2013. szeptember 19., csütörtök

Európa Liga: Hengerelt a Fiorentina és a Frankfurt, romjaiban hever a Bordeaux

Óriási elánnal kezdte meg az Európa Liga csoportküzdelmeit a Fiorentina és a Frankfurt, mely egyaránt porrá zúzta ellenfelét és tudatta. A szenvedő felek a Bordeaux és a Pacos Fereirra volt, a vert hadhoz pedig még csatlakozott a román Pandurii is. Legyőzője az ukrán trónkövetelő volt, míg Paulo Sousa Maccabija gól nélküli döntetlent ért el egy nagyon unalmas meccsen. 

Az E csoport eredményei:
Fiorentina - Pacos Ferreira 3-0 (1-0)
Gólszerzők: Rodriguez (30.), Matos (67.), Rossi (76.) ill. -
Sárgalapok: Alonso (56.), Aquilani (62.), Matos (67.)  ill. Leao (9.), Michael (60.), Melo Rodrigues (78.)
Kiállítás: - ill. -

Pandurii - Dnipro 0-1 (0-1)
Gólszerzők: - ill. Rotan (38.)
Sárgalapok: Erico (12.), Ungurusan (15.), Androvic (71.), Ciucur (78.), Paulinho (86.) ill. Rotan (30.)
Kiállítás: - ill. -

A meccs előtt óriási különbségeket láthattunk, ami a csapatok formáját illeti, ugyanis a Fiorentina remek szezonrajttal vágott neki a bajnokságnak és három forduló után veretlenek, míg a tavalyi portugál meglepetéscsapat mind a négy bajnokiján vereséget szenvedett eddig és 1-7 gólaránnyal tök utolsó helyen állnak a tabellán. Azonban mezőnyben nem bizonyultak gyengébbnek a vendégek, viszont a kapu előtt aktívabb volt a firenzei csapat, mely a sérült Gomez nélkül voltkénytelen nekivágni a szezonnak. A vezető találat a 30. percben érkezett, a találatot Rodriguez a csapat középső védője jegyezte. A 67. percben a brazil cserecsatár Matos mutatta meg, hogy számíthat rá az edzője. A találat nagyon jókor jött, hiszen így a végjátékra fordulva megnyugtató előnnyel fordulhatott az olasz csapat. Tíz perccel később minden eldőlt, a másik támadó Rossi vette be a Degra kapuját, ezzel végképp eldöntve a meccset. Az eredmény a továbbiakban nem változott, így az olasz klub a csoport élére állt.

Az 'E' csoport másik meccsén az ukrán trónkövetelő Dnipro a román bajnokság tavalyi meglepetéscsapatához utazott és ahogyan az várható volt rögtön megragadta a kezdeményezést a vendég gárda. A mezőnyfölény az első félidő hajrájára érett góllá, ekkor Rotan rezgette meg a hazaiak hálóját. A második félidőben folytatódott a mezőnyfölény, azonban a megnyugtató második vendég találat nem akart érkezni, igaz a hazaiak igen veszélytelenek voltak az ukrán kapura. Azonban mindenki ismeri a focit, elég egy jó kontra és máris két pontot hagyhat egy gárda ellenfelénél. Ez azonban ezen az estén, meccsen nem következett be, a Dnipro nagy fölényt mutatva egy góllal múlta felül riválisát és ezzel fontos három pontra tett szert idegenben.

Az F csoport eredményei:
Frankfurt - Bordeaux 3-0 (2-0)
Gólszerzők: Kadlec (4.), Russ (16.), Djakpa (52.) ill. -
Sárgalapok: Russ (58.), Celozzi (84.) ill. Diego Rolan (82.), Traore (90+1.)
Kiállítás: - ill. Orban (62.)

Maccabi Tel Aviv - APOEL 0-0 (0-0)
Gólszerzők: - ill. -
Sárgalapok: Ben Haim (45+1.) ill. Charalambides (40.), Guilherme (94.)
Kiállítás: - ill. -

Mind a Frankfurt, mind pedig a Bordeaux pocsék bajnoki rajtot provokált, ez azonban a mai meccsen nem volt igaz a hazaiakra, a német együttes ugyanis már a 4. percben megszerezte a vezetést Kadlec révén. Ez a találat volt a 2013/2014-es Európa Liga csoportküzdelmeinek első találata. A hazai publikumnak a második gólra sem kellett sokat várni, negyed óra játékot követően Russ is eredményes tudott lenni. A kesztyűt ennek ellenére is felvették a franciák, próbálkoztak, de lövéseik rendre mellé mentek, ha pedig kaput találtak, akkor Trapp a hazaiak hálóőre magabiztosan a helyén volt. A második játékrész elején újra megzördült a háló, Djakpa a hazaiak elefántcsontparti védője volt eredményes. A franciák helyzetén Orban igen csak rontott, ugyanis egyből a kiállítás sorára jutott, ezzel tíz emberrel kényszerültek lejátszani a fennmaradó fél órát a vendégek. A végjáték viszonylag eseménytelenre sikeredett, a meccs már megvolt a németeknek.

