2015. május 29., péntek

OTP Bank Liga: Az utolsó 16 csapatos megmérettetés - előzetes

Nagy a zűr a honi labdarúgásban, hatalmas az átrendeződés, gyakorlatilag minden megváltozik a következő szezonra. Jó pár csapat számára ez az utolsó elsőosztályú megmérettetés egy ideig, avagy hétvégén a 30. fordulóval zárul az OTP Bank Liga 2014-2015-ös szezonja. 

Az már biztosnak látszik, de míg hivatalos versenykiírás nincsen, nem merjük kijelenteni, hogy 12 csapatos lesz a következő szezon. A tények ismeretében tudjuk, hogy a Győri ETO, Kecskemét, Pécs, Nyíregyházára, Pápa ötös nem kapta meg az élvonalbéli licencet súlyos hiányosságok miatt, ezért ők a másodosztálytól egészen a megyei első osztályig terjedően kaphatnak besorolást. A Honvéd, Haladás, Dunaújváros trió pedig még a bennmaradásért küzd, igaz a kispestiek már csak matematikailag nem biztosították elsőosztályú tagságukat. További részletekért: - Hogy fest a következő idény!

Sok izgalom nem maradt az utolsó fordulóra, az egyetlen eldöntendő kérdés, hogy a Haladás, vagy a Dunaújváros vívja ki a zöld gyepen a bennmaradást. Többnyire bús csapatok, MLSZ ellenes lelátók várhatóak. A záró fordulót pénteken a Pécs és a Nyíregyháza összecsapása nyitja, bár mindkét csapat kiharcolta a bennmaradást a zöld gyepen, licencet nem kaptak, így számukra ez lesz a búcsúmérkőzés a honi élvonaltól. A napokban mindkét csapat szurkolói szimpátiatüntetést tartottak csapatuk egyik esti edzésén, s szép számmal gyűltek össze.

Az Újpest és a Paks sem rendelkezik nemzetközi kupaindulást érő licencel, s esélyük is csak matematikai, hogy befogják a Debrecen csapatát, mely a negyedik magyar csapat lesz a nemzetközi porondon. Az idei szezontól az Újpest hazai közönsége előtt búcsúzik a szintén lila-fehér Kecskemét ellenében, mely nem tudott licencet szerezni a folytatásra.

Csúcsrangadó tét nélkül, avagy a bajnok Videoton a kupagyőztes Ferencváros otthonában fejezi be a szezont. A székesfehérvári csapat háza tájáról az utóbbi napokban sok rossz hírt kaptunk, úgy fest szétesik a sikercsapat, mely visszavághat a kupafináléban elszenvedett vereségért.

A bennmaradás kérdése, avagy egy időben lép pályára a Haladás és a Dunaújváros. Előbbi otthon fogadja a Puskás Akadémiát, míg utóbbi a Paks vendége lesz. Egyik sem könnyű, ám nem is megoldhatatlan feladat. Amennyiben ugyan annyi pontot szereznek a felek, a Haladás marad bent.

A szintén botrányba fulladó pápai szezont nem lehetett megmenteni a csapat sem a zöld gyepen, sem pedig a "zöld asztalnál" nem tudta kiharcolni a bennmaradást, s a csapat léte is kérdéses. Ellenfelük a Budapest Honvéd lesz, mely gyakorlatilag már bennmaradt.

Vasárnapra fordulva egy felsőházi derbi indítja a programot, a bronzérmes MTK a Diósgyőr ellenében fejezi be a szezont. Mindkét csapat háza tájáról sok a hír, játékosok jöhetnek, mehetnek, átalakul a keret, ám reméljük, azért kilencben perc erejéig egyszer még oda tudnak figyelni a csapatok. 

A 2014-2015-ös szezon Debrecenben zárul, ahol Kondás Elemér csapatának a csődeljárás alatt lévő Győri ETO lesz az ellenfele. A Rába-parti együttes története során először búcsúzik az élvonaltól.

Péntek:
máj. 29. 19:00 Pécsi MFC - Nyíregyháza (Duna Tv)

Szombat:
máj. 30. 14:00 Újpest - Kecskeméti TE (Sport 1)
máj. 30. 16:30  Ferencváros - Videoton (Duna World)
máj. 30. 19:00  Haladás - Puskás Akadémia (Sport 1)
máj. 30. 19:00  Paks - Dunaújváros
máj. 30. 19:00 Budapest Honvéd - Lombard Pápa (Duna World)

Vasárnap:
máj. 31. 16:30 Diósgyőr - MTK (Duna World)
máj. 31. 18:30 Debreceni VSC - Győri ETO (Sport 2)

Őszi Ádám

Nagy pofonba szaladt bele a Glasgow Rangers! - Oda a feljutás?

