2013. június 10., hétfő

Mexikói csatárkeringő, avagy 12,2 millió euró és négy klub üzletelt

Számunkra európai futballszeretők számára nem túl ismert a tengerentúli bajnokságok menetele, többnyire annyit tudunk, hogy Brazíliában és Argentínában élnek-halnak a fociért, és igazi tehetséggyárként üzemelnek az országok. Az MLS-ről jut infó, hiszen sok sztár levezetni az államokba szerződik, na és ott van az MX League Apertura. Sokan megkérdeznék, ha az utcán hallanák, hogy micsoda? Semmi különös, csak a mexikói pontvadászatról beszélünk. 

Egy igen erős és komoly bajnokság a mexikói, ahol bizony egyre több a pénz és egyre magasabb a színvonal. Pár nappal ezelőtt már beszámoltunk egy transzferről, akkor az amerikai válogatott támadó Herculez Gomez szerződött a Santos Laguna csapatából a Tijuana együttesébe. A mai napon pedig újabb két csatár váltott klubot bajnokságon belül.

Hogy mi ez a nagy keringő? Félszezon van az MX League Apertura-ban és csakúgy mint Európában ott is zúg az átigazolási piac. Nézzük hát a hosszas felvezető után, ki szerződött és hova.

Fentebb pont említettük, hogy csatárt igazolt a Tijuana, ez pedig nem volt véletlen, mivel az együttes kolumbiai támadója Duvier Riascos távozóban volt, mostanra pedig már nem tartozik  klub kötelékébe. A 26 esztendős támadó a bajnoki tabellán 13. helyen serénykedő Pacucha együtteséhez szerződött. Ami az eddigi teljesítményt illeti, 16 meccsen 8 gól és 2 gólpassz fűződik a nevéhez, ami elég jó teljesítménynek mondható, ezen teljesítménnyel holtversenyben harmadik a góllövőlistán. Csak halkan jegyezzük meg, hogy érdekes a dobogó második helyezettjét, azt a csapatot, mely a bajnoki cím egyik esélyese elhagyni, egy a kiesőzóna elől menekülő csapatért. A piaci értékét tekintve Riascos 4 millió eurót ér, a Pacucha pedig közel a dupláját 7,6 milliót fizetett érte.

A másik transzfer főszereplője azaz Aldo de Nigris, aki győztes gólt szerzett pár nappal ezelőtt Mexikó válogatottja számára, és ezzel megszerezte a csapat első győzelmét a vb-selejtezőkön három döntetlent követően.  Nigris a Monterrey alkalmazásában állt immáron 2010 óta, az idei szezont tekintve pedig 15 meccsen csupán 3 gólt és 2 gólpasszt tud felmutatni, ex-csapata pedig a hetedik pozícióban várja a folytatást. A beruházó fél a Guadalajara együttese volt, mely 4,6 millió eurót tett le az egyébként 3 milliót érő 29 esztendős csatárért. Új klubja egy hellyel a régi mögött van, tehát nyolcadik a mexikói pontvadászatban.

Őszi Ádám

Őrült arabok, ahol a pénz nem számít: Tíz millió euró a 600 ezret érő bal szélsőért

Már hozzászokhattunk, hogy az arab olajmilliárdosoknak semmi nem számít és senki nem drága. jelen vannak az európai futballban, elég megemlíteni a Manchester City, vagy például a PSG együttesét. Nos, mostani sztorink azonban nem Európából, hanem arab honból való. 

Yahya Al-Shehri neve szinte biztos, hogy senkinek nem mond sokat, persze nem zárjuk ki, hogy valaki követi az Ettifaq FC együttesét, netán-tán a Szaúd-Arábiai válogatottat . A 22 esztendős középpályás az  Ettifaq FC csapatánál kezdte pályafutását, az ifjúsági csapatból 2010-ben került fel a felnőttek közé, ahol egészen eddig szerepelt. Piaci értéke a transfermark.de becslései alapján 600 ezer euró, ehhez képest igen szép summát kapott érte nevel együttese az Al-Nasr csapatától. Egyes információk 10 millió euróról beszélnek, a német transfermarkt.de viszont 9,7 millió euróról számol be. Egy azonban biztos a pénz nem számít, így pedig érdemes játékost nevelni. Al-Shehri igazán behozta a nevelésének az árát...

Ez ám az ész nélküli költekezés, mikor a pénz nem számít, csak másodlagos... !

Korábban Luca Toni is megfordult az Al-Nasr együttesében.

Őszi Ádám

Belső védővel erősített a Shakhtar

Rat és Fernandinho távozása, illetve Nem érkezését követően itt az újabb Shakhtar igazolás Oleksandr Volovyk személyében.  

Ha nem hallottak még a játékos nevéről, az azért van, mert nem követik az ukrán pontvadászatot, ugyanis Oleksandr a városi rivális Metalurg Donetsk labdarúgója volt immáron 2006 óta. Egy korszak most lezárult, ám mindenképpen minőségi váltás következik be a 27 esztendős ukrán védő életében. hiszen a Shakhtar sokkal magasabb szintet képvisel több szempontból is. Emellett nem kell életvitelt, város és bajnokságot váltania, emellett pedig a Bajnokok Ligájába is bemutatkozhat új csapatában.