Paulo Sousa legénysége a Maccabi igen jól kezdte az izraeli bajnokságot, két meccs után hibátlan a csapat és még gólt sem kapott, míg az APEL kettő fordulót követően felemás mérleggel rendelkezik. Igen kiegyenlített első félidőt provokáltak a csapatok, mondhatni, hogy unalmas mezőnymunka uralkodott, ezt az is jelzi, hogy nem esett kaput találó kísérlet az első játékrészben. A hazaiak két ízben próbálkoztak lövéssel, de azok elzúgtak a kapu mellett, felett, míg a ciprusi gárda lövést sem tudott produkálni. A második félidő elején egy pillanatra azt hihettük volna hogy valami változik, hiszen két ciprusi lövést könyvelhettünk el, ebből egy kaput is talált. Ám ennyi volt a nagy fellángolás, az utolsó tíz percre mindössze négy próbálkozással fordultunk, a hazaiak nem is találtak kaput. A hosszabbítás ötödik percében óriási lehetőséget kaptak a hazaiak, a megítélt büntetőt azonban Itzhaki kihagyta, így maradt a gól nélküli döntetlen. A Maccabi nem talált kaput egész meccsen...

Íme az E csoport állása:
1. Frankfurt 1 1 0 0 3-0 3 pont
2. APOEL 1 0 1 0 0-0 1 pont
3. Maccabi Tel Aviv 1 0 1 0 0-0 1 pont
4. Bordeaux 1 0 0 1 0-3 0 pont

Íme az F csoport állása:
1. Fiorentina 1 1 0 0 3-0 3 pont
2. Dnipro 1 1 0 0 1-0 3 pont
3. Pandurii 1 0 0 1 0-1 0 pont
4. Pacos Ferreira 1 0 0 1 0-3 0 pont

Őszi Ádám

Ma 80 esztendős a Fradi legenda, a játékos, aki 65-ben döntött a Torinói VVK-döntőben!

Ma ünnepli  életének 80. születésnapját Dr. Fenyvesi Máté, 76-szoros magyar válogatott labdarúgó, a Ferencváros legendája, kinek gólja 1965-ben Vásárvárosok Kupája győzelmet ért Torinóban. 

Fenyvesi Máté 1933. szeptember 19-én látta meg a napvilágot Jánoshalmán, labdarúgó karrierjét pedig a helyi csapatban kezdte meg. Tehetsége hamar nyilvánvalóvá vált, így 1951-ben a Kecskeméti Kinizsi igazolt labdarúgója lett. A 18 esztendős játékos kiválóan szerepelt a csapatban, erre pedig felfigyelt a Budapesti Kinizsi, a Ferencváros jogutódja, így Fenyvesi a fővárosba került, ahol roppant gyorsan a közönség egyik kedvencévé vált, karrierjét villámbemutatkozáskát aposztrofálták. Posztját tekintve egy kiváló és roppant gyors balszélsőre lelt a Fradi, melynek színeiben 1953-1969-ig 343 alkalommal szerepelt és 84 alkalommal rezgette meg az ellenfelek hálóját. A klub színeiben első trófeája 1958-ban a Magyar Népköztársasági Kupa volt, mely csak a kezdet volt, ezt követte négy bajnoki cím. Soha nem csalta meg a Ferencvárost, szeretett klubjából vonult vissza 36 esztendőse, a története azonban itt nem ér véget, ugyanis a nemzetközi porondon is maradandót alkotott klubcsapatával, emellett pedig válogatott tevékenysége és a privát szférában folytatott élete sem elhanyagolható.

A magyar klubfutball sikernapja 1965. június 23. és Fenyvesi Máté neve összefonódott, a Fradi ugyanis ekkor nyerte meg a Vásárvárosok Kupája döntőjét Torinóban a Juventus ellen, úgy, hogy anyagi gondok miatt a magyar klub feladta a két meccs lehetőségét és beleegyezett, hogy a kupa sorsa egy meccsen idegenben dőljön el. A találkozó egyetlen gólja egy fejes volt, melyet Fenyvesi Máté szerzett. A nagy menetelés során a Fradi áldozatává vált több együttes: Sparta Brno, Wiener SC, AS Roma, Athletic Bilbao és a Manchester United egyaránt.