A szurkolók világszerte nagyon várják a pár esztendeje becsődölő Glasgow Rangers labdarúgócsapatának visszajutását a skót élvonalba. A csapat szépen menetelt a negyedik vonalból felfelé, ezidáig minden szezonban osztályt lépett, ám úgy fest, az élvonal kapuja előtt megtorpan a csapat, mely hatalmas pofont kapott az osztályozó döntő odavágóján hazai környezetben. 

Glasgow Rangers - Motherwell 1-3 (0-2)
G: McGregor (82.) ill. Erwin (27.), McManus (40.), Ainsworth (47.)

Nehéz hetek vannak a Rangers labdarúgóinak háta mögött, míg a Motherwell az osztályozó párharc fináléjára készülhetett, addig a Rangers két csapaton is keresztül verekedte magát egy oda-visszavágós párharc során. Előbb a Queen of South, majd a Hibernian is "behódolt", ám könnyen lehet, hogy a Motherwell már nagy falat lesz, s újabb esztendőt kell az együttesnek a másodosztályban töltenie.

Rémálomszerűre sikeredett a hazai meccs, avagy a vendégeknek gyakorlatilag minden bejött, így hathatós hátrányba került a Rangers, melynek irháját McGregor mentette 0-3-nál egy szépítő találattal. Nagy fordításra van tehát szükség ahhoz, hogy a Rangers kivívja az élvonalbéli tagságot, s újra legyenek ősi derbik a Celtic ellen.

A döntő visszavágóját vasárnap délután rendezik a Motherwell otthonában.

Őszi Ádám

Közel a nemzetközi porondhoz a Vitesse

Csütörtökön este lejátszották a holland Europa Liga Play Off Finálé odavágóját, melynek keretein belül a Heerenveen és a Vitesse mérte össze tudását. A találkozó négy gólt és halványodó Heerenveen reményeket hozott, avagy ismételten Uth tartotta életben az alapszakasz hetedik helyezettjének álmait. 

Heerenveen - Vitesse 2-2 (1-1)
G: Slagveer (32.), Uth (75.) ill. Qazaishvili (21.), Propper (66.)

Egy párharc során nagyon fontos az idegenben lőtt gól, ebből pedig kettőt is szerzett a Vitesse. A holland élvonal alapszakasz ötödike két ízben is előnyt szerzett a Heerenveen otthonában, ám a hazaiaknak mindkét találatra volt válaszuk rövid időn belül. Qazaishvili góljára az első játékrészben Slagveer  válaszolt, majd a második felvonásban Propper  szerzett vezetést a vendégeknek, s ismételen uth tartotta a reményt a Heerenveen csapatában. A támadó a Feyenoord elleni párharc hőse volt, hosszabbításban jegyzett két gólja továbbjutást ért ugyanis Otigbáék számára.

A finálé visszavágóját vasárnap késő este rendezik.

Ez történt a holland Europa Liga Play Off elődöntőinek visszavágói során:
Heerenveen (7.) - Feyenoord (4.) 2-2 - hosszabbítás után
G: Achahbar (41.), Kazim-Richards (110.) ill. Uth (100., 105.)
Tj: a Heerenveen 2-3-as összesítéssel

Vitesse (5.) - Zwolle (6.) 1-1
G: B. Traore (18.) ill. Necid (56.)
Tj: a Vitesse 3-2-es összesítéssel

Őszi Ádám

Osztályozó: Távolabb került a Bundesligától a Hamburg

Ahogyan azt már megszokhattuk a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 16. helyezettje minden esztendőben osztályozó párharcot vív a másodosztály (Bundesliga 2) harmadik helyezettjével. Idén a Hamburg és a Karlsruhe dönt egymás sorsáról, avagy az odavágót követően gondban van Stieber Zoltán csapata. 

Hamburg - Karlsruhe 1-1 (0-1)
G: Ilicevic (73.) ill. Hennings (4.)

A bennmaradásért vívott párharc első felvonására, tehát az odavágóra Hamburgban az Imtech Arénában került sor, s a feketeleves gyorsan Stieber Zoltánék nyakába borult. Nazarov révén Hennings lépett ki a védőfalból a negyedik percben, s bár eléggé kisodródott, majdnem a tizenhatos csücskéről lőtte a kapura a labdát, melybe Adler belakatott, ám hárítani nem tudott, a játékszer a kapuvas érintésével simult el a hálóban. Ezzel gyorsan megvolt a Karlsruhe idegenben lőtt gólja, ami pedig még nagyobb gond volt hazai részről, hogy nem jött az egyenlítő találat, sőt a Karlsruhe akár növelhette is volna előnyét. Ezt azonban megúszta Labbadia csapata, mely a második játékrészben, főként a végjátékban ellenfele fölé nőtt. Stieber Zoltán a padon kezdte a meccset, a 69. percben érkezett meg a párharcba Holtby helyére, négy perccel később pedig robbant az Imtech Aréna, avagy Ilicevic vette be a vendégek hálóját. 

