2016. január 2., szombat

Véget ért Lukaku nagy sorozata

A Boxing Day nagy délutáni meccsőrületét követően egy alsóházi mérkőzéssel jelentkezett a Premier League, avagy úgy is említhetjük a Newcastle és az Everton összecsapását, mint az Arsenal felhozómeccsét. Az Ágyúsok ugyanis a forduló zárásaként egy győzelemmel az élre álhatnak a leicester bukásának következtében. Azt nem mondhatjuk, hogy szép és közönségszórakoztató találkozót hozott az összecsapás, ám a csapatok kitették a lelküket a pályára, s hatalmas küzdelmet bemutatva osztoztak a pontokon, avagy Elliot és Howard lehúzta a rolót, ezáltal pedig Lukaku nagy sorozata is megszakadt.  

Newcastle United - Everton 0-0 (0-0)
Helyszín: St James’ Park: 52300 néző; Vezette: L. Mason
Gólszerzők: - ill. - 
Sárga: Janmaat (11.), Colback (82.) ill. Barry (36.), Barkley (63.)
Kiállítás: - ill. - 

Newcastle: Elliot - Janmaat, Mbemba, Coloccini, Dummett - Sissoko, Anita, Colback, Wijnaldum, Perez (Thauvin 87.) - Mitrovic. Vezetőedző: Steve McClaren

Everton: Howard - Baines, Mori, Stones, Coleman - Cleverley, Barry, Barkley (Deulofeu 69.) - Mirallas (Osman 85.), Lennon (Besic 69.), Lukaku. Vezetőedző: Roberto Martinez

1. félidő: Hathatós mezőnyfölénnyel kezdte a mérkőzést az Everton, a vendégek ráerőltették akaratukat a hazai csapatra. Roberto Martinez tanítványai kontratámadásokra rendezkedtek be, ám ezeket nem igazán tudták végig vinni, Howard kapuja lőtt nem sok minden történt az első játékrészben. A Newcastle védelmének bal oldalát sokszor sikerült megverni, mögé kerülni, s az alapvonalról belőtt labdák több ízben nagy kavarodást okoztak Elias zónájában. Az első komolyabb lehetőséget egyébként a 7. percben jegyezhettük fel Mirallas révén, a belga közelről éles szögből lőtt, Elliot pedig testtel hárított. Ötletes támadójáték, kellő kreativitás, ez jellemezte a kékek játékát, ám a befejezések valahogy hibádztak, illetve elmaradtak. A 28. percben a vendégek vezethettek kontrát, s talán ez volt az első játékrész legnagyobb helyzete, Lukaku 18-ról lőhetett kapussal szemben, ám Elliot védett. Bő fél óra elteltével 76-24-es labdabirtoklási arány is állt a statisztikákban, a Szarkák ezen javítottak a félidőig, ám komoly helyzetet nem tudtak kialakítani. Az első játékrész gól nélküli döntetlennel zárult, a hazaiak pedig megköszönhetik, hogy teljes létszámban vonulhattak az öltözőbe, ugyanis Janmaat sárgával a zsebében vétett egy igen csúnya szabálytalanságot, Mason azonban megkímélte. 

2. félidő: Egészen az 59. percig kellett várni egy újabb helyzetre, ekkor Lukaku eresztett el egy lövést 15 méterről laposan, szépen húzott a játékszer a jobb alsó felé, azonban Elliot ezúttal is leért,s hárítani tudott. A Newcastle többet vállalt, többet is birtokolta a labdát, mint az első játékrészben, ám ez a védekezés rovására ment, érezhetően lazább lett a hátsó alakzat. Meglehetőesen eseménytelenül pörögtek a percek, a játék mezőnyben folyt, míg nem a 71. percben Perez kis híján bevette Howard kapuját. A spanyol támadó középpályás lövése ugyanis a kapufa mellett suhanva hagyta el a játékteret. Két minutummal később aztán egy labdaszerzést követően mintaszerű akciót vittek végig a hazaiak, csak a befejezés hibádzott. Mirallas nemes egyszerűséggel hét méterről mellé fejelt teljesen tiszta helyzetben. Meccslabda volt, viszont maradt a 0-0! Nem adta fel a Newcastle, egymás után jöttek a hazai helyzetek, az Everton dominanciája már jócskán a múlté volt. Egy Colback beadást Wijnaldum bólintott meg, ez már kaput is talált, Howard azonban hatalmas bravúrral őrizte a hálót. Fejesre fejes volt a válasz, felpörögtek az események rendesen, Mori fejesénél Elliot tolta a labdát oldalra szintén bravúrosan. A 80. percben aztán Coleman szerzett vissza egy labdát, s lőtt kapura, igaz mellé ment, de nem sokkal. Gól nem született, a csapatok megosztoztak egy-egy ponton.

Ezzel Lukaku nagy sorozata is megszakadt, a belga zsinórban nyolcadik mérkőzésén nem tudott a soros ellenfél kapujába találni, így Vardy nemrégiben beállított rekordja egy darabig újfent nem forog majd veszélyben. 

Őszi Ádám