Piaci értékét a transfermarkt.de 1,5 millió euróra becsli, ám élő szerződése révén minden bizonnyal magasabb volt a vételár, ám ezt a klubok nem hozták nyilvánosságra.

Oleksandr a 2012-2013-as szezonban 26 ukrán bajnokin lépett pályára és védő létére 5 gólt szerzett, illetve minden találkozót végigjátszott. A Metalurg nem jutott az Európa Liga főtáblájára, ám négy selejtezőt lejátszott és Volovyk ezen meccseken is eredményes tudott lenni. Góljai számát pár csatár is megirigyelheti...

Őszi Ádám

Real nevelésű spanyol védővel erősített a CFR

Korábban már beszámoltunk róla, hogy nagy átalakuláson megy keresztül a nyár folyamán a CFR Kolozsvár, mely roppant rossz idényt futott. Az első igazolás Florin Costea személyében már megérkezett, az újabb üzlet pedig a mai napon köttetett meg. 

A Real Madrid igazi fanatikusai biztosan emlékeznek még Javier Velayos nevére. A spanyol védő egész ifjú korát a fővárosban, azon belül pedig a királyi gárda utánpótlás-nevelő központjában töltötte. Kilenc esztendőn keresztül rúgta a bőrt az ifjúsági csapatokban, majd pedig három esztendőt eltöltött a Real Madrid B csapatában, ahol 86 alkalommal lépett pályára. Nagyobb tehetségnek indult, de végül 2011-ben az FC Brasov gárdájánál kötött ki.

Az immáron 26 esztendős jobb oldali védő 28 román elsőosztályú meccsen szerepelt a szezonban és csapata alapemberének számított, a statisztikusok két gólpasszt is a neve mellé firkantottak. 

Szerződése lejárt, melyet nem kívánt meghosszabbítani, így ingyen szerződött Vass Ádám együttesébe a CFR Kolozsvárba. Új kontraktusa három esztendőre, azaz 2016 nyaráig szól.

Őszi Ádám

Bukaresti játékoskeringő: Három érkező és egy távozó a Vörös Kutyáknál

Nem tétlenkedik a román bajnokság hatodik helyezettje a Dinamo Bucaresti gárdája sem, a mai nap folyamán csak úgy jöttek és mentek a játékosok a klubnál. Távozott a gárda fiatal támadója, mellette pedig bosnyák, horvát és francia légiós is csatlakozott a kerethez. 

Dorin Rotariu mindössze még csak 17 esztendős, ennek ellenére a fiatal támadó 7 alkalommal is pályára léphetett a szezon során, igaz csak csereként kis időkre, de ennyi idősen ez is nagy szó, valahol el kell kezdeni a beilleszkedést. Sok korabeli társa még számtalan évet tölt az utánpótlás csapatokban. Tehetségére a Vaslui figyelt fel, mely pont a bokaresti klub előtt végzett a bajnokságban az ötödik pozícióban. Piaci értéke 450 ezer euró, ám az átigazolási összeget a felek nem hozták nyilvánosságra, ahogyan azt sem, hogy milyen kitételeket tartogat a fiatal csatár új szerződése.

Az első érkező az idei nyáron a francia-algériai kettős állampolgár Karim Boutadjine. A 24 esztendős csatár a bajnoki ezüstérmes Pandurii együttesét hagyta a háta mögött, miután nem sikerült megvetnie a lábát a kezdőcsapatban és csupán csereként számítottak rá. Így teljesen érhet módon nem hosszabbította meg lejáró szerződését, hanem ingyen távozott, új kontraktusának feltételeit nem hozták nyilvánosságra.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a szezon végén kieső Turnu Severin remek formában lévő támadójával erősített a CFR Cluj, most pedig a Dinamo happolt el két játékost. ha egy csapat kiesik, többnyire ez a sors vár rá, játékosai nem mindig követik a klubot alacsonyabb osztályba.

Az egyik érkező Mirza Hasanovic. A 22 esztendős bosnyák játékos ingyen érkezett a klubhoz, hiszen szerződése lejárt. Posztját tekintve pedig védekező középpályásról van szó, szerződése 2016 nyaráig szól.

A másik Turnu játékos a horvát származású Antonio Asanovic. Posztját tekintve belső védőről van szó, fél szezont töltött előző klubjánál, ott azonban alapembernek számított, a meccseket végigjátszotta.

Őszi Ádám

CFR Kolozsvár: Román válogatott csatárral erősített Vass Ádám csapata

Rendkívül rossz szezont zárt a CFR Kolozsvár együttese, a csapatnál pedig  kijelentették, hogy nagytakarítás, jelentős átalakulás lesz, így egy egészen új együttes futhat majd neki a 2013/2014-es szezonnak. 