A közönség űzte, hajtotta kedvenceit, az újabb gól azonban nem érett be, a hármas sípszó pillanatában is 1-1 állt az eredményjelzőn, így kijelenthetjük, hogy a Hamburg távolabb került az élvonaltól, ám ez azt is jelenti, hogy immáron a Karlsruhe játékosokon is ott van a nyomás...!

Érdekesség, hogy a Hamburg tavaly is osztályozót játszott, akkor sem sikerült nyerni hazai környezetben, s a párharc csupán idegenben lőtt góllal dőlt el két iksz után. 

Az elmúlt két esztendő osztályozós párharcai:
2013-2014: Hamburg-Fürth 0-0 és Fürth-Hamburg 1-1
Bennmaradt a Hamburg 1-1-es összesítéssel idegenben lőtt góllal

2012-2013: Hoffenheim-Kaiserslautern 3-1 és Kaiserslautern-Hoffenheim 1-2
Bennmaradt a Hoffenheim kettős győzelemmel 5-2-es összesítéssel

Őszi Ádám

Címvédés Romániában, nem sikerült a "csoda"!

Zsinórban harmadszor ült fel a honi trónra a Steaua Bukarest labdarúgócsapata, mely csütörtökön a Liga 1 utolsó fordulójában biztosította be bajnoki elsőséget. A csoda tehát elmaradt, az utolsó fordulókban eladta előnyét az újonc ASA Targu Mures, mely így nem tudta megszerezni története első bajnoki aranyát. 

Az ősz folyamán még képben sem volt az ASA Targu Mures, avagy Marosvásárhely élvonalbeli labdarúgócsapata. A Steaua Bukarestet a CFR Cluj követte, melynél azonban anyagi gondok merültek fel, csődeljárás alá vonták a klubot, 24 pontjától meg is fosztottál. A Kolozsvári csapat tavasza már nem olyan volt mint az őszi, így hiába kapta vissza múlt héten a pontjait a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntésének értelmében, pontjai csak a harmadik helyre elegendőek, a csődeljárás miatt pedig nem indulhat a csapat a nemzetközi porondon. 

A tavasz sokkal inkább egy meglepetéscsapatról szólt, az ASA Targu Mures gárdájáról, mely zsinórban 13 bajnokin maradt veretlen, s ezek közül 11 meg is nyert. Ezen produktum és a címvédő Steaua Bukarest hullámvölgye pedig azt eredményezte, hogy a marosvásárhelyi csapat a tabella élére állt. Igen ám, de jött az a bizonyos végjáték, elfogyott a lendület, megremegtek a lábak a nagy lehetőség révén, vagy a fene tudja mi történt. A Steaua jobban hajrázott, s két fordulóval a vége előtt visszaállt az élre. Utolsó négy meccséből hármat elvesztett a Targu Mures, a gaz Metan, az Astra és az Otelul Galati is elcsente a három bajnoki pontot, ez pedig végzetesnek bizonyult. Ráadásul úgy, hogy ebből két együttes kiesett az élvonalból.

A bajnoki címről az utolsó forduló döntött, a Targu Mures előtt csak akkor nyílott volna esély az előzésre, ha a címvédő vereséget szenved Bőle Lukács csapatától.

CSMS Iasi - Steaua Bukarest 0-0
ASA Targu Mures - Otelul Galati 1-2

A román élvonal történetének legsikeresebb csapatai:
1. Steaua Bukarest - 26 arany
2. Dinamo Bukarest - 18
3. Venus Bukarest - 8
4. UTA Arad - 6
4. Chinazul Timisoar - 6

Végezetül pedig egy kis történelem, avagy bemutatjuk az ASA Targu Mures labdarúgócsapatát. A marosvásárhelyi klub története nem nyúlik mélyen vissza az időben, a klub tavaly ünnepelte fennállása tizedik évfordulóját. A történet 2004-ben indul, a csapat a román harmadosztályban kezdte meg kronológiáját. A harmadik szezonban sikerült a feljutás, a csapat pedig 2010-ben már a román élvonalban találat magát. Igen ám, de 2012-ben a rossz produktum kieséssel járt. A csapat tavaly harcolta ki a feljutást története során másodszor, s senki nem gondolta volna, hogy újoncként a bajnoki címre tör majd az együttes. A történetet pedig már tudjuk, nem jött össze az első arany...

Őszi Ádám