2015. július 5., vasárnap

Felkészülés: Parádézó Stuttgart, blamázó Leverkusen

A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) csapatai már javában készülnek a 2015/2016-os szezonra, az augusztus közepi rajtra. Zajlanak az edzések, játékosok érkeznek és távoznak, épül az új szezon új csapata mindenütt. Mostanra pedig a felkészülési mérkőzések sora is elkezdődött. 

Mindig kihangsúlyozzuk, és most is így tesszük, ezen eredmények nem mérvadóak, a felkészülést szolgálják és az eredmény a csapatok számára másodlagos.

A Leverkusen harmadosztályú német ellenfelétől kapott ki, míg a Stuttgart a cseh bajnok és Bajnokok Ligája selejtezőre készülő Plzen kapujában helyezett el egy hatost Harnik vezérletével. A Hannover lengyel csapattal mérkőzött, s játszott döntetlent, a felek pedig a büntetőket is gyakorolták az eredmény tükrében. Nem csupán vasárnap játszottak felkészülési mérkőzéseket a Bundesliga csapatok, nézzük, hogy milyen eredmények születtek pénteken és szombaton.

Vasárnapi eredmények:
Sonnenhof (III.) - Leverkusen 1-0
VfB Stuttgart - Plzen 6-3
Lechia Gdansk - Hannover 1-1 / büntetőkkel 2-4

Szombati eredmények:
Koblenz (IV.) - Mönchengladbach 0-2
MSV Neuruppin (V.) - Werder Bremen 0-11
Burghausen (IV.)  - Ingolstadt 1-3
Monaco - Hannover 0-1

Pénteki eredmények:
Rhede (V.) - Borussia Dortmund 0-5

A felkészülési mérkőzések hosszú sora az előttünk álló héten is folytatódik majd, részletes beszámolókkal jövünk, érdemes a FociClub.hu-val tartani. 

Őszi Ádám

Tymoschcuk elhagyta az orosz bajnokot - hivatalos

Egy fantasztikus karrier záró akkordja, levezető szakasza kezdődik meg Kazahsztánban, avagy a bajnokaspiráns Kairat Almaty és az ukrán válogatott csapatkapitányának karrierje innentől összefonódik. 

Anatoliy Tymoschcuk neve bizonyára minden futballszimpatizáns  fülében jól cseng. A 36 esztendős ukrán védekező középpályás karrierje hathatós részét a Shakhtar Donetsk mezében töltötte, míg két szakaszban megfordult az orosz Zenitnél. Az oroszországi periódusok között pedig a Bayern München mezében rúgta a bőrt. Az ukrán nemzeti csapatban 140-szer lépett pályára ezidáig, s a csapatkapitányi karszalagot is hosszú ideje viseli, ám feltételezhetően már nem sokáig. Az idő múlandó...!

Tymoschcuk a mögöttünk álló szezonban a zenit sorait erősítette, összesen 21 mérkőzésen jutott szóhoz minden sorozatot figyelembe véve, ám szerződése lejárt, s a felek nem hosszabbítottak. A kazah Kairat Almaty másfél évre szóló szerződést kötött az ukrán labdarúgás élő legendájával. 

A Kairat jelenleg második a kazah pontvadászatban, hátránya három pontos az éllovas Aktobe ellenében.

Őszi Ádám

Túladott brazil középpályásán a Porto - hivatalos

Az Európai labdarúgás és a karrier helyett a pénzt választotta az FC Porto brazil középpályása. Egy 25 esztendős labdarúgó esetében nem mondhatjuk azt, hogy levezetni ment Szaúd-Arábiába. 

Carlos Eduardo a Porto színeiben keveset mindössze egy szezont játszott. Szerződtetését követően (2013 nyara) egy szezon erejéig alapembernek számított, 30 mérkőzésen 5 gólt és 5 gólpasszt szorgoskodott össze a támadó középpályás, akinek piaci ára egy esztendő alatt 500 ezer euróról 4,5 millióra srófolódott. A mögöttünk álló szezont azonban kölcsönben töltötte a francia Nice csapatánál, teljesítményére pedig panasz nem lehetett 30 mérkőzésen 10 góllal és 5 gólpasszal segítette csapatát. 

Produktumával 5,5 millió euróra tornázta fel piaci árát, ám meglepetésre az Al-Hilal csapatához írt alá 2018 nyaráig szóló szerződést. A klubok közti megállapodásról pénzügyi tekintetben nem hoztak nyilvánosságra összeget, míg Eduardo fizetéséről sem hallani, csupán pletykákat.

Ha sztárklubban nem is, de az egyik nívós európai bajnokság egyik erősebb klubjában biztos megállta volna a helyét...! De mit tudjuk a pénz...

