2014. január 22., szerda

Egy darabka történelem! - avagy drámai büntetőpárbajban esett ki a Manchester United

Elképesztő izgalmakat hozott a Manchester United és a Sunderland Ligakupa párharcának visszavágója szerda este az Old Traffordon. A viszonylag eseménytelen, de annál küzdelmesebb meccsnek a végén drámai fordítások és gólok születtek, majd a büntetőpárbajban a vendégek tudtak jobban összpontosítani. A United játékosok mindössze egy tizenegyest értékesítettek, ez pedig a Sunderland döntőbe menetelét eredményezte! Egy darabka történelem ez a kis klubnak, mely megakadályozta a manchesteri házidöntőt. 

Ahogyan az várható volt, nekiesett ellenfelének az első percekben Moyes csapata, érződött, hogy minél előbb el szereznék tüntetni az első meccsen összeszedett hátrányt, ez azonban nem olyan könnyű dolog, ha egy fél csapatra való játékos hiányzik, ugyanis továbbra is sérüléssel bajlódik Rooney, Van Persie, Fellaini és Nani, emellett pedig Vidic sem lehetett ott a védelem oszlopában. A kezdeti lendület aláfagyott, nagy lehetőséget nem tudtuk feljegyezni. A 19. percben Borini egy igen jó kis lökettel jelezte, hogy csapata nem bekkelni jött, lövése kicsivel zúgott el a bal kapufa felett. A játékot rossz passzok, pontatlan beadások jellemezték, egy nagy feszültséggóc duzzadt az Old Traffordon. A 35. percben aztán Fletcher találta el a kapufát, a védők pedig szögletre tudtak menteni, ami után nagy volt az öröm, ugyanis Welbeck eltört lövésére Evans érkezett fejjel és bólintott közelről a kapuba a 36. percben. A felek 1-0-ás United vezetéssel vonultak az öltözőbe.

A folytatásban váltakozva szorongatták egymást a csapatok, hol a United, hol pedig a Sunderland szorult be, ám komoly gólhelyzetet egyik fél sem tudott kialakítani. A távoli lövések nem jöttek be, még kaput sem találtak. A vendégek úgy mentették hosszabbításra a meccset, hogy a kilencven perc során nem találtak kaput. Jöhetett tehát a hosszabbítás, mivel az Angol Ligakupában nincsen idegenben lőtt több gól.

A hosszabbításban sokkal többet volt a labda a vendégeknél, ám veszélyesebb helyzeteket Moyes csapata alakított ki. Mikor már mindenki elkönyvelte magában a büntetőpárbajt, akkor jött Phil Bardsley átlövése, mely De Gea ügyetlenségének köszönhetően a hálóban kötött ki a 119. percben, a spanyol hálóőr szó szerint bevédte a löketet. A 121. percben aztán jött az extra fordulat, a lábán is alig álló Hernandez talált a kapuba és mentette a sírból büntetőpárbajra a meccset.

Ami a tizenegyespárbajt illeti, elképesztően rosszul lőttek a felek, ám eggyel többet hibáztak a hazaiak, így a végén 2-1 arányban a Sunderland játékosai és hívei örülhettek. A United részéről Welbeck, Januzaj, Jones és Rafael is rontott, egyedül Fletcher lőtte be...

Angol Ligakupa, Elődöntő, 2. mérkőzés
Manchester United - Sunderland 2-2 (1-0) - büntetőkkel 1-2
G: Evans (36.), Hernandez (121+1.) ill. Bardsley (119.)
Tj: a Sunderland 3-3 összesítést követően büntetőkkel

Őszi Ádám

Lehet, hogy lőttek Falcao világbajnokságának!

Az AS Monaco bejutott a Francia Kupa nyolcaddöntőjébe, ám most ez teljesen mellékesnek számít a klub háza táján, ugyanis a csapat kolumbiai kiválósága Radamel Falcao súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, mely kihathat egész karrierjére. 

Az ellenfél a negyedik ligából érkezett, mely már-már amatőrnek nevezhető, vagy talán még használhatjuk a félprofil jelzőt. A kolumbiai csillag a 29. percben talált be, ezzel pedig egy nagyon hosszú, november óta tartó gólcsendet tört meg, ám nagyon úgy fest, hogy ismételten sokat kell várnunk egy újabb Falcao gólra. A támadó ugyanis megsérült, hordágyon vitték le a pályáról. A meccsen ezt követően két gólt szerzett a helyére beálló Riviére, ám a lefújást követően senki sem a továbbjutással, a diadallal foglalkozott.

