2013. október 27., vasárnap

Groteszk: Nastasic lett a Chelsea nyerőembere

Hazai sikerrel zárult a hétvége angol csúcsderbije  mely a végletekig kiegyenlített volt. A három bajnoki pont sorsáról egy egyéni hiba döntött.  

Chelsea - Manchester City 2-1(1-0)
G: Schürle (35.), Torres (90+1.) ill. Agüero (49.)

Igazi tapogatózó játékkal kezdődött a mérkőzés, érezhető volt, hogy a győzelem mellett mindkét csapat a vereség elkerülését is célként tűzte ki. Az első valamirevaló helyzetre a 7. percig kellett várni, ekkor ki híján Torres fejelt gólt. Ezt követően komoly helyzetet a 19. percben jegyezhettünk fel, ekkor Agüero lövése okozott rémületet a londoni publikum számára. Tíz perccel később aztán feljegyezhettük az első igazán komoly ziccert, Torres kapott forintos labdát, ám a spanyol támadó öt méterről a kapu fölé durrantott. Mentségére szóljon, hogy levegőben volt a labda és igen csak nyakatekerten állt a kapunak. Négy minutummal később aztán Hart nyúlhatott maga mögé. Ezúttal is Torres volt főszerepben, a támadó elhúzott a szélen, betört és a középre gurított labdára Schürle érkezett, aki két méterről nem hibázott. Vendég részről Agüero két próbálkozását jegyezhettük fel, a szünetre egy gólos hazai vezetéssel mentek a felek.

A fordulást követően aztán, mintha az öltözőben maradt volna a Chelsea, a City kapujához szögezte a hazaiakat. Négy perc elteltével aztán Agüero rezgette meg a Cech mögött elterülő hálót, az argentin klasszis bombagóllal egyenlített. Az egyenlítő találatot követően visszavettek a csapatok, vagy fogalmazunk úgy, óvatosabbá vált a játék. Helyzet akadt mindkét oldalon, ám óriási ziccert nem könyvelhettünk el. Úgy tűnt, hogy marad az 1-1 és a pontosztozkodás, de Nastasic gondoskodott róla, hogy ne így legyen. A fiatal védő valószínűleg haza szerette volna fejelni a labdát, ám a kifutó Hart mellett elbólintott a játékszert, melyre Torres csapott le és bűntett. Szerencsével tehát, de nyerni tudott a Chelsea, mely ezzel feljött a második helyre.

Tottenham - Hull City 1-0 (0-0)
G: Soldado (80.-büntető)

Swansea - West Ham 0-0

A játéknap másik két esti meccsén csupán egyetlen egy gól született, az is büntető. A Tottenham Soldado 80. percben értékesített tizenegyesének köszönhetően verte hazai pályán a Hull Cityt, míg a Swansea és a West Ham gól nélküli döntetlent játszott.

Őszi Ádám

Serie A: Emberhátrányban lőtt gólt és nyert a Roma

Továbbra is ámulattal nézi a futballvilág az AS Roma együttesét, mely ezúttal sem talált legyőzőre, sőt, olyan akaratról és összetartásról tett tanúbizonyságot, mely előtt kalapot kell, hogy emeljünk. A délutáni meccskavalkád során a címvédő Juve könnyed győzelmet aratott, míg a Sassuolo újra pontot csent idegenből.  

Udinese - AS Roma 0-1 (0-0)
G: - ill. Bradley (82.)
Kiállítva: - ill. Maicon (66.)

Nem volt könnyű helyzetben a listavezető fővárosi klub, mely két vezéregyénisége nélkül, a sérüléssel bajlódó Totti és Gervinho hiányában lépett pályára. Az első játékrész romai fölényt hozott, helyzetek azonban mindkét oldalon akadtak, de gól nem született, így döntetlennel vonulhattak az öltözőbe a felek. A 66. percben aztán minden gyökeresen megváltozott Maicon kiállítása miatt. Ekkore kevesen gondolták, hogy három ponttal megy haza a Roma, de így lett. A 82. percben Strootman átadását váltotta gólra Bradley, aki mindössze négy perccel korábban állt be Boriello helyett. Ezt nevezik nyerő cserének, ugyanis az állás nem változott, a Roma 9/9-es mérleggel öt ponttal vezeti a bajnokságot, gólaránya pedig elképesztő 23-1-es.

Juventus - Genoa 2-0 (2-0)
G: Vidal (23.-büntető), Tevez (36.) ill. -

Könnyed győzelmet aratott a címvédő Juventus, mely ezzel a Napoli együttesével karöltve üldözi a listavezető Roma csapatát. A torinoiak az első félidőt különösen megnyomták, óriási fölényt alakítottak ki, a lövések pedig csak úgy zúgtak a vendégek kapujára. Az első gól azonban rögzített szituációból született, Vidal értékesített egy megítélt büntetőt. A "Zebrák" góljainak számát a nyáron érkező argentin klasszis duplázta meg a 36. percben, mely mint kiderül a végeredményt is jelentette. A második játékrészben csökkent az iram, a Genoa kaput sem tudott találni a mérkőzés egészét figyelembe véve. Tözsért a vendégek nem nevezték a keretbe.

