2014. október 5., vasárnap

Újfent kikapott az angol sereghajtó - eredmények, tabella

Tovább szenved az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) újonca, a Queens Park Rangers, mely ezúttal a West Ham United otthonában szenvedett két gólos vereséget. Nézzük milyen eredmények születtek a 7. fordulóban. hogyan áll a bajnoki tabella és kik alkotják a góllövőlista élmezőnyét. 

West Ham - QPR 2-0 (1-0)
G: Onuoha (5.-öngól), Sakho (59.) ill. -

Szó szerint hamar öngólt lőtt a QPR, az 5. percben ugyanis Onuoha egy szögletet követően a saját kapujába juttatta a játékszert. Az első játékrészben alig jutott el helyzetig a vendég csapat, ez a második félidőben változott, a kísérletek azonban többnyire pontatlanok voltak. Az 59. percben Tomkins átadását követően Sakho duplázta meg a Kalapácsosok előnyét, ezzel eldöntve a három bajnoki pont sorsát és beállítva a végeredményt. A West Ham fellépett a felsőházba, míg a QPR gólkülönbségének köszönhetően ligautolsó a Burnley és a Newcaslte mögött. 

A Premier League 7. fordulójának eredményei:
Hull - Crystal Palace 2:0
Leicester - Burnley 2:2
Liverpool - West Bromwich 2:1
Sunderland AFC - Stoke 3:1
Swansea - Newcastle United 2:2
Aston Villa - Manchester City 0:2
Manchester United - Everton 2:1
Tottenham - Southampton 1:0
Chelsea - Arsenal 2:0

Íme a bajnokság jelenlegi állása:
1. Chelsea 19 pont, 2. Manchester City 14 p., 3. Southampton 13 p., 4. Manchester United 11 p. (13:10), 5. Swansea 11 p. (10:8), 6. Tottenham 11 p. (9:7), 7. West Ham 10 p. (12:10), 8. Arsenal 10 p. (11:9), 9. Liverpool 10 p. (10:10),... 17. Everton 6 p., 18. Nercastle 4 p. (7:14), 19. Burnley 4 p. (3:10), 20. QPR 4 p. (4:15).

Íme a góllövőlista élmezőnye:
1. Diego Costa (Chelsea) 9 gól
2. Agüero (Manchester City, Berahino (West Brom), Ulloa (Leichester) 5-5 gól

Arrow

Diego Costa az Arsenal ellen is betalált, győzött a Chelsea

Feszültséggel és szabálytalanságokkal tarkított londoni derbit nyert a Chelsea, mely továbbra is vetetlenül vezeti a Premier Leaguet, míg Arsene Wenger csapata az Arsenal elszenvedte első vereségét és egészen a hetedik helyig csúszott vissza.  

Chelsea - Arsenal 2-0 (0-0)
London, Stamford Bridges 40167 néző; Vezette: Martin Atkinson
Chelsea: Courtois (Cech 24.) - Ivanovic, Cahill, Terry, Azpilicueta - Matic, Fabregas, Schürrle (Mikel 69.), Oscar (Willan 87.), Hazard - Diego Costa.
Arsenal: Szczesny - Gibbs, Koscielny, Mertesacker, Chambers - Wilshere (Rosicky 83.), Flamini, Sanchez (Podolski 79.), Özil, Cazorla (Oxlade-Chamberlain 69.) - Welbeck.
Gólszerzők: Hazard (27.-büntető) ill. -
Sárga: Cahill (20.), Ivanovic (53.), Schürrle (66.) ill. Chambers (22.), Koscielny (27.), Welbeck (90+1.)
Kiállítás: - ill. -

Negyed órás késéssel, de elkezdődött a találkozó, a levegőben tapintani lehetett a feszültséget. Szabálytalanságokkal tarkítva indult a mérkőzés, a kapuk pedig nem forogtak veszélyben. A tizedik percben szerencsétlen módon ütközött Courtois és Sanchez, a belga kapuvédő lenn maradt a földön, ám az ápolást követően az orvosok zöld utat adtak a folytatásra. A feszült hangulat nem csak a pályán, a kispadoknál is eluralkodott, Wenger és Mourinho is egymásnak esett és nem csupán verbálisan, a felek lökdösődtek is egyet. A 23. minutumra fordulva konstatálhattuk, hogy nemhogy kaput találó lövést, de kísérletet is mindössze egyet jegyezhettek fel a statisztikusok. Ugyan ezen minutumban Courtois leült a földre, tudni lehetett, hogy az ütközés végett valami nincsen rendben. A portás füle vérezni kezdett, az orvosok egyből jelezték, hogy csere lesz. Így érkezett a kispadról Cech akinek bemelegítenie sem volt ideje, a fiatal belgát pedig kivizsgálásra szállították egy londoni kórházba, hogy koponya CT-t és az ilyenkor szükséges vizsgálatok elvégezhessék. A 28. percben aztán harsant a síp, miután Koscielny büntetőt érően állította a Chelsea játékosát. A tizenegyest a sértett Hazard értékesítette. A 30. minutumban aztán Wilshere kapott remek labdát, egy az egyben mehetett volna kapura, ám az átvétel hosszúra sikeredett, így a remekül kimozduló Cech megszerezte a labdát. Mindössze három lövési kísérletet jegyezhettünk fel az első félidőben, a felek mezőnyben küzdöttek, kevés focit láthattunk.