A címeres mezt 78 alkalommal öltötte magára és 8 gólt szerzett, szerepelt három világbajnokságon (1958, 1962, 1966) ezáltal pedig tagja volt az Aranycsapatnak, melyben a berni döntőt következően mutatkozott be. Érmet is nyert 1964-ben amikor is nemzeti csapatunk bronzérmes lett az EB-n.

Sportolói pályafutása befejezését követően szakmájának élt, állatorvosként dolgozott, majd pedig parlamenti képviselő volt két ciklusban 1998 és 2006 között.

Az FTC örökös bajnoka elismerést 1974-ben kapta meg.

Őszi Ádám

Ciprian Marica a kelendő! - az Arsenal után egy olasz nagyágyú is vinné a románt

A román válogatott fenegyereke jelenleg csapat nélkül tengődik, azt követően, hogy a Schalke 04-nél lejárt a szerződése, melyet nem hosszabbítottak meg. Ezáltal Marica jelenleg szabadon igazolható és igen kelendőnek bizonyul a már bezárt átigazolási piacon. 

Pár nappal korábban több angol és román sportportál arról számolt be, hogy Arsene Wenger az ágyúsok vezetőedzője gondolkozik Marica szerződtetésén, ám a pletykák azóta nem bizonyultak valósnak, hiszen a támadó még mindig klub nélkül tengeti napjait.

A legfrissebb híreteket a Daily Mirror szállította, értesüléseik szerint a Fiorentina vezetői erősen gondolkoznak a transzferen, ugyanis Mario Gomez sérülése miatt űr keletkezett a támadószekcióban, Marica pedig megfelelő pótlás lehetne.

A 27 esztendős támadó ereje tejében van, a román nemzeti csapatban mi is megtapasztalhattuk játékstílusát a Bukaresti meccs alkalmával. A nemzeti csapatban 66 alkalommal szerepelt és 22 gólt szerzett, míg profi pályafutása során négy klubnak mezét öltötte magára.

Dinamo Bucuresti 2001-2004 -- 23 mérkőzés és 4 gól
Shakhtar Donetsk 2004-2007 -- 73 mérkőzés és 17 gól
VFB Stuttgart 2007-2011 -- 93 mérkőzés és 19 gól
Schalke 04 2011-2013 -- 34 mérkőzés és 5 gól

Jelenleg csapat nélküli!

Őszi Ádám

Xabi Alonso a Serie A-ban folytathatja! - sajtóhír

Az esetleges transzfert az olasz AS napilap dobta be, információjuk szerint az Inter vezetőedzőjének noteszében első helyet foglal el Xabi Alonso a Real Madrid középpályása. 

Alonso nincsen könnyű helyzetben, ugyanis a királyiaknál csak úgy tobzódnak a középpályások. A sokaság a nyáron olyan formát öntött, hogy a csapat kénytelen volt megválni a világ egyik legjobb irányítójától Mesut Özil személyében, aki az Arsenal együtteséhez távozott.

Xabi Alonso piaci értéke jelenleg 18 millió euró, ám aligha kap a Real érte ehhez közeli összeget, ugyanis a válogatott labdarúgó szerződése a szezon végén lejár, így ha pénzt akarnak látni belőle a spanyol fővárosban, akkor télen túl kell adniuk rajta. A védekező, illetve irányító középpályásként is kiválóan szereplő játékossal eddig nem sikerült hosszabbítani és valószínűleg nem is köttetik újabb megállapodás a felek közt. 

Helyzetét az is nehezíti, hogy súlyos sérülésből lábadozik, az orvosok pedig csak novemberre ígérik visszatérését. Walter Mazzari a milánóiak vezetőedzője tehát már lesben áll,a kérdés csupán az, hogy télen egy bizonyos összegért próbálják majd megszerezni a spanyolt, vagy szezon végén ingyen csapnak le rá. Utóbbi kockázatosabb lehet, hiszen egy ilyen remek játékos valószínűleg majd válogathat a kérők közt.

Alonso a Real Sociedad csapatában tűnt fel először és mutatta meg a világnak, hogy mit tud, majd öt esztendőt követően költözött Liverpoolba, ahol csakugyan öt remek szezont töltött el. A spanyol fővárosba 2009-be költözött és közel 150 alkalommal húzta magára a királyiak mezét. Kérdés, lesz-e még alkalma...

Őszi Ádám

Sociedad: Hosszú időre kidőlt a korábbi Real középpályás

Nem elég, hogy vereséggel tért vissza a Bajnokok Ligájába a Real Sociedad együttese, a csapat hosszú időre elvesztette középső középpályását Esteban Granero személyében. 