Catania - Sassuolo 0-0 (0-0)

Pontosztozkodással zárult az előrehozott kiesési rangadó, melyen a felek még a hálót sem tudták megzörgetni. A döntetlen természetesen az újonc Sassuolo számára kecsegtetőbb, hiszen idegenben sikerül ismételten pontot lopni.

Őszi Ádám

Megvan az első! - Győzött a Sunderland

Ádáz küzdelem, igazi derbi, ezzel a szavakkal jellemezhetjük a Sunderland-Newcastle összecsapást, mely hazai győzelmet hozott. A hármas sípszó pillanatában óriási volt az öröm a  Stadium of Light lelátóin, áprilist követően nyert ismét a Sunderland.

Sunderland - Newcastle United 2-1 (1-0)
G: Fletcher (5.), Borini (85.) ill. Debuchy (58.)

Teltház és fantasztikus hangulat várta a csapatokat Anglia egyik legősibb és legvérmesebb rangadóján, mely mind a pályán, mind pedig a nézőtéren és sajnos olykor az utcákon is tért hódít magának. A Stadium of Light nézőterén 49 ezren ültek és közel ennyien ugrottak a levegőbe az 5. percben, mikor is Johnson beadását Fletcher fejelte közelről Krul kapujába, ezzel vezetést szerezve a hazaiaknak. A sereghajtó és egyben nyeretlen hazaiak tehát gyorsan előnybe kerültek, azonban a gólt követően magához ragadta a kezdeményezést a Newcastle, mely többnyire beadásokkal próbált operálni, azonban a hazai védelem, vagy éppen a hálóőr Westwood személyében résen volt. Mindkét csapat nagy vehemenciával és lendülettel játszott, igazi lüktető első játékrészt láthatott a népes publikum.

A második játékrészben aztán góllá érett a "Szarkák" fölénye, az 58. percben Ben Arfa labdájára érkezett Debuchy, aki közelről a kapuba pofozta a játékszert. Öt perccel később aztán Cabaye lövése tekeredett fél méterrel a kapu mellé. Az iram némileg csillapodott, a feleken elkezdődött érződni a fáradtság. Az utolsó negyed órára 1-1-es állással fordultak a csapatok. A 81. percben remek helyről végezhettek el szabadrúgást a hazaiak, ami azonban a sorfalban halt el. A 85. percben aztán egy váratlan lövés utat talált Krul kapujába, ezzel pedig óriási gátat szakítva át a Sunderland szurkolók szívében. A gólszerző a cserenként pályára lépő Borini volt, aki fantasztikusan találta el a labdát, melyet zsinóron húztak a bal felsőbe. Pár perccel később megkezdődött a népünnep a stadionban...

Ezzel tehát megszerezte első győzelmét a Sunderland, mely elmozdult az utolsó helyről, megelőzve a 3 pontos Crystal Palace gárdáját. A Newcastle lett tehát az a gárda, mely asszisztált a Sunderland első győzelméhez.

Őszi Ádám

Higuain büntetői három pontot értek a Napolinak

A vasárnapi játéknap nyitómeccsén egy tizenegyesekkel tarkított igen lagymatag hangulatú mérkőzésen gyűjtötte ne a Napoli a három bajnoki pontot a Torino ellenében. Mindkét büntetőt jogosságát lehet vitatni. 

Napoli - Torino 2-0 (2-0)
G: Higuain (14.-büntető, 32.-büntető)) ill. - 
Kiállítva: - ill. Basah (87.)

Sérült játékosai miatt igen csak felforgatott, tartalékos felállásban érkezett meg a Torino a pályára. Az első igazán nagy helyzetre a 12. percig kellett várnunk, ekkor Bellomo hagyta ott Mertens előtt a lábát, aki átesett rajat, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. A végrehajtó Higuain volt, aki magabiztosan lőtte a Napoli idei első büntetőjét a jobb felsőbe. Tíz perccel később aztán az argentin gólszerző pórálkozott 21 méterről, lövése pedig kicsivel suhant el a jobb kapufa mellett. Pár perccel később ismét a Real Madrid korábbi támadója volt főszerepben, sikerült befordulnia védője mellett, lövését azonban Padelli hárította. A 32. minutumban aztán ismételten Higuain állhatott a labda mögé és végezhetett el büntetőt, miután egy lövés Glik kezén halt el. Az esetet a játékvezető tovább engedte, már a vendégek hozták a labdát, mikor is visszafújta az esetet, az alapvonali partjelző jelzése alapján. Higuain magabiztosan a bal alsóba vágta a labdát.

A félidő végére aztán felpörögtek az események, előbb Insigne kapott tért ölelő átadást, melyet a kapuból kifutó Padelli elvétett, így a kapu üresen tátongott, a hazaiak játékosa azonban elkönnyelműsködte a helyzetet. Négy perccel később Cerci szabadrúgását hárította Reina, majd két perccel az első félidő vége előtt Glik vágta a labdát fölé 11 méterről fordulatból. Összességében a Torino sokkal többet birtokolta a labdát, de mindhiába, ugyanis ez meddő mezőnyfölény volt csupán, míg a Napoli két tizenegyesén mindegyiken lehetne vitatkozni.