A találkozó második felvonását egy Cazorla lövéssel kezdtük, ám ezen löket a kapu felett hagyta el a játékteret. Az 58. percben aztán kis híján Flamini összehozta a Chelsea második gólját, Hazard beadása a középpályás combjáról gólba tartott, ám Szczesny reflexről a kapufára pofozta a játékszert, megmentve csapatát az öngóltól. A 63. percben aztán érdekes momentumot jegyezhettünk fel Cech kapujának előterébe, a büntetőterület vonalán, de inkább belül Fabregas blokkolt egy labdát, ám ezt kézzel tette. A játékvezető büntető helyett szögletet ítélt, az Ágyúsok körbevették a játékvezetőt, és kis híján leharapták Atkinson fejét. Negyed órával a vége előtt egy Costa-showt láthattunk, remekül kevergetett a spanyol, majd hatalmas helyzetbe hozta csapattársát, ám Hazard az ötös sarkáról lendületből fölé tüzelt. A 78. minutumban aztán tombolt a Stamford Bridge közönsége, Fabregas remek labdával ugratta ki Diego Costát, aki a kimozduló Szczesny felett elegánsan emelt a kapuba, megduplázva csapata góljainak számár, eldöntve a három pont sorsát. Találatával Costa immáron 9 gólos és magabiztosan vezeti a Premier League góllövőlistályát, míg csapata a Chelsea továbbra is veretlenül listavezető. Az Arsenal immáron nem veretlen, Wenger tanítványai jól visszacsúsztak a tabellán.

Tottenham - Southampton 1-0 (1-0)
G: Eriksen (40.) ill. -

Véget ért a Southamton remek sorozata, Koeman tanítványai a White Hart Lane gyepén hajoltak meg Londonban. A mérkőzés egyetlen találatát a Spurs dán középpályása Erikse jegyezte, tizennyolc méterről laposan lőtte ki a jobb alsó sarkot. Bár meccsben voltak a Szentek, ezúttal nem sikerült gólt szerezni. Veresége ellenére a vendég csapat még mindig harmadik, míg a Tottenham megelőzte az Arsenalt is és felkúszott a hatodik helyre.

Arrow

Falcao első manchesteri találata győzelmet ért

Újabb győzelmet zsebelt be Van Gaal a Vörös Ördögök kispadján, az Everton pedig rég nem látott helyet foglal el a tabellán. Láthattuk Baines karrierjének első kihagyott büntetőjét, illetve Falcao első manchesteri találatát és nem feledkezhetünk meg Di Maria zseniális játékáról, illetve De Gea parádés védéseiről sem. Meccs volt a javából...



Manchester United - Everton 2-1 (1-0)
Manchester, Old Trafford 75329 néző; Vezette: Kevin Friend
Manchester United: De Gea - Rafael, McNair, Rojo, Show (Blackett 71.) - Valencia (Fellaini 79.), Blind, Di Maria, Mata - Falcao (Wilson 73.), Van Perie.
Everton: Howard - Baines, Jagielka, Stones, Hibbert (Browning 78.) - Besic, Barry, McGeady (Osman 77.), Naismith, Pienaar (Oviedo 64.) - Lukaku.
Gólszerzők: Di Maria (27.), Falcao (62.) ill. Naismith  (55.)
Sárga: Van Persie (9.), Blind (31.), Valencia (55.), Wilson (90+3.) ill. Besic (17.), Pienaar (26.), Howard (90+1.)
Kiállítás: - ill. -