A Queens Park Rangers-től kölcsönvett spanyol a Shakhtar Donetsk elleni meccs 81. percében lépett pályára, ám utólag aligha tenné ezt, ha előre tudta volna mi vár rá a pályán. A részletes orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a korábbi Real Madrid játékos igen súlyos sérülést szenvedett, ugyanis elszakadt a keresztszalagja, melynek következtében legalább fél éves kihagyás vár rá. A hírt a klub hivatalos honlapja is megerősítette.

Nem indul tehát jól a 26 éves spanyol hazatérése, reméljük jól sikerülnek a műtéti beavatkozások és a felépülését követően újra klubja segítségére tud majd lenni. Granerónak mindössze az ötödik fellépése volt ez a Real Sociedad színeiben.

Őszi Ádám

Mourinho: Sokkolt arckifejezés és elterelő nyilatkozat...

A címben olvasható szavak nagyon igazak, ám azért ennél többről van szó, nagyon fontos Bajnokok Ligája pontokat bukott el a Chelsea és bár sok van még vissza, a végső elszámolásban ez a meccs sokat nyomhat majd a latba. A Basel ugyanis a Chelsea otthonából hozta el a három pontot és szállította haza nagy büszkeséggel. 

Régen adatott már meg az Mourinho számára, hogy zsinórban két meccset veszítsen aktuális csapatával, nos ez a jelenlegi Chelsea képes volt rá. Hétvégén az Everton győzte le a londoni kékeket, most pedig a svájvi bajnok bizonyult jobbnak, érettebbnek bizonyos szituációkban. 

A portugál tréner a meccset követően így nyilatkozott a riportereknek - "Azt gondolom, a csapatnak nem volt meg az érettsége és a személyisége ahhoz, hogy megbirkózzon bizonyos nyomásokkal. Láttuk az Everton ellen is, amikor gólt kaptunk, és most is. Amikor az első negatív momentum elérkezik, a csapat kissé összezavarodik."

"Természetesen nem vagyunk boldogok. A futball a könnyű pillanatokban szórakoztató és mindenki számára kellemes, de a rossz pillanatokban mindenkit nyugodtnak akarok látni. Nem vagyok lesokkolva, mert ismerem a futballt, és nem győzhetsz mindig."

Az E csoport állása:
1. Schalke 1 1-0-0 3-0 3 pont
2. Basel 1 1-0-0 2-1 3 pont
3. Chelsea 1 0-0-1 1-2 0 pont
4. Steaua 1 0-0-1 0-3 0 pont 

A tabella egy fordulót követően így fest, azonban mi lesz vajon hat meccset követően? Nos, ezt mi nem tudhatjuk előre, de emlékszünk egy bizonyos szezonra, mikor is a Basel volt az a csapat aki megfricskázta a Manchester United együttesét. Vajon a történelem megismétli önmagát és a szenvedő fél, a svájci bestia áldozata a Chelsea lesz idén?

Őszi Ádám

Jürgen Klopp: "Úgy viselkedtem, mint egy majom..."

Mint ismeretes, szerda este megkezdte a szereplését a tavalyi döntős Borussia Dortmund együttese a Bajnokok Ligájában, ám a szezonrajt nem úgy sikeredett, ahogy azt a csapat, a szurkolók és Klopp mester eltervezte. 

A csapat vereséget szenvedett a "halálcsoport" első fordulójában. A Napoli igen jól erősített a nyáron és sok szakember véleménye szerint olasz bajnokesélyessé lépett elő. A Dortmund fantasztikus formában játszik az elmúlt hetekben, a Hamburg játékosai erről tudnának mesélni, azonban a Bajnokok Ligája más pálya.

Az eredmény 2-1-es hazai siker  lett, illetve két vendég piroslap, a pályáról a németek hálóőre, míg a padról Jürgen Klopp kényszerült felállni. A tréner emberi normákat megszégyenítő módon viselkedett a negyedik játékvezetővel, mikor az nem engedte vissza Neven Subotic-ot. A szakember a ZDF-nek adott nyilatkozatot.

"Nem a szebbik arcunkat mutattuk este, mégis szoros vereségről beszélhetünk. Megmutattuk, hogy meg tudjuk verni a Napolit, de túl sok dolog alakult rosszul, beleértve az én piros lapomat. Hülyeség volt, elismerem. Úgy viselkedtem, mint egy majom, túl messzire mentem." - mondta a már higgadt tréner a ZDF megkeresésére.

Őszi Ádám