A fordulást követően aztán a 49. percben Hamsík került nagy helyzetbe, a csatár azonban eltörte a labdát, mely keresztbe elgurult a kapu mellett. Nem játszott jól egyik fél sem, a találkozó egészen unalmassá vált. A 63. percben Baretto lövése ment mellé, Reina nem kényszerült játékba avatkozni.  Hat perccel később Mertens lövésénél kellett nagyot nyújtóznia Padellinek, aki nagy bravúrral szögletre tolta a játékszert. A 78. percben aztán Reina védett nagyot  Meggiorini lövését követően, majd a kontrából a túloldalon Callejon került ziccerben, azonban egy az egyben rontott és kapu mellé gurított. A 87. percben aztán Basah rántotta lee Pandevet, amiért a játékvezető pirosat ítélt, ezzel pedig tíz emberrel fejezték be a meccset a vendégek. A három pontot így is könnyedén tette zsebre a Napoli, melynek szurkolói a mutatott játékkal nem feltétlenül lehetnek elégedettek.

Őszi Ádám

Bayern: kolumbiai válogatottat nézett ki Guardiola - sajtóhír

A Sky Sport Italia legfrissebb értesülései szerint Guardiola a Bajnokok Ligája címvédő Bayern München spanyol trénere a télen kivetné hálóját Juan Cuadradóra, a Fiorentina szélsőjére. 

A 25 esztendős 20-szoros kolumbiai válogatott jobb szélső korábban az Udinese, majd a Lecce játékosa volt, azonban 2012-ben a Fiprentina kaparintotta meg játékjogát, azóta pedig karrierje felfelé ível. Stabil alapembere a firenzei csapatnak, melyhez hosszútávú szerződés köti 2017-ig. A transfermarkt.de becslései szerint Cuardado piaci értéke jelenleg 18 millió euró, amit ha összevetünk szerződése hosszúságával, akkor bizony borsos árat kaphatunk.  

Kérdés, hogy a Bayern München vezetősége mennyit szánna a játékjogára, valószínűleg a téli átigazolási szezonban még hallunk a játékos és a német klub kapcsolatáról. Most azonban még javában tart a szezon, és nem szabad másfelé kacsinthatni, Juan csakis a Serie A és az Európa Liga küzdelmeire koncentrálhat.

Őszi Ádám

Serie A: Beindult a Samp, újra nyert az Inter

Az olasz labdarúgó bajnokság (Serie A) szombat esti nyitányán a Sampdoria fogadta az Atalanta együttesét, míg a forduló rangadójának számított a Hellas Verona vendégjátéka Milánóban. A hazai csapatok örülhettek a játéknap végén.  

Sampdoria - Atalanta 1-0
G: Mustafi (57.)

Igazi menetelésbe kezdett a Sampdoria, mely múlt héten a Livorno ellen megérezte a győzelem édes ízét, most pedig nincs megállás. A genovai alakulat a remek formában lévő Atalanta együttesét fogadta, és küldte haza pont nélkül, miután Mustafi az 57. percben Consigli kapujába talált. Hat perccel később megfogyatkoztak a vendégek, Nica került a kiállítás sorsára. Az eredmény nem változott, ezzel pedig az Atalanta zsinórban negyedik meccsét nem tudta megnyerni, míg a Samp ezzel kettőnél tart.

Inter - Hellas Verona 4-2 (3-1)
G: Moras (9.-öngól), Palacio (12.), Cambiasso (38.), Rolando (56.) ill. Martinho (32.), Romulo (71.)
Kiállítva: Belfodil (90+3.) ill. Moras (90+3.)

Mint ahogyan fentebb is említettük, ez a találkozó a játéknap, illetve az egész forduló legnagyobb derbijének számított a két csapat tabellán elfoglalt helyezése, vagy mondjuk úgy a Hellas Verona nem várt jó szereplése végett. A találkozót gyorsan a kezébe vette a milánói alakulat, mely a 12. percben már két gólos vezetést tudhatott magáénak. Előbb Moras talált a saját kapujába, majd Palacio növelte kettőre az Inter előnyét. Húsz perccel később jött a vendégek szépítő találata Martinho révén, de mielőtt beleélték volna magukat az egyenlítés lehetőségébe Cambiasso gyorsan büntetett. Ezzel tehát 3-1-es hazai előnnyel vonultak a csapatok az öltözőbe. A második játékrészben aztán Rolando góljával leszögezte, hogy innen ma csak egy csapat távozhat három ponttal, az pedig az Inter. A vendégek nem adták fel, sikerül újabb gólt szerezni Romulo révén, ez azonban csak az eredmény kozmetikázásához volt elég. A hosszabbításban aztán kiszálltak a kis kakasok, hazai oldalról Belfodil, míg vendég részről Moras mehetett zuhanyozni. A két csapat helyet cserélt a tabellán.

Őszi Ádám