Igen indiszponáltan kezdte a találkozót az Everton, ellenban a Vörös Ördögök izzottak a bizonyítási vágytól. Howard hamar munkába állt, ugyanis Falcao, már a 4. percben megtornáztatta a maygar felmenőkkel bíró portást. Angel Di Maria és Mata is remekül mozgott a pályán. A 19. minutumban aztán ismételten Falcao előtt adódott egy lehetőség, ám közeli lövése nem talált kaput, így maradt a gól nélküli döntetlen. A 27. percben aztán egy emberként ugrott fel az Old Trafford, Mata átadást követően Di Maria tekert a kapuba tizenhét méterről. Három perccel később újfent a Real Madrid ex-középpályása volt főszerepben, kettejük párharcát azonban ezúttal Howard nyerte. A játékrész vége felé kezdett magára talált a liverpooli csapat, a 39. percben Lukaku tüzelt, ám De Gea szerencséjére a játékszer a kapu mellett hagyta el a játékteret. Szinte a semmiből egyenlíthetett volna az Everton, mely Luke Shaw szabálytalansága révén büntetőhöz jutott, ám Baines élete első büntetőjét rontotta a Premier Leagueben, eddig zsinórban tizenötöt értékesített, a tizenhatodik De Gea védése révén azonban kimaradt.

A második játékrészre aztán mintha egy más Everton futott volna ki, feljebb tolta sorait  a vendég együttes. Az első nagy helyzet azonban Falcao előtt adódott, a kolumbiai remekül játszotta magát tisztára, azonban hat méterről nem sikerült kaput találnia. Tizenegyesből nem ment az egyenlítés, akcióból azonban igen, a házi góllövőlistát vezető Naismith remek mozdulattal fejelte Baines beadását De Gea kapujába. Sokáig azonban nem örömködhettek a vendég szurkolók, a 62. percben ugyanis rezgett a háló, Di Maria pazar átadását követően Falcao talált a kapuba. Ez volt a kolumbiai első gólja a Manchester United színeiben, míg Di Maria továbbra is parádésan termeli a gólok mellett a gólpasszokat is. Ezt követően kevés volt a folyamatos játék, mindkét edző szakaszosan kihasználta három-három cserelehetőségét. Az egyenlítés lehetősége két ízben is Osman lábában volt, a Vörös Ördögök spanyol kapuvédője De Gea azonban mindkét ízben bravúrosan hárítani tudott. Itt azonban még nem volt vége, a hosszabbítás negyedik minutumában De Gea két akkorát védett, hogy azt valószínűleg több ízben is mutogatni fogják. Stones sajnos hordágyon hagyta el a játékteret, az angol védőnek ezúton kívánunk jobbulást.

Győzelmével Van Gaal csapata felkúszott a tabella negyedik helyére, igaz Wenger csapata az Arsenal még visszaelőzhet. Az Everton rég nem látott pozícióban a 17. helyen tanyázik, mindössze hat ponttal és 16 kapott góllal.

Arrow

Gálázott, s fellépett a dobogóra a Sevilla

Esélyt sem hagyott ellenfelének a Sevilla, mely gálaelőadást tartott hazai közönsége előtt, s egy csúnya zakóval küldte haza a tabella végén kullogó Deport. Győzelmével az andalúz gárda fellépett a dobogó harmadik fokára, innen várhatja a következő, 8. fordulót. 

Sevilla - Deportivo La Coruna 4-1 (2-1)
G: Mbia (24., 57.), Bacca (39.), Vitolo (63.) ill. Medunjanin (31.)

Emery csapata az első percekben tudatosította szándékát, remek támadófocival rukkolt elő a haza együttes. A háló első ízben a 24. percben rezgett, ekkor Mbia egy szögletet követően fejelt Lux kapujába, mintegy tizenkét méterről. A vendégek igen inaktívnak bizonyultak támadásban, a támadó harmadba érve elfogyott a tudomány, a rögzített szituációkon kívül nem tudtak veszélyes helyzeteket kialakítani. Igen ám, de Medunjanin számára elég volt egy szabadrúgás, melybúl a 31. minutumban hatalmas gólt akasztott Beto kapujába. Sokáig azonban nem volt döntetlen a mérkőzés a félidő hajrájára kanyarodva Bacca is bevette Lux kapuját, ezzel pedig hazai előnnyel vonultak a felek az öltözőbe. 

A második játékrészben aztán tovább növelte a tempót a Sevilla, ennek pedig rövid időn belül meg is lett az eredménye. Az 57. percben Mbia jegyezte önmaga második, csapata pedig harmadik gólját. A kameruni támadó Vitolo remek átadását a kapufa segítségével helyezte el a hálóba. Négy minutummal később Vitolo volt ismételten főszerepben, gólpassza után góllal is beköszönt, közelről bombázott a léc alá. Bacca is duplázhatott volna, ám a 68. percben megítélt büntetőt Lux hárítani tudta a bal alsóból. A végjátékban a cseréké volt a főszerep, az eredmény immáron nem változott. A Sevilla egy roppant magabiztos győzelmet aratott, melynek köszönhetően felkúszott a dobogó harmadik lépcsőfokára.

Arrow