2015. február 17., kedd

Bajnokok Ligája: Csúcsrangadóval indul a mandula! – előzetes

Véget ér a téli álom, folytatódnak Európa legrangosabb kupasorozatának a Bajnokok Ligájának a küzdelmei. Tizenhat csapat, nyolc párharc és ádáz küzdelem várható, fantasztikus összecsapások, a modern kori labdarúgás krémje. Kedden két mérkőzést játszanak, pályán lesz a Bayern, illetve egymás ellen lép pályára Ibrahimovic és Diego Costa. Öveket bekötni! - Indul a labdarúgás "Száguldó Cirkusza"... 

20:45 Paris Saint-Germain - Chelsea (Sport 1)

Paris Saint-Germain: Laurent Blanc vezetőedző öt játékosát kénytelen sérülés miatt nélkülözni, a lelátón foglal majd helyet Lucas, Cabaye, Matuidi, Aurier és Marquinhos is. Ott lesz azonban Ibrahimovic és Cavani a támadósorban, ez pedig nagyon sokat számíthat. Ami a párizsiak téli átigazolási politikáját illeti, a pletykákat leszámítva csend honolt, Clément Chantôme távozott a Bordeauxhoz, ő azonban nem számított kulcsembernek.

Chelsea: Jose Mourinho sokkalta jobb helyzetben van, mint kollégája, ugyanis a Chelsea keretében egyetlen sérült játékos sem található, így a taktikának megfelelően legjobb csapatát küldhei pályára a portugál. Pályán lehet Diego Costa, a spanyol eltiltás miatt jó pár forduló óta csak a lelátón kap helyet a Premier Leagueben, kérdés, hogy meccshiánnyal küzdve milyen produktumra lesz képes. Ami a téli transszfereket illeti, Cuadrado érkezése mindenképpen említésre méltó, míg távozott a csapattól Schürrle és Salah is, ám egyikük sem számított kulcsembernek.

Forma: Bár utóbbi kilenc mérkőzését vereség nélkül zárta a PSG, a mutatott játék abszolút nem kápráztatja el a közönséget. Ezt jól jelzi a hétvégi Caen elleni hazai 2-2-es döntetlen is, illetve ha az eredménysorra tekintünk láthatjuk, hogy szoros, igen nehézkes győzelmeket arattak Ibráék. Ellenben a Chelsea sincsen a toppon, igaz a Manchester City botladozásának következtében a bajnoki tabella élén elfoglalt helyezésük nincsen veszélyben. Intő jelek azonban vannak és voltak, ilyen a Bradford ellen elszenvedett hazai 4-2-es kupavereség, vagy például a Tottenham elleni 5-3-as zakó. A londoni kékek az Everton legyőzésével hangoltak.

Egymás elleni múlt: A két klub a századforduló előtt nem találkozott, azóta viszont öt ízben is játszottak egymás ellen. A mérleg 2 Chelsea döntetlen, 1 PSG siker és 2 döntetlen. Első ízben 2004-ben a csoportküzdelmek során futottak össze, ekkor még a PSG nem tündökölt, távoliak voltak az olajmilliárdok. Párizsban Drogba vezérletével a londoniak nyertek, míg a visszavágón a Stamford Bridgen gól nélküli döntetlent játszottak. A Chelsea csoportelsőként lépett tovább, míg a PSG búcsúzott Európától.  Nem túl mérvadó, de 2012-ben az Egyesült Államokban is találkoztak, akkor 1-1-es döntetlen született, míg nem tavaly a BL negyeddöntőjében egy roppant izgalmas párharcot vívtak egymással, melyet végül Mourinho vezérletével idegenben lőtt góllal nyert meg a Chelsea.

08.04.14 Chelsea - PSG 2-0
02.04.14 PSG - Chelsea 3-1
23.07.12 Chelsea - PSG 1-1
24.11.04 Chelsea - PSG 0-0
14.09.04 PSG - Chelsea 0-0

Őszi Ádám

Bajnokok Ligája: Folytatódik a küzdelem a legrangosabb címért - előzetes

Véget ér a téli álom, folytatódnak Európa legrangosabb kupasorozatának a Bajnokok Ligájának a küzdelmei. Tizenhat csapat, nyolc párharc és ádáz küzdelem várható, fantasztikus összecsapások, a modern kori labdarúgás krémje. Kedden két mérkőzést játszanak, pályán lesz a Bayern, illetve egymás ellen lép pályára Ibrahimovic és Diego Costa. Öveket bekötni! - Indul a labdarúgás "Száguldó Cirkusza"... 

