2015. május 22., péntek

Vasárnap nagy bejelentést tesz a Real Madrid

Trófea nélküli szezont nem tűr el a Real Madrid vezetősége, avagy a 2014-2015-ös szezon Carlo Ancelotti bukásáról szólt a Real Madrid kispadján, állítja az olasz és a spanyol sajtó egybehangzóan. A hivatalos bejelentésre vasárnap kerülhet sor, már mindenki az új vezetőedző kilétéről találgat. 

Carlo Ancelotti korunk egyik legsikeresebb edzője. Az 55 esztendős szakembert a tavalyi szezon elején került a Real Madrid élére,s egyből trófeákat nyert a klubnak. A Spanyol Kupa mellett a Bajnokok Ligájában is finisbe  ért a csapat, s az Európai Szuperkupa után év közben a Klubvilágbajnoki serleg is a vitrinbe került. Egy dolog hibádzott, a bajnoki cím, melyet az Atletico Madrid hódított el. Az idei szezonnak a triplázás reményével futott neki a csapat (mindig ez a cél!), ám szép sorban minden fronton elbukott a Modric vezette csapat. Előbb a Spanyol Kupában parancsolt megálljt az Atletico Madrid, majd a Bajnokok Ligájában lecsapott a címvédők átka, s a Juventus jelentette a végállomást az elődöntőben. Múlt hét végén aztán a spanyol bajnoki versenyfutásra is feltették a pontot, avagy az ősi rivális FC Barcelonáé lett az aranyérem. Trófea tehát nincsen, ez pedig azt jelenti Madridban a Bernabeuban, hogy új edző kell...!

Az olasz szakember szerződése alapjáraton 2016 nyaráig, tehát a következő szezon végéig érvényes, ám ezt Florentino Pérez a blancók elnöke felbonthatja. Ennek van egy záradéka, avagy 3,5 millió euró Ancelotti végkielégítése. Ernesto Bronzetti a szakember képviselője már Madridban tartózkodik, s a felek tárgyalóasztalhoz is ültek. Ezen híreket a goal.com, az AS és a Sky Sports Italia is közölte, s megjegyzi, hogy a szombati bajnoki zárást követően vasárnap kerülhet sor a bejelentésre.

Természetesen ez kérdéseket vet fel! Ki lesz a Real Madrid trénere az új szezonban? Hol folytatja Carlo Ancelotti? - Nos, utóbbi állítólag visszatérhet korábbi sikerei helyszínére, s az AC Milan kispadját foglalhatja el, míg a blancók padjára a sajtó szerint Jürgen Klopp és Rafa Benítez a legesélyesebb, de a Porto edzője Julen Lopetegui is ott van a pakliban.

Őszi Ádám

Real Madrid: Három jelölt az edzői posztra

Egybehangzó spanyol és olasz sajtóértesülések szerint vasárnap menesztik posztjáról Carlo Ancelottit a Real Madrid vezetőedzőjét. A következő évadot tehát minden bizonnyal egy új trénerrel kezdik meg a blancók, ám azt még nem tudni, hogy ki lesz az utód. Három jelöltről beszélnek, nézzük kik azok. 

Elsőként Jürgen Klopp neve merült fel, mint ismeretes a Borussia Dortmund sikeredzője hét esztendő után áll fel a sárga-feketék kispadjáról, s még nem tudni, hogy hol folytatja edzői pályafutását. Nyílt sisakos támadójáték, csapatépítés, remek közeg, ezt szokhattuk meg Klopptól, sokak szerint pontosan beleillik a Real Madrid karakterisztikájába. Vele kapcsolatosan egyébként olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint elképzelhető, hogy egy esztendőt kihagy, mint korábban Pep Guardiola, de arról is lehetett olvasni, hogy a török Fenerbahce is megkörnyékezte már. 

A másik nagy név Rafa Benítez, a Liverpool korábbi sikeredzője, a Napoli jelenlegi trénere. Habár kontraktusa van jelenlegi csapatával, a sajtó szerint rábólinthat a Real Madrid megkeresésére. Az 55 esztendős szakember játékos karrierje összefonódik a Real Madrid nevével, s a stoplis szögre akasztása után a blancóknál tanulta ki az edzői szakma alapjait. Az u19-es csapat mellett a B együttest is trenírozta, ám ennek immáron 20 esztendeje...! Eljött a visszatérés ideje!?

