegyezte,  a a ghánai pedig hatalmas gólt akasztott az Agazzi mögött elterülő hálóba. A 29. percben aztán Marchisio következett, egy távoli szabadrúgást nem tudott fogni, csak kiütni Agazzi, a szemfüles olasz pedig jókor volt jó helyen és lecsapott a kínálkozó lehetőségre. A Chievo nem tudott veszélyes támadásokat vezetni, a csapat ereje kimerült a védekezésben. Ennek ellenére a második félidő elején szépíteni tudtak a vendégek, igaz a gólhoz nem sok közük volt,  ugyanis balszerencsés mozdulattal Caceres a hazaiak uruguayi védőjének neve mellé került a gól. A sovány előny tudatában egy fokozattal feljebb kapcsoltak Conte tanítványai, melynek vége egy Llorente gól lett az 58. percben, miután Pirlo remek labdát varázsolt a spanyol elé. Győzelmével a Juve továbbra is toronymagasan első és csúcsok megdöntésére készülhet a következő fordulókban, míg a Chievo utolsó előtti és kieső.

Catania - Lazio 3-1 (1-1)
G: Izco (1.), Spolli (48.), Perizzi (58.) ill. Mauri (45+1.)
Kínos vereségbe szaladt bele a fővárosi együttes, mely már az első percben hátrányba került Izco révén. Az első játékrész hosszabbításában még Mauri egalizálni tudott, ám a második félidőben nem volt kegyelem, a hazaiak tíz perc leforgása alatt elintézték a meccset, miután Spolli és Petuzzi is eredményes tudott lenni. Győzelmével a Catania egy pontra van a bennmaradást jelentő 17. helytől, míg a Lazio tizedik.

Cagliari - Livorno  1-2 (0-1)
G: Nene (64.) ill. Emerson (44.), Paulinho (53.-büntető)
Kiállítva: Conti (71.) ill. Ceccherini (85.), Benassi (90+1.)
Három gól és három piros, hosszú idő után elmozdult a kiesőzónából a Livorno, mely a Cagliari vendégeként játszotta el a rossz vendég szerepét. Emerson az első féidó hajrájában szerzett vezetést, majd Paulinho büntetőből volt eredményes a második játékrész elején. A hazaiak Nene révén szépítettek, hogy aztán jöhessen az izgalmas végjáték, mely gólt nem, de helyzeteket és kiállításokat szép számmal hozott. Előbb a hazaiak fogyatkoztak meg a 71. percben, ám a Livorno ezt a statisztikai mutatót sem szerette volna elbukni, így a végjátékban kétszer is villant a piros, Ceccherini és Benassi pedig hamarabb vonulhatott az öltözőbe.

Őszi Ádám

Szép gólokkal aratott Napoli siker

Folytatódtak a küzdelmek az olasz labdarúgó-bajnokságban, mely ezen a hétvégén a 24. fordulót tapossa. Vasárnap délután az újonc Sassuolo otthonában vendégszerepelt a Napoli és aratott magabiztos győzelmet. Gálázott a Parma, hat gólos meccsen remizett idegenben az Udinese. 

Sassuolo - Napoli 0-2 (0-1)
G: - ill. Dzemaili (37.), Insigne (56.)
Hamar, már a 8. percben vezetést szerezhettek volna a vendégek, ám Hamsik remekegyéni akcióját egy kapu mellé lőtt labdával fejezte be. A 32. percben Higuain előtt adódott lehetőség, ám az argentin nem tudott túljárni Pegolo eszén. Öt perccel később aztán már Pegole is tehetetlen volt, a második hullámban érkező Dzemaili remek kapáslövést bemutatva juttatta a labdát a kapu jobb alsó sarkába. A második játékrész elején aztán megduplázta előnyét a nápolyi együttes, miután Insigne érkezett remekül és tekert látványosan a jobb felsőbe. Az első komolyabb hazai helyzetet a 69. percben jegyezhettük fel, ám amilyen jó helyzetben találta magát Zaza, annyira elpuskázta azt. A vendégek védelme remekül kikapcsolta Berardit, aki igaándiból helyzetbe sem került. A végjátékban aztán Mertens, Dzemaili és Insigne is gólt szerezhetett volna, ám vagy a pontatlanság, vagy pedig a kapuvédő Pegolo útját állta Benítez fiainak. A Napoli stabilan őrzi harmadik helyét és ott van a két meccsel kevesebbet játszó AS Roma nyakán, míg az újonc bizony-bizony liga utolsó a Catania és a Livorno győzelmét követően. 

Atalanta - Parma 0-4 (0-1)
G: - ill. Molinaro (9.), Benalouane (74.-öngól), Cassano (77.), Schelotto (90+3.)
Idegenben aratott kiütéses győzelmet a Parma, mely Molinaro 9. percben szerzett góljával hamar vezetésre tett szert Bergamóban. Minden hazai próbálkozás hiábavalónak bizonyult, gólt nem sikerült akasztani Mirante kapujába. Hazai játékos azonban jegyzett gólt, a 74. percben Benalouane saját kapuját vette be. Három perccel később aztán Cassano is eredményes tudott lenni, ezzel pedig végképp elkélt a három pont sorsa. A lúd azonban még nem volt elég kövér, a hosszabbítás harmadik percében Schelotto  állította be a végeredményt. Győtelmével a Parma komoly szándékokat jelzett, bizony közel a nemzetközi kupaindulás, míg az Atalanta magabiztos tagja az alsóháznak, ám a kiesés nem fenyegeti.

Genoa - Udinese 3-3 (1-2)
G: Konate (45+1.), Gilardino (69., 79.) ill. Basta (35.), Fernandes (40.), Muriel (48.-büntető)
Kaotikus és egyben izgalmas párharcot vívott egymással a Genoa és az Udinese. A találkozó nem szűkölködött a fordulatokban, sem pedig a gólokban. Az első félidő véghajrája nem a hazaiaknak kedvezett, Basta és Fernandes révén öt perc alatt két gólos előnyt alakított ki az udinei egylet, ám a rendes játékidő utolsó pillanatában egy gól formájában, melyet Konate jegyzett felcsillant a reménysugár. A második félidőben aztán gyorsan elhalványult, ugyanis nem kellett eltelnie három percnek és büntetőből újabb gólt szerzett a vendég gárda Muriel révén. A végjáték aztán Gilardino nevével fonódott össze, a 31 esztendős válogatott csatár előbb a 69., majd a 79. percben is eredményes tudott lenni, mellyel a Genoa nagy nehezen otthon tartott egy bajnoki pontot. 

Őszi Ádám