A csapatkapitány Jéremy Toulalan elmondta, pontos diagnózist még nem lehet tudni, egy azonban biztos, Falcao térde szenvedett károsodást. Hogy mit jelenthet ez? Nos, egy amatőr védő meggondolatlan, durva becsúszása miatt a kolumbiai akár a világbajnokságról is lemaradhat, mely magával hordozza azt, hogy idei szezonban már nem látják a monacói hívek. Azt pedig senkinek sem kell elmondani, hogy mekkora törés lehet fejben, lelkileg ez egy játékos karrierjében, ha lemarad arról, melyre a legjobban vágyik. Tegyük hozzá, hogy Kolumbiát a torna titkos favoritjának tartják, tartották sokan.

Francia Kupa, 4. forduló
Monts - Monaco 0-3 (0-1)
G: - ill. Falcao (29.), Riviére (63., 72.)

Őszi Ádám

Három olasz sztárklub és a PSG is a Hoffenheim csillagát akarja

A német Bild sorai közt arról lehet olvasni, hogy igen nagy figyelmet kap ezekben a napokban a Hoffenheim fiatal brazil csillaga Roberto Firmino, aki elképzelhető, hogy már nem sokáig lesz a német klub játékosa. 

A hírek szerint nívós olasz klubok, az Inter, Juventus, AC Milan trió is a 22 esztendős támadó középpályás játékjogára pályázik. Emellett nem csak a Serie A topklubjai mutatnak érdeklődést, hanem a PSG is, mely mint tudjuk, ha kell valaki anyagi korlátokat nem ismer. Na de ki is ez az ifjú tehetség?

Firmino a brazil Figueirense nevelése, ahol profi pályafutását is megkezdte, a 2009-2010-es szezonban, mely annyira meggyőzőre sikeredett, hogy a Hoffenheim lecsapott rá és Európába csábította. Lassan három esztendeje annak, hogy a Hoffenheim játékosa lett, ez idő alatt pedig fokozatosan a csapat vezéregyéniségévé vált. Az idei esztendeje mind gólok, gólpasszok tekintetében kimagasló, de az egyéb statisztikai mutatók is arról árulkodnak, hogy egy nem akármilyen játékos van beérőben. Idén egyébként 18 Bundesliga meccsen 8 gólnál és 6 gólpassznál jár, míg a kupában 3 meccsen 4 gól és 4 gólpassz a mérlege.

Akik hétről hétre figyelemmel követik a német pontvadászatot, azok nagyon jól tudják, hogy kiről van szó, illetve Firmino milyen kvalitásokkal bír. Nem csoda tehát az érdeklődés, kérdés ki lép előbb, ki ajánl jobbat és többet. A transfermarkt.de legutóbbi becslése szerint Roberto piaci értéke 11 millió euró, míg szerződése 2015 nyaráig érvényes.

Őszi Ádám

Argentin válogatott hálóőrt szerződtetett a Sunderland

Kerete megerősítésén serénykedik a kiesés ellen küzdő Sunderland, mely az utóbbi hetekben beérte riválisait és immáron nem sereghajtó. A legfrissebb szerzemény a spanyol labdarúgó-bajnokságban szereplő Almeria gárdájától érkezik és kétszeres argentin válogatottnak mondhatja magát. 

A 27 esztendős Óscar Ustari nem túl hosszú, csupán a szezon végéig szóló szerződést kötött a Sunderland vezetőivel. Az óvintézkedésre azért is volt szükség, mert Vito Mannome mögött a második számú hálóőr Keiren Westwood sérüléssel bajlódik, a keretben pedig harmadik számú hálóőrként egy fiatal mindössze 19 esztendős hálóőr van Jordan Pickford személyében rutin nélkül.

Ustari korábban Independiente színeiben szerepelt hazájában, mely egyben nevelőegyüttese is volt, majd Európába szerződött a Getafe csapatához, ahol a kevés játéklehetőség miatt öt esztendő után 2012-ben hazaigazolt és a Boca Juniors csapatát erősítette, de szezon végén újra kalandra szánta el magát és Almeriát választotta, ahol azonban az idei szezonban csupán a Király Kupa párharcokon kapott szerepet.

Kétszeres felnőtt argentin válogatott, illetve olimpiai és u20-as világbajnoknak mondhatja magát. Tán sokkal több volt benne, mint amit eddig ki tudott hozni magából, karrierjéből.

Őszi Ádám