2013. április 25., csütörtök

A félgőzzel játszó Chelsea a hosszabbításban nyert, ezáltal elmaradt a svájci csoda

Az Európa Liga csütörtöki játéknapján az elődöntők odavágójához érkeztünk. A svájci meglepetéscsapat a Basel hazai környezetben fogadta a BL címvédő, most pedig EL trófeára hajtó Chelsea csapatát. A londoni kékek a mérkőzés korai periódusában megszerezték a vezetést, majd pedig mondhatni olyan félgőzzel kiköhögtek tovább, melyre majdnem rá is fáztak az érdekes végjátékban. A svájci csoda viszont ezúttal elmaradt, így nagyon nehéz helyzetbe kerültek Sommerék.   

Jól és lendületesen kezdték a hazaiak a mérkőzést, nem ijedtek meg nagynevű ellenfelüktől. A labdát többet birtokolták némileg, erről csak a statisztikák árulkodtak, nagyon kiegyenlített játéknak lehettünk szemtanúi. A 12. percben azonban a már sokszor lesajnált, de mégis a csapat egyik legjobbja Frank Lampard adott remek labdát Moses számára, aki nem tétlenkedett és a hálóba bólintotta a játékszert, ezzel 0-1-re módosítva az állást. Az eredmény végkimenetelétől függetlenül elkönyvelhették a londoni kékek ultrái, hogy megvan a nagyon fontos idegenben lőtt gól.

Etz követően két percen belül két hazai próbálkozást is láthattunk, előbb Schar, majd pedig Salah próbálkozott, igaz eredménytelenül, de nem lehet azt mondani, hogy a bekapott gól megfogta volna a hazaiakat. A 34. minutumban Torres találta el a kaput, ám Sommer a hazaiak kapusa résen volt. A 40. percre fordulva elmondhattuk, hogy öt kapura lövéséből mind az öt kaput talált a vendégeknek, nem úgy a hazaiak, akik 4/2-es mutatóval  rendelkeztek. A vendég lövések Torres és Rami révén érkeztek, de Sommer remekül figyelt. A londoniak mérlege a félidő végére romlott, hiszen előbb a 44. majd a 45. percben is Hazard lövése kerülte el a kaput.

A második félidőre remekül érkeztek a hazaiak, Stocker a 48. percben 15 méterről a kapufát találta el laposan, mely kifelé pattant. Beszorult a Chelsea, szöglet után szögletet végezhetett el a Basel. Az 52. percben Hazard ment el remekül a szélen és tört be a tizenhatoson belülre, a visszagurított labdát, pedig Torres lőtte el a tizenegyes pontról, mely a kapufán csattant. Ezt követően az iram és a színvonal visszaesett némileg, az idő a hazaiakat hajtotta jobban. A 67. percben Frei kísérelt meg egy távoli bombát, mely kaput nem, csupán nézőteret talált, de jó löket volt. Két perccel később Cole megkapta a meccs első sárgáját, melynek következtében kihagyja majd a visszavágót. Egy perccel később Dragovic szabálytalanságát is "súlyosnak" ítélte meg a bíró, így lapok tekintetében gyorsan jött az egyenlítés. A visszavágót ő is kénytelen lesz kihagyni. A 76. percben Diaz cselezte magát lövőhelyzetbe, de lövése eltekeredett a jobb felső mellet. A meccs sokáig lapok nélkül zajlott, a végére azonban besárgultak a felek. Előbb Dagen kapott sárgát a 81. percben, majd pedig David Luiz tartott oda nagyon csúnyán az imént említett játékosnak. Az eset inkább ért volna egyből pirosat, mint sárgát. Ezekben a percekben beszorult a Chelsea, csak nyomozták a labdát és még kivágni sem sikerült rendesen, mikor a 87. percben büntetőt ítélt a cseh játékvezető. A labda mögé Scaf áll és magabiztosan értékesítette az ajándék tizenegyest, hiszen szinte semmi nem történt... (1-1).

A középkezdést követően kisebb tűzijáték alakult ki a hazai kapu előtt, a záró szó azonban Oscar lábában volt, aki a lelátóra lőtte a labdát. Egy perccel a vége előtt a gólszerző Scaf is besárgult, majd beszorult a Basel. A hosszabbításban Terry majdnem gólt fejelt, ott volt a lehetőség, de a labda elhaladt a kapufa mellett. A 94. percben utolsó sanszát kapta a Chelsea egy szabadrúgás révén. A labda mögé David Luiz állt, és tekerte a labdát a jobb alsóba (1-2). A gólban Sommer a hazaiak kapusa is benne volt, nomeg fel lehet emlegetni az a bizonyos belépőt, melynek nyomán Luiz már zuhanyozhatott volna ekkor. A sors valamit visszaadott ezzel, hiszen a Basel igen vitatott büntetővel egyenlített.