20:45 Shakhtar Donetsk - Bayern München (Digi Sport 1)

A két klub párharca nem tartozik a legvonzóbb párosítások közé, lévén a regnáló ukrán bajnok nem tartozik közvetlenül az elithez, ám sok nagy csapat orra alá törtek már borsot, s senkit nem szabad leírni azok közül, aki idáig eljutott. A párharc velejárója a kelet-ukrajnai konfliktus, ugyanis Donetsk városa háborús térség, ezáltal pedig a Shakhtar kénytelen volt hátrahagyni szurkolóit és ultramodern otthonát a Donbass Arénát. Ami a "hazai pályát" illeti, a mérkőzést az Aréna Lviv-ben bonyolítják le, jelenleg ez a "száműzött" klub otthona. A párharc egyértelmű favoritja Pep Guardiola együttese.

Shakhtar Donetsk: Mircea Lucescu legjobb kezdőcsapatát küldheti pályára, ugyanis Vitali Vitsenets kivételével mindenki egészséges, a 24 esztendős ukrán labdarúgó pedig amúgy sem számít alapembernek. A téli átigazolási piacon nem volt túl aktív a klub, mely előszeretettel alkalmaz brazil kiválóságokat. Ezúttal is így tettek, a támadó középpályára érkezett Alan Patrick a Palmeriastól, míg elhagyta a csapatot a Barca egykori védője Dmytro Chygrynskiy.

Bayern München: Pep Guardiola négy kulcsemberét is kénytelen nélkülözni sérülés miatt. Továbbra sem bevethető Thiago Alcantara és honfitársai Xabi Alonso és Javi Martínez, míg a csapatkapitány Philipp Lahm is a lelátón kaphat csak helyet. Ennek ellenére bombaerős kezdőt küldhet a spanyol szakember a pályára. Ami a télen történő személy báli változásokat illeti, nem volt nagy a jövés menés, egy játékos sem érkezett, míg a távozók listáján is csak Shaqiri található, a svájci az Intert választotta a több játéklehetőség érdekében.  

Forma: Teljesen ellenkező felkészülésről beszélhetünk, az ukrán, illetve az orosz futball ilyenkor még javában téli álmát alussza, ez pedig szintén döntő befolyással bírhat, ugyanis december eleje óta nem játszott tétmérkőzést a Shakhtar, azóta felkészülési mérkőzések sorával igyekszik tartani a formát. A kép igen vegyes, nem éppen meggyőző, de mérvadónak sem mondható, így nem igazán tudhatjuk, milyen is a Shakhtar jelenlegi formája. A Bayern München ellenben a téli pihenőt követően túl van négy Bundesliga mérkőzésen, igaz vereséggel és döntetlennel kezdett a Robben vezette csapat, azonban a formaidőzítés kiváló lehet, utóbbi két mérkőzésén nem kapott gólt  Bayern, míg az ellenfelek hálóját tíz alkalommal rezgette meg. Hétvégén a Hamburg szaladt bele a késbe, a hármas sípszó pillanatában 8-0 állt az eredményjelzőn...

Egymás elleni múlt: A két csapatnak nincsen egymás elleni múltja, ezidáig még nem futottak össze a gyepen a felek, ez lesz az első történelmi összecsapás.

Őszi Ádám

Sorsoltak az FA-Kupában! - Ellenfelére akadt a Manchester United...

Hétfőn a Manchester United győzelmével zárult az angol FA-Kupa 2014-2015-ös kiírásának utolsó nyolcaddöntős párharca, a szövetségnél pedig kisorsolták a negyeddöntő párosítását. Jól belehúzott a Manchester United, de ezt az Arsenal is elmondhatja... 

Két harmadosztályú és egy negyedik ligás ellenfél után ezúttal ellenfelére talált a Manchester United, mely a negyeddöntőben Arsene  Wenger csapatát az Arsenalt látja vendégül az Old Traffordon. A Liverpool dörzsölheti tenyerét, hazai pályán játszhatnak, ráadásul az alacsonyabb ligás Blackburn ellen, ez jó lehetőség Rodgers csapatának, hogy közelebb lépjen a végső célhoz, igaz egy csapatot sem illik lenézni, ezt pedig a harmadik ligás Bradford menetelése is mutatja, a Chelsea és a Sunderland végzete ezúttal a Reading ellen meccselhet. A párharc által pedig biztos, hogy az elődöntőben lesz alacsonyabb osztályú klub. Premier League ütközetet hoz az Aston Villa és a West Brom összecsapása, egyenlő erők ütközete, elsőre így jellemeznénk a párosítást.

A mérkőzéseket március 7-én rendezik.

FA-Kupa; Negyeddöntő:
Liverpool - Blackburn (II.)
Bradford (III.) - Reading (II.)
Manchester United - Arsenal
Aston Villa - West Brom

Őszi Ádám