Végezetül pedig Julen Lopetegui az FC Porto spanyol trénere, akinek pályafutása mind játékosként, mind pedig edzőként összekapcsolódik a Real Madriddal. A Castilla volt első profi klubja, ám az első csapatnál nem futott be, míg edzői karrierjének második állomása volt a Real Madrid B csapata. A portugál sztárcsapatot 2014 óta irányítja, s remek Bajnokok Ligája menetelést tudhat maga mögött. Vajon ő lesz a befutó!?

Őszi Ádám

Cruyff jól odaszólt a Real Madridnak

Johan Cruyff az FC Barcelona egykori legendás játékosa és edzője kemény kritikával illette a Real Madrid csapatát és azt is elárulta mi a különbség a két ősi rivális között. Beszélt a sajtó munkatársának a Berlini ellenfélről a torinói Öreg Hölgyről. 

A 68 esztendős emblematikus figura szókimondóságáról ismert, ha kell, akkor kritizálja szeretett katalán klubját és annak játékosait is. Ezúttal azonban az ősi rivális Real Madrid került a fókuszba és ez egyéni célok! Avagy CR7-re céloz vajon a holland!? - "Nevetséges, hogy hét év alatt csupán egyszer nyertek. Egyszer-kétszer el lehet bukni a bajnoki címért folyó csatát, de ez elfogadhatatlan. A különbség a Real Madrid és a Barcelona között, hogy míg a katalánok mindig összetartanak, addig a madridiak csak az egyéni céljaikkal törődnek" - olvashatóak Cruyff gondolatai a De Telegraaf rovatában.

A beszélgetés vége a katalánok berlini ellenfeléről a Juventusról szólt - "Újra bebizonyosodott, hogy a pénz nem minden. A PSG-nek és a Manchester Citynek is sokkal több pénze van, mint például a Juventusnak, amely mégis ott van a Bajnokok Ligája döntőjében. Kijár a tisztelet a torinóiaknak, hiszen nem is olyan régen még a másodosztályban szerepeltek, majd a padlóról felállva képesek voltak visszatérni."

Őszi Ádám

Trónfosztás Belgiumban! - 151 év után bajnoki cím...

Egy fordulóval a Play Off vége előtt bajnokot avattak a balga élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Jupiler Leagueben), avagy három bajnoki cím után letaszították a trónról Juhász Roland korábbi csapatát a rekordbajnok Anderlechtet. Az új regnáló bajnok a Gent, mely 151 éves története során először hódította el a bajnoki aranyat. 

Az elmúlt hetekben három bajnoki mérkőzését is vereséggel abszolvált az alapszakasz győztes Club Brugge, mely nagy árat fizetett ezért, ugyanis elbukta a bajnoki címet, avagy remekül hajrázott a története első aranyát jegyző Gent. A Standard Liege elleni hazai bajnokit követően kezdődhetett a szieszta, ugyanis az utolsó forduló eredményétől függetlenül bajnokot avattak. A Gent utóbbi hét Play Off meccsén veretlen maradt, közvetlen riválisát az Anderlecht és a Club Brugge csapatát is legyőzte.

A Play Off 9. fordulójában:
Charleroi - Club Brugge 1-3
Kortrijk - Anderlecht 2-2
Gent - Standard Liege 2-0

Előfordulhat, hogy az Anderlecht számára csak az Europa Liga jut, ugyanis a trónfosztott címvédő nagyon fontos bajnoki pontokat hagyott a Kortrijk otthonában, melynek következtében a Club Brugge visszajött a dobogó második fokára. Juhász Roland egykori csapatának sorsa tehát már nem a saját kezében van, a Club Brugge hibáját kell lesniük.

Íme a Play Off utolsó 10. fordulójának menetrendje:
Anderlecht - Gent
Club Brugge - Kortrijk
Standard Liege - Charleroi

A Juoiler League állása egy fordulóval a vége előtt:
1. Gent 49 pont (17-9) - már bajnok és Bajnokok Ligája főtáblás
2. Club Brugge 44 pont (15-16)
3. Anderlecht 43 pont (16-12)
4. Standard Liege 37 pont (12-13)
5. Charleroi 36 pont (13-13)
6. Kortrijk 34 pont (11-21)

Őszi Ádám