Basel - Chelsea 1-2 (0-1)
Gólszerző: Scaf (87.) ill. Moses (12.), David Luiz (94.)
Sárgalapok: Cole (69.), David Luiz (83.) ill. Dragovic (70.), Dagen (81.), Scaf (89.)
Kiállítva: - ill. -

Őszi Ádám

Isco lehet Monaco új hercege! - transzfer a láthatáron

Hiába a Málaga remek Bajnokok Ligája menetelése, a klub nagy anyagi gondban van, így nyáron minden bizonnyal ízeire szedik a kérők a csapatot. A klub egyik legnagyobb értéke Isco Alarcón, akiért kérők hada támad majd. 

A legfrissebb hírek szerint a francia másodosztályban szereplő AS Monaco kész 28 millió eurós ajánlatot tenni a spanyol válogatott játékosért, írj az a AS. A korábbi francia sikercsapat szinte biztosan az első ligába folytatja jövőre, mivel vezeti a tabellát és nagy álmokat szőnek. A klubnak orosz milliárdos tulaja van Dmitrij Ribolovlev személyében, aki szeretné felvenni a versenyt a francia élcsapatokkal és ismét európai színvonalu csapatot varázsolna a hercegségbe. Apropó hercegség, a 21 esztendős Isco lehet ennek a csapatnak a szíve és a lelke ha a transzfer sikerül, így méltán ráillene a "Monacó hercege" titulus.

Azonban ez mind csak felmerülő és kiszivárgott hír, Isco mellett több nagy igazolást tervez a klub, és egyáltalán nem biztos, hogy a spanyol egy úgymond számára alacsonyabb szintű csapatba vágyódna. Ha lesznek top klubok akik versengenek játékjogáért, márpedig lesznek. De az utak kifürkészhetetlenek...

Őszi Ádám

Játékoscsere az Inter és a Barca közt? - avagy kapusért csatárt

A Gazzetta dello Sport olyan információkkal állt elő, mely szerint játékostranszfer, pontosabban játékoscsere  jöhet létre az Internazionale és az FC Barcelona között nyáron. 

Az olasz lap úgy tudja, hogy Victor Valdes helyére kapust kereső katalánoknál felmerült Samir Handanovic az Inter kapusának neve. Az olaszok nem ragaszkodnak a hálóőrhöz, annál inkább szemezgetnek Alexis Sanchez szerződtetésével. A chilei támadó nincs csúcsformában, nem igazán tudja kihozni magából a benne rejlő tehetséget, ez lehet a Lal Liga, vagy a Barca stílusának az oka is, így a váltás számára akár jól is jöhetne. Ehhez pedig még az is párosulhat, hogy Neymar esetlegesen a katalánokhoz szerződik, így pedig kell a hely.

A transfermarkt.de becslései szerint Sanchez piaci ára 25 millió euró, míg Handanovic "csupán" 17 milliót ér, így a két játékos ár közel sem megegyező. Ezért elképzelhető, hogy némi anyagi rásegítésre lesz szükség olasz részről.

Őszi Ádám

Torres vallomása karrierje folytatásáról


Sok kritikát kap, de mégis mikor kell ott van! Ő Fernando Torres, aki a Liverpool csapatát hagyta ott anno a londoni kékek hívására, ám góllövőcipőjét valahol utazás közben elhagyta. Az elvárások nagyok vele szemben, de ő kész folytatni és bizonyítani. 

A spanyol válogatott csatár egyértelműsítette, hogy nem áll szándékában elhagyni a klubot, céljai vannak még. Viszont nem mindig csak a játékos dönt...

"Sok minden van még, amit adhatok a klubnak. Még három év hátravan a szerződésemből, és arra számítok, hogy legalább ennyi ideig itt maradok. - ezen szavakkal nyitotta a beszélgetést Torres, majd pedig folytatta - Tavaly megnyertük a Bajnokok Ligáját, idén pedig remélhetőleg meglesz az Európa Liga-győzelem. Ez a cél a legjobb négyben végzés mellett. Vissza akarunk térni a BL-be a következő szezonra, és trófeákat szeretnénk nyerni. Azt gondolom, remek keretünk van, és épül egy fiatal csapat. Biztos vagyok abban, hogy ez egy nagyszerű együttes, és ezt meg akarjuk mutatni. Részese akarok lenni ennek."

Őszi Ádám

Götze után Lewandowski is elkelt!? - mi lesz véled Dortmund?