Őszi Ádám

Újabb brazil reménység szerződhet Portugáliába

Számtalan brazil, vagy éppen kolumbiai játékos első európai állomása, ugródeszkája Portugália, avagy a Benfica, Braga, Sporting, Porto négyesnek remek megfigyelőhálózata van Dél-Amerikában. Fiatal tehetségek zöme rúgja a bőrt évről évre a ligában, majd pedig euró tízmilliókért igazolnak Európa sztárklubjaikba. Egy-egy átigazolási időszakban mindig érkeznek fiatal tehetségek, így van ez most is. 

Ezúttal a Braga labdarúgócsapata lehet a befutó egy fiatal tehetségnél, pontosabban a brazil AA Ponte Preta 20 esztendős védekező középpályásánál Alefnél. Az ifjú labdarúgó számára már nem annyira ismeretlen Európa, ugyanis az elmúlt szezont az Olympique Marseille második csapatánál töltötte, ám kölcsönszerződése lejárt, a felek nem tudtak megállapodni, vagy éppen nem akartak, így az A Ponte Preta visszarendel. 

A transzfer részleteiről egyenlőre nem sokat tudunk és a hivatalos bejelentés is várat még magára, ám a footballdatabase.eu, melynek igen jók az értesülései kész tényként közlik az üzletet a két klub között.

Ahogyan az a képen is látható, Alef tagja a brazil U20-as válogatottnak, s például a magyarok elleni világbajnoki mérkőzésen is pályán volt.

Őszi Ádám

Egyiptomi védővel erősített a Betis

Nagy a forgalom a spanyol élvonalba egy évnyi másodosztályú tagságot követően feljutó Real Betis háza táján. A sevillai együttes ezúttal egyiptomi játékossal erősített, méghozzá a védőszekcióban. 

Amro Tarek az USA-ban született, ám egyiptomi felmenőkkel rendelkezik, s az afrikai országban tette le a futball alapjait, majd Európában, azon belül pedig Németországban rúgta a bőrt. A Magdeburg U19-es csapatát követően a Freiburg II-ben, majd a Wolfsburg II-ben szerepelt, míg nem 2013 nyarán hazaszerződött az El Gounába. 

A 23 esztendős labdarúgó bal oldali védőként aposztrofálható, ám középső védőként és bal oldali szélsőként is szerepeltették már, így nem áll tőle messze ezen posztok ismerete sem. 

A Betis nem hogy bennmaradást tervez, ilyen problémákról hallani sem akarnak a klub háza táján, inkább a középmezőnyt és a nemzetközi kupaindulást célozzák meg, ennek érdekében pedig formálják a keretet elég rendesen.

Germán Pezzella Argentínából érkezett, a River Plate 2,25 millió eurót kapott a 24 esztendős középső védőért. Kétség kívül a nyár legnagyobb fogása a Betis részéről a holland válogatott klasszisa Van der Vaart, aki Hamburgból dobbantott, s tér vissza Spanyolországba. A 22 esztendős irányító Nono saját nevelésű játékos, a német Sandhauzen kölcsönjátékosaként tért vissza, s a Betis első keretével készül. Jobb oldali szélsőt is igazolt már a sevillai klub Petros személyében, a 26 esztendős labdarúgó 1,7 millió euró ellenében érkezett Európába a brazil Corinthianstól.

Héctor Rodas szerződése lejárt, a 27 esztendős középső védő a Córdoba játékosa lett, míg Cristiano Pinicci visszatért Olaszországba Fiorentinához kölcsönszerződésének lejártát követően.

Őszi Ádám

A Gerrard transzfer háttere és kulcsfigurája

Steven Gerrard immáron a Los Angeles Galaxy labdarúgója, a liverpooli korszak immáron a múlt, egy új jövő vár a 35 esztendős klasszisra. A Toronto elleni bajnoki mérkőzés félidejében bemutatták őt a nagyközönségnek, s immáron a debütálásra sem kell sokat várnunk. Megszólalt Chris Klein a Galaxy elnöke is, ugyanis a transzfernek volt egy kulcsfigurája, egy korábbi Los Angeles játékos David Beckham. 

A 114-szeres angol válogatott középpályás profi karrierje az Anfielden 1998-ban kezdődött, ám 2015-ben végtért. A Liverpool immáron a múlté, 689 tétmérkőzés, 180 gól és 101 gólpassz fűződik a nevéhez. Fiatalabb azonban senki nem lesz már, Gerrard belátta, hogy szeretett klubját már nem tudja úgy segíteni, ahogyan azt kéne, így a felek nem hosszabbítottak, s egy új kalandot keresett magának az élő legenda, akinek döntésében egy jó barát David Beckham segített.