Nem szokhattak hozzá a szurkolók az utóbbi időben ahhoz, ami idén történt, a csapat a szégyenteljesnek mondható mindössze nyolcadik pozícióban végzett. Ez pedig tényleg elgondolkodásra ad okot, valami nem stimmel. Távozók még nincsenek, de az első érkező már megvan, méghozzá csatár posztra.

Florino Costea személyében egy 28 esztendős nyolcszoros román válogatott támadó érkezik. Pályafutásának eddigi legszebb korszakát a FC Universitatea Craiova együttesénél töltötte, ahol 119 mérkőzésen 47 alkalommal volt eredményes, majd pedig öt évnyi szolgálatot követen lecsapott rá a Steaua Bucarest gárdája, ám a hozzá fűzött reményeket nagyon nem sikerült beváltania.

Feltámadása fél esztendeje kezdődött meg a Turnu Severin csapatánál, ám a klub csupán a 16. pozícióban végzett, így kiesett a román élvonalból, viszont Costea remek teljesítményt nyújtott, így neki ez a fél esztendő egy kiváló ugródeszka volt a visszatérés felé. A statisztikákból kiderül, hogy 15 mérkőzésen lépett pályára, és csupán két alkalommal cserélték le, ezen meccseken pedig 8 gólja mellett 3 gólpasszt is jegyzett.

Négy hónapos szerződése lejárt a Turnu gárdájánál, így szabadon igazolhatóvá vált, tehát a CFR ingyen jutott a játékjogához. Új szerződése a kolozsvári klubbal 2016 nyaráig szól.

Őszi Ádám

Thiago Silva beszélt jövőjéről és Rooney-ról

Thiago Silva ismét immáron sokadszor tiszta vizet öntött a pohárba és elmondta, nem hagyja el a PSG együttesét. Ennél nyilvánvalóbban már nem lehet kijelenteni. Emellett pedig beszélt arról, miként tekint Rooney-ra a klub elsőszámú kiszemeltjére. 

"Minden egyes nyár elején azt mondják, hogy a Barcelonába megyek. Tavaly is ez volt. Nagyon boldog vagyok, hogy a PSG-nél lehetek, és remélem, hogy maradhatok Párizsban szerződésem végéig, 2017-ig." - mondta a brazil klasszis, aki már unhatja ezeket a kérdéseket és felvetéseket.

Majd pedig szóba hozták az angol fenegyereket Rooneyt - "Kedvelem őt. Akárhányszor játszottam ellene, eredményes volt. Nagyon szeretném, hogy a PSG leigazolja Rooney-t. Minőségi igazolás lenne."

Őszi Ádám

A 19 esztendős szerb "Messire" lecsapott a Benfica

Egy 19 esztendős európai tehetség nem mindennap mondhatja el magáról, hogy felnőtt válogatott, 17 esztendős kora óta a felnőttek közt szerepel és a piaci értéke 7 millió euró. Egy spanyol, angol, vagy német tinisztár esetében ez nem is lenne akkora szenzáció, de Kelet-Európáról lévén szó rögtön megakad az ember szeme. 

Egy eldugott tehetség? Az túlzás, hiszen mindig is szem előtt volt Lazar Markovic. Ezt a nevet mindenki jegyezze meg jól, valószínűleg sokat hallunk még a szerb válogatott jobb oldali támadójáról. A klub, mely felnevelte és ily fiatalon lehetőséget adott számára az nem más, mint a Partizan Beograd együttese, mely most igen szép summát tehetett zsebre, igaz hivatalos átigazolási összeget nem tudunk.

A Benfica a triplázás kapujában állt, vezették a bajnokságot, melyet az utolsó két fordulóban elbuktak, emellett pedig vereséget szenvedtek az Európa Liga döntőjében és a Purtugál Kupa fináléjában egyaránt. A csapat trénere marad és újra nekifut annak, ami egyszer már majdnem sikerült. Ebben viszont már nagy szerepet szánnak Markovic-nak, akitől gólokat, gólpasszokat remélnek.

Az 1994-es születésű szuper tehetség igen szép szezont tudhat maga mögött, hiszen amellett, hogy bemutatkozott a szerb válogatottban a vb-selejtezőkön már gólpasszt is adott. Emellett a nemzetközi kupa sem ismeretlen már a számára, hiszen az Európa Ligában nyolc találkozón szerepelt és két gólpassz is fűződik a nevéhez. A gólok sem maradtak el, a szerb ligában 19 mérkőzésen kapott lehetőséget és 7 gólja mellett 7 gólpasszt is jegyzett.

Az atmoszférától sem kell félteni, hiszen egy Crena Zvezda-Partizan Beograd meccsen megtanulja az ember, hogyan is kell kezelni azt ami a lelátón történik. Mint azt a címben is említettük, piaci értéke 7 millió euró, de az átigazolási összeget egyik fél sem hozta nyilvánosságra.

Egészen nagy kíváncsisággal várjuk, hogy mit nyújt majd Lazar jövőre, hogyan illeszkedik be. Egyszóval figyelemmel kísérjük a szerb "Messi" további karrierjét.

Őszi Ádám