Ellentmondásos hírek láttak napvilágot mára virradóra, hiszen a Bild.de és több sportportál arról számol be, hogy Lewandowski csakúgy mint Götze jövőre a Bayern München együttesében rúgja majd a bőrt. Erre azonban már megérkezett a cáfolat, a Borussia szeretné megtartani lengyel csodabogarát. Nézzük mit lehet tudni. 

A Bild híréről annyit, hogy ők szivárogtatták ki a Götze transzfert is, az oldal többnyire megbízható forrásokkal dolgozik. Emellett pedig Jupp Heynckes ügynöke is meglebegtette, hogy a lengyel bizony a Bayern Münchené. Hivatalos bejelenté azonban nincsen, Kloppék pedig bíznak a támadó megtartásában.

„Nem érzem, hogy Robert nagyon el szeretne menni tőlünk, és mi sem akarjuk elküldeni. Meglátjuk, mi történik, ez a mostani teljesítménye mindenesetre bekerül a történelemkönyvekbe" - nyilatkozta Jürgen Klopp, a Dortmund vezetőedzője.

A felkeresett ügyvezető igazgató Hans-Joachim Watzke csakugyan bízik abban, hogy a klub egyik legnagyobb értéke marad - „Robertnek 2014-ig van szerződése, amelyben Götzével ellentétben nincs kivásárlási záradék. Szeretnénk, ha legalább kitöltené a kontraktusát, ezért is nem határoztunk meg átigazolási összeget. Eddig sok kívánság megvalósult az életemben, úgyhogy reménykedem."

Eközben a játékos ügynöke Maik Barthel a következő képen nyilatkozott a Sport bildnek - "Megegyezésre jutottunk egy másik klubbal, és a szándék az ezen a nyáron való klubváltás. Ez egy érdekes ajánlat, amely találkozik a Dortmund kritériumaival és kielégíti Robert igényeit. A BVB biztosított minket afelől, hogy Robert ilyen feltételek mellett távozhat. Most már csak a klubokon áll a dolog."

Ember legyen a talpán aki ezt most kibogozza!  Mint közismert Lewandowski neve nem csak a német rekordbajnoknál merült fel, korábban a Manchester United együttesével boronálták össze a lengyelt. Teljesítménye láttán pedig több mint valószínű, hogy nem ez a két klub lesz csak a kérők sorában.

Őszi Ádám

A Bajnokok Ligája elődöntőinek első felvonnának álomcsapata! - micsoda team...

A Whoscored.com összeállította a Bajnokok Ligája két elődöntőjét követően a forduló álomcsapatát, mely óriási német dominanciát hozott. Ez a dominancia azt jelenti, hogy csupán egyetlen egy spanyol játékos kapott helyet a tizenegyben, azonban ő is a Bayern München játékosa Javi Martínez. 

A Bundesliga két élcsapata a már bajnok Bayern München és a  Borussia Dortmund egyenesen átgázolt a két spanyol gigászon. Mint ismeretes a Barcelona kedden 4-0-ra, míg a Real Madrid szerdán este 4-1-re kapott ki riválisától. Elhangzanak olyan vélemények, mely szerint a La Liga hanyatlik, a jövő pedig a német futballban van, de ennyire ne szaladjunk előre és ezt ne két meccs alapján állapítsuk meg.

Sokan úgy emlegetik ezt a két napot: La Liga - Bundesliga 1-8, vagy Spanyolország - Németország 1-8!
Nos jogosan dagad a németek mellkasa, de ne feledjük, ez csak a párharcok első félideje volt, a lefújás pillanata még nagyon messze van. Az esély csekély, de a remény hal meg utoljára.

A gondolatot pedig egy mondással zárnám : "A futball olyan játék, amikor két csapat kergeti a labdát, és a végén mindig a németek nyernek!"

Nos nézzük azt a bizonyos álomcsapatot, melyben 6 Bayern és 5 Dortmund játékos van. A forduló legjobb játékosa egyértelműen a Real Madridnak 4 gólt rúgó Lewandowski, aki 10-es legmagasabb osztályzatot kapott.

Weidenfeller - Piszczek, Dante, Subotic, Alaba - Robben, Schweinsteiger, Martínez, Reus - Müller, Lewandowski

Őszi Ádám

EL: Dávid legyőzi Góliátot? - avagy a Chelsea ellen menetelne tovább a svájci csodacsapat

Csütörtök este Európa második legrangosabb kupasorozata folytatódik, mely az Európa Liga névre hallgat. A mezőny csakúgy mint a Bajnokok Ligájában itt is az elődönt első felvonásához érkezett. Az egyik meccsen a Fenerbahce otthonába látogat a Benfica, míg a másik párharc a Basel-Chelsea meccset tartogatja számunkra. Nézzük mit kell tudni az utóbbi meccsről. 

Nem számíthat sok jóra a Bajnokok Ligája címvédője, ugyanis a svájci csodacsapat csak úgy szárnyal, motivációból pedig nincsen hiány, hiszen a játékosuk életük eredményét érhetik el, míg angol részről az eredménykényszer játszik fő szerepet, a csapatnak egyszerűen valamit nyernie kell. A két klub korábban még soha nem játszott egymással mérkőzést, ez lesz az első randevújuk. Ami az eddigi menetelést illeti, a svájciak bravúrt bravúrra halmoznak, míg a Chelsea bukdácsolva, de valahogy eljutott az elődöntőig. Nézzük a két csapat menetelését.

Basel: A svájci csapat a Videotont csoportjából jutott tovább és senki nem számított arra, hogy majd ott lesznek a legjobb négy közt. Egyértelműen ők az idei szezon csodacsapata. A kieséses szakasz első párharcát az ukrán Dnipro ellen vívták. A párharc toronymagas esélyese az ukrán együttes volt, mely addig a legtöbb gólt szerezte az EL-ben és az Atletico Madrid előtt nyerte meg csoportját. A második áldozat a Zenit volt, tehát BL csapat esett már áldozatául a svájci egyletnek. Az előző körben pedig a Bale vezette Spurs került a csapat útjába és két őrült meccs után büntetőkkel a svájciak örvendhettek.

Basel - Dnipro 2-0
Dnipro - Basel 1-1
Basel - Zenit 2-0
Zenit - Basel 0-1
Tottenham - Basel 2-2
Basel - Tottenham 2-2 ( büntetőkkel a svájciak léptek tovább)

Chelsea: A történelem első Bajnokok Ligája címvédője, aki a csoportkört sem élte túl, így Torresék kénytelenek voltak az Európa Ligában folytatni. Az első ellenfél a Sparta Praha volt, mely nagyon megnehezítette a londoniak dolgát, nüanszokon múlott a párharc. Ezt követte a Steaua Bukarest elleni két összecsapás, melyen idegenben hátrányba kerültek, ám a visszavágó második félidejében sikerült megtörni a román védelmet és biztossá tenni a továbbjutást. Az előző fordulóban az orosz Rubin Kazany tornyosult Benítez együttese elé és a hazai 3-1-es diadalt követően majdnem "megégtek" az orosz hidegben.

Sparta Praha - Chelsea 0-1 
Chelsea - Sparta Praha 1-1
Steaua Bukarest - Chelsea 1-0 
Chelsea - Steaua Bukarest 3-1
Chelsea - Rubin Kazany 3-1
Rubin Kazany - Chelsea 3-2

Nehéz párharc vár tehát a Londoni kékekre, akik természetesen a párharc esélyeseinek számítanak, de a Basel megmutatta már idén, hogy a papírforma azért van, hogy felborítsák.

Európa Liga, elődöntő, első mérkőzés
Basel - Chelsea 21:05 (tv: Story4 20:55)

Őszi Ádám

Tovább tart a Selecao szenvedése, ezúttal Chile volt nagy falat, Neymar betalált - videóval

Magyar idő szerint csütörtökre virradóra három órakor indult útjára a labda a Brazília-Chile barátságos válogatott mérkőzésen. A Selecao, mely természetesen Brazíliában játszó játékosokból állt nem bírt Chile legjobbjaival. 

A vendégek hamar megszerezték a vezetést, Gonzalez révén már a 8. minutumban Chile csapatánál volt az előny, melyet még az első félidőben sikerült egalizálni hazai részről. A 24. percben Reven vette be a kaput. A második játékrész hozott egy kétes bírói szituációt, a chileiek büntetőt reklamáltak, a játékvezető azonban továbbot intett. A felvételek alapján a reklamáció jogos volt. Ezt követően Neymar lőtt nagyon főlé egy remek lehetőséget, majd kicsivel később ő maga szerezte meg a vezetést az 55. percben. Az öröm ezúttal sem tartott sokáig, hiszen a 63. percben Eduardo Vargas egalizált. A végeredmény ez maradt, a létszám azonban nem, mivel Braulio Leal a 90. percben kiállíttatta magát.

Ezzel tovább tart a Selecao szenvedése, Chile ellen pedig egy nyolc meccses győzelmi széria szakadt meg. Legutóbb 2004-ben Chilében játszottak a felek 1-1-es döntetlent.

Brazília - Chile 2-2 (1-1)
Gólszerzők:  Rever  (24), Neymar  (55.)  ill. Gonzalez (8.), Eduardo Vargas (63.)
Kiállítás: Braulio Leal (90.)

Őszi Ádám