Chris Klein, a Los Angeles Galaxy elnöke: "David Beckham óriási segítséget nyújtott nekünk Steven Gerrard leigazolásában. David felhívta telefonon Stevie-t és beszélt neki Los Angelesről, a Galaxy-ról, Bruce Arenáról, az MLS-ről. Felbecsülhetetlen, hogy egy ilyen telefonnak milyen jelentősége lehet. Kulcsfontosságú volt számunkra. David mindig szívesen segít és mindig szívesen szakít időt számunkra. Ő igazán nagylelkű fickó. És ami a legfontosabb: mindig őszinte. Nem festett rózsaszín képet az MLS-ről Gerrard számára. Hanem elmondta, hogy valójában milyen érzés, milyen kihívás itt játszani." /Fordította: Jenkifoci/

Gerrard jövő szombaton mutatkozik be Galaxy mezben, ekkor a Club America elleni barátságos mérkőzést játsszák le, majd július 17.én jöhet a debütálás az MLS-ben is a San Jose ellen.

Őszi Ádám

MLS: Újabb Galaxy és Robbie Keane show

A Dallas és a Galaxy hathatós verésben részesítette ellenfelét, míg Robbie Keane mesterhármasig jutott. A New England jó mély gödörben van, míg Kaká pozitív és negatív hős szerepkörében is tetszelgett, gólja mellett egy pirosat is elkönyveltek neve mellé. 

FC Dallas – New England Revolution 3-0 (1-0)
G: Diaz (9.), Castillo (64.), Barrios (73.) ill. -

Esélyt sem adott ellenfelének a Dallas, mely a hét közi csúnya kupakudarcot követően (6-2-es vereség Némethék ellen) a bajnokságban visszatért a helyes útra. A New England nagy gödörben van, a csapat zsinórban negyedik vereségét könyvelhette el. A gólok sorát egy Diaz szabadrúgás nyitotta trükkösen a felugró sorfal alatt, s bár a vendégeknek is akadtak lehetőségeik, nem tudtak azokkal élni. Ellenben Castillo a 64. percben bekotorta a labdát a hálóba, lövését előbb védte a Revolution kapusa, ám a flipper módjára pattogó labda ismételten hozzá került, s nem kegyelmezett a kolumbiai. A végeredményt Barrios állította be a 73. minutumban.

Real Salt Lake – Orlando City 1-1 (1-1)
G: Jaime (28.) ill. Kaká (5.)
Kiállítva: - ill. Kaká (45.)

Kaká körül forgott a mérkőzés, avagy az 5. percben egy zseniális góllal vétette észre magát az aranylabdás brazil, ám pozitív szereplőből negatív hős lett. Előbb azonban fel kellett jegyeznünk a 4. minutumban egy hatalmas hazai helyzetet és egy bravúros Hall védést. A 9. percben kettőre növelhette volna előnyét a vendég csapat, ám egy szöglet utáni fejes a felső lécen halt el. Jaime a túloldalon pontosabb volt fejjel, bevette a vendégek kapuját, így szűk fél óra elteltével már 1-1 állt az eredményjelzőn. Az első játékrész utolsó perceiben aztán villant a piros, a játékvezető hathatós győzködése után Kaká jutott a kiállítás sorsára egy taposás végett. Az esetet többször visszanézve szándékosságot nem tudtunk felfedezni. A fordulást követően nagy fölényt alakított ki a Real Salt Lake, ám bevenni nem sikerült Hall kapuját, így egy pontot emberhátrányban is ellopott az újonc.

LA Galaxy – Toronto FC 4-0 (2-0)
G: Keane (9., 41., 59.), Lletget (90+4.) ill. -

Hatalmas pofonba szaladt bele a Toronto, mely a Galaxy otthonában vendégszerepelt ezen a hétvégén. Robbie Keane megállíthatatlan volt. Előbb büntetőből talált a kapuba, majd az első játékrész hajrájában közelről centerezett remekül. A második félidőben mesterhármasig jutott, egy hatalmas egyéni hibát használt ki, egy hátratett labdára csapott le, vitte el a játékszert a kifutó kapus mellett, majd passzolt az üres hálóba. A gólok sorát és a meccsre a pontot Lletget tette fel a ráadás negyedik percében, ezzel kialakítva a 4-0-ás végeredményt. A mérkőzés félidejében Steven Gerrard került bemutatásra, s válaszolt pár kérdésre a nagyközönség előtt. A Galaxy immáron a liga legtöbb lőtt góljával rendelkezik, egyre jobb formában van a csapat és már harmadik konferenciájában. Mi lesz még, ha Gerrard is becsatlakozik!?

A hét eddigi eredményei:
Seattle Sounders – DC United 1-0 
Houston Dynamo – Chicago Fire 1-1 
Columbus Crew - New York Red Bulls 2-1
Montreal Impact - New York City 1-2 
Colorado Rapids - Vancouver Whitecaps 2-1 

A folytatásban:
júl. 5. 23:00 Portland Timbers – San Jose Earthquakes

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew) – 12 gól
2. Wondolowski (San Jose Earthquakes), Kaká (Orlando City)– 9 gól
4. Giovinco (Toronto FC), Adi (Portland Timbers), David Villa (New York City) – 8 gól
7. Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Dempsey (Seattle Sounders), Bruin (Houston Dynamo), Davies (New England Revolution), Rivero (Vancouver Whitecaps), Martins (Seattle Sounders), Castillo (FC Dallas) – 7 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám

MLS: Sereghajtó verte az éllovast, David Villa pedig duplázott

Felemás New York-i éjszaka, avagy a Red Bulls pont nélkül maradt, míg a City David Villa vezérletével és duplájával Kanadából hozott el három pontot. A Whitecaps mumusa idén a Rapids, avagy konferencia utolsó vert konferencia elsőt.  

Columbus Crew - New York Red Bulls 2-1 (1-1)
G: Finlay (33., 74.) ill. Abang (8.)

Noha Wright-Phillips gólpasszal, Abang pedig góllal vétette magát észre a 8. percben, ezt követően sok öröme nem volt a Red Bulls szurkolóknak, ugyanis a Crew sokkalta veszélyesebben játszott. Finlay a 33. percben egalizált, egy a kaupstól előre ivelt labdát egyik társa csúsztatta meg, majd ültette be védőjét a hintába, s lőtte ki a hosszút. A fordulást követően a félidő közepén pörögtek a csapatok, az egyik oldalon Wright-Phillips, a másikon pedig Kamara veszélyeztetett. A 74. minutumban aztán a győztes gól megérett, Finlay érkezett zseniálisan középen, s egy lefejelt labdát pöckölt a kapuba. Kamara ezen a meccsen gól nélkül maradt, a 83. percben ziccerét Robles hárította. A keleti tavella roppant szoros, a második és a hetedik csapat között csupán egy pont különbség van. A Crew megelőzte a Red Bullst.

Montreal Impact - New York City 1-2 (0-1)
G: Piatti (77.-büntető) ill. David Villa (34., 82.)

A városi derbin elszenvedett vereséget megelőzően fantasztikus sorozatban volt a City, s a kisiklás után úgy fest, hogy sikerült visszatérni a pályára. Az újonc David Villa duplájával hozta el a három pontot az Impact otthonából. igaz a játék képe nem ezt az eredményt indokolta, ezt jól jelzi a 25-5-ös kísérleti mutató. Sounders azonban lehúzta a rolót, kapuját csupán tizenegyesből sikerült bevenni, Piatti volt a tettes. A nemrég még liga utolsó New Cork City ezzel már csak három pontra van a rájátszást érő hatodik helytől. David Villa pedig immáron nyolc találatnál jár, beérve Kakát és megelőzve Giovincot.

Colorado Rapids - Vancouver Whitecaps 2-1 (1-1)
G: V. Sanchez (2.), Doyle (56.) ill. Manneh (20.)

A nyugati seregható Rapids mindössze harmadik győzelmét aratta az idén. A Whitecaps úgy fest mumusára talált, avagy hazai pályán is kikaptak a Colorado csapatától. Ezúttal Sanchez adott hathatós alaphangot a mérkőzésnek, a hazaiak már a 2. percben megszerezték a vezetést Manneh az első játékrészben még egyenlíteni tudott, ám a második félidőben Doyle góljára már nem volt válasza a vendégeknek. A kanadai csapat ezzel elvesztette éllovas pozícióját, a Sounders beérte őket s gólkülömbséggel előzött.

A hét eddigi eredményei:
Seattle Sounders – DC United 1-0 
Houston Dynamo – Chicago Fire 1-1 
FC Dallas – New England Revolution 3-0
Real Salt Lake – Orlando City 1-1
LA Galaxy – Toronto FC 4-0

A folytatásban:
júl. 5. 23:00 Portland Timbers – San Jose Earthquakes

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew) – 12 gól
2. Wondolowski (San Jose Earthquakes), Kaká (Orlando City)– 9 gól
4. Giovinco (Toronto FC), Adi (Portland Timbers), David Villa (New York City) – 8 gól
7. Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Dempsey (Seattle Sounders), Bruin (Houston Dynamo), Davies (New England Revolution), Rivero (Vancouver Whitecaps), Martins (Seattle Sounders), Castillo (FC Dallas) – 7 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám